FIFA 12 bétateszt

  • Írta: InGen
  • 2011. augusztus 16.
  • bétateszt, fifa 12, pc, ps3
Link másolása
Újításokra éhesen próbáltuk ki a FIFA 12 egy előzetes verzióját, s nem kellett csalódnunk. A játék már most remekül néz ki, fantasztikus élmény nyomulni vele, s a játékmenet megújítására tett próbálkozások is mind remekül sültek el. A Pro Evolution Soccernek fel kell kötni a gatyát.

Ha emlékezetem nem csal, akkor a tavalyi FIFA megjelenése előtt egy kicsit nagyobb szabású buli volt, ahol a Boxutca néven futó étteremben gyűlt össze a magyar játékújságírás színe-java, több profi focistával, s Hajdú B. István még élőben közvetített is egy gyors mérkőzést. Szóval nagyjából hasonlóra számítottam idén is, ám most kicsit kisebb szabású rendezvény keretein belül nézhettük meg a FIFA 12 béta, pontosabban még inkább alfa változatát. Aztán persze leesett, hogy a tavalyi esemény a végleges játék megjelenésének tiszteletére zajlott le.


Úgyhogy péntek délután elbattyogtunk a Club 4 Players néven futó helyre, amit rajtam kívül valószínűleg mindenki ismert már korábban. Ez elvileg egy söröző, csak játékosoknak, amit egyenesen konzolkocsmának hívnak. Az ötlet briliáns, s tekintve, hogy enni is lehet, arra számítottam, hogy érkezésemkor már ott fog várni régi barátunk Marco, a Gamechannel főszerkesztője, opcionálisan szájában egy kisebb szendvicsdarabot csócsálva. De nem így történt, sőt, Marco egyáltalán nem tűnt fel az egész délután folyamán. Valószínűleg mégsem jutott fülébe, hogy a kocsmában kiváló melegszendvicseket lehet kapni.


Helyette viszont enyhe meglepetésként ért az egykor a Gamekapocsnál tevékenykedő, ma viszont a PC Guru sorait gyengítő Chocho koma feltűnése, aki a laza „Ide már mindenkit beengednek?”-kel kombinált hátbaveregetést követően egy sör elfogyasztására invitált, a folyékonyabb tesztelést elősegítendő. Meg azért, mert előtte egy FIFA-profi rommá verte őt a nagykivetítőn, s valószínűleg kicsit nyugtatni kellett az idegrendszerét. Gyorsan el is döntöttük, hogy mivel mindketten pont egyformán vagyunk amatőrök a helyszínen felgyülemlett e-sport versenyzők között, a legjobb az lesz, ha befoglalunk egy gépet, meg két kontrollert, és egymás ellen próbáljuk ki a FIFA 12 alfa-verzió körüli buildjét.


S a sok előre beharangozott újítás közül első sorban egy kevésbé beharangozott újítás, az új védekezési rendszer tűnt fel mindkettőnknek. Az utóbbi pár év FIFA játékaiban ugyanis az a trend uralkodott, hogy a támadás mindenek felett áll: a támadó félnek el kellett nyomnia a védekezőket, miközben maga a védekezés egy egyszerű gombnyomás volt; emberünk gyakorlatilag magától levadászta a labdabirtoklót, s kész. Magyarul a játék eléggé egyoldalú volt: aki a labdát birtokolta, az játszott, míg a védekezés egy félig-automatizált, elhanyagolt lyukként tátongott az egyre élvezetesebb, egyre realisztikusabb FIFA-játékmenetben.


A készítők ezen most úgy változtattak, hogy a védekezésben is komolyan játszani kell, nincs többé „célkövető rakéta” módjára támadó védő. Embereink nem törnek ki véletlenszerűen a formációból, hanem tartják azt, s nekünk kell a megfelelő játékost kiválasztva megpróbálni leszerelni, valahogy blokkolni, vagy ellehetetleníteni az ellenfél támadóját. Ez egyrészt azt is jelenti, hogy védekezni már nem annyira könnyű, viszont azt is, hogy a sokkal összeszedettebb, taktikus védekezésnek köszönhetően valamivel mégis nehezebbé vált a támadás.


Ezt onnan vettük észre, hogy amikor Chochóval úgy döntöttünk, lejátsszuk a nem hivatalos Gamekapocs vs. PC Guru meccset, az eredmény három mérkőzés után is döntetlen volt. Ráadásul mindezek mellé a rálövések valahogy valószínűtlenül nagy arányban mentek mellé, fölé, meg mindenhova, csak nem a kapuba. A legjobb eredményem egy egész darab kapufa volt. Persze az könnyen lehet, hogy még csak a jelenlegi verzió hibája, hiszen pont a finomhangolás marad általában a fejlesztés végére. A gyanúnkat aztán megerősítették a helyi profik, akik szintén mondták, hogy rálövésből nagyon nehéz gólt szerezni, így ők is inkább beadásokkal, vagy kapusra rávezetéssel tudtak eredményesek lenni.


Gyakorlatilag a teljesen átalakított védekezést támogatja az új ütközési rendszer, valamint a 360 fokos forgás még tovább finomítása. Az előbbinek köszönhetően elzárhatjuk a labdát a támadó elől, nem tud majd egyszerűen „átsétálni” rajtunk, valamint lehet szépen vállal lökdösni, illetve kifelé szorítani a merész labdabirtoklót. Utóbbi pedig lehetővé teszi, hogy atomi szinten pontosan cselezzünk és forogjunk a labdával, ha a gaz védekező teljesen a nyakunkba mászna. Hihetetlen, hogy az EA Sports mindig talál olyan területeket a játékban, amik csiszolásával képes még tovább tolni a valóság felé a játékot.


Persze az a csekély egy-két óra nem elég arra, hogy végleges képet alkossunk a játékról, ráadásul a teljes teszt előtt elő kell vennünk újra a tavalyi részt. Elsőre például Chochónak is és nekem is gyorsabbnak tűnt a FIFA 12 az elődnél, már-már PES-sebességgel zajlottak az események, de később már nem voltunk benne biztosak, hogy ez tényleg így van. Ezen kívül a hiába a frankó ütközési rendszer, meg a végletekig finomított forgás, a bétában még néhány animációs fázis hiányzott, így nem tudtuk teljes valójában megnézni, mit is tudnak ezek az újítások, ráadásul furcsamód a PC-s verzió némileg szebbnek tűnt a konzolosnál. S persze az új karriermód tesztje is a végleges változatra marad. Összességében viszont a FIFA 12-vel játszani már most fantasztikus élmény volt, a megjelenésig hátralevő hetekben pedig még csak javíthatnak rajta.

Kapcsolódó cikk

24.
24.
sebi15
Sziasztok. Fifa12-vel Bundes Ligát indítok. Ps3-on menne. 18 fő kéne, és a www.gportal.hu/felnottfoci oldalon lehet nevezni. Egy számot írj, és hozzá a PSN ID-et. A FIFA 12-n belűl, Baráti Ligába kell majd játszani a meccseket.
23.
23.
mungdaal
Sziasztok! Nagyon fontosat szeretnék tőletek kérni légyszives válaszoljatok ha tudjátok! Fifa12 vel játszok és ha például Marceloval rugok gólt csinálom a gólörömöt akkor tök jol belátható de ha C.Ronaldoval akkor viszont szinte csak az arcát látom ! Egyszerűen rá nagyít az arcára és nem nagyon látni akármilyen örömöt! De akármelyik "nagyobb" kaliberű játékossal csinálom ezt meg akkor is csak az arcát látom és nem olyan távolról mint mondjuk Marcelo-ét! aki tudja irjon választ könyörögve kérlek titeket ! előre is köszönöm !!
22.
22.
ratchetfan
szerintem jó de felesleges mindig ujjat venni ugyanaz csak jobb grafikával :p
20.
20.
ZephyrDavid
-Fizikán javítanak,
-Csapatok új értékelést kapnak ez eddigi "munkájuk" vagy inkább hívjuk "játékaik" alapján.
-Újabb és jobb arcok, Dzsudzsák Bazsi is most már hasonlít Önmagára :)
-Játékosok átigazolásai.
-És remélhetőleg nem lesz annyi les !!!!
-ÚJ Achievementek !

Nekem ezekért lesz jó mint minden évben ...
19.
19.
Chocho
#4

Az alapján, amit láttunk, teljesen egyforma volt a játék PC-s és PS3-as változata, valamint a kiadótól is megerősítették, hogy a portok meg fognak egyezni.
17.
17.
givi6
régen játszottam a fifával, mostanság már nemjátszom vele
szval valaki elmondaná mi a különbség az elmúlt 3 rész között ? :P
16.
16.
benjo6
Eddig inkább a pesfelé hajlottam,de ez az új Fifa egész tetszetős(főleg az új védekezés/ütközés miatt):D
15.
15.
MR.WOODCOCK
Én ezért adnék pénzt utoljára. Átkozott egy EA tucat termék , ami még jól is fogy, nekem megvan a 10 , ha kedvem támad akkor célnak bőven megfelel ! Állítólag az lett az egyik legjobb, szóval mázli
14.
14.
Robben84
#10: Csak azt hittem játszottak egy döntő negyedik meccset :)

kekvillam; Így van :)
13.
13.
Józsi_Doe
"PC-s verzió némileg szebbnek tűnt a konzolosnál" - gondolom ez vicc akart lenni.
12.
12.
kekvillam
#9: Hajrá Bayern München!
11.
11.
gucho
remélem azért hogy a konzolos verzió is jól néz ki, bár nem hiszem hogy sokat változott volna...
10.
10.
reptile110
#9: írták hogy döntetlen lett ...:P "Ezt onnan vettük észre, hogy amikor Chochóval úgy döntöttünk, lejátsszuk a nem hivatalos Gamekapocs vs. PC Guru meccset, az eredmény három meccs után is döntetlen volt."
9.
9.
Robben84
És ki nyerte végül a Gamekapocs vs PC Guru meccset?
8.
8.
galmat
"a következő hét hónapban pedig még csak javíthatnak rajta."

Az már inkább az UEFA Euro 2014 megjelenése lesz.
7.
7.
Nathan
azon a helyen minden van ps3 xbox pc ?????
6.
6.
lukaka
Az ott hogy "következő hét hónapban pedig még csak javíthatnak rajta." nem2 honapakart lenni??
4.
4.
Daniee
Kedves InGen!

Láttam, hogy írtad a tesztben, hogy a PC-és verzió szebb, ebből merek következtetni, hogy volt szerencséd kipróbálni azt is. A kérdésem mindössze annyi lenne, hogy megegyezik a konzolos verzióval vagy idén is egy másik játékot kapunk?

Előre is köszönöm a válaszod!
3.
3.
szpal
Nagyon várós a játék! Márcsak az újítások miatt is...11-be 600 online meccset toltam bele eddig...hát igen, nem a legjobb a védekezés...
2.
2.
LnB
1.
1.
JacoB
Hogyan lehet a bétával játszani ? :Đ
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...