Asus G74SX teszt

  • Írta: InGen
  • 2011. augusztus 19.
  • asus, g74sx, hardver, pc, teszt
Link másolása
Hardver rovatunk a Cooltúra rovatunkhoz hasonlóan bizonytalan időközökként tér vissza, akkor viszont a málnaszörptől kezdve az utánfutós traktorig bármit letesztelünk. Mostani alanyunk a kettő közé esik, az Asus legújabb, játékosoknak szánt laptopjáról van ugyanis szó.

Kitörő örömmel jelentjük, hogy folytatódik a Gamekapocs totálisan amatőr, s egyben fantáziadúsan elnevezett "Hardver Rovat" rovata. Az amatőr címet egyébként azért érdemeltük ki, mert a profi hardveres oldalakkal ellentétben mi nem csinálunk táblázatokat, nem mérünk merevlemez-írási sebességet, sem videokódolást, meg azt sem szeretjük nézegetni, hogy melyik játék mennyi FPS-sel fut, milyen felbontásban és hányszoros anti-aliasing mellett. Ez azért van, mert minket ez nem érdekel, meg azért, mert túlságosan unalmas.


Minket két dolog érdekel: ha elindítunk egy modern játékot, akkor fut-e normálisan, meg az, hogy milyen érzés élni az adott laptoppal – milyen a kinézete, mennyire használható, mennyire minőségi.  Szóval, ezeket a „tesztjeinket” tekinthetjük inkább egyfajta kedvcsinálónak: ha megtetszik egy laptop, végső soron úgysem az alapján fogsz dönteni, hogy a CineBench R10 benchmarkban 16181, vagy 16329 pontot ért el a masina. Szóval, most, hogy tisztáztuk, vágjunk bele mai áldozatunkba, ami nem más, mint az Asus kiváló Republic of Gamers sorozatának legújabb tagja, a G74SX.


Az első dolog, amit kézbevétel után megtapasztalunk, hogy nehéz. Ez azért van, mert nem könnyű: a maga 4,28 kilójával ugyan nem kell féléves kondibérletet váltanunk, hogy odébb tudjuk tenni, de azért meg fogjuk érezni a súlyát. Ennél azonban talán még tekintélyesebbek a hosszúság, szélesség, magasság adatai, amik sorrendben 32,5cm, 42cm és 6,2 cm. Ezzel gyakorlatilag ugyanakkora, mint a széria előző Asus laptopja, viszont némileg nehezebb, de igazából a legdurvább, hogy még az Alienware M17x-nél is nagyobb, amiről már így is azt gondoltuk, hogy egy kisebb panellakás méreteivel vetekszik.


Mindez persze egy desktop replacement (vagyis egy asztali gépet helyettesítő, csak azért írtam angolul, hogy profibbnak tűnjön) masinánál nem annyira számít, mint ahogy a fogyasztás sem, tekintve, hogy nem tudok elképzelni olyan szituációt, amikor ennek a gépnek a konnektortól távol kellene működnie. A nyolccellás akkumulátor a sima internetezéssel körülbelül három órát bír, ami nagyjából az átlag a hasonló masinák között, egyedül az Alienware bírja gyanúsan – mintegy két órával  – tovább. Maximum terhelés mellett egyébként 130 watt körül zabál a G74SX, de ha békében hagyjuk, akkor beéri 40 watt körüli felvétellel.


Térjünk rá a lényegre, és tapizzuk körbe a szörnyeteget. A Republic of Gamers sorozatban az Asus tervezőit állítólag mindig a lopakodó repülőgépek inspirálják. Azért állítólag, mert amikor legutoljára néztem, a lopakodó gépek nem téglalap alakúak voltak. De ez nem is számít, mert – ismét csak állítólag – G74SX-et már nem egy repülő, hanem egy lopakodó hajó, a Sea Shadow ihlette. Jó tudni, hogy már létezik lopakodó hajó is. Akármi is ihlette, a laptop fantasztikusan néz ki: laposabbnak tűnik, mint amilyen, nagyon jók rajta az élvágások, és némileg visszafogott is, egészen addig, míg el nem érünk a hátulján található két hatalmas, krómmal körbevett légkiömlő nyílásig. Szerintem a lopakodó hajón nincs króm.


Ezen kívül egy olyan gumiszerű borítással vonták be, ami csodás minőségérzetet ad neki, tapintás után azt gondoljuk: ez egyben marad, amíg a világ létezik. Ezen kívül elvileg kevésbé látszanak meg rajta az ujjlenyomatok, amit nem kifejezetten tudok megerősíteni, ráadásul a borítás miatt csak valami olyan anyaggal lehet letörölni, amilyet én nem találtam az egész házban, mert bármivel próbálkoztam, nem használt. Sebaj, legalább látszik rajta, hogy használjuk. Miután kinyitottuk a gépet, örömmel tapasztalhatjuk, hogy egyébként ugyanez a gumis felület található meg a kéztámasztón is, aminek kifejezetten örülhetünk, mert nem csúszik, nem izzad be, és nagyon kényelmes még hosszabb távon is.


S ha már kinyitottuk a masinát, akkor szembesülhetünk a  szintén hatalmas, a konkurenciához képest Balaton méretű, 10,5 x 6,3 centis touchpaddel, amit valószínűleg senki nem fog használni, mint ahogy az alatta elterülő két darab méretes egérgombot sem, de azért leírom, hogy nagyon szépen, finoman és hangtalanul működnek, minőségérzetük abszolút csúcs. Ettől függetlenül szerencsére kapunk egy funkciógombot, amivel az egészet azonnal ki lehet kapcsolni, így a rendes egér használata mellett nem fogjuk véletlenül fejbe lőni csapattársunkat a tapipad érintésével. Ennél sokkan fontosabb a billentyűzet, amit viszont használni fogunk.


S szerencsére ezen a fronton az Asus még tovább javított az előd egyébként is remek felépítésén. Egyrészt a klaviatúra alatt egy alumínium lap foglal helyet, feltehetően azért, hogy kibírja, ha idegesen rácsapsz kettőt, miután valaki megint lerusholt Starcraft II-ben. A gombok maradtak a már bejáratott szigetes elosztásban, de ezúttal még nagyobb a hely közöttük, így elkerülhetjük a véletlen gombnyomogatást, másrészt pedig az elrendezésük is módosult némileg. A külön numpad jelenléte már természetes ebben a kategóriában, azonban azt távolabb vitték a többi résztől, így extra hely maradt a nyilaknak, amelyek végre szintén normális méretűvé váltak. A G74SX billentyűzete már-már tényleg olyan, mint egy „normális” billentyűzet, játszásra és gépelésre egyaránt kiváló.


Fontos még megemlíteni, hogy a hőelvezetést is remekül oldották meg az Asus mérnökei: egy korábban tesztelt MSI gamer laptopnál például hosszútávon kissé zavaró volt, hogy az egeret kezelő kezemre jött a forró levegő egy tetemes része. Szerencsére itt erről szó sincs: minden belső hőt a két hatalmas hátsó nyíláson vezet ki a gép, amit így jó messzire fúj tőlünk is, valamint a masina alatt sem gyűlik össze a melegség. El nem fogyasztott kávé vagy tea melegen tartására viszont optimális hely a gép hátulja.


Persze a laptop egyik legfontosabb része a kijelző, ami jelen esetben egy 17,3”-as, Full HD-s panel, lenyűgöző kontrasztaránnyal és jó betekintési szögekkel, valamint a 3D-támogatás miatt 120Hz-es képfrissítéssel. Információink szerint egyébként egy már jól bejáratott panelről van szó, hiszen az Alienware is ezt használja a konkurens M17x-ben, szóval várható volt, hogy nem fogunk csalódni. A hozzá kapott nVidia 3D-s szemüveggel kiélvezhetjük a játékok 3D-támogatását, s persze a 3D-ben megjelent Blu-ray filmeket is. Utóbbiban segít, hogy a gép Blu-ray meghajtóval érkezik, természetesen.


A hardvert tekintve igazából az egyetlen meglepetés az nVidia új GeForce GTX560M lapkájának megjelenése, melyet a G74SX az elsők között használ. Ez az előző generációs GTX460M-hez képest 15%-kal nagyobb órajelen fut, így már konkrétan 775/1550MHz-en ketyeg, ennek megfelelően a teljesíteménye is körülbelül 15%-kal jobb, mint az elődé, viszont a fogyasztását komolyan optimalizálták, így beéri kevesebb táplálékkal. Mellesleg pedig 3GB dedikált GDDR5 memóriával rendelkezik. A processzor is abszolút csúcs: a Sandy Bridge családból származó Intel i7-2630QM négymagos, HyperThreadinggel egyszerre 8 szálat képes kezelni, és persze támogatja a TurboBoost 2.0 technológiát.


Utóbbi folyamatosan képes változtatni a processzor feszültségét és órajelét a terheléstől függően. Érdekes módon az figyelhető meg, hogy abszolút teljes terheléses stressz-tesztnél elkezdi hangyányit lejjebb venni a sebességet, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy a hűtés nem tudja teljesen kordában tartani a dolgokat. Ilyen használatot persze csak tesztprogramokkal lehet előidézni, a valóságban ez sosem lesz probléma. Egyébként a gépet lehet egy kisebb processzorral, az Intel Core i5 2410M-mel is rendelni, de nem tanácsolom senkinek, mert az úgy nézne ki, mint a Mercedes hátulján az S500 felirat az S600 helyett – semmi nem mutatja jobban, hogy az életed félresikerült.


Memória tekintetében specifikálhatunk az ízlésünknek megfelelően gyakorlatilag bármennyit: a négymagos modellek esetében a 4 memória slot kihasználásával egészen 16GB-ig lehet tornászni a RAM mennyiségét, míg a kétmagos processzorral „csupán” 8 gigáig juthatunk el. Szintén finomság a 160GB-os SSD, s a dupla merevelemez támogatása, és – meglepő váltással – a HD felbontású webkamera. Amit viszont mindenképp ki kell emelni, az a laptophoz képest atomikusan jól szóló Altec Lansing hangszórópáros, THX TruStudióval. Ilyen hardverrel persze a végeredmény egyértelmű: amíg nem használjuk a 3D-t, addig nem lehet olyan játékot mutatni a G74SX-nek, amit ne vinne el röccenésmentesen, 1920x1080-ban, maximális beállítások mellett. A képernyője simán közelíti a jobb asztali panelek minőségét, a felszereltségére nem lehet panasz, ráadásul nagyon halk és kulturált.

Összességében ez az új kedvenc gamer laptopom. Habár korábban nagy Alienware-rajongó voltam, úgy vélem, az Asus most jobb: összeszedettebb, visszafogottabb, mégis agresszív, ráadásul nagyon-nagyon minőségi. És legalább nem csinál diszkófényt a szobába.

Kapcsolódó cikkek

28.
28.
p3ti
Jó fajta , de inkább a Toshiba qosmiora tendálok .
27.
27.
hedzsooo
#25: Persze, 1ebkent NEM emlitettem volna itt ! ;D

Ird be a google-be a tipusat, meg azt, h ár, pont igy: "Dell Inspiron 15R N5010 i5 460M 2.53 Ghz ár"

Arukereson aztan talizhatsz gyorsan piros boritassal szinte ugyanilyet, 166500 Ft-ert, itt: http://www.arukereso.hu/notebook-c3100/f:dell,intel-core-i5-processzor,ar=3/


Ez az konkretan, otthon kaphato, szerintem uj jatekra is korrekt vas, plane ennyiert: http://bitstore.hu/spd/store_196020/DELL_Inspiron_N5110_156Intel_Core_i52410M


26.
26.
hedzsooo
#21: Agyban nem szabad veluk jatszani, plane akkor, ha alul van a fo nyilasa a hoelvezetesere. Ja, meg ezek a laptopok mivel jatekra vannak felszerelve eros hardverekkel, nagyobb a holeadasuk, pl. massziv, tobb oranyi jatek kozben.

Am ez konnyeden orvosolhato, meg agyban is lehet vele aztan jatszani akar ( ha vkinek ugy a kenyelmesebb ), csak HUTOTALCAT kell hozza venni. Ezek a laptopok tobb szazezerbe kerulnek ( also hatar kb. az enyem, 150 e Ft, ami mar jatekra is jo ), igy egy 6-8 ezer Ft-os minosegibb hutotalca mar igazan piti osszegnek szamit mellette, megeri beruhazni ra. ;-)

Ezen felul, ha masszivan hasznaljuk, bizony min. evente portalanitani is kell, de nem a billenyuzetere, meg a kepernyojere gondolok itt most, hanem a belso reszeire. ;)
25.
25.
szami1
#18: Erős laptop!!
Mo.-n hol lehet kapni?
24.
24.
Extol
Tetszetős! Én egy laptopot már szénnégettem játékokkal, mostmár senki nem tudja bebizonyítani hogy van ilyen: Gamer laptop
22.
22.
szkajvoker
InGen te városi! A traktor nem lehet utánfutós, csak pótkocsis.:D
21.
21.
Avium
az ilyen laptopokkal az a baj h akarmennyire erosek es jo a hutesuk, ha kemenyen hasznalod oket es non-stop futnak akkor 1-2 even belul megsul bennuk valami. mind3 laptopomban megsult mar az alaplap/videokartya random modon. rohadtul kiborito es elkeserito amikor ez megtortenik. ezzel szemben a desktopomban soha nem sult meg meg semmi.
20.
20.
Ra1D3n
#15: Akárhogyis, inkább 2 év múlva veszek a mostani laptopom helyett egy Alienware-t amiből jobb teljesítményű összerakható hasonló áron, és legalább szép is, nem ilyen kurva ronda mint az Asus-ok nagy java... Nem tehetek róla, ha már gamerlaptopot akarok majd venni, akkor megadom a módját, 2 év múlva érik meg a laptopom a cserére, és akkor még megtakarított pénzem is lesz rá...
19.
19.
hedzsooo
Aki megis inkabb CSAK laptopot szeretne jatekra is, szoval 1 nagyon jot, annak en a Toshiba Qosmio X500-at ajanlom. ^^ ...400 ezer Ft alatt nagyon jot kapni mar. 1 haveromnak van ilyen, komoly nagyon, tenyleg eros, szep is, vmint eleg nagy a kijelzoje is szerintem. ;-)
17.
17.
Quent1n
#9: Buszon meg vonaton te milyen játékkal tudnál játszani? :) Pláne buszon :D Én anno láttam egy csajt aki megpróbált buszon játszani olvasási hibával szénné fagyott az első kátyúnál :D Ekkora notival szerintem képtelenség érdemben kockulni ölbe. :)

Én se vagyok amúgy nagy véleménnyel ezekről a notikról, és ez special még ronda is szerintem :)
15.
15.
#2: ez a gép 440.000,- kemény magyar Ft-ból meg is vásárolható, ez az egyik legfőbb oka, amiért nem lesz ilyenem... :P
14.
14.
Skillerz
700.000-et is megüti?:D van amit egymilla alatt nem kapsz..amugy ezeket első sorban az pro esport gamer-eknek találják ki hogy LAN-ra ne kelljen a böhöm asztalit cipelned
12.
12.
kharami
#11: Ha szarásig lennél vennék egyet, hogy szarás közben is tolhassam!:D:D Amúgy ahogy mondod....! Nem éri meg!
11.
11.
givi6
nem is tudom, szerintem ezek nem érik meg :S
most megveszed, drágábban mint egy rendes számítógépet, aztán nem tudod fejleszteni stb.
ha gamer vagy akkor inkább rendes gép, nem ?
10.
10.
kekszesember
...Az első dolog, amit kézbevétel után megtapasztalunk, hogy nehéz. Ez azért van, mert nem könnyű....are u f*cking kidding me?? xDDDDDD amúgy jótesztvagymiez..gyakrabban kéne.
9.
9.
metercsiken
Jó-jó, de azért laptopot játékra használni, csak vészesetben( vagy igazi fanatikusoknak akik vonaton, buszon...stb is nyomják! ) : )
De akkor meg már kézikonzol.
És nagyon is" húzós" az ár ha igaz amit írtok!
8.
8.
princeps27
"Egyébként a gépet lehet egy kisebb processzorral, az Intel Core i5 2410M-mel is rendelni, de nem tanácsolom senkinek, mert az úgy nézne ki, mint a Mercedes hátulján az S500 felirat az S600 helyett – semmi nem mutatja jobban, hogy az életed félresikerült."
ez mekkora már, kajak semmi értelme, de fasza kis hasonlat :D
7.
7.
pucu9011
#2: Jól saccolod valamelyik eléri majdnem a 700.000 ft értéket is.
6.
6.
Matt8888
Nem rossz ,nekem tetszik.
5.
5.
adriano28
ilyen laptopot vettem,csak amire reggel felébredtem nem is vettem meg -.-
4.
4.
először arra gondoltam bevágok (ami mégis megtörtént) pár mondatot/mondat töredéket melyeket "épp most" vetett erre a virtuális papírra InGen mester, de ahogy olvastam egyre jobban arra jutottam, az egészet kellene... a lényeg, aki magasról tesz erre a laposra (mint ahogy pl. én is) az is olvassa el mindenképpen a cikket, mert hatalmas kacajokkal örvendeztetett engem (és szerintem többeket is fog) ezek ez egyszerűen szórakoztató sorok... és bár semmi értelme az ismételgetésnek, de ezeket muszáj kiragadnom:

"kézbevétel után megtapasztalunk, hogy nehéz. Ez azért van, mert nem könnyű"

"Asus tervezőit állítólag mindig a lopakodó repülőgépek inspirálják. Azért állítólag, mert amikor legutoljára néztem, a lopakodó gépek nem téglalap alakúak voltak"

"Szerintem a lopakodó hajón nincs króm"

"olyan anyaggal lehet letörölni, amilyet én nem találtam az egész házban, mert bármivel próbálkoztam, nem használt. Sebaj, legalább látszik rajta, hogy használjuk"

bocs a sok dumáért és a lényeg: köszi InGen!!! :D
2.
2.
hedzsooo
#1: + ez a darabka durvan 500 ezer Ft-ert kaphato, javitson ki vki, ha nem jol saccolom, THX !

Az enyem igy fest, fel eve vettem, 150 ezer Ft-ert, jatekok javat is szepen viszi:

https://picasaweb.google.com/Hedzsooo/2011Julius22?authuser=0&feat=directlink

InGen: THX a CineBench R10-ert, mar le is szedtem ! ;D Nemreg osszedobtam 1 uj asztali konfigot magamnak es meg 1-2 progival tesztelgetem..., amit amugy en is unok altalaban. ^^ ;)

1.
1.
Sun9us
Faja, meg minden, de valaki elmondaná, hogy a gamer laptopok, miért ilyen iszonyú rondák, egytől-egyig??? Na jó, ez kissé visszafogottabb, de attól még ez is hihetetlenül maflán néz ki.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...