ABBA: You Can Dance teszt

  • Írta: Daks
  • 2011. december 9.
  • abba you can dance, teszt, wii
Link másolása
Anni-Frid Lyngstad, Björn Ulvaeus, Benny Andersson és Agnetha Fältskog. Vagy ahogy mindenki ismeri őket, az ABBA. A világ első nem angol anyanyelvű zenekara, mely az Egyesült Királyságban és az USA-ban felkerült a toplisták élére. S tíz évig el se mozdult onnan.

370 millió eladott lemezzel ők a zeneipar valaha volt negyedik legnagyobb szereplői, The Beatles, Elvis Presley, Michael Jackson és ABBA a hivatalos sorrend, mindez úgy, hogy a stockholmi csapat mindössze 1972 és 1982 között volt aktív. 39 év után viszont még mindig el tudnak adni évi 3 millió korongot, készült velük több mozifilm és musical is, bekerültek a Rock & Roll Hall of Fame arénájába, visszatérni pedig nem akarnak, egymilliárd dolláros tiszteletdíjat ajánlott nekik nemrég a kiadójuk, de koncert nem lesz.


A Nintendo Wii konzolokat a UbiSoft Bukarestnek köszönhetően viszont most meghódítják, ABBA: You Can Dance címmel a Just Dance sorozat exkluzív részét köszönthetjük cikkünk főszerepében. Tánc és karaoke, csak néhány haver kell hozzá, egy rendes hifi, meg pár üveg erősebb pia, s az igazi diszkóhangulat már újjá is születik a nappalinkban, szexelj, ne háborúzz, mondja az örökérvényű jó tanács, hát mi most bulizni fogunk.


A játék a Just Dance stílusában készült, ki korábban próbálta már a frencsájz valamely tagját, annak nem fogunk sok újdonságot mondani. A kontrollert jobb kezünkben tartva kell mozognunk, egy profi táncos mutatja a koreográfiát, csak le kell utánoznunk őt, megijedni nem szabad, a soron következő mozdulatokra piktogramok segítségével készülhetünk fel. Egy USB mikrofont csatlakoztatva pedig lehet karaokézni is, a dalszöveget a játék a képernyő aljára írja ki, majd a szám végére érve jön az értékelés, minél jobbak vagyunk táncban, s énekben, a dicséret annál nagyobb lesz.


Összesen három játékmódban bizonyíthatunk. A Dance gombra nyomva tét nélküli játék vár ránk, egyszerre legfeljebb négyen táncolhatunk, a felhozatalban elérhető bármelyik, szabadon választott számmal. Ezt a Mini Musical követi, mely a story módnak feleltethető meg, s kronológiai sorrendben kell előadnunk a dalokat, a karrier rövid, illetve nem igazán értjük a tematikáját se, de ez mindegy is, lapozunk a Karaoke módra, a harmadik, és egyben utolsó játékmód az énekeseknek fog kedvezni.


Táncolni lehet egyedül, duettben, illetve vegyes csoportban, a választás pedig általában szabad, lehetünk női, vagy férfi karakterrel. Kisebb arányban azonban akadnak dalok, melyet csak az egyik nem képviselője adhat elő, némi kényelmetlenséget okozhat, ha kiválasztjuk a kedvenc dalunkat, majd a játék elején derül ki, hogy csak nővel lehetünk. De mivel a transgender szerep úgy 20-25 sör után még InGennek is belefér, neked se kell szégyellned.


A dallista szép kövér lett, a játékban összesen 26 szám kapott helyet. A leghíresebbek közül itt van a Gimme Gimme, a Knowing Me Knowing You, a Lay All Your Love On Me, a Mamma Mia, a Money Money Money, az SOS, a Summer Nights City, a Super Trouper, a Take A Chance on Me, a The Winner Takes it All, a Voulez-Vous, a Dancing Queen és a Fernando, de találhatunk olyat is, amit a Sláger Rádió talán még nem játszott rongyosra. A Head Over Heels, az I’m a Marionette, az If It Wasn’t For The Nights, a Waterloo, a When I Kissed The Teacher, a Hole In Your Soul, az I Do I Do I Do, a Does Your Mother Know, a Honey Honey, a Bang-A-Boomerang, a People Need Love, az Angeleyes és az As Good As New talán ilyen, ha igazi rajongó vagy, akkor egyiknek se kell olvasni a szövegét, fejből üvöltöd őket reggelig.


Az ABBA dalok kivétel nélkül fantasztikusak, de ahhoz, hogy ne unjuk magunkat halálra, egy óránál többet nem érdemes a játékot pörgetni. Ha nincs a házibulink vendégseregének átlag életkora 50 év felett, akkor a Just Dance valamelyik korábbi részét is készítsük be a Wii mellé, ellenkező esetben egy hippi buzinak fogunk tűnni mindenki szemében, ami bizonyos körökben jó, általánosságban véve viszont nem az.


Ha nem vagyunk nagy rajongói a svéd négyesnek, de szívesen bemagolnánk a pályafutásukat, akkor a Wikipédia mellett az Extras menüpontot érdemes felkeresni. Segítségével megismerhetjük a zenekar tagjait, nézegethetünk fényképeket, képbe kerülhetünk a szerelmi ügyeikkel kapcsolatban, illetve megtudhatjuk, hogyan született meg a nevük, illetve milyen fellépések, koncertek hozták meg nekik az igazi sikereket. A felsorolás kitér a legnagyobb számaikra, a musicalre, illetve a Rock & Roll Hall of Fame-re is, karrierjük példamutató mindenki számára, 10 évig dolgoztak, s még az unokáik is milliárdosak lesznek.


Nem lett rossz játék az ABBA: You Can Dance. Nem hoz újdonságot a stílusba, a Just Dance jól bejáratott receptjére épül, de az annyira hibátlan, hogy hiába illene, igazából nincs is rajta mit javítani. Aki szereti az ABBA számait, annak a játék kötelező jelleggel ott kell, hogy legyen a karácsonyfa alatt, aki viszont nem akkora rajongó, annak a Just Dance 3-at ajánljuk, házibulira az az igazán tuti választás!

6.
6.
Miseew
#2: Sorolhatnánk végtelenségig a hasonlókat pl.: Justin Bieber - You can't sing...:D
5.
5.
walaki
"A számok egy után monotonná válnak, egy házibulihoz ez a játék egymagában nem elég"

Na a szomszéd úgyse szeretné ha hajnalig nyomatnám az ABBA-t, úgyhogy egy után már inkább alszom.
4.
4.
csetom
#3: ez a mondat sokkal viccesebb ha 19 éves vagy :D
3.
3.
Extol
Nekem van jópár 33-45-ös bakelit hanglemezem tőlük, de már rég leszoktam az ABBAról. Kb18 éve :D
2.
2.
JcGross
Már csak egy Genesis: You can't dance kéne.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...