The Ratchet & Clank Trilogy teszt

  • Írta: Ca$h
  • 2012. július 13.
  • hd collection, ps3, ratchet & clank, teszt
Link másolása
Az elmúlt egy évben egyértelműen HD-portolási lázban égtek a Sonynál, a felújított klasszikusokból voltak olyanok, amik kifejezetten hozták a kívánt színvonalat, és akadtak olyanok is, amik sajnos nem. A kérdés már csak az, hogy az elmúlt tíz év alatt megjelenő, majd eltűnő platformcímek közül miért csak a Ratchet & Clank maradt fen? Erre a kérdésre ad most választ ez a „három az egyben” csomag.

A PS2 maximálisan hű volt a konzolozás kialakulásakor legsikeresebb stílushoz; a platformozás alapjaihoz. A PSX piacra dobása óta olyan legendás sorozatok születtek majd tűntek el szinte teljesen, mint a Jak & Daxter, a Crash Bandicoot, a Sly és persze a Ratchet & Clank. Nem véletlen, hogy az ezermester, mindent megszerelő, a csavarkulcsa nélkül sehova se menő Ratchet, és az „életét” selejtesként kezdő, apró kémrobot Clank kalandjait a mai napig imádja mindenki, és ennek megfelelően évente jelenik meg valami új cím velük. A siker hatalmas, ahogyan a rajongótábor is, de ahhoz, hogy megértsük és tisztában legyünk ennek az okával, ismernünk kell a kezdeteket.


Jómagam sose voltam egy nagy PS-fan, inkább amolyan PC-s és xboxos gyereknek voltam nevezhető. Ennek tudható be, hogy szinte az összes klasszikusan nagy PSX-es és PS2-es címről lemaradtam. Ratchet és Clank kalandjaival is csak PS3-on és PSP-n találkoztam először, persze mondanom sem kell, hogy a szerelem első látásos volt. Gondolom ez az egyik oka (nem mindenki ismerte az eredeti trilógiát) annak, hogy kijöttek ezzel a csomaggal, illetve az is, hogy a sorozat immáron a tizedik évébe ért, avagy lassan eléri a serdülőkort. A szinte hetente megjelenő HD-portok sorozatos bukása után kicsit félve tettem be a lemezt a PS3-ba, de az Insomniac munkájában még sose kellett komolyabban csalódnom, és bár a port nem az ő kezük munkája, az eredeti címek annál inkább, szóval félretéve aggályaimat hamarosan bele is vágtam a lecsóba.


A tesztelést természetesen az első résszel kezdtem, jó érzés volt végre látni, hogyan is találkozott a két nagy világutazó szuperhős, galaxisok megmentője, és bár a találka közel se volt olyan „epikus”, mint amilyenre számítottam, a humor már tíz évvel ezelőtt is a szokott színvonalon futott. Furcsa módon bizonyos átvezető animációk 4:3-as arányban maradtak, és mintha ezeket HD-ra se sikerült volna olyan profin átírni. A dolog persze nem volt olyan zavaró, de szó nélkül elsiklani felette sem szabad. Sajnálatos módon azonban sem a látvány, sem pedig a játékmenet nem fogott meg annyira, hogy olyan nagyon hanyatt vágjam magam tőle. 


Pár óra ugrálgatás után nagy izgalommal nyomtam rá a folytatásra, ahol már érezhető volt némi fejlődés az első részhez képest, a folyamatos ügyességi részeket akcióval töltötték ki, több lett a fegyver, némi fejlődési rendszer is adott volt már, de valami még mindig hiányzott belőle. Arról nem is beszélve, hogy megmagyarázhatatlan oknál fogva a checkpointokat nem jegyezte meg a játék, szóval halál esetén az adott bolygó legelejére rakott vissza. Mondanom sem kell mennyire bosszantó tud lenni az ilyesmi, főleg egy nagyobb bossfight alatt, amikor újra végigfuthatunk az egész pályán, ha folytatni akarjuk a harcot. Lehet, én vagyok már túlságosan core játékos, de ez annyira felidegesített, hogy a haragtól alig látva, remegő kézzel folytattam a harmadik résszel.


Szinte hihetetlen, hogy az első rész és az Up Your Arsenal között csupán két év telt el, az Insomniacnak összesen ennyi időre volt szüksége, hogy megtalálja a tökéletes egyensúlyt az ügyességi, akció és szerepjáték elemek között, ami miatt egyszerűen letehetetlen a játék. Mind a látvány, mind a humor, mind pedig a játékmenet az új PS3-as trilógia színvonalát idézte fel bennem, ha másért nem is, de ezért a részért mindenképpen érdemes megvenni ezt a csomagot. Minden jó, ha vége jó, szokták mondani a nagyokosok és biztos vagyok benne, hogy a klasszikus trilógia esetében is ez volt a helyzet, mert a befejező részre szavak nincsenek, egyszerűen egy örökérvényű mestermű. Arról nem is beszélve, hogy itt már multis opciókkal is találkozni fogunk, ami akkoriban még nem igazán volt nagy divat. A HD-port itt sikerült a legjobban, igaz, vannak még 4:3-as videók, de ezekkel nem törődik az ember, hiszen olyan mélységű tartalom van az anyagban, hogy az szinte hihetetlen. Elképesztően élvezetes és biztos vagyok benne, hogy miután a végére értetek, remegő kézzel fogjátok újra berakni az első PS3-as részt.


Kicsi szomorúság a sok dicséret után, annak ellenére, hogy a lemez egy tíz éves fordulót ünnepelni hivatott csomagként került a piacra, semmilyen extra tartalommal nem fogunk találkozni. Tisztában vagyok vele, hogy a portot nem az Insomniac készítette, de az eredeti fejlesztőbrigád igazán készíthetett volna nekünk legalább egy (!!!) darab párperces videót, amiben a tíz éves közös múltjukról mesélnek nekünk, esetlegesen beengednek minket a kulisszák mögé, vagy elmondanak valami vicces, személyes sztorit, mint mondjuk a Resistance 3 esetében. No, mindegy, ez egy eléggé fájó pont volt a számomra, de túl kellett lépni rajta…


Levonva a konzekvenciát, ha bárkinek is kérdéses lenne, hogy miért pont a Ratchet & Clank-sorozat volt képes fennmaradni a sok-sok sikeres cím közül, az tegyen egy próbát ezzel a csomaggal. Igaz, az első két rész nem lesz képes annyira elvarázsolni minket, mint azt a megjelenésükkor tették, de a harmadik rész már önmagában is megér minden pénzt. Elindította a sorozatot egy olyan magas színvonalon, amit a mai napig nem volt képes túlszárnyalni egyik rész sem, de ez nem is baj, hiszen ha képes tartani az elvárt szintet, az már önmagában is félsikernek számít. Ratchet és Clank kalandjai immáron tíz évesek és én már csak abban bízom, hogy minimum még ennyi várható a közeljövőben. Ők a legjobbak, nincsen párjuk a piacon, remélem fenn is fognak maradni még sok-sok évtizedig.

20.
20.
n_ben007
Bár ez biztos sokaknak szúrja majd a szemét, de pozitív számomra, hogy sok játékkal szemben ők nem álltak át a többi platformra. Szeretem az XBOX-ot is, de vannak játékok, amelyek akkor jók, ha PS-en játssza az ember.
19.
19.
n_ben007
#18: Mindenképpen a Ratchet and Clank-et. Anno mirko megkaptam a második generációs PS2 FAT gépemet, a hozzá járó Demo lemezen találtam meg az akkor még csak reklámszerű 2 pályát tartalmazó demó verziót... már akkor meg voltam érte őrülve.
18.
18.
DON GONDOCS
Melyiket érdemesebb megvenni? ezt vagy a Jak and daxter-t?
17.
17.
death44
Véleményeim a részekről: -ratchet and clank: szerintem nincs baj vele és megéri kijátszani
-ratchet and clank 2: szerintem az 1. Rész jobb volt de ezt is megéri kijátszani
-ratchet and clank 3: szerintem az 1. 3 rész közül ez a legjobb
-clank: nem volt szerencsém hozzá mivel nincs psp-m :-(
-ratchet gladiator (deadlocked): szerintem 1 jól sikerült rész bár az hogy clank nem segíthetett (csak a tippjeivel) nagyon negatív hatással volt rám
-ratchet and clank size matters: ez a rész nem fogott meg annyira (sok helyen azért mert túl nagy volt az ellenség sebzése) a történet is elég fura volt
-ratchet and clank future: tools of destruction: szerintem ezt a részt a története miatt a legérdemesebb kijátszani mivel sok titokra fény derül viszont ahogy a size matters-nél is fennál az a kis problemo hogy nagy az ellenség sebzése
-ratchet and clank future: quest for boty: hiányoltam clank-et és még mindig gond van az ellenség sebzésével (clank hiánya mondjuk várható volt)
-ratchet and clank future: crack in time: engem ez a rész fogott meg a legjobban. Szórakoztató űrkalandok, a boldog pillanatoktó kezdve a legszomorubb részeken át a legviccesebb részekig. Örülök hogy végre gyengébbek ledtek a szörnyek és hogy végre visszatért nefarious a maga dilis formályával. Viszont az hogy 3aranycsavar megszerzéséhez portal-t megszégyenítő fejtörőket kell megoldanunk... Az valami katasztrófa. De ez szerintem a legjobb rész mindközül. Mellesleg a clank hiány megoldására is jó módszert találtak.
-ratchet and clank all for one: megvettem játszottam vele... Tetszik is hogy végre van CO-OP módja de ez a fajta verzió nem fogott meg az ilyen játékokban.
-ratchet and clank qforce: még nem volt hozzá szerencsém de ahogy láttam vidiken... Az inkább multi-nak jó
Összességben ratchet an clank és jak and daxter 4ever
Mellesleg a 2 játékot össze is rakhatták volna. (össze is rakták a move heroes-ban meg a playstation all stars-ban de azok... Inkább nem monok semmit)
16.
16.
keiji maeda
#15: a Quest for Booty nem tudom miért volt neked csalódás . az csak egy minikaland volt rá is volt írva a dobozára is illetve megjelenéskor is 4000ft volt az a 2 ps3 mas ratchet közti minikaland volt csak :) direkt ilyen rövid lett :)
15.
15.
Sarcophilus
Kb. 6 évesen cseréltem be egy Street Fighter ex3-ért az első részét.
Imádtam és a mai napig imádom, legalább 10-szer kijátszottam (ez csal 1 mentés)
Az összes többi részére is igaz.
Amúgy nem értek egyet szerintem az első rész vitte a pálmát, azt volt csak igazán élmény játszani.
A Deadlockedet 20x játszottam ki (ez is csak 1 mentés)
A Quest for Booty nagy csalódás volt kb 2 órába telt míg végigyaláztam.
Size Matters...Nem rossz
A Secret Agent Clank-ot most kezdem.
No de mennem kell ebédelni úgyhogy inkább elküldöm...
14.
14.
kopic
#9: Csak hülyéskedtem ember.
13.
13.
kopic
#10: Az már vagy 4-5 évvel ezelőtt volt hogy eladtuk, és nem is az enyém volt, hanem a báttyámé.
12.
12.
sherex
#11: a dmc 4 is volt boxon :P DE A RATCHET & CLANK NEM MEHET ÁT ÉS KÉSZ!!!!!!!!!!
11.
11.
Gotham123
#9: Devil May Cry HD Collection???
10.
10.
keiji maeda
#5: és látod ha ps2-d volt és szeretted rá a címeket akor nem kellet volna konzolt váltanod maradni kellet volna a playstation konzolnál
9.
9.
keiji maeda
#4: érdekes lenne boxon elkezdenének átportolni egy playstation exclusive címet , ne viccelj már
8.
8.
Gotham123
Gyerekkorom egyik legmeghatározóbb videójátéka <3 <3 <3 :)
5.
5.
kopic
Pedig anno amikor még régen PS2-őnk volt, akkor mind a 3 részét szarrá játszottam:) Legjobban a 2.rész tetszett.
4.
4.
kopic
#2: De kár hogy nincs boxra:)
3.
3.
keiji maeda
"Az első két részen meglátszik az idő vasfoga"
ez a negativ megint baromság !!!
ezt szinte mind hd collectionhoz odaírhattátok volna . de érdekes volt amelykhez oda is írtátok hogy ne mai szemmel nézzük , akkor most kérdezem hogy ezt mai szemmel nézetiek vagy mi ? ha nem tudtok elég negatívolt írni akkor ne írjatok már ilyen gagyi negatív szöveget, egyszerűen adjátok oda a pontot amit éreztek , gondoltok írjátok oda azt a 2-3- pozitivot vagy negativot ami szembetűnő és értelmes, de áhhh mindegy nem is folytatom deha már enyit gépeltem akor rányomom a hozzászólást.......
2.
2.
sherex
de kár hogy nincs Vita-ra :"(((
1.
1.
KeXxX
A Sony exkluzív portok általában (inkább mindig) jobban sikerülnek. Ezekkel sajnos még nem tudtam játszani, de a többi PS3-as résszel volt szerencsém :) Legjobban a Crack in Time tetszett. Várom az új részt is!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...