F1 Race Stars teszt

  • Írta: fojesz
  • 2012. december 10.
  • f1 race stars, teszt, x360
Link másolása
A videojátékok nem tesznek agresszívvá, de attól még jól esik néha megragadni a kontrollert a kábelnél fogva, majd úgy falhoz csapni, hogy szilánkosra törjön rajta. Mármint a fal. Az F1 Race Stars pedig olyan szépen indult...

A száguldó cirkusz sem kerülhette el a sorsát, mintha hiány lenne belőlük, úgy csinált kartjátékot a Codemasters a Forma 1 alapján. A britek igyekeznek mindent kisajtolni a licencből, az évi rendszerességgel jelentkező autóverseny idei epizódja mellé érkezett még az F1 Race Stars is, ami a vérkomoly autósportot hivatott kötetlenebb és emészthetőbb formában találni a játékosok felé. Meglepő módon az újdonság éppen ott remekel, amitől a leginkább féltünk, és csak úgy csorog belőle az F1-hangulat. A legnagyobb probléma, hogy a Codies pofátlanul átver vele; először elhúzza előtted a mézes madzagot, majd ha bizalmat szavaztál neki, ujjal mutogat rád, hogy milyen szerencsétlen vagy.

Pedig olyan szépen indult! Megérkezett a tesztpéldány, gondoltam, még munka előtt teszek vele egy próbát. Egy futam volt csak, de eldobtam az agyam, lelkendezve meséltem, hogy ez a legjobb Mario Kart, amit a Codemasters csinált. A karakterválasztó képernyőn feltűnt az idei Forma 1-es szezon összes pilótája, vigyorogva választottam ki Vettelt, hogy akkor majd megmutatom Alonsónak Brazíliában, mi lesz a világbajnokság végeredménye. Ő mondta, hogy “ja”, mint az NDK-s pornófilmben, és nekivágtunk a futamnak. Három kör alatt annyi inger ért, mint más autóversenyben összesen: a pálya nemcsak tökéletes kifigurázása volt a brazil sztereotípiáknak, de a műfajhoz méltó módon másodpercenként változtak a pozíciók is; hiába haladtam az élen, ha elém teleportált, vagy hátulról rakétát lőtt belém valaki, azonnal a mezőny végén találtam magam. Eső, safety car - elképesztő küzdelem volt, de végül megnyertem a futamot.

Azután elkövettem a hibát, hogy folytattam a játékot. Az első körök lazán teltek, jókora előnnyel autóztam, gondoltam, a nehézségi szinten is változtatok, de még a legdurvább fokozaton is piskóta volt a történet. De aztán! A negyedik-ötödik kupasorozatnál egyszeriben szertefoszlott minden, és ahogy az lenni szokott, az ellenfelek hirtelen felgyorsultak, egyre ütősebb power-upokat kaptak, általában mindig engem szívattak meg, és feltűnően sokat teleportáltak. A gép pofátlanul csal.

Az F1 Race Stars a Mario Kart-stílus jeles képviselője, főszerep a humoré és az arcade játékmeneté. A Forma 1-es autók gokarttá zsugorodtak, a pilóták karikaturizált másai vigyorognak és bohóckodnak a képernyőn. A játékmenet a már szokásos: másodlagos szempont csupán, hogy mennyire vagy tehetséges versenyző, a cél, hogy a kanyargó, hullámvasútra emlékeztető, egyúttal izgő-mozgó akadályokkal tarkított pályán gyűjts power-upokat, amiket elsütve gyorsíthatsz a tempódon, nem utolsó sorban pedig a többieket is megszívathatod. Persze nem lesz ilyen egyszerű dolog, ugyanis te csak csillagokat szedhetsz össze, hogy mit kapsz cserébe, azt a gép sorsolja ki.

A játékban az idei Forma 1-es szezon összes istállója és pilótája helyet kapott, igény esetén pedig fiktív karakterek közül is válogathatsz, sőt a saját xboxos avatarod is átemelheted versenyezni. Alapvetően nincs teljesítménykülönbség a verdák között, itt bárki győzhet, ezért is vicces pillanat, mikor a valóságban csak mozgó akadálynak tekintett Pic vagy Karthikeyan viszi el a futamot. A csapatok viszont eltérő bónuszokat adnak, így nem feltétlenül érdemes a kedvencednél leragadnod, hiszen a Red Bullnál a hátszélben maradásért extra gyorsító jár, a Lotus az egyik rakétából - pontosabban buborékból - ad háromszoros mennyiséget, a McLarenesek pedig a már meglévő power-upot cserélhetik le valami másra.

Ez a fajta komolytalanság a pályatervezéskor csúcsosodik ki igazán. Noha a pályákat szintén a versenynaptárból emelték át a fejlesztők, innentől kezdve semmi közük sincsen az eredeti a helyszínekhez. Már a vonalvezetés sem stimmel, és bár néhány jellegzetes görbületet - például a monacói Grand Hotel-kanyart - itt is megtalálunk majd, a pályák alapvetően rendszertelen hullámvasút módjára tekeregnek, ugratók és átfordulók követik egymást, a sebességről pedig az itt-ott lerakott gyorsítók gondoskodnak. A futamok maximálisan kifigurázzák a helyszínül szolgáló országot: Németország fenyőerdőiből bajor kastélyba hajthatunk, onnan irány az autobahn, hogy a forgalmat legyorsulva érjünk célba, Abu-Dzabiban végighajthatunk az ismert Ferrari-hullámvasúton, utána a homokviharos sivatag felé vesszük az irányt, Japánban pedig Tokió utcáit gigantikus szumóbirkózók váltják szépséges japánkertekkel.

Noha rosszmájúan megjegyezhetnénk, hogy az F1 2012 sem volt az a kőkemény szimulátor, itt aztán nyomokban kell keresni az autóversenyzés lényegét - persze ez esetben ez nem is szempont! Mégis, a Codemasters remekül emelte át a Forma 1-et a műfajba, nemcsak a versenyzőkről és a csapatokról van szó, maguk a versenyek is sejtetik, hogy miért viseli a játék az F1 logóját. A rajtlámpák kialvását meg kell várni, ha padlógázzal akarsz rajtolni, az autó kicsúszik, a többiek pedig elhúznak, míg ellenkező esetben extra sebességgel indíthatod a futamot. Noha szimulációnak itt nincs helye, olykor nem árt visszavenni a gyorsaságból, a játék keményen bünteti ugyanis, ha kanyarodás helyett fel akarod szántani a füvet, vagy éppen a homokágyon akarsz keresztül hajtani, és ugyanígy jelentősen lassulsz, ha ütközöl valakivel. KERS is van persze, ha a gyorsítópaneleken ütemesen háromszor elengeded, majd nyomva tartod a kontroller ravaszát, feltöltheted a “nitrót”. És a legjobb: az autók sérülhetnek, ezért a lassulást elkerülendő át kell hajtanod a boxutcán is.

A power-upok egy része aligha fog meglepetést okozni, a gyorsító és a teleport mellett a többieket egyfelől lassító, másrészt rongáló buborékokat eregethetünk különböző színben és irányban, emellett területre ható elektromos impulzust is elsüthetünk, ami nemcsak a versenytársaknak kavar be, de ki tudjuk vele védeni a felénk cikázó buborékokat is. A lényeg a taktikán és a power-upok aktiválásának időzítésén van, annál is inkább, mert a safety car és az eső is eszközként funkcionál: ha a safety cart dobja nekünk a gép, a sor elejét feltartó biztonsági autó csökkenti a hátul lévő versenyzők lemaradását, míg az eső mindenki más számára csúszóssá teszi az utat, csak nekünk nem.

Nem is hangzik olyan rosszul, nem igaz? Nos, a helyzet az, hogy a feketeleves ezután érkezik. Az F1 Race Stars az első húsz percben remek móka, de azután nem tud, és nem is akar szórakoztatni. A játék rendkívül tartalmatlan. Hiába a remekelnek a pályák, ha a húsz nagydíjnak durván a fele jelenik meg játszható formában - úgy fest, hagyni kell valamit a DLC-knek is. Németország, Belgium, Brazília, Monaco, Nagy-Britannia, és még az USA is bekerült, Hungaroring viszont nincsen, ne is keresd. A játékmódkínálat is szegényes, a gyorsfutamok mellett az idő ellen versenyezhetünk, illetve kupasorozatokat teljesíthetünk. Noha ezek szép számban képviseltetik magukat, és alternatív, sokszor jópofa játékfajtákat is kínálnak, egy idő után akaratlanul is repetitívvé válik az egész. A játékot ilyen szempontból a négy főre szabott, osztott képernyős mód menti meg, itt legalább nem kell az idióta mesterséges intelligenciával játszani.

Egyedül játszva ugyanis az F1 Race Stars hamar idegbajt hoz a játékosra. Az ellenfelek teljesen buták, a koccanás nekik sem érdekük, de azért gyakran maldonadóznak, és ez még a kisebbik gond, mert a játék pofátlan módon csal is. Noha az autók között nincs különbség, mindig jobban gyorsulnak, mint mi, a power-upok közül feltűnően sokszor jut nekik teleport, ráadásul folyton minket vesznek célba, gyakorlatilag tizenegyfős kooperatív módot játszanak ellenünk. Az autóversenyek régi trükkjét ráadásul itt is megkapjuk: hiába húzunk el a mezőnytől, a térképen elcsíphetjük, amint a többiek szinte gumikötelet használva feljönnek ránk. A vége persze az lesz, hogy bukjuk a dobogós helyezést, csalódottan, idegesen vesszük lejjebb a nehézségi szintet, ahol viszont konkrétan unatkozunk, mert itt nemcsak a játék lesz könnyebb, de az autók végsebessége is csökken, természetesen a szórakozás rovására.

Viszont az F1 Race Stars legnagyobb hibája, hogy nem így, ebben a formában kellett volna kiadni. Nem kételkedem benne, hogy így is remek eladásokat produkálhat a cím, valójában letölthető játékként sokkal elnézőbb lettem volna vele szemben, és szó, mi szó, egy letölthető játéknál nem is kínál többet a program, amiről minden elmond, feltelepítve is alig másfél gigát foglal a konzol merevlemezén. Egy próbát azért megér, de tényleg csak annyit: próbáld ki a demót, játszd újra néhány alkalommal, és máris jobban szórakoztál nálam!

32.
32.
sziki10
szerintem nagyon jó játék mi egyszerre 4en játszottunk vele pc-n akkor nagyon szórakoztatunk vele.
31.
31.
Dagetz
idei év első játéka ami olyan szinten felhúzott hogy az nem emberi..eszméletlen módon csal..és ha ezt gyerekeknek ajánlják akkor befonom a hajam-.- vezettem a második körbe elég rendesen..majdnem fél körrel..harmadik kör közepe fele bejött a safety car majd miután elpárolgott hirtelen harmadik lettem..tetemes hátránnyal..a kör végéig eltudtam odáig jutni hogy megláttam a kerék nyomukat..na akkor ez most mi?-.- haláli..uninstall..
30.
30.
Grabowsky30+
Erősen korhatáros játék (max 12éves korig), de azért aranyos!
29.
29.
Itsuki
Teljesen ugyanezt éreztem én is,csak én bénább voltam és már a 2.versenyt nem tudtam megnyerni hiába vezettem majdnem 1 fél körrel... :D Jó kis teszt,gratu
28.
28.
Daks
#25: Anno írtam egy nosztalgika cikksorozatot, olvasd el, ha gondolod:
http://www.gamekapocs.hu/jatek/6513/a_szamitastechnika_aranykora/cikkek
26.
26.
Daks
#25: Abszolút kedvenc nincs, inkább azt mondanám, hogy minden korszakból megvannak a favoritjaim. C64, 286-386-486, Pentiumok (3dfx, GeForce 2-4 aranykorszak, első Radeonok), PS2, Xbox 360, Wii, nyomtam mindennel. A legemlékezetesebb talána Vice City, az örök szép emlék marad nekem. De ne offoljuk szét a cikket!
25.
25.
ground
#24: Tudom hogy nem idevág neked mi a kedvenc gamed? soha nem írtad.
Számomra még mindig a a ps 2es silent hill 2 viszi a díjat.
24.
24.
Daks
#23: Dehogy bántottál meg, köszi a véleményt. :)
23.
23.
ground
#22: További sok sikert. Remélem nem bántottam meg a a véleményemmel SENKIT.
22.
22.
ground
#19: Nehogy félreérts én tökre bírom az itt levő embereket. A te tesztjeidet is bírom. De HÓSZÚTÁVON jól le kéne csapnotok az asztalra.Értem ezt arra hogy legalább az AAA s címek tesztjét előbb leadnátok. Én tudom ez az oldal utol fogja érni magát.Tisztába vagyok vele hogy ez nem 1 szerű folyamat. A PONTSZÁMON való vitatkozás. SOK EMBERT NEM ÉRTEK. Ha neki van 1 igénye és 2. tized ponttal kevesebbet kapott a várva várt címre itt anyázik. Minthogy elfogadná hogy mindenkinek más az igénye 1 újabb játék kapcsán. Páran akkorára teszi itt a lécet mintha már 2016ban lennénk. Egyszerűen nem értem.,.,


19.
19.
Daks
#18: Szia! Nem trollkodás, örömmel vesszük a véleményt. Valóban vannak elmaradások, nagyon sok minden jelent meg az utóbbi egy-két hónapban, mi pedig igyekszünk is minden fontosabb címet letesztelni. Van, amit előbb, van, amit utóbb. Naponta, kétnaponta vannak tesztek, lassan csak a végére érünk.
18.
18.
ground
Hello. Nem akarok trolkodni. De ennek az oldalnak a színvonala lassan a béka feneke alatt lesz. Úgy le vagytok maradva a konkurenciához képest hogy nagyon. Nem értem mért nem lehet a normálisabb játékokat időben tesztelni. Sok játékot a konkurens oldalak jóval előbb letesztelnek mint ti. KOMOLYAN MONDOM NEM ÉRTEM. Nem 1 kötekedő vagyok. De ezt nem értem.Én bízom az oldal színvonalában. De higgyétek el ez hosszútávon nem 1 járható út. Lehet a.ny.á.zni ha Nincs igazam.De nekem nagyon ez a meglátásom.S Szerintem ezzel nem vagyok 1-edül.
17.
17.
Dercsi
#16: Mi megvettük, és nem bántuk meg. Pár napja a feleségem is kipróbálta és nagyon jókat derült! Sztem igazi family gém! Nem kéne ennyire lehúzni, igaz ahogy már írtam kicsit sokalltam az árát, de mikor a család, a gyerekeim barátai ezzel ökörködnek órákon át, akkor úgy gondolom nincs miről beszélni....
16.
16.
Kratos76
Ez a game baromi gagyinak tűnik!
A teszte elolvasva az jutott eszembe,h, ennél komolyabb játékok nem kapnak ilyen részletes ismertetőt.
Persze jó,h kiderült erre a játékra kár költeni,de komolyan ki az aki megveszi?!
Fogadni mernék,h csak warezország lakói probálják ki a teljes verziót.
15.
15.
sebtapasz
#8: Csakhogy a szülők adják ki érte a pénzt.... és akkor már egy tartalmasabb játékot várnak érte...tudom közhely, de az ember szeretne a pénzéért minél többet kapni... ez van!
14.
14.
Kerdes.
A jatekban az autok fizikaja hozza van igazitva a kinezethez?
Ugy ertem "fejnehezek" a kocsik?
Mert akkor lenne igazan vicces.
13.
13.
DarkLord
Én nagy Forma 1 rajongó vagyok már az ősidők óta, de nem is ez a lényeg hanem, hogy nekem nagyon tetszik ez a játék, hogy f1-es pilótákkal lehet egyet bohóckodni a codie forma 1-es játékai ugyanis azért hagytak egy-két emberben tüskét én a 2010-el sokat játszottam a 11-el már kevesebbet és a mostani 2012-es nél pedig úgy vagyok vele, hogy nincs kedvem előhalászni a kormányt és idegeskedni inkább elindítom ezt a kistestvért és letolok vele egy fél vagy 1 órát amit maximálisan élvezek is :D

Nem mondom, hogy nem lehet megunni viszont heti 1-2-szer pár órára tökéletes kikapcsolódást nyújt ami még mókás is :)
12.
12.
DON GONDOCS
#5: Na igen a Sonic megér egy misét még vitára is jön. A demóból itélve még az első részt is felülmúlja.
11.
11.
br1Koo
De baromi gagyinak tűnik D:
10.
10.
fojesz
#8: Ez nem mentség. Sok kartjátékkal játszottam már, komolyságukat tekintve egyik sem különbözik ettől, ez nálam nem oszt, nem szoroz, de azok tényleg jó játékok. Ami szórakoztató, az felnőttek számára is szórakoztató. Ezzel a játékkal alapvető, a játékmenetet és a technikai oldalt érintő problémák vannak.
9.
9.
FrostsoulHD
szerintem király game :D bár 10k-t tényleg nem ér, de ellehet vele lenni.. Go Hamilton! :D
8.
8.
Füles
Nálunk a gyerekek kedvenc játéka lett, egy hete csak ezzel játszanak, ha gépközelbe kerülnek. Az a baj, hogy a cikk írója túl komolyan vette a játékot, pedig nyilvánvaló, hogy ez a játék a kisgyerekeknek nyújt igazi szórakozást, bár tény, hogy én is jól elvagyok vele.
7.
7.
Dercsi
Szerintem nem rossz játék, de ami tényleg nagy hibája hogy ez nem egy egész áras gém...Max egy arcade cím lehetne, annak viszont hibátlan, de közel 10.000 forintért...Mindegy, a tökösök nálunk nagyon élvezik, igazi gyerek gém.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...