Grand Theft Auto V előzetes

  • Írta: Ford Fairlane
  • 2012. december 20.
  • előzetes, grand theft auto v, ps3, x360
Link másolása
Elsőként a Game Informer magazin volt abban a szerencsés és kivételes helyzetben, hogy a világ jelenleg legjobban várt játékáról, a Grand Theft Auto V-ról igazán jelentős mennyiségű anyagot publikálhatott. Ebből szemezgetünk most.

Noha a Rockstar Games megtehetné, hogy akár évente piacra dob egy-egy újabb Grand Theft Auto epizódot, minimális technikai változtatással, már kész helyszínekkel, ahogy a Liberty City Stories, Vice City Stories és Episodes of Liberty City esetében tette, így rendszeresen fejhetné a sorozat hű rajongóit, ezúttal inkább hosszas és alapos munkával emelte a tétet. Igaz ugyan, hogy a Grand Theft Auto V visszatér a San Andreasból már ismert, fiktív Los Angelesbe, ráadásul három helyett ezúttal egy nagyvárost kapunk csak (San Francisco és Las Vegas, azaz San Fierro és Las Venturas kimarad), alapterületben és részletességben mégis sokkal többet kínál a produktum.


A bejárható terep konkrétan nagyobb lesz, mint a Grand Theft Auto IV, a Grand Theft Auto: San Andreas és a Red Dead Redemption térképe együttvéve. A fejlesztők emellett nem kevesebbre vállalkoztak, hogy a világ legkiterjedtebb metropoliszát kevés tömörítéssel és némi átalakítással, szinte egy az egyben nyújtsák át nekünk ezüsttálcán. A hatalmas, lüktető, ugyanakkor már alapban is sokszínű nagyvároson, Los Santoson kívül a környéke is rengeteg felfedezni valót tartogat majd számunka. A pályatervezők azért is koncentráltak egyetlen városra, hogy azt a végletekig kidolgozzák, mellé pedig megteremtsenek egy kontrasztos vidéket is, kisebb falvakkal, sivatagokkal, sőt még a Mt. Chiliad hegy is visszaköszön. A világ mellesleg a negyedik fő részhez hasonlóan realisztikusabb lesz, nem a San Andreas „nagyon kicsi, vázlatszerű” Los Santosát fedezhetjük fel újra, azt, sőt az ott élt, ma már túl karikatúra jellegű szereplőket a készítők egy alternatív univerzum részének tekintik, melyből nincs átjárás.

A legjelentősebb, sok mindent befolyásoló újítás mégis az, hogy ezúttal nem egy, hanem három egyenértékű főszereplőt kapunk. Mindhárman nagyon eltérő karakterek, más-más háttérrel, lakhellyel, családdal, baráti körrel, képességekkel és hobbikkal (fejenként egy vagy két exkluzív mini-játék). Küldetéseken kívül bármikor válthatunk közöttük, és ha nem mi irányítjuk őket, akkor is élik a maguk életét, így ne lepődjünk meg, ha egy váltásnál egy jókora balhé kellős közepében találjuk magunkat hirtelen. Váltásra a küldetéseken belül is lehetőségünk lesz, de némileg korlátozottabban, csak az akcióban részt vevők között, és meghatározott pontokon. Ezzel a Rockstar az üresjáratokat szeretné kiküszöbölni, ha például hosszú és unalmas vezetés vagy létramászás következik, ezt rábízhatjuk a gépre, és addig is akciózhatunk egy másik arccal. A három karakter az NPC-k számának csökkenését is magával hozza, nem lesz annyi lényegében csak a figurák beszéltetése céljából behozott külső mellékszereplő, hiszen a trió tagjai amúgy is eleget fárasztják majd egymást. Ettől függetlenül a fejlesztők ígérik, hogy azért az érdekes karakterekben sem lesz hiány, a családok (már akiknél vannak) és egyedi barátok nagyon szórakoztatók lesznek, rajtuk kívül a véletlenszerű figurák is nagyobb hangsúlyt kapnak, könnyebben kiszúrhatóvá válnak, sőt a járókelők szövegein is többet derülhetünk majd.

A központi karakter (ő hozza össze a többieket) a negyedik ikszet taposó, elegáns, gyakran atyáskodó Michael lesz. Ő egy visszavonult, egykor sikeres bankrabló, talán Danny Ocean figurája ihlette, ha külsőre nem is. Látszólag kő gazdag, és idilli életet él a családjával Beverly Hills másában. Valójában azonban egy különleges tanúvédelmi programban vesz részt, és bár a nem éppen törvényes úton felhalmozott vagyonát megtarthatta, még egy privát teniszpálya is befigyel, a vele már csak kölcsönös kutya-macska viszonyban élő felesége, Amanda turbó sebességgel költekezik, ezáltal gyorsvonatként robognak a csőd felé. Michael a tinédzser lányával és fiával, Tracyvel és Jimmyvel sem találja meg a közös hangot, ami szintén sok komikus helyzetet ígér, melyekből már az egyik trailer is megvillantott némi kóstolót. Miután a családja szinte az őrületbe kergeti, és az anyagi problémák is szorongatják, egy nap papucsban felpattan egy biciklire, és kikerekezik a luxusnegyedből, hogy ismét a bűn útjára lépjen – állítólag ez lesz a belépője.

A hasonló korú, rosszarcú, kopaszodó, tetovált, ápolatlan, rendszerint fehér ingben járó Trevor teljesen más figura, egy ön- és közveszélyes, zabolátlan ösztönlény. Egykor az Egyesült Államok hadseregének büszke pilótája volt, ezért a játékban szerencsére nem is kell sokat várnunk, hogy meghódíthassuk az eget. Háborús veteránunk azonban mára meglehetősen lecsúszott, minden balhét és őrültséget bevállal, kiszámíthatatlan, némileg pszichopata, és tudatos drogfüggő, akinek esze ágában sincs leszokni. A múltban volt néhány közös balhéja Michaellel, innen ismerik egymást, és így fonódik össze ismét a sorsuk. Trevor a sivatagos semmi közepén, egy lakókocsiban él, az így szétszórt otthonok mellesleg abban is segítenek minket, hogy gyorsabban megismerkedhessünk a játék világának minden eldugott szegletével. Az árnyékszéken kezdődő belépőjében nagy hanggal könnyít magán, aztán berobog egy közeli kisvárosba, lelocsolja benzinnel a rozoga járgányát, végül látszólag ok nélkül fel is gyújtja. Lételeme a káosz.

Ezúttal Franklin lesz a színes srác, ő a húszas évei közepén vagy végén jár (mindkettőt említik a cikkben), fiatal, ígéretes, sportos, és követi a divatot. Egy örmény luxusautó-kereskedőnek dolgozik behajtóként. Az üzlet talán jogilag még a legalitás határán belülre esik, mindenesetre leginkább olyan vevőkre utaznak, akik garantáltan nem tudnak majd fizetni, így alaposan le lehet őket húzni, és a járgányok is megmaradnak. Franklin figuráját úgy írták körül, hogy egy régimódi svindler, aki nem igazán találja a helyét a mai világban. Természetesen meg akarja csinálni a szerencséjét, mohó, nagyravágyó, de a kiszámíthatatlan és veszélyes barátai gyakran visszahúzzák. Ő a játék során ismeri meg Michaelt és Trevort, és a Venice Beach helyi megfelelőjén köszön be, éppen munka közben: egy Audi R8 kinézetű járgányt lop vissza, majd elhajt vele a messzeségbe.

A visszajelzések alapján a Rockstar azt szűrte le, hogy a játékosok leginkább a több küldetésen keresztül alaposan előkészített bankrablásokat kedvelik, ezért ennek az epizódnak ez lesz a fő témája. Persze nyilván nem csak vaskos mackókat kell fosztogatni, mindenesetre egy nagy rablássorozatra lesz a sztori felfűzve. A cikk szerzője egy neki bemutatott küldetés részletes leírásával érzékeltette is, hogy mikre számíthatunk majd. Egy viszonylag korai küldetésben, ahol Trevor és Franklin bemutatkoznak egymásnak, a triót az FIB (FBI) bízza meg, hogy szabadítson ki egy IAA (CIA) által fogva tartott, és éppen kínvallatás alá vetett embert. Helikopterrel közelítik meg a felhőkarcolót, Trevor vezeti a gépet, Michael ereszkedik le kötélen, majd töri be a megfelelő ablakot, ragadja meg a célszemélyt, és tartja sakkban az őrzőit. Franklinre osztották a mesterlövész szerepét, itt kell besegítenie a takarításba egy másik ház tetejéről, a játékos pedig szabadon választhat, hogy melyik karakter bőrében akar lövöldözni. Miután kitisztul a levegő, Trevor felhúzza Michaelt és a célszemélyt, ekkor azonban ellenséges helikopterek tűnnek fel. Ezen a ponton három szereplő között is ugrálhatunk, kormányozhatjuk a gépet Trevorként, egy támadókarabéllyal durrogtathatunk az üldözőkre Michaelként, vagy távolról, precíz célzással leszedhetjük az ellenséges pilótákat Franklinként.

Természetesen egy Grand Theft Auto epizód sem létezhet mini-játékok és mellékes elfoglaltságok nélkül. Sok visszaköszön az előző vagy korábbi részekből, néhány kimarad, és akadnak olyanok, amikre a cikk nem tért ki, például kérdéses, hogy lesz-e rendőr, mentős, tűzoltó és taxis munka. Ami biztos, hogy jógázhatunk, versenyezhetünk jet-skivel, kipróbálhatjuk magunkat triatlonban, teniszezhetünk, gyakorolhatjuk a bázisugrást, és golfozhatunk is. A Rockstar ezúttal különösen kidolgozott mini-játékokat ígér, a játékon belüli golfozás például fel fogja venni a versenyt a komolyabb önálló golfjátékokkal. Hasonlóra számíthatunk a belső autóversenyek terén, a verdák már nem fognak hajószerűen úszni, olyan élethű fizikát kapnak, amilyet a piacvezető autószimulátorokban megszokhattunk. Visszatér az Ammu-Nation fegyverbolt-hálózat is, feltehetően a lőterekkel együtt. Természetesen ezúttal sem maradnak el a tévés, rádiós és egyéb szórakoztató műsorok, de ezekről még nem árultak el semmit azon kívül, hogy viccesek és szokatlanok lesznek. A küldetések a Red Dead Redemption elvét örökölve dinamikusan jelennek meg, a fegyveres harc pedig alapjaiban változik meg, leginkább a Max Payne 3-ban alkalmazottra emlékeztet majd, sőt a közelharc is fejlődik némileg, bár továbbra sem lesz hangsúlyos.

Biztosan kimarad a súly és erő változtatásának lehetősége, vagyis a fogyás, hízás és gyúrás, ami a San Andreast kicsit The Sims irányba vitte. Egy realisztikusabb játékban túl bizarr lenne a gyors változás, a három karakterrel pedig macerásabb is, de leginkább technikai okok állnak a háttérben. Ruhákat azért cserélgethetünk, valószínűleg vásárolhatunk is, a frizurák, a tetkók és az autótuning témák ugyanakkor nem merültek fel a magazinban. Elmaradnak a barátnők is, egyrészt három figurával zűrös lenne párhuzamosan csajozni, másrészt kettőnek a jelek szerint van valamilyen állandó kapcsolata, még ha harmonikusnak nem is nevezhető, persze pár küldetésbe ágyazott futó kaland talán nem zárható ki. Mobilon sem fognak állandóan hívogatni minket a barátok, ez kicsit bosszantó volt az elődben, hogy mindig a legrosszabbkor csörögtek ránk, a spanokkal folytatott szocializáció a térképre kerül át, a mobillal pedig a modern időkhöz igazodva internetezni fogunk gyakrabban. (Képzelem, hogy mennyi poén céltáblája lesz a Facebook, a Twitter és az Instagram.) Nem lesz Kinect és Move támogatás sem, ugyanakkor számíthatunk majd egy kiegészítő iOS alkalmazásra. Sajnos az ingatlanvásárlás és a bandázás is kimarad, de lesz helyettük multizás, melynek részletei egyelőre a titok homályába burkolóznak.

A játéksorozat korábbi részeibe is kevés ponton lehetett belekötni, és csak akkor, ha nagyon akartunk, a fent leírtak alapján pedig a legjelentéktelenebb hibákat, hiányosságokat, bosszantó apróságokat is kikalapálják ezúttal a Rockstar fejlesztői. Már csak az a kérdés, hogy nem lesz-e zavaró a három élet párhuzamos megélése, illetve az akciók közbeni váltás technikailag és a helyzet gyors kiismerhetősége szempontjából flottul működik-e majd. Én mindenesetre bizakodó vagyok, sőt elvárom a Grand Theft Auto V-től, hogy maga legyen a tökéletes játék.

Cikkünk a Game Informer magazin előzetese alapján készült 

Kapcsolódó cikkek

49.
49.
Kenny88
Végigolvastam a kommenteket:)
Sokaknak nem tetszett a GTA IV - azok szerintem most menjenek aludni pár évig, mert úgy néz ki, hogy az V hozza a realisztikus vonalat a gügye rajzfilmszerűség helyett. A 3 főhősről meg annyit, hogy általában az szokott a bajotok lenni, hogy a legtöbb játék nem újít, évről évre ugyanaz, egy kicsit más köntösbe. Most hogy igyekeznek új színt, új perspektívát vinni a műfajba, már egyből letörik a lelkesedés.
Számomra a 2013-as év legjobban várt játéka.
48.
48.
BT-dA-DeStrOyeR
https://www.change.org/en-CA/petitions/rockstar-release-gta-v-on-pc#
GYERÜNK PC-SEK!!!!!
47.
47.
Niplax
#45: De jó lenne, ha lehetne saját is. Arra leszek kiváncsi, hogy egy, esetleg több fajta lesz-e!
46.
46.
Niplax
#44: Így van, ez is egy jó újdonság lesz
45.
45.
gyerecske
#44: Remélem lehet benne saját is , akit rá lehet uszítani mindenkire. :-)
44.
44.
aruha
Az egyik legnagyobb változást kihagytátok ! Megjelennek végre az állatok a játékban, legalábbis a kutyákat már hivatalosan megerősítették !
43.
43.
Nekem az lenne még öröm hír, hogy letöltő kártyával vagy pontal is lelehetne tölteni xbox ra a gta 5 öt.
42.
42.
aruha
#37: Nyugi biztosan lesz PCre, de ettől függetlenül Petíciót indítottak a PC verzió érdekében és az aláírók száma csak nő és nő .. :P
41.
41.
aruha
Hát nem tudom..5 évük volt rá... Nekem már ott nem bíztató a dolog, hogy nem tudtak egy új izgalmasabb helyszínt kitalálni, hogy a cselekmény fővonala egy rablássorozat lesz (ez nem utal változatosságra), plusz ha ennyire a minijátékok kidolgozottságára mennek rá, akkor a többi "vehemensebb" elemre nem marad elég erejük....pl az is csalódás volt, hogy kiadtak gyönyörű nagy felbontású képeket, aztán a második trailer a lehengerlő látványt eléggé megcáfolta....aztán a füst és a robbanáseffektek is kidolgozatlanabbnak, leegyszerűsítettebnek tűnnek, nem beszélve a fizikáról és egyes járművek kidolgozottságáról...na majd meglátjuk..
40.
40.
Jared
Hoppá milyen március xdd május bocsika xd
39.
39.
givi6
#38: Megnyugodhatsz Dizel, nem azért dolgozik több száz ember a Rockstarsnál (köztük kőprofi mesterekkel) hogy minőség romlás legyen a vége.
38.
38.
Dízel
az a baj ezzel a 3 karakterrel, hogy 3 fele kell a fejlesztőknek figyelnie. azaz akármennyire is, de minőségromlást fog okozni ez a játék szempontjából. 1 karakterre jobban lehet figyelni, még ha profi fejlesztőkről van is szó.
Talán páran megértik:
3 karakterrel több embert képesek megfogni, mint egy tesco áruház a vegyes érdeklődésű vásárlóit, de akik minőséget akarnak azok olyan helyen vásárolnak ahol specifikusan rájuk szakosodott. a minőséghez érzék kell, nem mindenki képes befogadni, de evvel véletlen sem a rockstart fikáznám, mert ők profik, hanem a játékostábort...
37.
37.
Hanoi
Akkor lesz PC-re vagy sem? Ezt várom, meg a dead space 3 és ennyi... :)
36.
36.
p3ti
Annyi jó game jön jövő év elején , nekem a GTA V lesz az utolsó amit megveszek , már ha jut rá idő... Szerintem a 4. része nem volt nagy cucc . Saint's row 3al 50x jobban elvoltam , mint bármelyik gta résszel
35.
35.
Caine
#34: Nálam is talán a legjobban várt két cím! :)
34.
34.
Jared
Huuu hát én már nagyon várom :)))) Jó lesz ez a március GTA V meg a The Last Of Us :))))))))))
33.
33.
adriano28
#31: elsőnek nekem is, de aztán picit utána jártam ennek a dolognak és végül megtetszett. hidd el fasza lesz
32.
32.
Cooper911
#8: Jó volt a 4es, nekem a motoros bandás kiegészitő jött be a legjobban.
De a San Andreasban a nagyobb terep, a rengeteg sok miniküldetés sokkal jobban lekötötte az embert. (Kamionozás, modelrepülőzés volt a kedvencem) A karakterfejlesztés és a kocsi tuningolés is jó volt a San Andreasban. Kár hogy az 5ben nem lesz karakterfejleszés, de legalább kocsit lehet tuningolni.
Jó lenne már egy GTA MMO amiben rengeteg ilyen minijáték lenne.
31.
31.
lecso96
nekem ez a 3 karakteres dolog kicsit el vette a kedvem :/
30.
30.
Dagetz
hát ez a cikk most kicsit elvette a várakozástól is a kedvem..én arra számítottam hogy majd benyomnak egy San Andreas-hoz hasonló kíváló játékot ami minden téren jobb lenne modernebb lenne mint az előd..de ne legyen semmi hasonlósága a 4-hez..mert azt egyszer kitolod kész többet nem veszed elő..SA-t má vagy 5x toltam ki..de gondolom ők alkotni akartak egy új dolgot amit úgyis mindenki meg fog venni ha szar ha nem..
29.
29.
shooter1234
#28: Az jó, örülök hogy nem csak én jártam úgy hogy nézegetem a főoldalt és (vatta fak) ott a gta V a teszteknél............

Lényeg hogy a játék számomra még kérdőjeles, mint a gta IV volt. Azt én sem értéketem többre egy cod- nál, jónak, jó, a maga kategóriájában, de bőven elég egyszer végigvinni. Szerintem ez sem lesz több, pláne attól hogy rágyúrtak a minijátékokra amik engemet a vce city -től kezdve hidegen hagynak. Semmi pluszt nem érnek, max pár fillért kereshet az ember, de semmi egyéb előnyre nem tesz szert. A multi meg elég furának tűnik, itt ez a 3 karakter eltérő mindenfélével és nem raktak össze egy co-op kampányt ezek alá. (legalább is az előző hírekből ez derült ki, mielőtt valaki lehülyézne) Bár a co-op mod miatt lehet hogy egyjátékos módban nem ütne akkorát az anyag, mert azért a jó MI elengedhetetlen lenne, nem csak idióta botokkal, keresztbe hosszába futkosni egy küldetés keretén belül. De én azért bízok a R* -ban, és remélem hogy egy jó játékot pakolnak le az asztalra, idővel PC platformra is természetesen.
28.
28.
giga321
Először azt hittem hogy teszt aztán láttam az előzetes szócskát.
26.
26.
tundrish
#25: Mármint a #15-ös hozzászólásomat. Mea culpa...
25.
25.
tundrish
#24: Ez tény, de ennek megint a döntési szabadság fogja kárát látni. Én ezt az első infók megjelenésekor sejtettem, akkor lendületből mindenki lehordott itt, hogy mit tudom én azt, azóta ugye megerősítette Houser is: lásd #12 hozzászólásom.
24.
24.
Caine
#9: Nem feltétlenűl lesz muszáj a 3 karakterrel játszanod végig viheted 1-el is!Legalábbis ezt hallottam róla!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...