The Incredible Adventures of Van Helsing teszt

  • Írta: zoenn
  • 2013. június 18.
  • pc, teszt, the incredible adventures of van helsing
Link másolása
Volt idő, amikor átizzadt takarók alatt, nem jött álom a szemünkre, aztán nagyokat kacagtunk Van Helsing karakterén egy bizonyos Leslie Nielsen-filmben. A legendás szörnyvadász kalandjait most magyaros ízvilággal tálalták.

Erdély varázslatos hely, a Kárpátok hófödte bércei szegélyezik, hazafi székelyemberek barátságosan fogadják a látogatókat, puliszkát kanalazhatunk, önjelölt magyarságtudattól megéhezve - mindenkit egy combos kirándulásra sarkalnánk, elvégre soha nem késő ellátogatni a régi Magyarország keleti határára. A budapesti Neocore Gamesnél 15 dollárba kerül a vonatjegy erre a kalandra, eltekintve attól, hogy pár évszázaddal korábban járunk a The Incredible Adventures of Van Helsingben és a vadonban mindenféle vérszomjas rémségek lesnek a gyanútlan utazóra. Ez a fickó már nem az, akit a giccses Hugh Jackman-féle filmből ismersz, a felülnézetes akció-RPG-t nem kevés misztikummal locsolták meg, stílusát tekintve a gótikus-noir jelző illik rá, bár a színvilága ettől eltekintve gazdag. A mítoszt a Drakula-történetek ihlették, de szerencsére a lányok és fiúk egy viszonylag szerethető karaktert állítottak a középpontba. Káprázatos kelet-európai helyszíneken fordulunk meg, öljük a szörnyetegeket, ahogy a puskapor és a kard engedi, és közben széles karimájú kalapunk rendíthetetlenül a helyén marad.


Még mielőtt valaki elhinné, hogy a Diablo III és a Torchlight 2 mellett értelmetlen egy újabb akció-RPG-vel előrukkolni, el kell mondjuk, hogy nem. A Van Helsing-játék sok tekintetben még ezeken a darabokon is túltesz. A mechanika működik, az ellenfelek változatosak, a fejlődés követhető és kiegyensúlyozott, rengeteg apró rejtett poén színesíti a játékot, és lootolni még mindig élvezetes, hiába gondoljátok úgy, hogy a műfaj egy helyben toporog. Már a bétateszt alatt is sejtettük, hogy egy újabb magyar gyöngyszemmel gazdagodunk és nem kellett csalódnunk a végleges változatban sem. Ritkán mondunk ilyet, de már az első perctől kezdve magával rántott az egész, az irányítás kellemes, a belerázódás könnyű, s csak néha zsibbadtunk el a folytonos kaszabolás alatt, de melyik hasonló produktumban nincs így?


Főhősünk apja a hírhedt Abraham Van Helsing professzor, a fia folytatja a családi hagyományt, s mikor juniorunk levelet kap a londoni kúriájába címezve, elindul Borgoviába, hogy véget vessen a környéken elszaporodó rémtetteknek. Bár a papa árnyékában nehéz boldogulni, szereplőnk cinikus beszólásokkal próbál elismeréseket kicsikarni, több-kevesebb sikerrel. A vándorútra a bájos szellemlény, Lady Katarina is elkíséri, aki a családot szolgálja már időtlen idők óta. Persze korából pár évszázadot letagadhatna simán, pluszban a súlyfeleslegtől sem kell tartania, tekintve, hogy a föld felett lebeg. Habár Van Helsingnek nem nagyon akaródzik igénybe venni a segítséget, azért nem egyszer a lány húzza ki hősünket a slamasztikából. Halandó formájában folyton a dekoltázsába látunk, kísértetként pedig a harcban is méltó társunk lesz. A történet elején egy rajtaütés folyományaként kénytelenek vagyunk kerülő úton megközelíteni a Borgoviát, ám csakhamar kiderül, hogy a helyezet sokkal elkeserítőbb annál, mint azt elsőre hittük. Lesz itt vérfarkasinvázió, ruszalkatámadás, vámpírok, agancsos fejű bestiák az erdő ősi, göcsörtös fái közt, szép nagy játszóterek, ahol nem feltétlen egyetlen mederben csörgedezik az akció, hanem némileg szabadon kóborolhatunk. Persze a vidék sanyarú sorsáért sokkal földhözragadtabb gonoszság felel, a titkok lelepleződnek, Van Helsing hőssé válik és mindez egy szép nagy csattanóval zárul.


Oké, ha a történetet könyvalakba körmölnénk, nem biztos, hogy bestseller válna belőle, viszont az úton-útfélen felbukkanó szatirikus, kétértelmű, ízes párbeszédek tényleg kellemes hangulatot árasztanak. Ezzel nincs gond. De mi a helyzet a játékmenettel, mitől lesz ez olyan szerepjáték, amit alternatívaként is érdemes kipróbálni? Miért éri meg újra nekiveselkedi, és egészen másmilyen karakterstílussal érvényesülni? Manapság már nem járható út a Diablo III-at másolni, főleg, hogy az ihletőben sem volt fenékig tejfel az élet. Megnyugodhatunk: egészen testhezálló megvalósításban füstöl majd az egerünk két gombja: a baloldali az alapvető támadásokért felel, a jobb oldali pedig a speciálisakért, melyekből van egy halom, s folyamatosan egyre több és jobb, attól függően, hogy a távolsági, vagy a közelharci fegyvereket, avagy a mágiát preferáljuk.  Persze a durvább támadások manába kerülnek, trükközni meg muszáj, elvégre az alapcsínyekkel nem megyünk semmire, főleg, ha az egész képernyőt betöltő falkák ugranak a torkunknak. A harcrendszerbe való körülbelül kétperces belerázódási idő szerintünk nem sok, ha a felhasználóbarát szóra keresel illusztrációt, a Van Helsing-játék tájékán jó helyen kapirgálsz. 


Egyetlen gombnyomással átválthatunk közelharci, illetve távolsági fegyverekre, nem kell külön megnyitnunk hozzá az eszköztárat, így aztán gyakorta nyomkodjuk majd az R-gombot. Távolról megtizedelve az ellenséget célravezetőbb és életmentő megoldás, hiszen ha a fogak minden irányból szaggatják hősünk bőrét, hamarjában alulról szagolja majd Katarinát. A kihívás még normál szinten is izzasztó, s a helytállás legfontosabb szabálya a megfelelő felszerelés. Nem csupán a magunk cuccaival kell törődnünk, hanem a csatlósunkéval is. Megannyi kard, muskéta, pisztoly akad a kezünkbe, nem kevés időt töltünk el azok összehasonlításával – egyfajta eufórikus állapotot okoznak a különféle mutatók és DPS-ek bogarászása, drog ez, ha mondom. A felesleget pedig lepasszolhatjuk a legközelebbi árusnál, vagy ha lusták vagyunk gyalogolni, elküldhetjük Katarinát is („… és hozz sört is, asszonyállat!”).


Külön jó pont, hogy szintlépéskor nekünk kell kiosztanunk a kapott pontokat a tulajdonságainkra, majd terebélyes skillfákon frissíthetjük a megszerezett képességeket, netán újakat aktiválhatunk. A kínálat bőven az elvárható szint felett van, ha igazán hardcore arcok vagyunk, egészen mélyen elmerülhetünk a kunsztok variálásában. A trükkök és aurák szintén fontos részét képezik kalapos úr repertoárjának. Az előbbivel különféle képességek között válhatunk gombnyomásra, míg az aura bármennyire is egzotikusan cseng, voltaképpen a passzív skilleket jelöli. A trükkökkel akár gyógyíthatjuk is magunkat, ám figyelembe kell venni, hogy egy ideig eltart, mire újra bevethetjük őket. A játékban rá kell éreznünk a pontos időzítésre, elvégre a helytelen döntés sokszor az életünkbe kerül. Amíg barátkozunk a rendszerrel, vegyük figyelembe, hogy a halál folyton ott lohol a sarkunkban. Igen, ha nem vagyunk hozzászokva az agymunkához, talán értetlenül állunk majd a Neocore alkotása előtt.


Ejtsünk szót még a perkekről is, ha nem lenne már nélkülük is kellően élvezetes ez a hungarikum. Minden negyedik szintlépéskor egy perket is választhatunk magunknak, melyek további bónuszokkal vértezik fel a karakterünket, pl. százalékos járulékokat adnak a mágia-ellenálláshoz. Az egyiknél lehetőségünk lesz arra, hogy nagyobbakat sebezzünk, ha drasztikusan fogy az életerőnk. S ez még csak a jéghegy csúcsa: a The Incredible Adventures of Van Helsingben minden eszköz adott arra, hogy olyan hőst kreáljunk, amilyet szeretnénk, ám mindenekelőtt a túlélésre kell berendezkedünk. Bár a megjelenés utáni napokban jó pár buggal találkozunk, játék folyamatosan javul és frissül, a négyfős kooperatív mód pedig az egyik aduász. Minden játékos egy-egy Van Helsinget irányít, ami ugyan kicsit furcsán jön le, de a palástok és páncélok variálásával azért meg tudjuk őket különböztetni. 


Látvány terén abszolút elvarázsol a játék, a városok élnek, a vadon pedig buja növényzetével, csörgedező patakjaival hűen visszaadja a 19. századi Kelet-Európa feelingjét. Nem beszélve a kazamatákról sem, ahol soha nem tudhatod, hogy melyik forduló után ugrik valaki a torkodnak. A Neocore belső fejlesztésű engine-je szépen muzsikál még középkategóriás vasakon is, a stíluson belül pedig állva hagyja a konkurenciát, nincs mese. A két főszereplő szinkronja telitalálat, csipkelődéseiken jókat kuncogunk majd, talán a falusiak álakcentusa túlzó egy kicsit, de a hangzásvilágon tényleg nem eshet csorba és ide értjük a lágyan simogató és pattogósabb dallamokat is. Mind összetettségében, mint játszhatóságában tisztességes alkotást nyújtottak át a magyarok, ráadásul remek áron, magyar felirattal. Még szerencse, hogy a nehézségből fakadóan a casualok jó eséllyel lemorzsolódnak, így multiban sem utolsó a játék, bármikor találunk magunknak partnert. A csapat minden tekintetben megütötte az elvárható szintet, hibái vannak persze, de elfogultság nélkül megbocsátható mindegyik. Külön öröm, hogy Van Helsing kalandjaiból trilógia készül, a második részt már bejelentették és jelen cikkünk tárgyával még idén megismerkedhetnek az Xbox tulajok is.

Kapcsolódó cikkek

38.
38.
bazsi345
#33: Szerintem nem te lennél a rossz játékos hanem sok hülye van, és a többiek nem használják ki a játék nyújtotta számtalan lehetőséget hanem arra mennek, hogy minél hamarabb végig nyomják a küldetés sorozatokat, de az még elég távol van a kijátszástól, játsza ki hősin vagy éppen más gamek-be veteránon úgy hogy egyszer se hal meg vagy hasonlók és akkor azt lehet mondani jó játékos, majd ha én kitoltam felrakom a képet ha tudom valahova és meg lehet majd nézni...
37.
37.
bazsi345
#11: De az se mind1 hogy végig játszás vagy kijátszás, mert van csomó mellék küldetés és amint mondtam most tolom másodjára és még hiányzik 3 ígyis, egyik a robot fúró, hogy bénitás nélkül nyírd ki, második a csatornák-nál hogy ne jusson be ellenség; na egy elment sajna xd, meg végén a főgonoszt a tudóst nyírd ki úgy hogy egyik szerkezetébe se teszel kárt!
36.
36.
bazsi345
#11: 1000-1200 normálón pachelt verzióba nem tudom másoknak hogy jött i az a 8 óra
max ha csak a fő küldetéseket csinálod és nem zúzol végig mindent akkor talán
és nem foglalkozol semmi mással!

Most húzok egy Keményvonalast Hősi szinten most tartok 1100-nál, de még elég messze van a vége, szóval Én azt mondom legalább egy teljes nap kell végig nyomni, de csak szerintem!
35.
35.
Krees
#31: Próbáld ki az Inquisitort :)
http://www.gog.com/gamecard/inquisitor
34.
34.
Sablonos történet? Ez egy Van Helsing játék. Hol ott a Történet?
31.
31.
animafan10
Talán egy próbát teszek vele, de a játék hack & slash és nem több. Aki igazi rpg-t akar játszani az baldurs gate, icewinddale, neverwinter, planescape játékokkal játszik vagy kis indie rpg próbálkozásokkal. Azokból elfogadnék folytatásokat, csak kevés cég próbálkozik ilyen jellegű igényes és nagy tartalmú játékok alkotásával, ezért leszek pl kíváncsi a project eternity re is, hogy mit hoznak ki a műfajból.
30.
30.
zsoze
ha ez tényleg max 8óra akkor nekem tárgytalan nm adok ki érte egy ft-t sem ha lenne 80óra akkor már igen ,de így pfff... erre nm volt érdemes várni.
29.
29.
xxxgamer4ever
#9: Uhh titan quest, ne is mondd, régi szép idők...........
28.
28.
NECROSMOKE
Eleg jonanak nez ki.
27.
27.
KeXxX
szerintem egész jó játék lett, pedig nem vagyok a műfaj kedvelője.
24.
24.
Elyas
A gyengébbek kedvéért: a h&s = akció RPG ... A lényeg annyi h nem minden akciò RPG ben van felülnézet + nincs annyi ellenség egy idôben. RPG az a Mass Effect, a Dragon Age, Baldurs Gate, KOTOR. Akciò RPG meg a Torchlight meg a Diablo

Én személy szerint még kifullozom a màgusom a TL 1 be aztàn megveszem a TL2 t és ott is kifullozom az összes kasztot.
23.
23.
Moltes
Tiszta Diablo 3 :D de nekem tetszik
22.
22.
DarkLord
#20: Szintúgy így voltam vele olyan hirtelen van vége a játéknak, hogy elöször énse hittem el, hogy ennyi az egész...elöször azt hittem valami bug az egész és vártam a nagy csodát, hogy javítják és lehet folytatni erre írják ott bizony vége a játéknak, én is ledöbbentem, de rendesen...teljes mértékben becsapva éreztem magam és szerintem ahogy írod te is és még nagyon sokan ezt érezték tuti...

Hiába nem drága, de ennyit se ér a játék mivel nem teljes értékű és aki megvette bizony jogosan érzi magát becsapva.
21.
21.
drat576
azért azt tegyük már hozzá, hogy ez nem egy AAA-s árkategóriában van, 11 euró a Steamen
20.
20.
thernielle
#18: Nem csak szomorú, hanem sajnos röhejes is. Én komolyan nagyon akartam szeretni ezt a játékot, el is szórakoztam vele, aztán egyszer csak BUMM! Vége. Én meg néztem ki a hülye barom fejemből, hogy ezért fizettem. Pénzt adtam ki. Tágra nyílt szemmel bámultam a képernyőre, hátha hirtelen beugrik Katarina és lejt egy delejes sztripet, ha már így le lettem nyúlva, de nem.
Szóval azt tanácsolom mindenkinek, mielőtt beleélné magát, vagy komolyabban elkezdene számolgatni és taktikázgatni a karakterével, hogy ne tegye. Felesleges. Mire megtalálod a stílusodat, vége a játéknak :)
19.
19.
daenath
"Még mielőtt valaki elhinné, hogy a Diablo III és a Torchlight 2 mellett értelmetlen egy újabb akció-RPG-vel előrukkolni, el kell mondjuk, hogy nem. A Van Helsing-játék sok tekintetben még ezeken a darabokon is túltesz"
Ezen besirtam, inkabb mondanatok azt hogy magyar termek igy kotelezo fenyezni :P
De hogy ez egy RPG, az mar tulzas, Hack'n'slash!!! Nem tobb nem kevesebb, en megvettem, de inkabb hagytam volna a francba, 30 perc jatek utan mar nyomtam is az uninstall-t. Tucat jatek, tele koppintasokal es unalomig nyomni a kaszabolast, repetitiv quest-ek, a fegyverek 75% szinte ugyanazt tudja igy semmi ertelme felszedegetni oket, 30 perc utan annyi arany jott ossze hogy nem volt mire elkolteni, en maradok a Divine Divinity vagy Titan Quest-nel
18.
18.
DarkLord
#14: Nem vicc ennyi az egész és ha annak a tükrében nézzük, hogy 20 gigát foglal elég szomorú a dolog nem vicces...
16.
16.
EBR2000
Tényleg kicsit hosszú a név.... Még rövidítés is elmenne önálló címnek!
TIAoVH...
15.
15.
Sun9us
Legrosszabb név ever. Amúgy tuti jó lehet.
14.
14.
zsoze
#12: remélem most csak vicces akartál lenni ...
13.
13.
DarkLord
Egyébként 3 részes lesz a játék nem lett rossz, de 2-szeri végigjátszásnál nincs benne több...a grafika tényleg szép a játékmenet is jó meg úgy egyben van azért a dolog, de hamár lejebb megemlítette valaki a D3-at nem lehet vele összehasonlítani (fényév különbség azért). 3500 ft volt amikor megjelent most nemtudom mennyi. Pont szerint ennyit nem adnék rá hisz ebben a kategóriában kell, hogy többször játszhasson vele az ember, de itt vagyis amikor megjelent akkor egy karakterrel csak egyszer volt végigjátszható ez nagy hiba azért (ezt lehet azóta javították valami patch-el nemtudom).

Üde színfolt volt tényleg a játék és le a kalappal a magyar fejlesztők elött várom a folytatást azért akkor majd újra előveszem, de addig még ennek ellenére is süllyesztő nálam már :)
12.
12.
DarkLord
#11: kb. 9 óra ha mindent megcsinálsz benne.
11.
11.
BrendOoN
Kb mennyi idő a végigjátszása?
10.
10.
comodore
#7 Eredetileg úgy tervezték, hogy a PC-s kiadás után átportolják XBLA címként, de úgytűnik ebből nem lesz semmi.

A játékot PC-re írták és már készül a második rész is PC-re ( konzolos verzió valószínűleg nem is lesz, mint a Torchlight 2-nél is ).
9.
9.
drat576
nekem nem tetszett, utoljára ebben a műfajban a Dungeon Siege II és a Titan Quest jött be
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...