Resogun teszt

  • Írta: Daks
  • 2013. december 12.
  • ps4, resogun, teszt
Link másolása
Oldalnézetes akció, neonfényű robbanások, science fiction. A Resogun az elmúlt idők legjobb arcade játékaként mutatkozott be a Playstation 4 nyitócímei között, és most figyelj, teljesen ingyen van.

Régen minden más volt. A videojátékok hajnalán, a 70-es és 80-as években még nem számított a grafika, a játékoknak nem volt komoly története, se hollywoodi költségvetése. Megjelent néhány kocka a képernyőn, tudtál mozogni, jöttek feléd más kockák, lelőtted őket, és mintha egy könyvet olvastál volna, a többit hozzáképzelted. Ha hiányoznak az idők, melyet a fadobozos Videoton tévére kapcsolt, kazettás Commodore 64-ed előtt töltöttél, akkor a Resogun a te játékod lesz.


A Resogun nem hivatalos folytatásként szolgál a Super Stardust sorozathoz, ha pedig a régi idők címeihez kéne viszonyítani, azt hiszem, hogy a Space Invaders, a Defender és az Asteroids az, ami a leginkább hasonlít rá. A játékmenet egyszerű. Űrhajónkat oldalnézetből irányítva vissza kell verni az ellenség seregeit, így mentve meg bolygónkat a pusztulástól. A gonosz erők vadászgépekkel, lézerágyúkkal, bombázókkal, és teljes pályákat elfoglaló, páncélozott hadigépezetekkel támadnak ránk, folyamatosan kell őket sorozni, különben nem fogynak el soha.


Az ellenség hullámokban támad, egyszerre mindig csak meghatározott mennyiségű idegen van a képernyőnkön. A védekezést nehezíti viszont, hogy az ostromolt állomások tele vannak túlélőkkel, a veszélybe került embereket egyenként kell kimenteni a helyszínről, felkapva és elszállítva őket a biztonságot jelentő kijáratig. A játékmenet már az első perctől elképesztő tempót diktál, fegyverzetünk csak ontja magából a golyókat, de az ellenségek se tétlenkednek. Lőnek, csapdába csalnak, ránk másznak, minden erővel igyekezve elérni céljukat. Megölni minket, és elfoglalni a bolygót.


A játékélmény brutális. A fények, a robbanások, a lövések folyamatos nyomás alatt tartják az embert, külső szemlélő számára felfoghatatlan, ami a képernyőn folyik, leülve viszont a játék elé, egy pillanat alatt letisztul minden. Az irányítás remek lett, az űrhajó minden mozdulatunkra azonnal válaszol, úgy mozog, mint a villám, pillanatok alatt képes irányt változtatni, és ami a hasonló játékokhoz képest jó hír, hogy a kamerakezelés is szuper lett. A játék henger alakú pályákon zajlik, és inkább a város forog mögöttünk, mintsem mi körülötte. A megoldás nem csak látvány szempontjából szuper, de nagyon hatékony is. Az űrhajó mindig a képernyő közepén van, így nem veszünk el, nincs is annál rosszabb, mikor harcolnánk, de azt se tudjuk, ki az ellenség, és kit irányítunk ki.


A Resogun lenyűgöző lett. A grafika szemkápráztató, minden kék, zöld, piros és sárga, ellenségeink ezernyi voxelre robbannak szét előttünk, a játék pedig stabil 60 FPS-sel fut. Hozzácsaptak egy remek co-op módot, így közös kikapcsolódásra is alkalmas, igazi modern klasszikus született a személyében, nagy hibája viszont, hogy fájdalmasan kevés tartalom van benne. Mindössze három űrhajó, és öt helyszín került csak a játékba, és bár sokaknak ez a pörgés is sok, illetve később biztos lesznek DLC-k is, azért jó lett volna, ha nem csak a külcsínre, de a belbecsre is rágyúrnak a srácok. Ezt leszámítva viszont nincs mibe belekötni, az egész úgy tökéletes, ahogy van.


A játék a Playstation Plus tagok számára teljesen ingyenes, a letöltéshez pedig nem is kell előfizetést vásárolni, a PS4-hez két hét ajándék hozzáférés jár. Ha tehát megvetted a gépet, és unod már a Killzone-t, a Knacket, meg a Call of Duty: Ghosts-ot, akkor irány a Store, és szerezd be a kis drágaságot. Ha bírod a retrót, a Resogun a kedvenced lesz!

De mi a fene az a voxel?

A „volume pixel” rövidítéséből származó voxel egy háromdimenziós kép legkisebb megkülönböztethető egysége, amely mindhárom tengely mentén kiterjedéssel bír. A három koordináta, amely legtöbbször az egyik sarkát, vagy középpontját írja le, meghatározza az adott pontot a háromdimenziós térben. A voxel lehetővé teszi, hogy a megfelelő szoftverekkel egy tárgyról alkotott képet több szögből is láthassunk. Elsősorban orvosi célokra használják, például Röntgen, CT és MRI vizsgálatoknál, hogy a szakmabeliek pontos háromdimenziós képet kapjanak az emberi testről. De voxel alapú interpolációs technikát használnak egyes számítógépes játékok is, így kímélve a memóriakapacitást. (Forrás: Wikipedia)

 

18.
18.
rethrospektiv
#17: Köszi, de x360-ra kell...szal ok.. :)
17.
17.
crashpipi
#15: Bocs, ez 360-ra van, nem X1-re. :)
16.
16.
crashpipi
#15: Én a Sine Mora-t ajánlanám. :) Magyar feliratos, mivel a mi fiaink készítették és nagy siker az is.
15.
15.
rethrospektiv
Tud valaki valami hasonló retrót boxra? Köfi.
12.
12.
supair
Az ilyen gyöngyökért már érdemes játékosnak lenni.
11.
11.
p3ti
Nagyon nagyon tetszik... imádom a shoot -em - up játékokat ! Hatalmas a hangulat és látvány
9.
9.
Zeroni
8.
8.
simon 555
Hazaérek a géppel már töltöm is:)
7.
7.
DON GONDOCS
#2: Akkor próbáld ki ps3-on a Sine Mora-t vagy Journey-t. Vagy csak lesd meg The Collectables hírt. Úgy néz ki ezek a játékok most aranykorukat érik. Én most a
Ratchet & Clank Future: Quest for Booty-t szeretném megvenni a közeljövőben
4.
4.
Stranger
"a játék pedig stabil 60 FPS-sel fut"
Kemény ez a PS4.
3.
3.
Norbiii
#2: Miket írok. A Super Metroidhoz nem fog felérni egy játék sem, így akartam..
2.
2.
Norbiii
Persze, hogy bírom a retrót, és ez is jó teszt lett. Én a retrós játékok híve vagyok, és legtöbb esetben sdokkal jobban tetszenek a játékok oldalnézetben, mint 3D-ben. Pl: számomra egy Super Metroid sosem fog felérni egy 3d-s akció játékkal sem, de a Contra is jó volt. Jó lett.
1.
1.
DON GONDOCS
Itt mennyiség nem ment aminőség rovására. De majd gondolom lehet hozzá vásárolni pályákat
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...