Xbox One teszt

  • Írta: Daks
  • 2013. december 31.
  • teszt, xbox one
Link másolása
Lakkfekete külső, szuper teljesítmény, új kontroller. Az Xbox One megérkezett, leteszteltük az összes játékát, most pedig itt az idő, hogy magát a gépet is értékeljük. Megéri rákölteni az összes zsebpénzed? Most kiderül.

Az elmúlt négy hétben kipróbáltunk majdnem minden Xbox One címet. A Forza Motorsport 5 az év legjobb autós játékaként mindenkit levett a lábáról, de nagyszerűen sikerült a hatalmas zombihordákat felvonultató Dead Rising 3, és az ókori időkbe elkalauzoló Ryse: Son of Rome is. Pár nappal ezelőtt az ingyenesen letölthető Killer Instinctet mutattam be nektek, hamarosan pedig újévi fogadalmak tiszteletére az Xbox Fitness tesztje lesz soron, most viszont jöjjön a hardver. Öt játék, négy Duracell, és harminc fantasztikus este után egy valamit teljesen őszintén mondhatok. Nem tudok választani közte, és a PS4 között.


Az Xbox One bejelentése mondjuk ki, katasztrófa volt. A kötelező online jelenléttel és a használt játékok cseréjének betiltásával a Microsoft gyakorlatilag már akkor földig rombolta a konzolt, mikor az Xbox One-t még be se mutatták, aztán jött a leleplezés pillanata. Játékokról alig beszéltek, a teljes műsor az amerikaiaknak szólt, NFL, Netflix és kötelező Kinect, miközben a fórumok a konkurenciánál jóval gyengébb teljesítményről, és a 2015-re tervezett eredeti premier miatti kapkodástól voltak hangosak. A nagy halászlén innen ekkor mondta azt mindenki, hogy nekik elég volt, a karácsonyfa alatt a Sony gépe fog lapulni, a Microsoft az utolsó pillanatban viszont összeszedte magát. Visszavonták a sokat vitatott szigorításokat, november végére pedig kijöttek egy olyan géppel, mely mind élményben, mind játékfelhozatalban méltó ellenfele tudott lenni a japóknak.


A konzol kétféle csomagolásban érkezett a boltok polcaira. A premier napján kapható Day One Edition egy gyönyörű, limitált kiadású, fekete dobozban volt kapható, mely kontrollerén is büszkén viselte az első napra emlékeztető feliratot, míg a hagyományos változat kartonja zöld színben pompázik. A belső ezen kívül teljesen azonos, a záró matrica feltépése után lássuk, hogy mit rejt a csomag, használati utasítást férfiember nem olvas, térjünk rá rögtön a lényegre, jöjjön a gép.


Egy dög. Az Xbox One hatalmasabb, mint egy négyfejes Grundig videomagnó 1987-ből, lerágott csont, nem is kéne hozzá hasonlítanom őt, de a párhuzam látványos, nem tudok mit csinálni. A Playstation 4 másfélszer beleférne az Xbox One dobozába, pedig abba beleépítették a tápot is, ami ez esetben ismét külön tárgyat képez. Van tehát egy hatalmas dobozunk a tévé alatt, és még egy a szekrény mögötti kábelek közé rejtve, annyira ormótlan az egész kompozíció, hogy az ember azonnal beleszeret. Gigászi dimenziói ellenére az Xbox One ugyanis gyönyörű, a gép prémium hatást keltő kettős fényezése tökéletesen illik a lakkfekete tévémhez, és a matt hangfalaimhoz, a szürkeségnek vége, az éj színe a menő már.


A designt a praktikum oltárán áldozták fel. A gép fényes fekete részei gyűjtik az ujjlenyomatokat, és rendkívül karcolódnak is, kétszer rárakod a kontrollert a tetejére, és máris olyan, mintha kismanók korcsolyáztak volna rajta, míg a jobb oldali matt hűtőrácsokat anyánk fogja szidni. A kis rovátkákon cserélődik a levegő, üzemi céljából adódóan pedig itt rakódik le a legtöbb por is, áttörölni viszont nem lehet csak úgy, ha tökéletes tisztaságot akarsz rá varázsolni, akkor a vileda élével egyenként kell a rácsokat megtisztítani. Kínkeserves szenvedés vár arra, aki az Xbox One-t patyolat tisztán, az eredeti pompájában akarja megtartani.


A gépen egyébként fizikai gombok nem kaptak helyet, a bekapcsolás és a lemezkiadás is érintéssel történik. Az egész a minimál design jegyében készült, oldalt van egy USB csatlakozó, minden más viszont hátul kapott helyett, táp, internet, HDMI, Kinect, meg még pár dolog, ami biztos jó valamire, én átlagemberként megelégszem ennyivel. Érdekesség viszont, hogy HDMI-ből van ki- és bemenet is, ami azt jelenti, hogy rádughatunk bármilyen set-top-boxot vagy médialejátszót az Xbox One-ra, mindent meg tud jelentetni. Ennek köszönhetően csinálhatunk olyat, hogy osztott képen nézzük a kínai lejátszón futó DivX-et, vagy az RTL-en a Barátok köztöt, miközben le se állítjuk a játékot, a rendszer nagyon jópofa, az Xbox így válik a nappali központjává, ettől lesz One.


A régi, tört fehér színű Xbox 360-omhoz képest a One elképesztően csendes, szinte alig hallani, hogy be van kapcsolva. Többször jártam úgy, hogy játék közben az ölembe kaptam a laptopot, és elkezdtem megírni a cikket, míg frissek voltak az emlékek, a gép közben ment, először lentebb vette a tévé fényerejét, majd átváltott készenléti módra, fel se tűnt az egész. Mellette az előző konzol egy ipari szélturbina.


Ami a teljesítményt illeti, az Xbox One és a Playstation 4 sok szempontból azonos lett, a kettő között mégis vannak hatalmas különbségek. Mindkettőbe nyolcmagos AMD Jaguar CPU került, x86-64-es PC alapokat biztosítva a gépeknek, érdekesség pedig, hogy ezeket eredetileg tabletekhez és alacsony fogyasztású laptopokhoz fejlesztették ki. Az előző generációt sújtó problémák ezzel egy csapásra véget is értek, nincs több túlmelegedés, és felpörgött villanyóra, az Xbox One több óra játék után is kellemesen langyos csak, szívesen bújik hozzá a cica, nem ég meg a talpa. De hasonlóan kiegyenlített a verseny a GPU-t illetően is, az alapok azonosak, mindkettő az AMD GCN-alapokra épül, nagy különbség viszont, hogy míg a Playstation 4 18 CU-t (compute unitot) kapott és jobban fel van készítve a GPGPU-s feldolgozásra, addig az Xbox One-ba csak 12 CU került. A multiplatform játékok teljesítményén látszik is a különbség, már a Call of Duty és a Battlefield 4 is bebizonyította ezt, bár ez nagyrészt annak is betudható, hogy a hírek szerint a Microsoft fejlesztőeszközei és "driverei" a kapkodás miatt még félkészek voltak. S akkor még nem is beszéltünk a memóriáról, ahol szintén nagy a szakadék. Az Xbox One 8GB-os DDR3-ja jóval lassabb a PS4 8GB-os GDDR5-jénél, és ugyan az Xbox One cserébe kapott 32MB-nyi gyors beágyazott memóriát, ennek kihasználása trükkösebb - így tehát most a fejlesztők szempontjából a Sony gépe lett az egyszerűbb környezet.


Az Xbox One bitang nehéz, érezni, hogy van benne anyag, azt viszont nem értem, hogy sokan, köztük a 444-en is ezen miért akadnak ki. A konzolt egyszer kell megemelni, mikor a kocsiból felviszed a lakásba, és berakod a tévé alá, aztán ott lesz évekig, a gép kéttonnás súlya engem nem is zavart ezért, meglepő viszont, hogy az új Kinect is brutális lett. Megfogod, és nem hiszed el, hogy ez valóban ekkora, ilyen nehéz, és tényleg ez a kábel köti össze a géppel, az oroszok gyártottak régen ennyire hihetetlen eszközöket, az új Kinectben benne van a NASA tudása, és az Egyesült Államok ipara egyaránt. A tiszteletteljes megjelenéshez pedig ennek megfelelő tudás is jár, a továbbfejlesztett érzékelőknek köszönhetően a gép sokkal jobban lát már minket, nem kell neki annyi fény, mint régen, nem fog megakadni a játék, még akkor se, ha fekete emberkék, fekete ruhában játszanak a fekete szobánkban. Már ha ez valaha valakinél is megtörténne.


A kontrollert mindenki úgy érintse meg, hogy közben az árára gondol. Az Xbox One irányítója valószínűleg a világtörténelem legdrágább konzolos kiegészítője, a Microsoft ugyanis csak kutatásra nem kevesebb, mint 100 millió dollárt költött el, ennyibe került az, hogy megtalálják a tökéletes formát, a megfelelő nyomáspontokat, és a hibátlan anyagokat. Nekem már az Xbox 360 kontrollere is a kedvencem volt, ez viszont még rajta is túltesz, a két analóg kar a biztosabb fogás érdekében recés gyűrűket kapott, mozgásuk pontosabb és jobb lett, de hozzá hasonlóan finomodott az ABXY gombok együttese, az újra négyirányúvá vált D-pad, és a négy ravasz is. Utóbbiak felemás érzést keltettek bennem, a mutatóujjaim nagyon hosszúak, aminek a barátnőm örül, az új kontroller viszont már nem annyira. Az LB és RB (bumper) gombokat mindig a belső részükön akarom megnyomni, amit nem enged, középen, vagy kívül kell őket, idegesítő, ha a játékot rontjuk el miatta. Az LT és az RT (trigger) viszont tökéletes, homorú formájának köszönhetően nem csúszik le róla a kezed akció közben, tövig húzva pedig nem koppan, finoman érnek össze az alkatrészek, az embernek olyan érzése van, mintha egy kis szivacsot, vagy valami textíliát raktak volna a műanyagok közé csak azért, hogy minket kényeztessenek. Ráadásul mindkettőbe külön rezgőmotor került, így nagyon finom, precíz visszajelzéseket tudnak adni.


A kis feketeségbe természetesen került mozgásérzékelő is, amit sok játék ki is használ, a Dead Rising 3-ban például úgy kell lerázni a nyakunkból a zombit, ha megrángatjuk az irányítót. Jópofa dolog pedig, hogy elbúcsúztunk a back és a start gomboktól is, a helyüket két funkciógomb vette át, a view és a menu, melyek játéktól függően előhozzák a beállításokat, a karakterfejlesztést, a térképet, vagy egyszerűen magát a menüt, ahogy utóbbinak a neve is mutatja. Rossz hír viszont, hogy az alap kontroller ezúttal is két darab ceruzaelemmel működik, az akkumulátort és a töltőt rejtő Play and Charge Kitet az elődhöz hasonlóan, és a konkurenciától eltérően ezúttal is külön kell megvásárolnunk.


Végezetül nem maradt más, mint a dashboardnak, és a konzol szolgáltatásainak bemutatása. Az előző a Windows 8 csempéit követi, letisztult négyzetek között válogathatunk a menüpontok közül, de tűzhetünk is ki kedvenceket a kezdőképernyőre, míg utóbbi a bejelentéskor bár rengeteg izgalmat ígért, Magyarországon igencsak szegényes lett. Van benne Skype, YouTube, Blu-Ray lejátszó, Machinima, Twitch, SkyDrive és Upload Studio, mely utóbbival saját játékainkból vehetünk fel részleteket, megvágva, narrálva azt. Nagy kár viszont, hogy a klip legfeljebb 5 perc hosszúságú lehet, és screenshotokat se lehet vele lőni, csak remélni tudom, hogy a hiányosságok egy későbbi dashboard frissítéssel javulnak. Mert használnám.


Az Xbox One összességében egy rendkívül jól összerakott, fantasztikus játékkonzol, melynek megvásárlását mindenkinek szívből ajánlom. A bankkártyánkat keményen lehúzza, de az ára nem is fog csökkenni még nagyon sokáig, ebben biztos vagyok, mint ahogy abban is, hogy nem jön se kisebb HDD-vel rendelkező, se Kinect nélküli változat. Legalábbis a Slim premiérjéig, két-három évig biztos nem. Ahogy a legutóbb megjelent hírek szerint Playstation 4 fronton se lesz jó ideig változás, ha tehát nem akarsz az utolsók között csatlakozni a generációhoz, akkor válts most, felesleges várnod. Az pedig, hogy melyik gép lesz a kedvenced, csak rajtad, és az exkluzívokon múlik, nekem a Killzone: Shadow Fall és a Knack legalább annyira tetszett, mint a Dead Rising 3, és a Ryse: Son of Rome. Neked melyik jön be jobban?

Kapcsolódó cikkek

73.
73.
DON GONDOCS
Hamarosan itt a Scorpio bemutatója, és egyben megjelenése, vajon elő még 1-2 nagyobb címet az MS one-ra?
72.
72.
DON GONDOCS
Így 2 évvel a megjelenés után már itt az Xbox slim, fejlődött a visszafelé kompatibilitás, Van EA Acces (ami nagyon jónak tűnik, Mod támogatás bizonyos játékhoz, Gold is megéri az árát. Ugyan játékok terén még mindig lenne hova fejlődni, de a szavatosság kárpótol a hiányosságokért.
71.
71.
toriell
Ahhoz képest még 1 év sem telt el..és már jön a Kinect nélküli változat is.. nem tudom milyen 2-3 évre gondolhatott a cikk írója :D
70.
70.
mad hatter222
Az xbox360 és a ps3 elérte azt aszintet amit csak lehet, ezek már nem fogják űberelni csak egy máshogy kinéző klónt.
69.
69.
rusznak
#49: Ha felszínesnek érezted olvasd el ezt is: http://bit.ly/1kb4iBd
68.
68.
#66: Dirty666 te egy állat vagy mekkorát röhögtem ezen a kommenten:D
67.
67.
hát nekem x360-am van, de ebből most ps4 lesz. sokkal szimbpbb lett.
ez a box nekem nemgyerebe.
66.
66.
Dirty666
#65: Nem kecske volt :) A 48-as postot parodizáltam :) Az ilyen bányató mélyén leledző egysejtű véglény, játékok helyett inkább könyvekre költené a pénzét, akkor talán tíz éven belül közel kerülhetne egy kecsege értelmi képességeihez :)
65.
65.
Reccs!
#64: neked egy kecske volt a nyelvtantanárod?
64.
64.
Dirty666
#63: Kölcség let a szonisoknak, me a mikroszoft divatba hoszta a fizetös multit. A szoni pedig a gémerek pártyán álna, ha nem lene ez a komonista mikroszoft. Halyrá szoni!
63.
63.
Panda HUN
#48: "kőlcség"
ÁÁÁÁÁÁÁ!!!!
62.
62.
rethrospektiv
Nálunk szlovákiában már hozzá lehet jutni:
http://www.agem.sk/produkt/xbox-one-fifa-24584277.html
Persze, ezen az áron azért kíváncsi vagyok, ki fogja megvásárolni. Mindenesetre ez a linkelt oldal egy internetes nagykereskedés, aki viszonteladóknak értékesít. Szóval, valszeg a garancia is életképes...Elég érdekesnek találom...
61.
61.
M.invisible
#59: Légy olyan jó, és ne kelljen már elemeznem a saját írásodat:
"Valahogy a PS3-adnál nem zavart, hogy a cross-platform címek szebbek boxon, de most nagyon fontos lett ez a téma."

Erre reflektáltam, hogy igenis zavart, ezért vettem akkor BOX-ra, ebben a generációban pedig valószínűleg fordítva lesz. Mi ezen az elfogultság mond már el kérlek?!

A bicskanyitogató parasztságot pedig ha jól emlékszem te kezdted;) Az értelmezéssel pedig tényleg gondjaid lehetnek, mert sehol nem írtam meg, hogy mit tegyél, vagy mit ne! Csupán kértelek. A kérés és a parancs/itasítás között pedig igencsak nagy a különbség!
Máskülönben meg ha nekem címzed a kommented, akkor nem értem miért váltogatsz a megszólítandó személyek között. Egyébként nem, nem félek(félünk... bár fingom nincs ki a másik személy akihez szólsz).
A saját titkodat pedig alkalmazhatnád magad is, hiszen talán ha normális hangnemben írsz először, akkor én is úgy reagálok.
Részemről befejeztem;)
60.
60.
Nagyon boldog új évet kívánok mindenkinek!Legyetek jók!De ne túl jók mert az unalmas!
59.
59.
Yami
#52: Úgy látom nagyon szereted a saját hiányosságaid kivetíteni másokra. Én ugyanis alaposan értelmeztem már elsőre is az irományod, és ha veszed a fáradtságot és értelmezed az enyémet, akkor észreveszed, hogy én seholsem írtam, hogy ne lenne neked akár minden konzolból egy. Én az elfogultságod és az ehhez idomuló véleményed kritizáltam.

Amúgy meg újabban minden idióta jön ezzel a ne is válaszolj dologgal. Miért, különben mi lesz? Halálra caps-lock-ozol? Vagy csak simán féltek, hogy még a végén nem mindenki veszi be a hülyeségetek?
Elárulok egy titkot: ha nem akarod, hogy válaszoljanak egy kommentedre, akkor ne írd meg! De az a parasztság teteje, amikor azt hiszed, hogy jogod van másoknak megmondani, hogy mit tegyenek.
58.
58.
p3ti
#46: "Tény: XBOX ONE nyitókínálata nagyobb rétű a konkurenciánál, még ha nem is lettek a Forza-n kívül kiemelkedők."

Ideje lenne már ezt az óriási tévhitet elfelejteni, és végre tapasztalatból beszélni, nem csak más olvasott kommenteit visszhangoztatni. Ha esetleg 3 trailernél többet láttál volna a Dead Rising 3 részéből, akkor tudnád, hogy kb. az az egyetlen nagy volumenű játék a mostani gépeken. Nem egy 5 órás Killzone vagy Ryse, hanem egy eléggé komplex 30óra +++ os játék, amire még érdemes is áldozni pénzt. Látványba és megjelenítésben sem elhanyagolandó... most felejtsük el ezeket az előre betanított statisztikákat miszerint az FPS így az FPS úgy nem akkora. Mert játék közben ebből szinte semmit nem veszel észre, csak papíron olvasod....
57.
57.
shatterhand
#12: pontosabban: ps3on is van lehetoseg jatszani es tolteni egyszerre. Multi alatt nem megy a ketto meg 1-2 jateknal aminel single resz alatt se tolt.
56.
56.
Folti1985
Vártam a tesztet jó is lett... Kéne egy ilyen masina mert meggyőz, de mivel nem tojom a pénzt és a szolgáltatások fele is haszontalan lesz kis hazánkban, azt hiszem maradok a ps mellet
52.
52.
M.invisible
#49: Ha elolvastad amit írtam, miért nem értelmezed?

"Még mielőtt valaki félreértene, az előző generációban is volt(még van is) mindkét gépem(XBOX360/PS3) és ebben is lesz!"

Mellesleg ha tudni szeretnéd szinte az összes cross-platform címet 360-ra vettem meg pont emiatt;) 1-2 kivétellel, amikben olyan plussz tartalom volt ami csak PS3-ra elérhető.
Szóval GRATULÁLOK az alsó tagozatos tanáraidnak, akik nem tudták megtanítani neked a szövegértést! Tegyél meg egy szívességet, és ne is válaszolj, mert gondolom ha az előbb nem ment,most sem fogod érteni a mondandómat...
51.
51.
Extol
Sztem ez az év utolsó témája úgyhogy boldog új évet!
50.
50.
2pacal
Én a Ps4 mellett döntöttem de lesz majd One is sztem egy év múlva...És igen feles vàrni max a jàtékok lesznek olcsóbbak a gépek egyhamar nem...
49.
49.
Yami
Tetszett a teszt, de egy picit felszínesnek éreztem. Főleg, hogy egy hónapot vártunk rá. Lehetett volna a dashboard-ról is lőni egy-két képet, illetve szerintem náhány sor arról is születhetett volna, hogy hogyan működik az új kezelőfelület. De ezek ellenére jól meg lett írva.

Amúgy technikailag is picit pontatlan, mert azt nem említetted, hogy az XO-ban a CPU magok és a CU-k is magasabb órajelen járnak mint a konkurenciánál. Továbbá a PS4 azt az audio megoldást használja amit az új radeon kártyák is, tehát ha audio file streamelésnél bonyolultabb dolgot akarnak megvalósítani vele, akkor CU órajel ciklusokat kell áldozni rá. Amúgy a GPGPU támogatásban nem kölönböznek a konzolok, ezt nem tudom miért írtad bele.

#40: Mi abban a tróger, hogy akár 5 merevlemezt is használhatsz, amit utána a haverhoz is átvihetsz könyedén?

#46: Valahogy a PS3-adnál nem zavart, hogy a cross-platform címek szebbek boxon, de most nagyon fontos lett ez a téma. Gratulálok a konzisztens véleményhez. Főleg azért mert ennyire zavarnak a pártfordulások. Mesélj kicsit arról, hogy milyen jó lesz a fizetős PSN, mert így jobb szolgáltattást tud majd nyújtani a Sony... Úgy szeretném meghallgatni...

#47: Amúgy te tudod mit jelent a kommunista?
48.
48.
Falcon
#47: ezt én sem értettem már a 360-as esetében sem hogy miért nem tudták beépíteni egy aksit mint a sony-nál szokás persze így is spórolt a Microsoft de én pont ezért voltam mindig sony párti megvettem a ps3-at és nem kellet ujretőlthetős elemeket vennem 6-7 ezerért és nem kellet külön fizetnem a multiért sem vásárlás uttán egz kapásbol 17 ezer ft + kőlcség volt ha valaki xbox-ot vett ezt is a ms-nek köszönhetjük hogy divatba hozta a fizetős multit így már ps4 en is fizethetünk :(
47.
47.
dvs00
Elmehet az MS a büdös p#csába a kommunista elemcserélgetős gagyi kontrollerükkel 2014-ben(!)... meg a házon kívüli táppal együtt.. A PS4 be tudta építeni, úgy látszik az XO VHS lejátszó cipősdobozába már nem tudott sehogy sem beférni... XO-t akartam venni a Forza 5 miatt mert veszettül jól néz ki, de az ilyen évtizedes maradi gagyi megoldások miatt döntöttem a PS4 mellett.
46.
46.
M.invisible
#43: Tudod nem is azért írtam, hogy az eredeti koncepció megmaradt e vagy sem, hanem azért mert a tesztben leírt a szerző egy olyan mondatot, amivel szöges ellentétbe kerül azzal a bizonyos korábbi cikkel, azaz annak azon részével ami az XBOX ONE újító "fícsörei" védelmében született. Érdekes módon a cikk már nem elérhető. Lehetne azzal takarózni, hogy a két dolog szerzője nem ugyanaz, viszont szerintem ami a "Gamekopocs" neve alatt megjelenik nem csak az egyén véleményét kell(ene), hogy tükrözze, hanem az egész stuff-ét!
Még mielőtt valaki félreértene, az előző generációban is volt(még van is) mindkét gépem(XBOX360/PS3) és ebben is lesz! Most PS4-el indítottam, de a BOX-nak is lesz hely.
Csupán úgy érzem, hogy az oldal kb olyan pálfordulást mutat be, mint a Microsoft.

Más, de még a témánál maradva: A teszt ugyan említést tesz az erőkülönbségekről, de túlságosan is próbálja azt elsimítani. Tény: XBOX ONE nyitókínálata nagyobb rétű a konkurenciánál, még ha nem is lettek a Forza-n kívül kiemelkedők. A megjelent multiplatform címek viszont rendszerint PS4-en festenek jobban (nagyobb felbontás/képfrissítés). Ez a szakadék pedig a jövőben még nőhet is, amennyiben a fejlesztők nem a gyengébb hardvert veszik majd vezető patformnak.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...