Logitech G602 Wireless Gaming Mouse teszt

  • Írta: Daks
  • 2014. február 20.
  • gaming mouse, hardver rovat, logitech g602, pc, teszt
Link másolása
Razer, Roccat, RAT, Mad Catz, Alienware, Logitech. Ha játékos kiegészítőről van szó, akkor nagyjából ők jöhetnek csak szóba, ezúttal pedig a lista utóbbi tagja örvendeztetett meg egy vadi új egérrel. Íme a Logitech G602-es.

Gyönyörű. Meglepődtem, mert tényleg gyönyörű. A játékos egerekkel általában az a bajom, hogy mindegyik szörnyen néz ki, pirosak meg neonzöldek, világítanak, és tele vannak festve mindenféle szörnyű nonfiguratív ábrákkal, mintha tízéveseknek készülne az összes, rendes designt alig találni a piacon. A Logitech G602 Wireless Gaming Mouse viszont úgy tudott szép és visszafogott maradni, hogy megtartotta a stílus minden kötelező elemét, hatalmas méret, morcos tekintet, futurisztikus külső. Mindezt a felső középkategóriára célozva, 24999 forintos árcímkével. Ami valljuk be, nem sok. Mondjuk nem is kevés, de jó néhány évig másikra nem is lesz szükségünk.


A svájciak nem csak szuper designt, de a mindennapi használatban tökéletes formát is alkottak. Hüvelykujjunk az egér bal oldalán található kitüremkedésen pihenhet, két fő gombja pedig mutató- és középső ujjunkhoz igazodva eltérő hosszúságú lett, a kedvenc egéralakom ez, a szappanformájú irodai egerekkel nem is nagyon tudok mit kezdeni. Tapintásra finom, minőségi érzéssel találkozhatunk, az egér markolata érdes műanyaggal borított, a tenyerünkkel érintkező felső rész gumis, míg a kattintók kemény műanyagok lettek. 


Az egér bal oldalán hat funkciógomb található, mely a letölthető szoftverrel programozható fel kedvünk szerint, illetve lenyomható a görgő is, ennél több pedig nem is kell rá. Illetve, ha pontosan akarok fogalmazni, ennél több vezérlő nem kell rá, van még ugyanis egy kis extra nyomogatnivaló. A bal egérgomb bal felső részén találunk két extra gombot, mely a mutató sebességét állítja, 250 és 2500 dpi között, a tetején pedig egy módválasztó kapott helyet, a felső állás az aktív (performance), az alsó pedig a kímélő (endurance) üzemmód.


Az aktív mód a játékosoké. Ezt választva sokkal finomabb, egyenletesebb mozgást kapunk, mely FPS-ben, stratégiában meccsdöntő lesz, míg a másik, kímélő mód a munkáé. Ha csak a Windowsban pötyögünk, akkor ez bőven elég lesz nekünk, a különbség döbbenetes, az első tényleg elképesztő pontos, a legnagyobb kérdés pedig, hogy erre minek van szükség. A válasz az üzemidőben rejlik. A G602-es ugyanis a játékos egerektől szokatlanul vezeték nélküli megoldást használ, játék üzemmódban 250, irodaiban pedig 1400 óra folyamatos működést biztosítva nekünk. 


A játékos egerek általában vezetékesek, ennek pedig egyetlen oka van. Kábelen gyorsabb reakcióidő érhető el, a jel nem késik, nem zavar be neki senki. A legjobb vezetékes egerek 1 milliszekundumos, vagyis 1 ezredmásodperces idővel dolgoznak, ezzel szemben egy hagyományos Windows rágcsáló 8 milliszekundumot tud, sokan úgy játszanak velük, hogy észre se veszik a különbséget. A G602-esnél 2 milliszekundum a reakcióidő, ami valószínűleg a DOTA2 és League of Legends világbajnokain kívül senkit se zavar, ha nem versenyszinten játszol, akkor ez tökéletesen elég lesz neked. A pontos mozgásról pedig a Logitech vadi új érzékelője is gondoskodik, melyet a készítők márkanévgenerátora Delta Zérónak nevezett el, és nagyjából annyit lehet tudni róla, hogy tizenötször jobb, mint bármi, amit eddig készítettek. 


Az egér kapott beépített memóriát is, melyben saját profilunkat hordozhatjuk. Ha úgy alakul, hogy idegen gépen kell játsszunk, de vihetjük az egerünket, akkor a szoftver feltelepítése, és a profil kiválasztása után már élvezhetjük is az otthoni beállításainkat,programozható gombok, sebesség, érzékenység, nem kell semmit se újrakalibrálni. A gép alján be- és kikapcsológomb található, illetve az USB-s érzékelőt berakhatjuk az elemek mellett kialakított nyílásba is, hogy biztosan ne vesszen el soha. A készítők odafigyeltek tehát mindenre, és akkor számokat még nem is mondtunk. Az elsődleges gombok szavatolt élettartama 20 millió kattintás, ami nem rossz azért, míg a teflon talpbevonat 2 méter / másodperc sebességet biztosít, és 250 kilométernyi mozgást bír ki, persze felülettől függően nyilván. Betonon játszva mondjuk biztos nincs ennyi, de ha már komoly egeret vettünk, akkor érdemes egy játékos egérpadba is beruházni, valószínűleg ehhez mérték az értékeket.


Sajnos vannak rossz tulajdonságai is az egérnek. Először is, nem súlyozható, 2 ceruzaelemmel együtt a konyhai mérlegen 150 grammot nyom a kicsike. Én a közepesen nehéz darabokat szeretem, de vannak olyanok, akik apró ólomkockák szerelgetésével szeretik saját elvárásaikra szabni a súly is, nekik ez az egér vagy telitalálat, vagy örök kényelmetlenség lesz. A másik pedig, hogy a görgő nem állítható fokozatmentessé, és nem kattintható két oldalra se, amit netezéshez az előre- és visszagombokra szoktam használni. 


Néztem amúgy pár reviewt a témában, és volt, aki kiemelte, hogy az egér vevője nem Unifying technológiás, vagyis nem lehet azt megoldani, hogy egy USB-s csatlakozóval egeret, billentyűzetet, meg más Logitech cuccokat kezeljünk egyszerre. Ezúton üzenem a szakújságíró kollégának, hogy ez azért van, mert a Unifyinggal ellentétben a G602-es vevője teljesen kihasználja a rendelkezésére álló 2,4Ghz-es frekvenciatartományt, ezzel érve el a 2 milliszekundumos reakcióidőt, úgyhogy nem ért hozzá, ne mondjon hülyeségeket. 


A Logitech G602 remek választás, ha gaming kiegészítőt keresel. A fejlett vezetéknélküli technológia késés nélkül továbbít minden mozgást a számítógépnek, maga az egér pedig gyönyörű, kényelmes, és tényleg nagyon jó anyagokból készült. Nem kellenek hozzá napok, vagy hetek, hogy megszokd, azonnal imádni fogod. Vedd meg. Tényleg.

 

Kapcsolódó cikkek

19.
19.
Dester
#18: Nekem két egerem van a géphez. Az egyik egy M525-ös (munkára), 2012 márciusa óta megy még a gyári elemekkel. Ráadásul battery level good. Nem tudom, hogy csinálja, mert napi 8 órában tologatom.
A másik egerem otthon egy G700-as szintén nagyjából két éve. Ennek is a gyári aksija van még, de átlag használat mellett (miután hazaérek, és estig) 3 naponta tölteni kell, igaz nem macerás, mert akkor használom kábelről, vagy addig töltöm fel konnektorról, amíg dolgozom, tehát úgyse használom. Ha gamer nap van, akkor reggeltől estig bírja csak. Viszont vannak vele gondok. Az egyik, hogy bár nem vagyok intenzív felhasználó, az oldaláról korán lekopott a gumírozott réteg egy része, a gombok kifényesedtek. Ezt még elviselem, viszont a hozzáadott szoftver gyatra. Folyamatosan elfelejti a gombokhoz rendelt funkciókat és visszaáll a gyári funkcióra, ki kell lépni a Gaming Software-ből és újraindítani, akkor megjavul. Ráadásul a hangerőszabályzás nem megy valamelyik új Gaming Software óta, pedig nagyon kényelmes volt a hangerőt az egérről szabályozni.
Ja igen, mindkét egeret ugyanahhoz a géphez használom, egy laptophoz, két vezeték nélküli receiverrel, ebből a G700-é a laptophűtő USB portjában ül az USB billentyűzet mellett, hogy ne kelljen folyton kihúzogatni a laptopból meg visszadugdosni, amikor munkába megyek vagy jövök onnan, tulajdonképpen "dokkolóként" használva a hűtőt.
18.
18.
randall13
#15: Felesleges pazarlás. Az én egerem már fél éve megy a gyári két duracell elemmel, és a töltöttségéből kiindulva még nyárig nem is kell cserélnem. Akinek ez kényelmetlenséget okoz, azzal már bajok vannak.
17.
17.
Lorthirash
FPS játékoknál nincs jelentősége + gomboknak egéren azonban MMO-nál vagy valami Single RPG-nél jól jön.
15.
15.
msmester
Van olyan egér amelyik vezeték nélküli és van külön egérpadja amit vezeték nélküli töltőnek használ? ( Csak kíváncsiságból, ha nincs majd én csinálok :D)
11.
11.
Lorthirash
#10: Steelseries nagyon jó
10.
10.
Yonny
"Razer, Roccat, RAT, Mad Catz, Alienware, Logitech. Ha játékos kiegészítőről van szó, akkor nagyjából ők jöhetnek csak szóba,"

és a steelseries-zel mi van az már gagyi? említésre se méltó :D
9.
9.
KeXxX
Lehet hogy régimódi vagyok, de szerintem egy egér 2 gombból és 1 görgőből áll.
8.
8.
randall13
#3: Tölthető elem? Az úgy korrekt :D
6.
6.
GAMEROD
Nekem az óccsó 4 ezres vezetéknélküli egér-billentyűzet kombóm is kiválóan jó játékra, ráadásul 3 hónapot kibír 2 elemmel. Ha merülni akar akkor már kigyullad rajta 1 héttel a merülés előtt a led. Ez a DPI mizéria meg már megint parasztvakítás. Plusz gombokat meg nem használok.
5.
5.
MadDragon
Hah pont egy hete szereztem be egyet. A Razer Imperator-om, amit lecseréltem erre sajnos csalódás volt, szoftver és mozgás terén, de legrosszabb, hogy egy évig se bírta a bal gomb(egyszerűen elkopott a műanyag lenyomó), pedig nem is nyomom olyan "hardcore" szinten. Az egérpadjuk viszont jó(Goliathus). Egyelőre nagyon jónak tűnik a G602, bár engem zavar a sok gomb az oldalán(nekem 2 is elég lenne oda, meg nem is használok többet). Formára nekem is bejön, mert a kezem nem túl nagy, de hosszúak az ujjaim.
4.
4.
Josi21
25k-ért a hülyének is megéri, "Gémer" 2500Dpi... Teflon bevonat, gondolom egy Tefal palacsintasütő az ajánlott alátét ! Nevetségesek ! xD
1.
1.
Kreto
Akkor most rohanok a boltba Daks és megveszem. Jah nem, bocs :D
Amúgy jó teszt. Bár én sohasem szerettem ha az egér oldala tele van rakva 500 gombbal
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...