Ahogy még sosem láttad a konzolodat

  • Írta: fojesz
  • 2014. április 18.
  • érdekesség, ps3, psp, ritka konzolok, xbox 360, xbox one
Link másolása
PlayStationnel vagy Xboxszal minden gamer találkozott már, jó eséllyel te magad is tartasz egyet otthon, a tévéd alatt. Most viszont összeszedtünk húsz olyan ritkaságot, amiről talán még nem is hallottál.

Nem, egyelőre nem sikerült betörnünk a Sony és a Microsoft bázisára, hogy soha nem látott fejlesztésekről rántsuk le a leplet, inkább a már megjelent konzolok különleges kiadásaiból szemezgettünk. A CVG cikkén felbuzdulva összeszedtünk húsz olyan masinát, ami egyrészt baromi ritka, sokszor elképesztően drága, egyes esetekben pedig annyira bizarrul fest, hogy még akkor is visszaadnád a gyártójának, ha ingyen adná.

A játékszabályok: az összeállítás maximálisan szubjektív, és nem tükröz semmilyen sorrendiséget, ha pedig kimaradt valami, azt tessék kommentben jelezni. Kezdhetjük?

Konzol az igazi Final Fantasy-rajongóknak

Első versenyzőnk mindjárt egy kifejezetten ritka darab. Noha Japánban amúgy is árultak olyan PS3-at, amin a Final Fantasy XIII-2 megjelenése apropóján Lightning feszített, a képen látható magenta-fehér gépet csak az zsebelhette be, aki részt vett a Square Enix 2011-es Comic-Conokon szervezett Word To Your Moogle versenyén, és volt olyan szerencsés, hogy meg is nyerte azt.

Beatles-mánia

A Guitar Hero- és a Rock Band-sorozat körüli hisztériát az Electronic Arts és a Harmonix járatta csúcsra, mikor 2009-ben megjelent a The Beatles: Rock Band: a játék nemcsak saját gitárkontrollert kapott, de még egy erősen limitált példányszámban elérhető, spéci festésű Xbox 360 konzolt is. Ebből a gépből 50 darab készült mindössze, és azokat is csak árverésen keresztül lehetett beszerezni - az aukciók bevételeit Sir Paul McCartney, Ringo Starr, Yoko Ono és Olivia Harrison kérésére a Doctors Without Borders kapta meg. Az első konzolt potom 7400 dollárért vették meg.

A Madden NFL-életérzés

Még mindig Electronic Arts, ezúttal viszont a Madden NFL van terítéken. A sorozat 2011-es epizódjának megjelenését óriási bulival várta a kiadó, a New Orleansban tartott összejövetelhez még egy felvonulás is tartozott. A mi szempontunkból viszont inkább az alábbi PlayStation 3 érdekes: ebből mindössze egy darab készült, és a Spike sorsolta ki egy nyereményjáték keretein belül.

Az Ultimate PlayStation

Ha valami relikvia, akkor ez a PlayStation az. Az egy dolog, hogy mindössze 10 darab készült belőle, és nem is lehetett megvásárolni, csak megnyerni, de fokozza az értékét, hogy két olyan csapat együttműködéséből született meg, amik bár egykor fontos szereplői voltak a maguk szakterületének, ma már egyikük sem működik. Ez a két csapat pedig a Jordan F1-es brigádja és a Psygnosis fejlesztőstúdió, ami a Formula 1 ‘97 megjelenése apropóján szövetkezett vele.

Helló, Kitty!

A rossz hír az, hogy a Hello Kitty-mánia még ide is beférkőzött, a jó (?) pedig az, hogy mi csak egyet emelünk ki a Hello Kitty-konzolokból. Ez az Xbox a Hello Kitty: Roller Rescue című játék megjelenése apropóján készült, mindössze 550 darabot gyártottak belőle, és azt is csak Szingapúrban lehetett megvásárolni - igaz, ott legalább 60 dollárért odaadták, ha vettél egy Samsung LCD-tévét.

Mindig csak a japánok

A Yakuza-sorozat még mindig a PlayStation-tulajok kiváltsága, ráadásul a Sega olykor még olyan ajándékokkal is megfejeli ezt a kapcsolatot, mint amilyen az alább látható PlayStation 3. A spéci festésű konzol a Yakuza 3-mal együtt került boltokba, azonban csak 10 ezer darabot gyártottak belőle, és azokat is csak Japánban lehetett megvásárolni.

Furcsa nevek a játékpiacon #1

Sok márka próbálta már magát promózni a játékpiacon keresztül vagy annak segítségével, az viszont még ma is ritka, hogy egy ruházati cég drótozza össze magát valamelyik konzolgyártóval. 1999-ben a Tommy Hilfigernél 57 dollárért lehetett megvenni az alábbi Game Boy Colort, ha előtte levásároltunk 50 dollárt nála. A kézikonzol egyébként semmit nem tudott azon kívül, hogy rányomtak egy Tommy Hilfiger logót.

Resident Evil + Dreamcast = <3

Az eredetileg Dreamcasten bemutatkozott Resident Evil Code: Veronica miatt két különleges kiadás is érkezett a Sega konzoljából, ám mint azt a mellékelt fotón látható Biohazard felirat elárulja, ezeket is Japán kapta meg. A két modellből alig 1800 darabot gyártottak, egyébként pedig alapvetően a színezésükben tértek el egymástól: az alábbi fotón látható vörös masinát 2008-ban árulták az eBayen, 800 dollárról indult a licitálás.

Az Xbox Live tizedik szülinapjára

A Microsoft mindig is értett ahhoz, hogyan hízelegjen a leghűségesebb rajongóinak, ezt az Xbox 360-at például az Xbox Live tizedik szülinapja apropóján készítette, és azoknak küldte el teljesen ingyen, akik a kezdetek óta használták a játékos szolgáltatást. Az már sajnos nem derült ki, hogy hány ilyen júzerrel büszkélkedhetett a cég.

Ez meg mi?

A Divers CX-1 tulajdonképpen egy kakukktojás az összeállításban, mert nem önálló konzol, hanem történetesen egy beépített Dreamcasttel szerelt 14 hüvelykes tévé. A Divers nevű vállalatot a Sega, a CSK és a Fuji Television Network hozta létre, a CX1-est pedig 2000-ben dobták piacra, Japánban. Az árából négy Dreamcastet is lehetett volna venni, legutóbb pedig, mikor eladásra kínáltak egyet az eBayen, potom 5 ezer dollárért kelt el.

Furcsa nevek a játékpiacon #2

Volt már rá példa, hogy egy sportcsapat nevével népszerűsítettek egy konzolt (nemrég PSG-s Xbox One jelent meg Franciaországban), azonban még mindig ritkaság az ilyen. Ez a Manchester United nevével és címerével fémjelzett Game Boy például a kézikonzol egyik első különleges kiadása volt, a vörös masinához csak és kizárólag az Egyesült Királyságban lehetett hozzájutni.

Ebből csak egy darab létezik

A Sega németországi részlege bízta meg a Top-Airbrush művészét, Torsten Rachut azzal, hogy fogjon kilenc Dreamcastet, és készítsen rájuk egy-egy egyedi festést - ezeket a gépeket aztán díjakként osztották szét. Rachu készített Resident Evil- és Shenmue-mintás gépet is többek között, de a mi kedvencünk a Jet Set Radio-változat - ha kíváncsi vagy Rachu többi munkájára, nézd meg a weboldalát!

PSP a Metal Gear Solid-fanoknak

A Metal Gear Solid: Peace Walker annak idején régiótól és ártól függően több különböző PSP-csomagot is kapott, de a legjobb az a pakk volt, amiből mindössze 1974 darab készült, és kizárólag a Konami online boltján keresztül lehetett megvenni. A játék egy példánya és a terepmintás PSP mellé egy állvány, egy-két dögcédula, egy menő törlőkendő és egy kígyóbőrből készült tok is járt.

Joe Madeira rajzával

Azt is kijelenthetjük, hogy a japánok mellett a britek kivételezettek még, ha a konzolok különleges kiadásairól van szó. Annak idején a PlayStation hivatalos brit oldalán indítottak egy versenyt, ahol a feltett kérdésekre helyesen válaszolók között tíz darab PlayStation 3-at sorsoltak ki: ezek érdekessége, hogy az egykor marveles, később pedig vigiles Joe Madeira Darksiders-artworkje feszített rajtuk.

Xbox 360 - Homer Edition

A The Simpsons Movie tiszteletére gyártott Xbox 360 az egyik kedvencünk, és ugyan már a Homer-sárga festés is önmagáért beszél, a tervezők még hősünk kopasz fejebúbját is rátették a gépre, ami láttán garantáltan elfog a röhögés. Ebből a konzolból mindössze 100 darab készült, és csak megnyerni lehetett, igaz, az egyik végül az eBayen kötött ki, 4 ezer dolláros indulóárral.

Amiről azt hittük, hogy megvehetjük

Emlékeztek még azokra a pletykákra, amikben arról lehetett olvasni, hogy a Titanfall is kap egy saját Xbox One-t? Nos, mint a mellékelt ábra mutatja, ilyen konzol végül nem került boltokba, a hírek szerint viszonylag drága lett volna előrukkolni az egyedi festésű Xbox One-nal, ezért csak a kontrollerből készült egy különleges kiadás, a Titanfall-bundle pedig egy mezei, fekete színű masinával érkezett. Ettől függetlenül a Titanfall-gépből is gyártottak néhány darabot, ezeket a Respawn munkatársai kapták meg.

Nintendo-konzol a Panasonictól

A Q (vagy ahogy sokan emlegetik, a GameQ) a Panasonic neve alatt került a japán piacra, de a Nintendo aktív közreműködésével született meg: voltaképpen egy GameCube-ról van szó, amibe - a konzol egyik legnagyobb hiányosságát kiigazító - DVD-lejátszót is építettek. Az ötlet érdekes, ettől függetlenül nem túl sok embert vonzott a masina, ezért hamar abba is hagyták a gyártását.

Újabb ajándék a munkatársaknak

A lista végére is jutott egy Dreamcast, méghozzá egy olyan, ami a Sega egyik legfontosabb sorozatához, a Sonichoz kapcsolódik. Ezt a konzolt a hiperaktív sündisznó tizedik születésnapja apropóján kapták a Sega munkatársai: Európában 50 darab talált gazdára, ezek közül 40 példányt pedig Yuji Naka, a Sonic Team alapítója is aláírt.

“Én csináltam”

Újabb aktuális darab következik, a képen látható fehér Xbox One-t azok kapták meg, akik maguk is dolgoztak a konzolon - boltokban nem árulják. Bár a pletykák szerint a Microsoft szeretne piacra dobni fehér modellt is az új masinájából, ezeknek az értékét növeli a lemezmeghajtó mellett olvasható “I made this” felirat, ami bizonyítja tulajdonosa érdemeit. Mondjuk az eBayen egyébként elég sokat találni belőle, az egy kicsit csavar a dolgokon.

Kaz Hirai konzolja

Utolsóként pedig hadd mutassuk be nektek azt a PlayStation 3-at, amiből egyetlen darab készült, és amit egészen biztosan nem tud majd megszerezni egyetlen gyűjtő sem: a képen látható ezüst-bordó konzolt ugyanis Kaz Hirai kapta ajándékba akkor, amikor új pozíciót kapott a Sonynál, és elhagyta a PlayStation-részleg fedélzetét. Megható.

A ráadás: a PSX

Bár a fejlesztése alatt az első PlayStationt is PS-X kódnéven emlegették egy ideig, 2003-ban egy PSX nevű gép is boltokba került, ami egy DVR-eszköz volt, és egy komplett PS2-hardvert is rejtett a borítása alatt, így játékra is lehetett használni. Csak Japánban árulták, a magas ára miatt viszont ott sem lett igazán népszerű.


Kihagytunk valamit? Oszd meg velünk kommentben!

Kapcsolódó cikkek

21.
21.
dragonkris2000
Még van a gears of war 3 limited edition-os xbox360
20.
20.
p3ti
#17: csúnya? Az minden csak nem csúnya..
19.
19.
kopic
A fehér, a Titanfall-os XO, meg a Darksiders-es PS3 néznek ki a legjobban az összes közül ! *-*
18.
18.
strike19
Szerintem 20 év múlva ennek a cikk folytatásba lesz az Nvidia Shield is.
17.
17.
strike19
Az a panasonic gamecube valami eszméletlen.Igaz kicsit csúnya de nagyon kéne egy ilyen.Már rég óta tervezem egy Gamecube beszerzését úgy látszik megtaláltam a gamecube-ok Szent Grál-ját.Mondjuk egy RE4 es gamecube bundlet is elfogadnék.
16.
16.
kay_ps4
15.
15.
Ra1D3n
Direkt vártam az Xbox One vásárlással a Titanfall bundle-ig, még annak ellenére is, hogy kiderült, hogy a Titanfall bundle-höz nem fog járni sem a kontroller, sem a gyönyörű Titanfall gép, ami szerepelt a promó anyagban. Eléggé bánom, hogy nem úgy néz ki a gépem mint amilyennek indult, de a vásárlást nem bántam meg. Egy piszok jó gép, és aki szerint szar, az csak szimplán hater és/vagy köze sem volt a géphez soha. Letisztult menü, jelenleg még mindig jobb kínálat, és a jövő is tartogat meglepetéseket, ebben biztos vagyok. A fenti listából amúgy a Darksider-es PS3 és még a fehér Xbox One tetszik mocskosul, a többi meg nem rossz, bár 1-2 közülök eléggé ízléstelen. Csak a ritkaságuk miatt lennék a legtöbb tulajdonosa, semmi másért :)
12.
12.
KeXxX
A Darksiders-es kibebaszottul jól néz ki :D De persze a Titános One is fasza.
De nekem ilyen kell:
http://www.ebay.com/itm/Megan-Fox-1-PS3-Playstation-3-console-skin-NEW-/330395999398
11.
11.
kredencferenc
Én is nagy régi konzol rajongó vagyok, elég sok végig ment a kezem alatt a ps2-vel bezárólag, ezután tértem át pc-re. Az én fajtám se maradjon ki a buliból:
http://www.mnpctech.3dpixelnet.com/picture_library/case_pc_mods_ultimate_gaming_pc_build_fan_grills_rusted_half_life1.jpg
10.
10.
Cristiano
9.
9.
p3ti
Panasonic Q, meg az Mgs PSP nekem megvan ^^
8.
8.
sloth
#3: hát ez valami nagyon swag. :DD
7.
7.
RayErizo
Felőlem kiadhatják az Xbox One-t hupikék színben is...attól még nem lesz jobb..
6.
6.
Sun9us
Nekem egy famicom kiadású gameboy micro kéne, de nagyon.
5.
5.
manziel
Én úgy emlékszem Homer Edition volt psp-ből is.
Azért a Jordan design-os ps1-ért pedig simán eladtam volna a fél vesémet. :)
4.
4.
tupaccc
A hivatalosak közül meg a Xbox 360 GOW edition-je volt nagyon pöpec:

http://cdn10.mixrmedia.com/wp-uploads/wirebot/blog/2011/06/gowmodblog-article_image.jpg
3.
3.
tupaccc
Rengeteg skin létezik, nálam tervben volt ebay rendelés anno, de akkora volt a választék, hogy képtelen voltam választani:-D Mondjuk ezek közül a Titanfall boxot emelném ki, mert szerintem bűn ronda a One, de ez a külső nagyon feldobja az összhatást.

OFF:
Kemuri barátunknak ezt ajánlanám:

http://www.ebay.com/itm/Game-SLIM-2-Controller-Skins-Chrismas-Sexy-Girls-Stickers-Cover-For-Xbox-360-/111233209942?pt=US_Video_Game_Faceplates_Decals_Stickers&hash=item19e6041656
2.
2.
sloth
Nekem ezek a kedvenceim:
http://bit.ly/1hTLXpO
http://bit.ly/1qV0rrY
1.
1.
mr_rich
Csudálatos masinák :D. Sokszor tervezgettem már én is, hogy valami egyedi dizájnt kovácsoljak a konzolomra, de mindig annyira bonyolult öltetekkel álltam elő, hogy inkább maradok az alap koncepciónál :D
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...