God of War Collection PS Vita teszt

  • Írta: barackostej
  • 2014. május 28.
  • collection, god of war, ps vita, vér
Link másolása
Találkozhattunk már kézi konzolos God of Warral. Azonban Vitára most nem egy új rész, hanem a PS3-ra 2009-ben megjelent God of War Collection látott napvilágot, mely tartalmazza a klasszikus első és második epizód felújított változatát.

A God of War-sorozat a Sony egyik legnagyobb húzócíme, nem csoda hát, hogy a PlayStation 2 alkonyán megjelent első és második rész egészen hamar, már 2009-ben megkapta a maga HD-változatát.  Szükség is volt rá, hiszen a harmadik rész 2010-es megjelenése vészesen közeledett és muszáj volt bevonni azokat a játékosokat is, akiknek kimaradt az instant klasszikussá váló első két rész. Mivel a PS Vita mostanában nem éppen bővelkedik exkluzív címekben, a Sony klasszikus PS2-sorozatokkal próbálja jó kedvre deríteni a Vita-tulajokat több-kevesebb sikerrel. Tavaly nyáron jött Jak and Daxter trilógia, múlt hónapban a Sly Cooper és társai tették tiszteletüket a konzolon, most pedig Kratos kalandjai elevenednek meg újra kezünkben.

Kezdjük egy jó hírrel: a God of War Collection vásárlói megkapják mind a PS3-as, mind a PS Vitás verziót, sőt akinek eddig is a digitális könyvtárában kuksolt a nagykonzolos változat, az is letöltheti a kézikonzolos verziót. Sajnos cross-save funkció ezúttal kimaradt, így mentéseinket nem vihetjük át gépeink között, viszont legalább duplán kapjuk meg a trófeákat. A két játék tartalmában nem változott semmit, ugyanazt kapjuk, amit a 2009-es PS3-as csomag nyújtott.

A God of War kilenc évvel az első rész megjelenése után és remekül játszható. Az idő vaskereke nem fogott a játékokon, talán a kamerakezelésben találhatunk egy-két idejétmúlt megoldást, de ezek a problémák eltörpülnek a God of War erényei mellett. Az epikus harcok a főellenfelekkel, a könnyen tanulható, de mégis taktikus harcrendszer még ma is simán megállja a helyét, viszont ehhez szükség volt egy megfelelő portolásra is, hogy kézikonzolon is élvezetes maradjon az ellenfelek aprítása.

Volt szerencsém a Jak and Daxter Trilogy PS Vitás változatához, és bár a játékot sikerült tartalmában megőrizni, sajnos technikai oldalról rosszul sikerült az átirat. A grafika természetesen szebb volt az eredeti PS2-es változatnál, de a sebesség, nem hogy a 60fps-t nem érte el, de egyes esetekben még a 30-at is alulról nyaldosta. Emiatt az irányítás pontatlanná és frusztrálóvá vált, és sokat nehezített az amúgy sem könnyű trilógián.

A God of War esetében az irányítás pontossága és precízsége hatványozottan fontos, ehhez pedig stabil sebességre van szükség, és szerencsére ezt sikerült is elérni. Bár a PS3 60fps-ét ezúttal is elfelejthetjük, ezúttal egy-két kivételtől eltekintve nem fogunk találkozni lassulásokkal és szaggatásokkal. Szerencsére ehhez a grafikán sem kellett sokat butítani, a GoW vitás verziója valahol a PS2 és a PS3 között helyezkedik el, a kis képernyőn ez pedig remekül néz ki.

Sajnos probléma így is akad, az átvezetőket nem sikerült szélesvásznú felbontásba átvarázsolni, így kicsit olyan, mint amikor ezeréves YouTube-videókat nézünk a Full HD-s monitorunkon. A menük és a feliratok hasonlóan jártak, borzasztóan homályosak, a felvillanó gombok jelei pedig olyan pixelesek, hogy pillanatok alatt a PS1-es korszakban fogjuk érezni magunkat, nem éppen jó értelemben. A hangok minősége szintén romlott kicsit a tömörítés miatt, de szerencsére ez kevésbé zavaró, mint a fent említett hibák.

A technikai megvalósítás mellett az irányítás is gyenge pontja szokott lenni a vitás átiratoknak. A Sony kézikonzolján kevesebb a gomb, mint a kontrolleren, így a fejlesztők általában ilyenkor a gép egyéb képességeit hívják segítségül. Így történt ez most is, a hiányzó gombok nagy részét az érintőképernyő pótolja, és jól is működik, talán a kitérés használata fura elsőre, de pár óra alatt ez is megszokható. Feleslegesnek éreztem kicsit, hogy az cselekvések egy  részét a hátsó tapipaddal végezhetjük el, például a ládák kinyitásához nyomva kell tartani, de ezt kell tennünk, ha menteni szeretnénk a megadott helyeken. Nem igazán tesz hozzá a játékmenethez, szerintem felesleges bonyolítás ez, de jobb, ha megtanulunk vele együtt élni, mivel az irányítást nem lehet átkonfigurálni.

Akinek megvan a PS3-as God of War Collection és rendelkezik PS Vitával, annak úgysem kell ajánlanom a játékot, Kratos úgyis ott szaladgál a kedvenc kézikonzoljuk képernyőjén. Bár nem ez lett a sorozat első két részének a legjobban sikerült változata, mégis bátran ajánlom a beszerzését, hiszen a vásárlással a nagy- és kiskonzolos verzió is a markunkat üti és a PSP-s részek mellett, most már a sorozat klasszikus epizódjait is magunkkal vihetjük bárhova.

16.
16.
feher576
Sziasztok
Szerintem ezt a játékot, magát a GOD OF WAR-t csak 10/10 pontozást lehetne adni, mind az 1. 2-re , mind az összes részére. God of war for ever gyerekek :) köszi
15.
15.
roli33
Másnál se fordult elő ez lentebb említett "music glitch"? Amúgy a Hermes csizma miért van ott az első rész képernyőjén végig?
14.
14.
RangerFox
#13: Az érintőkijelző használatakor nekem bebugolt, sokszor nem úgy érzékelte vagy nem is érzékelte, amit csinálok. A Trophy-k sem működtek rendesen. Ez rossz port lett, különösen úgy, hogy a Vita eladásait kellett volna felhúznia. Kár érte.
13.
13.
barackostej
#10: Elvileg működnie kell, a leírás alapján Vitán is játszható, de azért gyanakvásra ad okot, hogy csak a PC-s Store-ban található meg. Kérdezz rá a PlayStation Magyarországnál facebookon, 1-2 napon belül válaszolni szoktak az ilyen kérdésekre.

A pontozásról: a videókon kívül nem igazán találtam olyan problémákat, ami miatt lehúzhattam volna a játékot, hiszen jól játszható volt végig és egyszer sem gondolkodtam azon, hogy a földhöz vágom a Vitát. Ha kevesebbet adok, akkor egy kategóriába került volna az olyan játékokkal, mint a The Amazing Spider-Man 2, annyira pedig azért nem rossz. Emellett jobban sikerült mint a többi Vitás átirat, gondolok itt a Jak and Daxter Trilogy-ra vagy a Dead Nationre, azoknál pedig többet érdemelt. Így adtam neki annyit, amennyi fent látható.
12.
12.
Yami
Szerintem ez inkább csak olyan 6, nagyon erős jóindulattal 7 pontot ér. És ezzel nem a God of War-t minősítem, mert az a rész nagyon rendben van, viszont a port maga gyalázatos.
11.
11.
kristof97
#10: PC-s store? Egyébként felhasználóhoz van kötve, tehát nem a platform a lényeg, hanem, hogy mivel vagy bejelentkezve, ha jól tudom.
10.
10.
RangerFox
Egy kicsit túlpontoztad, nem gondolod? Eléggé bughalmaz, az átvezetők enyhén szólva is ocsmányak, viszont én nem találkoztam lassulásokkal a játék során. Lenne viszont egy kérdésem. Vitára szeretném megvenni a PSP-s Chain of Olympus játékot, magyar store-on nincsen fent, de a PC-s store-on igen. Ha PC-n megveszem, akkor a Download List-ből le tudom tölteni Vitára is a játékot?
9.
9.
NECROSMOKE
#4 Bocsi, de a VITA-s jatekok mar eleve rajta vannak a VITA kártyán. Nem kell oket aktivalni. Ami meg az ingyienes letolheto VITA port felét illeti, azt csak a digitális PS3 portos GoW tulajokat illeti.
6.
6.
Yanez
#5: Nálam nem volt ez a hiba PS3-on.
5.
5.
roli33
Lenne egy kérdésem: Az első részben kijavították azt a bugot, ami a PS3-as portban volt, hogy szinte végig az Architecht's Mysteries című dallam szólt párhuzamosan azokkal a zenékkel, amiknek épp szólniuk kellett?
3.
3.
Neo1989
Én a múlt hónapba vettem meg a nagy konzolosat és szerintem ne tettem rosszul.
2.
2.
Yanez
Röhej, hogy nem tudtak még egy normális portot sem csinálni ebből Vita-ra! Ellenben PS3-on nagyon szép e két rész, pedig az is port.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...