Arrogáns Sonyból kedves Sony

  • Írta: InGen
  • 2014. június 22.
  • playstation 3, playstation 4, sony
Link másolása
A PlayStation 4 megjelenése óta a Sony a jófiú és a játékosok kedvence. Sok mindent megváltoztatott az utóbbi pár év, nem volt ez mindig így. Emlékezzünk vissza kicsit, milyenek voltak a PS3 idejében.

Nem is lehetne jobb példát találni a "fejébe szállt a siker" mondásra, mint a PS3 megjelenése előtti Sony-t. A PlayStation 2-vel akkora sikert aratott a japán vállalat, hogy arra azóta sincs példa a konzolok történetében. Azt a generációt keményen végigdolgozta a Sony: annak ellenére, hogy gyakorlatilag a legtöbb külsős kiadó játéka is exkluzívnak minősült rajta (hiszen nem nagyon volt konkurencia), nem hagyta abba a belsős exkluzívok fejlesztését sem. A PS2-re dőltek a játékok, a Sony számlájára pedig a lóvé. Aztán elkezdtek beszélni PS3-ról, melynek részeként dőltek az olyan nyilatkozatok a PlayStation-fejesektől, amik legalábbis elég nehezen emészthetőek egy jóérzésű ember számára. A Sony arrogánssá vált, a PS3 pedig komolyan bukdácsolt az első két évében. Nézzük meg, mivel baszta fel akkor az agyunkat Sony!

Mit mondtak a Nintendoról?

"A DS-sel úgy gondolom egyértelmű, hogy a Nintendo kilépett a technológiai versengésből, és inkább arra ment rá, hogy az érintőképernyővel megkülönböztesse magát a többiektől. De attól tartok, hogy ez csak egy egyszeri trükk, és nem lesz hosszú hatása, és ezért a platform sem él majd sokáig. A Nintendo mindenesetre nagyon ismeri a célközönségét, elvégre eléggé leszűkítette azt: most már gyakorlatilag azokból a kisfiúkból és kislányokból áll, akik szeretik a Pokémont" - Phil Harrison, 2005.

Azt hiszem, felesleges kiemelni, mekkorát tévedett Harrison. Nem csak az érintőképernyővel kapcsolatban, hanem a Nintendo célközönségével kapcsolatban is. A DS-ből mindenesetre több, mint 150 milliót adtak el összesen, amivel pontosan olyan sikeres, mint a PS2, de az elveket továbbörökítő 3DS sem áll rosszul a maga 45 millió példányával. De ez még nem minden:

"Irreleváns azon gondolkodni, hogy a handheld piacon versengünk majd a Nintendóval. Ilyen termékeket nem tervezünk jelenleg. Amúgy sem lenne fair az összehasonlítás. Nem lenne fair a Nintendóval szemben, hozzá kell tennem" - Phil Harrison, 2007.

Aztán persze kiderült, hogy mégis szerepel a terveik között egy új handheld. A PS Vita ugyan remek készülék, de az eddig eladott 8 millió példánnyal nem igazán kel versenyre a konkurens 3DS-sel. Csúnyán visszanyalt a fagyi.

"Kicsit drága" - Michael Ephraim, 2006

Ezt találta mondani a Sony Computer Entertainment America egyik felsővezetője a Wii áráról. Ami ugyebár különösen annak fényében érdekes, hogy mennyi kritikát kapott a PS3 az eredeti ára miatt. De erre is rátérünk hamarosan.

"A Wii egy nyalóka. Én már túl öreg vagyok a nyalókákhoz" - Jack Tretton, 2007.

"A Nintendo 3DS egy remek eszköz a kisgyerekek lefoglalására" - Jack Tretton, 2011.

Tretton nem kímélte sem a Wii-t, sem a 3DS-t. Nos, ahogy már láttuk, ebből a "babysitter" eszközből messze többet adott el a Nintendo, mint a Sony a PS Vitából. És feltételezzük, hogy nem mindegyiket kisgyerekek lefoglalására használják.

Phil Harrison ma már a Microsoft európai stúdióinak vezetője


Mit mondtak a PS3-ról?

Aztán persze jött a PlayStation 3 bejelentése. Blu-ray meghajtó, rendkívül összetett Cell processzor, a sok-sok ígéret, és persze az ár, amitől annak idején mindenki dobott egy hátast: 599 dollár. Avagy a legendás "five hundred and ninety nine US dollars". Mondani sem kell, a PlayStation-fejesek ezt is a lehető legarrogánsabb módon kommunikálták. A legmeredekebb megjegyzések persze a PlayStation akkori atyaúristenétől, a legendás Ken Kutaragitól érkeztek.

"Valószínűleg túl olcsó..." - Ken Kutaragi, 2007.

Tény, hogy az eredeti PS3-at kereken 800 dollárba került előállítani, és a Sony 599-ért adta, de olcsónak hívni egy 599 dolláros konzolt, nos... talán nem a legelegánsabb dolog.

"A PS3 azoknak a vásárlóknak való, akik úgy gondolják, hogy inkább többet dolgoznak, csak hogy meg tudják venni" - Ken Kutaragi, 2005.

Nem ez az egyszeri alkalom, hogy Kutaragi úgy próbálta kompenzálni a PS3 magas árát, hogy azt mondta a népnek, hogy dolgozzanak többet. Egyszer azt is mondta, hogy az emberek két állást fognak vállalni, csak hogy megvehessék.

"Az első öt millió PS3-at azonnal megveszik, bármilyen is legyen. Még akkor is megvennék, ha nem lenne rá egy darab játék sem" - David Reeves, 2007.

"Ha találsz Észak-Amerikában egy olyan PS3-at, ami több, mint 5 percig maradt fenn egy bolt polcán, akkor fizetek érte neked 1200 dollárt" - Jack Tretton, 2007.

"Szerintem megalkottuk a legszebb dolgot a világon" - Ken Kutaragi, 2005.

Nos, ezekhez túl sok kommentárt nem lehet fűzni. Egyszerűen sütött róluk az arrogancia és a nagyképűség, és persze meg is járták.

Ken Kutaragi, a PlayStation atyja. Egy zseni, de nem a szerénységéről volt híres.


"Meglátjátok, a PlayStation 3 nagyon messze a győztes platform lesz 2008 márciusára. Ez tényleg, teljesen biztos. Eleinte lassabban fog beindulni, de aztán hirtelen átvált cunamiba, és megelőz téged"
- David Reeves, 2007.

Nos, Reevesnek nem lett igaza, így egy 2009-es interjúban márt azt kellett mondania, hogy további 3-5 évnek kell eltelnie, mire a PlayStation 3 átveheti a vezetést az Xbox 360 előtt. Még abban az évben ki is lépett a Sonytól. Később aztán Kaz Hirai már máshogy fogalmazta meg a dolgot:

"Most nem a számokról beszélek, vagy az eladott gépekről, vagy arról, hogy bizonyos időszakokban melyik konzolból fogy több, de úgy gondolom, hogy továbbra is mi vagyunk az iparág hivatalos vezetői" - Kaz Hirai, 2009.

Mégis, mit jelent az, hogy hivatalosan továbbra is ők vezetik az iparágot? Egyszerűen érthetetlen baromság.

"Úgy hiszen, hogy a Sixaxis kontroller sokkal több lehetőséget ad a tervezők és fejlesztők kezébe, és több innovációra ad lehetőséget, mint a rezgőmotor valaha tette. Úgy gondolom, a rezgés az előző generációban volt menő" - Phil Harrison, 2007.

Nem véletlenül próbálta a Sony kemény pr-es fordulatokkal megváltoztatni az emberek véleményét: a cég éppen pereskedés után volt az Immersionnel, és nem akart részesedést fizetni a kontrollerben használt rezgőmotorokért, így inkább kihagyta a PS3 eredeti kontrolleréből. Ironikus, hogy Phil Harrison azóta a Microsoftnál dolgozik, és jelenleg az Xbox One kontrollerének egyik legjobb újdonsága a ravaszokba épített rezgőmotor.

"A PlayStation 3 egy számítógép. Nincs szükségünk többé PC-re" - Phil Harrison, 2007.

Tény, hogy az eredeti PS3-ra lehetett Linuxot telepíteni, de annyira kevesen használták, és annyira kevés program készült el a Cell processzorra, hogy a Sony a következő revíziókban teljesen ki is vette a Linux támogatását. Sebaj, a PS3 remekül teljesített a NASA-nál, lehet, hogy náluk tényleg kiváltott néhány PC-t.

"A PS3 az 4D" - Ken Kutaragi, 2006.

Az úriember ezt arra értette, hogy a váltás a PS2 és a PS3 között olyan jelentős lesz, mint amikor a korábbi konzolok után 3D-s játékok jelentek meg a PS1-re. Így tehát végülis érthető, mit akart mondani, ettől függetlenül butaság.

"Én azt szeretném, ha az autóm repülne és reggelit készítene nekem, de ez egy elég irreális elvárás" - Jack Tretton, 2007.

Az úriember ezt azután mondta, hogy kiderült, az első PS3-ak után a később revíziók már nem nyújtanak majd natív visszafelé kompatibilitást a PS2-vel. Tretton szerint tehát irreális elvárás, hogy valami benne maradjon a termékben, amivel eredetileg reklámozták, és aminek a lehetőségével eredetileg meg is jelent. A stílusról már nem is beszélve...

"Egy új kibervárossal tudsz majd kommunikálni. Ez lesz az ideális otthoni szerver. Láttad a Mátrix című filmet? Ugyanaz az interfész, ugyanaz a koncepció." - Ken Kutaragi, 2000.

Kutaragi akkor még így gondolkodott a PS3 online lehetőségeiről. A konzol persze végül nagyon gyenge online rendszerrel jelent meg, és a mai napig nem nyújt annyit, mint a konkurens Xbox Live az Xbox 360-on.

"A jogsértők igazi kilétét fel kell fedni, hogy a jogtulajdonos megfelelő intézkedéseket tehessen a jogsértők ellen."

A fenti idézet a Sony ügyvédeitől származik azután, hogy George Hotz (alias geohot) feltörte a PS3-at, és közkézre adta a konzol játékainak futtatásához szükséges biztonsági kulcsot. A csavar azonban ezután következik: a fikcionális Sony-féle reklámkarakter, Kevin Butler twitteres csatornáján kiírták ugyanezt a biztonsági kulcsot - vélhetően valami hatalmas félreértés következtében, vagyis az teljesen publikussá vált nem más, mint a Sony által. A tweetet természetesen később törölték.

"Azért nem készítünk könnyen programozható konzolt, amit a játékfejlesztők szeretnének, mert ez azt jelentené, hogy azonnal bárki ki tudná használni a hardverben rejlő lehetőségeket, és akkor felmerül a kérdés, hogy mit csinálnánk a következő kilenc és fél évben?" - Kaz Hirai, 2009.

Ismét egy eszement baromság a PlayStation akkori vezetőjétől, aki ma már a Sony elnöke. Meg is lett az eredménye: az első PS3-as játékok csúnyák voltak, és a konzol az egész generációban szenvedett attól, hogy a multiplatform címek többsége vagy kisebb felbontásban, vagy rosszabbul futott rajta, mint a konkurens Xbox 360-on, az exkluzív anyagok pedig rendszeresen késtek a komplikált és elnyúló fejlesztés miatt. Ennek nyomán pedig a PS4 már egy nagyon letisztult, egyszerűen programozható konzol lett.

Jack Tretton mindig fantasztikusan szabott öltönyben, arany karórával jelent meg


Mit mondtak az Xbox 360-ról?

A Sony persze nem hagyta ki a pr-össztűzből a Microsoftot és az Xbox 360-at sem, innen is akadnak gyöngyszemek bőven.

"A Microsoft nem aggaszt minket. A Microsoft nem egy technológiai cég" - Nobuyuki Idei, 2007

Ezt találta mondtani a Sony vezető céges tanácsadója a Microsoftról. Persze felmerül a kérdés: akkor mégis mi, ha nem technológiai cég? Autóbiztosítási vállalkozás? Cukrászda?

"Az Xbox 360 inkább egy Xbox 1,5, nem pedig egy következő generációs konzol" - Ken Kutaragi, 2005.

"Az Xbox 1,5, azonban a PS több, mint amire számítottam, tehát 3,5. Ez a különbség" - Ken Kutaragi, 2005.

"A Microsoft nyíltan kijelentette, hogy a PlayStation után ered. Viszont nem a PlayStation 3 után mennek, hanem a PlayStation 2 után. A PS2-re figyeltek, ezért lett az Xbox 360 ilyen" - Ken Kutaragi, 2005.

A három idézet nagyjából ugyanarról szól: Kutaragi rendkívül lenézte a konkurenciát. A végeredményt mindannyian ismerjük: az Xbox 360 olcsóbb volt, előbb jelent meg, jobban futottak rajta a multiplatform játékok, és a generáció első felében messze vezette az eladásokat is. A piacot uraló PS2 után a PS3 és az Xbox 360 végül fej-fej mellett zárta a generációt, a Sony tehát jelentős piacot veszített.

"Az Xboxra nem tudok egy szót mondani, ami illene rá. Egy olyan szóra lenne szükségem, ami kifejtené, hogy nem egy hosszú távra tervezett gép" - Kaz Hirai, 2009.

Hirai még 2009-ben sem hagyott nyugtot az Xbox 360-nak. Azonban látjuk a helyzetet: a Microsoft konzolja egy évvel előbb jelent meg, és még most is vidáman él a piacon.

"Nem érdekel minket" - Ken Kutaragi, 2006.

Kutaragi atyánk ezt a Wii és az Xbox 360 sikeréről mondta, amikor a PS3 még nem jelent meg, de a két konkurensből már több millió példányt eladtak.

"Az a piaci környezet a legjobb, ahol a PlayStation nyer" - Jack Tretton, 2009.

Hogy Tretton ezt pontosan hogyan értette, és milyen érvek mentén, azt valószínűleg sosem tudjuk meg.

Kaz Hirai ma már az egész Sony elnöke

Mit mondtak csak úgy?

De amikor éppen nem a PS3-ról nyilatkoztak marhaságokat a Sony-vezetők, vagy nem valamelyik konkurens konzolt fikázták, akkor is akadtak érdekes megjegyzéseik az előző generációban.

"Az biztos, hogy szeret hangoskodni" - Howard Stringer, 2009.

Ezt találta mondani a Sony akkori elnöke Bobby Kotickról, az Activision vezérigazgatójáról. Kotick ugyanis korábban kijelentette, ha a Sony nem csökkenti a PS3 árát, akkor az Activision megvonja a támogatást a platformtól - igen, ennyire rosszul állt a PS3 szénája akkor. Stringer pedig ahelyett, hogy érdemi választ adott volna a legnagyobb külsős kiadó vezetőjének, inkább kiröhögte.

"A HD igazi megfogalmazásába három dolog tartozik bele. Ez egy lánc: a megjelenítő, a tartalom, és a hardver, ami lejátsza ezt a tartalmat. És a PlayStation, valamint a Sony az egyetlen szervezet, amin belül megvan mind a három együtt" - Phil Harrison, 2005.

Harrison atyánk ezzel indokolta a konzol megjelenése előtt, hogy miért is a PS3 lesz az egyetlen HD-konzol a piacon.

"Én egy olyan ember vagyok, aki szerint semmi jó nem származik az internetből" - Michael Lynton, 2009.

Oké, a fenti idézet nem kapcsolódik közvetlenül a PlayStationhöz, mert a Sony Pictures Entertainment vezetőjétől hangzott el. Lynton szerint az internet csak arra jó, hogy az emberek rögtön megszerezhessék amit akarnak, és ha nem szerezhetik meg, akkor ellopják. Mindenesetre érdekes látni, hogy a Sony-n belül még 2009-ben is voltak olyan vezetők, akiknek a gondolkodásmódja egy évtizeddel le volt maradva.

A játékfejlesztő-legenda Mark Cerny visszahozta a szerénységet a PS-hez?


Milyenek a Sony és a PlayStation vezetői most?

Nos, szerencsére a PS3 kemény évei alázatra és odafigyelésre tanították a PlayStation fejeseit. Akit pedig nem, az ma már nincs a cégnél. Phil Harrion helyére Shuhei Yoshida jött, Kaz Hirai pedig felfelé bukott, és helyét Andrew House vette át. Jack Tretton ugyan egészen pár hónappal ezelőttig az SCEA fejese volt, de az utóbbi években megmutatta, mennyire karizmatikus és jóarc tud lenni, ha akar. Végül pedig a józan eszét valószínűleg teljesen elveszítő Ken Kutaragi helyére az iparági legenda Mark Cerny érkezett, mint a PlayStation-hardverek vezető mérnöke.

A PS4 megjelenésekor és azt követően a Sony fantasztikus hozzáállást tanusított: a cég bebizonyította, hogy figyel a játékosokra, és beszéd és felesleges nagyzolás helyett igyekszik azt letenni az asztalra, amire a játékosoknak tényleg szüksége van. Reméljük, az arrogáns Sony soha nem tér vissza.

Kapcsolódó cikkek

91.
91.
Sir-Vival
A Ps1 sikere megalapozta a nagy arcoskodást, majd jött a PS2, ahol ez megerősítést kapott - ekkor kezdtek el másként gondolkodni.
Az újabb változás a PS3 érában történt, egészen megváltozott az üzletpolitika, az arculat, és főként: a reklámok.

Amikor végül a PS3 még a generációváltás előtt megelőzte legfőbb konkurensét (ez nem csak játék a szavakkal: a Nintendo kicsit más célcsoport, a Wii masina tudásából, jellegéből következően is), akkor se szálltak el, és úgy mentek bele a PlayStation 4 érába, hogy a fejlesztők és játékosok igényeire is figyeltek. 1-2 dolgot leszámítva a PS4 egy barebone PC, nem pedig egy úttörő mérnöki teljesítmény. (A PS1 33MHz-n, a PS2 300 MHz-n futott - 32MB memóriával - hát mondjuk a Sons of Liberty közben ez elég hihetetlennek tűnt...)
90.
90.
muerte80
Azért a stílus váltás kapcsán azt se felejtsük el, hogy közben a SONY erősen a tönk szélére került,
Már nem tudnak hova menni kölcsönért mer már távolkeleti bankok sem hiteleznek nekik
89.
89.
RangerFox
Na jó, visszatértem. Nos aki a Vitát szidta hogy keveset adtak el belőle, az nyugodtan szidja csak tovább. Aki a SONY üzletpolitikáját szidta, az szidhatja tovább, kibaszás, hogy a Vita tulajokat semmibe veszik, és csak a Ps4-gyel foglalkoznak. Aki a 3DS-t szidja, az hazudik. Norbiii-t meg zárjátok már be egy gumiszobába! Könyörgöm, akasszuk fel! :)) Az MS meg csináljon jó Forzákat. A Pc meg... Wareztelep. Ennyi.
88.
88.
Ra1D3n
#77: Hűűű. How about NO? Egy fillért nem adnék erre a konfigra, már csak azért sem, mert AMD-ben gondolkozol. Egy valamirevaló gép ma, nem igazán jön ki 200 alatt, de 300 alatt se nagyon(kösz, de használt alkatrészekért nem rajongok, műszaki cikk csakis újonnan...). Deal with it...

A cikkhez csak annyit, hogy nekem nagyon tetszett. Emlékszem, anno a PS3 bejelentésekor arra az ominózus E3-ra, ahol Ken Kutaragi mondta, hogy az emberek örömmel fognak akár másodállást is vállalni, csak azért, hogy PS3 legyen otthon a háznál. Padlót fogtam az ipsétől, hogy ennyire a fejükbe szállt a PS2 sikere, na meg a gépet minden szempontból hiper-szupernek akarták beállítani a csodálatos Cell processzorral. Kabaré volt amit leműveltek. De azért jó volt olvasni a cikket, hogy mik voltak még, mert a nagy részéről nem hallottam, vagy ha igen, akkor már rég elfelejtettem.

Mindent összevetve, Ingen, ez egy tök jó cikk volt! MS-ről is lehetne ilyet, vagy akár a nintendoról is, bár per pillanat nem hiszem, hogy ilyen aranyköpésekben dús listát lehetne összeállítani, de aztán ki tudja.

Amúgy tegnap este, mikor megláttam a cikket és beleolvasgattam, akkor már láttam, hogy a habzószájú Sony fanboyok egyből betámadják a cikket, holott semmi támadójellegű nincs a cikkben. Kimondottan szórakoztató olvasni a kommentelőket, hogy mennyire rágerjednek az ilyen jellegű cikkekre egyesek. Nincs itt semmiféle MS fizeti a GK-t jellegű dolog(most nem a GK-t akarom leszólni, mert szeretem, de az MS szemében a GK nemzetközileg még annyit sem ér, mint köröm alatt a piszok, nem, hogy IGN-ként kezelje az oldalt), ezt a legtöbben csak beképzelik. Ha meg MS párti is lenne a szerkesztőség egy része(bár még régebben egyik modi közölte a tényeket, hogy ki melyik gépet preferálja jobban, és többnyire PS-esek a modik emlékeim szerint), akkor annak még nem kéne itt befolyásolnia egyeseket abban, hogy a választott gépükön jól szórakozzanak továbbra is. Most nem azért, de ha egy rosszalló cikket is olvasok valamelyik gépről, én attól még kitűnően tudok szórakozni az adott platformon, de itt látom egyeseknek ez így, ebben a formában nem megy. Vannak bajok...
87.
87.
spikee576
Igaz,hogy a playstationt Ken Kutaragi hozta tető alá de egy igazi köcsöglett belőle.Nagy koponya az oké de nagyon beképzelt majomlett belőle,ahogy az a nyilatkozataiból is kiderűl.A végefelé márcsak lejáratta a sonyt,ilyen embernek pedig nincs helye egy multinacionális cégnél.Jó is,hogy lecserélték Mark Cernyre.A ps4-l komoly gépet tettek le az asztalra,márcsak jó játékok kellenek.
86.
86.
abydos
#77: Várj, ezt a konfigot nem viccnek szántad? :D
85.
85.
daenath
#72: Jot nevetek rajtad, ha nem erted a szoviccet (vagy csaknem akkarod) akkor inkabb halgas. Amugy a pucam se akkar a GK egen ragyogni, az megmarad a nektek.

U.I Elvezem hogy kimodiztatok a kommenteket amiket irtam (eljen a szolas szabadsag), pedig semmi vulgaris nem volt benne, ahoz kepest hogy masok siman dobaloznak a geci, bazdmeg es tarsai szavakal!!!
84.
84.
Habbobitas
"Nézzük meg, mivel baszta fel akkor az agyunkat Sony!"

Nos, a 60 gigás konzol visszafelé is volt kompatibilis és ezt a funkciót a késöbbi termékekből szépen kivették. Tehát ha akarsz ps1 v. 2 játékkal játszani, akkor szépen vedd meg a játékot másodjára is ps plus-on, vagy vegyél egy ps2-1-et. Nem kell sajnálni a Sonyt, ugyan olyan pénzéhes zsugori cég, mint a többi.
Hozzátenném még, hogy a 360 szinte az összes Xbox classic játékot viszi.
83.
83.
romulan
"Nézzük meg, mivel baszta fel akkor az agyunkat Sony!" -
milyen...közönséges.
Miért van szükség ilyesmire? Ettől most már elég "yolo"-s a cikk, vagy...?
Mindegy, hagyjuk...
82.
82.
jeti93
#77: Ugye nem gondolod, hogy az A10 elég lesz pasziánsznál többre? Arról volt szó, hogy gamer gépet, nem tetris-t kell összeállítani. És akármennyire is optimalizálják azt az APU-t, egy Witcher 3-at nem fog vinni 5 fps-nél jobban, arról nem is beszélve, hogy a fejlesztőknek se éri meg AMD-re optimalizálni, amikor az NVIDIA-ra könnyebb, és ráadásul pénzelik is a játékot. (És én se kedvelem az nvidia hozzáállását, ne engem kövezz ezért)
Mellesleg a tápot nagyon sokan lebecsülik, az igazat megvallva, ha olcsó tápot veszel, akkor nagy eséllyel tönkreteszi a géped úgy 2 év múlva (sajnos én is így jártam egyszer) ezért úgy gondolom, hogy az a 17-es blokk kedvesen felugorhatna 27-re legalább.
És az alaplap se lesz elég, hogy a 2xxx-es RAM-ot jól kihasználja, 30 alatti alaplapok nem nagyon kezelik az 1600-nál gyorsabb memóriát. (25 a legolcsóbb)
És most egy olyan gépet állítottál össze ami legjobb esetben viszi a jelenlegi játékokat medium-high között, messze nem játékra való.

A céges dolog meg szerintem nagyon nem szép dolog, és szégyellhetnék magukat azok a "vállalkozók" akik ilyenre használják a jogaikat, úgyhogy inkább no comment...

Kötekedni nem akarok, de tény, hogy a PS4, és az XBone jóval erősebb hardver a 125k-ért.

Mellesleg jelenleg szerintem egyikük se éri meg, mivel semmi exkluzív nincs rajtuk. Én is csak ülök a PS4-en, mivel a 2 értelmes exkluzív ami kijött, már rég a polcon csücsül. Inkább a gépen játszok. Számomra mindkét console indulása iszonyatosan lassú és unalmas. Csakis a vak fanatikusok mondanák azt, hogy az idei kínálata a konzoloknak valamirevaló... még karácsonyra sincs szinte semmi :(

És hogy legyen valami értelme is a hozzászólásnak:
Talán más cégekről is lehetne csinálni hasonlókat, hogy a kedves látogatók ne gondoljanak rosszra...
És az igazat megvallva annyira nem tudok egyetérteni a cikkel sem.
Egyrészt nem lett kedves a sony, másrészt nem volt... na jó, arrogáns az volt, de még most is az! Tavaly ilyenkor felkerült az internetre egy kis video a játékok megosztásáról sony konzol esetén. Az mi volt ha nem arrogáns?
Aláírom nagyon sok szempontból javult mindkét konzol, és ez mindenki számára előnyös, de a cégek még most is tele vannak magukkal úgy, ahogy illik.
81.
81.
supair
És igen! A cikk tartalmától függetlenül KURVA JÓ LETT!
Szólhatna ez a Microsoftról is és még temérdek más cégről!
De ennek most itt a helye.A Gamekapocs néha akkorát üt,hogy csak kamillázok....
80.
80.
bane
Mielőtt még jönnének a hozzászólások, hogy csak azért védem a Gamekapocs-ot, mert az MS-től már annyi pénzt kaptak, hogy nem tudják hova tenni és fizetett kommentelők vannak, az se érdekelne ha a MS-t fikáznák! Mivel ebben a cikkben teljesen nem ez volt!
Itt egy két Sony fanboytól kérdezem "Arrogáns Sonyból kedves Sony" - itt valós dolgot állítanak?! Szerintem igen! Biztos, hogy nem csak úgy kitalálták, mert már oldalakon is olvastam vagy videókban hallottam, hogy az Sonynak a piac felé tényleg ilyen jó hozzáállása volt! Ahhoz képest most meg már azt vártam az E3-on, hogy bejelentik: "Köv héttől ingyen adjuk a konzolt!! Mert mi szeretünk titeket!! This is for the players!! Peace & Love!!! <3"
A cikk címe valós, amit mondtak a konkurenciáról valós és az összegzés teljesen igaz, mert most olyan emberek ülnek ott a cégnél, aki(k)nek kell!
inGen lehet, hogy MS párti(én nem szoktam nézni ki ír!), de amiket, most leírt azok teljesen valós dolgok!
78.
78.
tabu3x
lehet a site neve mostantól
MSKAPOCS,
hmm?
77.
77.
s_light
#69: AMD A10 7850K 42000
Alaplap 15000
8GB 2xxxMHz DDR3 RAM 22000
1TB HDD 14000
Ház+táp+bill+egér 17000

110 000 Ft
Ha valaki el tud számolni egy konfigot (csak van valakinek cége a közelben), az áfa már vissza is jött, így csak 87K.

Amit pár hónap alatt megspórolsz a pc vs konzol játékok árkülönbözetén, abból veszel egy R7 2xx gpu-t, ami minimum 50+%-kal megdobja a video teljesítményed, mert megy közben az integrált vga is.

Amit tudni kell az APUról, hogy nagyon optimalizációfüggő. Ha nincs rá optimalizálva egy mai játék, akkor lesz 2x FPS-ed, ha igen, akkor 4x+ FPS.
Ez játékonként és patch-enként változik.

Mint írtam lejjebb, ez a nagy különbség a konzol és a pc között, az egyik fix hardver, optimalizált játék, míg a másik nem az.
75.
75.
névtelenség
Emlékeztek a GK cikkére miszerint a használt játékosok bűnözők?
Igen? Na akkor mégis mit akartok az MS-ről?
74.
74.
XStormsniperX
#72: Ha pedig a Gamekapocs csillagait keresed, akkor ajánlom figyelmedbe kemurit, újonnal "Cristianot" valamint ha már itt tartunk, "Ingyent" a "nök bálványát" ahogy az egyik, kicsit sem elfogult cikk fogalmazott, még kb 3-4 hónappal ezelött... Kollégám durván fogalmazott, de az igazság néha fáj...
73.
73.
XStormsniperX
#72: Te viszont túl buta vagy ahoz, hogy megérts egy egyszerü szóviccet... Hállelúja!
72.
72.
supair
#42: Mivel InGen-be valószínűleg több kultúra szorult mint belém ezért engedd meg,hogy én válaszoljak neked érdemben.Nálad nagyobb tulkot ezen az oldalon nem nagyon találni.! Gratulálok! Elméd fényesen ragyog a Gamekapocs egén..........
És még az általad savazott cikkíró nicknevét sem tudod leírni rendesen.
Hállelúja...
71.
71.
kopic
70.
70.
kopic
#47: Mivel a multiplatform címek nagy része jobban futott 360-on....
69.
69.
jeti93
Én is kíváncsi lennék arra a 100 ezres gépre, főleg mivel épp most akarok gépet építeni. És bárhogy is küszködök, 200 alatt nem jön ki tartós gép bármennyire próbálom is. (és itt én beletúrtam az enyhén használt dolgokba is, így lett "csak" 50 a 760 gtx, ami kb egy kezdőkategória a "gamer" PC-nél. Szóval ha van valami tuti tipped, akkor értesíts!
68.
68.
s_light
Mindig is össze lehetett rakni egy hasonló pc-t annyiból, mint egy konzol.
Ez azért is így van, mert egy konzol már minimum 1 éves hardver, mikor piacra kerül.

Aki nem hiszi, nem ért a hardverekhez, de járt iskolába és tanult fizikát, nézze meg a ps4, xbox1 csúcsfogyasztását, ami 120 watt körül van.
Nos könnyű belátni, hogy vagy a világ összes zsenije konzolt fejleszt, és messze hatékonyabban, mint az nvidia, amd, intel, stb. pc-s verziós hardverei, vagy át vagy verve.

Ettől függetlenül semmi értelme összehasonlítani a kettőt, célhardverre jobban lehet optimalizálni, kényelmesebb a használata és vannak exkluzív címek.

Akinek játékra kell, vegyen konzolt, akinek másra is, az pc-t.
67.
67.
kay_ps4
#66: sorry - 132559 - de még akkoris
66.
66.
kay_ps4
Imádom mikor dollárokkal dobálóznak egyesek meg fontokkal... de

Akárhogy számolom ez 115343 ft 15%-os adóval.Na ahova célozzák ezen termékeket ott ez egyáltalán nem sok!

A másik meg ,hogy későbbi darabokban nem volt ps2 és mem.kártya olvasó..
Ha veszteséges valami és költséget kell csökkenteni akkor költséget kell csökkenteni.. vagy te InGen csődbe vinnéd a saját vállalatodat?Nehezen képzelem el..

Mennyibe kerülhetett akkor egy mem.kártya olvasó+egy használt ps2 .. ne ezen akadj már ki..

persze a legrosszabb helyre regisztráltam egy ilyen névvel
62.
62.
kay_ps4
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...