Forza Horizon 2 teszt

  • Írta: Daks
  • 2014. október 4.
  • forza horizon 2, teszt, xbox one
Link másolása
Az idei év legszebb nyári emléke az lesz, hogy ősszel végigautóztuk a Francia Riviérát. A Forza Horizon visszatért, a Microsoft legendás autóversenye ezúttal Dél-Európa kacskaringós útjait választotta helyszínül.

A Horizon Festival a világ legnagyobb autós zenei találkozója. Több ezer rajongója a két legfontosabb dolognak él csak, a szabadságnak, és a száguldásnak. Dübörgő hangfalak, villámgyors járgányok, és buli hajnalig, az Egyesült Államok után ezúttal Európában. De vajon nyújtja-e azt a játék, amire oly rég óta várunk? Élményt. Igazi autós élményt. Hogy felálljon a szőr a kezünkön a Ferrari hangjától, hogy beleremegjen az egész testünk, amikor egy gyönyörű borvidék mellett elszáguldva megszólal nyarunk kedvenc slágere. Hogy felhangosítva a hangfalakat ne törődjünk semmivel. Csak élvezzük az egészet. Tiszta szívből. 


Nos, elöljáróban annyit elárulhatok, hogy igen. A Forza Horizon 2 megadja mindazt, amit egy szórakoztató autós játéktól elvárhat az ember, gyönyörű helyszíneken száguldozhatunk benne, rohadt jó autókkal, fantasztikus zenére. Belső nézettel. A játékot nyomtuk az idei GamesCom-on, majd írtunk egy próbakört a letölthető demóról is, ilyen előzmények után pedig nem csoda, hogy a teljes változat se porosodott sokáig a szerkesztőségi polcon. Xbox One beizzít, kezdődik a turné.


A Forza Horizon 2 a laza és mindenre vevő arcade stílust vegyíti a Motorsport benzingőzös félkomolyságával. Kétszáz autó áll rendelkezésünkre, hogy felfedezzük Dél-Európa minden szegletét, üthetjük és vághatjuk a vasakat, ahogy csak kedvünk tartja, átszáguldva dugóval teli városokon, és erdővel borított hegyoldalakon, a játék mégse egy falról lepattanós, agyatlan baromság. Elég egy elfékezett kanyar, és az ellenfeleink már olyan másodperceket vernek ránk, amiket csak vért izzadva tudunk visszaszerezni, fékezni kell, előre gondolkodni, és úgy cselekedni, mint egy profi. Ha szeretnéd a Forza Motorsport tökéletesre csiszolt vezetési élményét a Test Drive Unlimited fantasztikus szabadságával, a GRID izgalmas kihívásaival, és a Need for Speed őrületével keresztezni, akkor ez neked való játék lesz.


A bevezető képsorok letaglóztak. A YouTube pár hete lelőtte a játék kezdő képkockáit, én viszont nem voltam hajlandó megnézni, megvártam a megjelenést, és nem is kellett csalódjak. A CGI-vel megtámogatott élőszereplős videó úgy markolt a mellkasomba, mintha a halálomat akarná, egy gyönyörű hangú lány számolt el benne 10-ig, közben fiatalok buliztak, autók száguldoztak, és mire a 10-hez ért, a szemem könnyes lett az örömtől. Megérkeztem a Horizonra. A Microsoft brutális videókat tud készíteni a játékaihoz, ha emlékeztek a Gears of War 3: Mad World, vagy a Halo 3: Believe klipjeire, akkor nagyjából tudjátok, hogy mire gondolok, de már kezdődik is a játék, első feladatként egy Lamborghini Huracán volánja mögött jutunk el Castello kikötőjéből a Horizon Festival központjába.


A játék teljesen szabadon bejárható világa hét nagy helyszínt nyit meg előttünk. Olaszországot a gyönyörű kikötőváros, Castello, és a két legendás hegyvidéki falu, Montellino és San Giovanni képviseli, míg Franciaországba átutazva Nizza, Saint-Martin és Sisteron vár ránk. Illetve mindezek metszéspontjában maga a Fesztiválhelyszín. Gyönyörű városok, mesés panorámájú tengerparti utak, izgalmas borvidékek, eldugott ősi romok, és koszos gyártelepek, ezek alkotják Dél-Európa útjainak környezetét. A világban kalandozva sorra vehetjük fel a versenyeket, megismerve az újabb helyszíneket és autókat, de ha kedvünk tartja, akkor órákig bóklászhatunk céltalanul is, a játék nem szól ránk semmiért.


Összesen nem kevesebb, mint tizenöt nagy bajnokság vár ránk, mielőtt eljutunk a fináléhoz, a Horizon Festivál döntőjéhez, és egyben zárónapjához. A különböző futamok eltérő autókategóriákat igényelnek, vannak sport car, supercar, offroad, rally, muscle car, gt, classic és tracktoy versenyek, gyakorlatilag olyan sorrendben és komolysággal, ahogy csak akarjuk, a játék folyamatosan tartogat valami újdonságot. Mire összegyűjtünk elég pénzt, hogy tökéletesre tuningoljuk az autónkat, addigra jön a következő futam, és kapunk egy teljesen újat, egy óra alatt akár három kocsi volánja mögött is meg lehet fordulni, ha ügyesen keverjük a lapokat. Az open world világ teljes szabadságot ad, a versenyeket egyenként kell felvenni, elautózva a rajtrácshoz, miközben nem csak változatos városokon és vidékeken megyünk keresztül, de még besötétedik, és esik is sokszor, ilyen csalóka ez a Riviéra. 


Az utak tele vannak kóborló versenyzőkkel, így akkor is ránk találnak a kihívások, ha messze járunk a fesztivál aktuális állomásaitól. Az ellenfelek mellé érve indíthatunk gyorsversenyeket, a gép által irányított autók ráadásul felveszik barátaink nevét, így offline is olyan, mintha velük játszanánk, közben meg nem is. A dolog nagyon ötletes egyébként, ráadásul ha valamelyik barátunknak is megvan a Forza Horizon 2, akkor nem csak az aktuális eredményeiről kapunk folyamatos összehasonlítást, de a hasonmása még ugyanolyan stílussal és keménységgel is fog vezetni. 


Nagyon érdekes továbbá, hogy a fesztivál komoly kihívást jelentő road tripek formájában utazik egyik városból a másikba, illetve szabadidőnket elüthetjük a bakancslista pontjainak hajszolásával is. Ez utóbbi fantasztikus élményt tartogat, keressük fel a zöld autóval jelölt helyeket a térképen, ott fog ránk várni egy kocsi, és egy hozzá tartozó kihívás. Döntsünk gyorshajtási rekordot Nizza belvárosában egy LaFerrarit vezetve, verjünk meg gyorsulásban három darab, kötelékben repülő olasz vadászgépet, klasszikus Alfa Romeónkat vezetve érjünk át a szomszéd városba egy gőzvonatnál gyorsabban, és még sorolhatnám. Szinte már ezek kitesznek egy teljes játék minden élményét.


Az autókat egyébként lehet festeni, matricázni és tuningolni, fejleszthetjük az értékeit egyenként, vagy vásárolhatunk csomagokat is, így emelve kiszemeltünket egyre magasabb kategóriába. Kialakíthatjuk saját stílusunkat, de letölthetünk egy rakat rajongói művet is, karakterünk pedig minden megtett kilométer, és teljesített kihívás után fejlődik. Tapasztalatpontjaink szintlépéshez vezetnek, melyek egy-egy szerencsekerekes pörgetést is hoznak magukkal, nyerhetünk egy rakat pénzt, vagy egy meglepetés-autót is, illetve vásárolhatunk perkeket, rengeteg előnyhöz juttatva magunkat, és persze versenyzőnket. 


A játékvilág fantasztikus. A nyáron épp a Francia Riviérán nyaraltam, természetesen autóval, és már előre tudtam, hogy a Forza Horizon 2 is itt fog játszódni, bejártuk a hegyi városokat, a tengerpartot végig, és természetesen Nizzát is, így őszintén erősíthetem meg: a hangulatot nagyon eltalálták. Nizza belvárosa például teljesen úgy néz ki, mint a valóságban, csak a mellékutcák azok, amik nem lettek tökéletesen lemodellezve, a part menti utak is elképesztőek, imádnivaló mindkét vidék, egyetlen dolgot hiányoltam csak. Olaszország és Franciaország is tele van hatalmas autópályákkal, völgyhidakkal, hegycsúcsokba vágott alagutakkal, ilyenekkel nem nagyon találkozhatunk itt. Na meg Monte Carlo is kimaradt sajna. Mintha Siófokot felejtették volna le a Balaton mellől.


A vezetési élmény elképesztő. Brutális sebesség mellett kell milliméterre kiszámolt kanyarokat és előzéseket csinálnunk, mégis felszabadultan, lelkesen, őrjöngve tudjuk ezt megtenni. A szabad száguldásról a végtelen számú visszapörgetés gondoskodik, míg a teljes kikapcsolódásról a fantasztikus dalválogatás, néha csak úgy levettem a motorhangot, és felhúztam maximumra a zenét, csapatni üvöltő electricre volt kedvem, máshogy nem lehet. Az irányítás egyébként teljesen rendben van, a kocsi reagál azonnal mindenre, érzed, ha kimegy oldalra a feneke, jól lehet ellenkormányozni, nem csúszkál nagyon, de nem is tapad a kelleténél jobban. Főleg esőben, ami teljesen más stílust igényel, mint a száraz aszfalt.


A versenyek fantasztikusak. A vezetés élvezetes és felszabadító, a grafika tökéletes, a hangok teljesen rendben vannak, a helyszínek és a kocsik pedig hibátlanok. A Forza Horizon 2 vérbeli day-one-buy / system-seller cím lett, képes magába bolondítani az embert, elszállni vele a mindennapok gondjaitól, olyan erővel, amire kevés más játék képes. És a legfontosabb. Teljes mértékben megérdemli a nyár - vagyis inkább az ősz - legjobb emléke címet.

És egy kis bónusz: a nyár száma, ami szerintem
mindennél jobban illik a Forza Horizon 2-höz:

Kapcsolódó cikkek

66.
66.
PS4jacksony
Nem hiszek benne,hogy Ps4-en lesz e egy ilyen jó autósjáték.
Ez xbox one-on tarol az biztos fantasztikus játék !!!
65.
65.
xdjoe5
Sziasztok srácok!
Az lenne a kérdésem, hogy valaki eltudná nekem magyarázni hogyan kell driftelni a játékban? Mert láttam róla egy videót ahol driftelt a srác. Próbálgattam pár dolgot de nekem nem ment úgy mint neki. Köszi a segítséget. :)
64.
64.
Neo1989
#55: Bizony ám bár elismerem h a PS-nek több címe van de Box sem semmi.
Ugyan nekem még nincs XO-m csak PS4-em de 360-om viszont van és így kitudtam vinni amiért nagyon hálás vok.

Talán majd a Gears 4-ért v az FH 3-ért veszek egy gépet de majd később.
63.
63.
mvf410
Sziasztok!

Most jutottam hozzá a játékhoz xbox one-ra. Nagyon tetszik. Érdemes megvenni. :) Elöző generáción ki is játszottam... így rögtön ehhez megvettem a strom islandot is. Abban tudna nekem esetleg valaki segíteni, hogy hol tudok átmenni a szigetre? Tudom, hogy Nizza kötőjében kellene, youtobon is néztem, de nekem nem jelenik meg a strom islandos kis ikon. Ez azért van mert még gyakorlatilag most kezdtem a játékot, vagy valamit még aktiválni kell? Mert kiírta már hogy installed... szóval remélem nem tűnt el a pénzem... :D
55.
55.
Stormblast
Összességében örülök hogy PS4-et választottam az xbox helyett, de keserű lesz egy kicsit a DriveClub a forza helyett.
54.
54.
leilu
Teszt vagy nem gratula az íráshoz a videó engem is megütött hatásvadász,csillogó,felpörget pont amilyennek lennie kell....Csak az a baj,hogy a polcon Ps4 van...Ránézek...Na mivan kussolsz mi?Nembaj lesz DC.
52.
52.
zsozsofighter
http://www.fuzzygnoll.com/images/grrr.jpg
51.
51.
Habbobitas
Dziádzsó, te olyan hülye vagy, anyád se szeret...
48.
48.
Eltiron
Srácok, ez minden, csak nem teszt... Ez egy fanboy orgazmikus rajongói posztja, rosszabb esetben fizetett hirdetés.
47.
47.
BTi
ez a teszt cask az Xbox One-os verziora ervenyes . az Xbox 360-as sem rosz de messze nem olyan jo es szep mint a nextgen verzio . Csak egy regibe egy uj map es kocsik :)
44.
44.
floax
Nagyon jó a játék tartalomban és látványban is ! Viszont nem tetszik ,hogy egy pályát 10x kell kivinni (divisionok miatt). Unalmas már a 4-5 után ugyan az a pálya, de mégis ki kell vinni . Nem vagyok nagy rajongó ,szóval a 3 oprió közül én a normal szinten kezdtem ,remélve hogy ez pont jó lesz és nem kell idegeskednem ! De annyira könnyű még normalon is ..... szóval mindenképpen a legnehezebben vigyétek , úgy még van kihívása !
42.
42.
andy976
Szerintem semmi dráma nincs az ütközésekben. Ennél még a GTA V online race is jobban büntet, ha hibázol vagy koccansz. Nekem ez már nagyon arcade. Szerintem a Grid első része most az etalon, ha a törésekre gondolok. Ott volt perec, meg totálkár rendesen.
41.
41.
Ragnarox007
Nincs Boxom, és nem is igen lesz, de ettől függetlenül mindenkinek jó szórakozást kívánok hozzá! :D Játsszatok helyettem is, én meg addig irigykedem :D
40.
40.
Mr.Dead
#15: Nehogy már egy 1 éves játékkal versenyezzen...
38.
38.
randall13
#37: Na akkor itt van a kutya elásva - halvány lila fingod sincs, mikről beszélsz. Először is te baromira nem a rendszerigény csökkenéséről firkáltál, hanem az alkalmazások "teljesítmény igény csökkenéséről" (már a kifejezés is elég bizarr). Eleve egy alkalmazás esetében mit jelent a teljesítmény? Nem is értelmezhető, a google kiröhög ha ilyet beírsz... Létezik fizikai és villamos teljesítmény (meg a folyadékokra is van valami hülyeség). Dobálózol jobbra-balra olyan fogalmakkal amiknek a tényleges jelentésével nem vagy tisztában, pl. optimalizáció. Ettől nem fogsz okosabbnak tűnni, és érteni sem fogsz hozzá. Persze ha elolvastad volna a már sokat emlegetett cikket a prohardveren a bekötési modellről...

A DX12 nagyon leegyszerűsítve nem csinál mást, minthogy feleannyi lépésből végrehajtja ugyanazt a műveletet (javítson ki valaki ha tévedek). Ezáltal csökken a felvett villamos teljesítmény és a végrehajtás ideje, ergo ugyanazt a feladatot kevesebb energiával és gyorsabban végrehajtja a GPU. Tehát a GPU-nak a hasznos teljesítménye fog nőni, ha már ennyire szeretsz ezen a szón lovagolni. Kár, hogy te egyáltalán nem ezt írtad.
37.
37.
dzsiádzsó
#34: Továbbra sem értem ezzel mi bajod? Jancsi félek barmok tülkön ülnek, hogy végre 1080p-be játszanak, (2014.. ha ha..) és DX12-vel lehet ezt elérik, mert ha megint bármi tényszerűt állítottál volna, azon kívül, hogy bemásolod az írásom, és megint elmondod nem igaz, (azt nem tudom mire alapozva továbbra sem) nem számít semminek. Amúgy meg ez nem tudom, hogy jön ide, amikor eddig arról beszéltünk, hogy szerinted DX12-nek nem az a lényege, hogy kisebb rendszer igény kelljen a játékokhoz, hanem az, hogy... mi is?? Továbbra se tudom, hipertér ugrás! Meg is van :D Sztm hagyjuk, mert nem látom, hogy tudnánk mi egy nyelvet beszélni.
36.
36.
NECROSMOKE
35.
35.
p3ti
#15: Atya isten, téged meg melyik bolygóról eresztettek ide? Mindenki leírja holott még nem játszott vele - majd rácáfolsz saját magadra - miszerint SZERINTED jobb lesz DC mint az F5 - ok. Vesszőt nyugodtan használhatsz, még akkor is ha nem "kötelező".
34.
34.
randall13
#33: "Hát ez az utolsó esélye az X1-nek, ha tényleg tudni fog 50 helyett, akár csak egy 20-30%-os teljesítmény igény csökkentést, akkor lehet még jövő a dologban."
Ez esetben akkor légy oly szíves és linkelj már egy cikket ahol alátámasztják ezt a hülyeséged. Bezzeg ha vetted volna a fáradságot hogy elolvasd Stranger prohardveres linkjét... Megkímélted volna magad ettől a sok ciki magyarázkodástól.
33.
33.
dzsiádzsó
#28: Igen csak az a gond, ott is neked nem lett igazad, vagy létezik egy alternatív dimenzió ahol akiknek nincs igaza, mégis igazuk van, mert akkora az arcuk, vagy mif@szom van, én már mondtam hülyeséget és el is szoktam ismerni, de komolyan nem értem az embereket tudás hiányában osztják az észt, aztán amikor rájuk olvassák tényekkel, még ők sértődnek meg, meg rögtön tények hiányába elkezdenek anyázni meg hülyézni... :D Ez nem ciki? Vagy korral nem múlik el? Vagy az internet arctalan világába mindenki egy menő 15 éves kisfiú tud maradni?
Tényleg nem bántás, de ez már szánalmas, amit itt felnőttnek mondott emberek művelnek.
32.
32.
dzsiádzsó
#31: Értem, te pedig a legértelmetlenebb xfos fanok közül is legbarmabb vagy :) Akkora baromságokat összehordani, mint te még így se tudok te plz taníts. Máskor esetleg tényeket is írhatsz, mert azt még neked sem sikerült, csak sértegetni, de persze csak azt tény vagy ilyesmi az nuku...
31.
31.
PaprikaJancsi
#23: Te mindig megírod a világ baromságát :D
30.
30.
PaprikaJancsi
Biztos, hogy egyszer befogom szerezni :)
29.
29.
dshadow
#28: Hát ez az. Egy ilyen gecibuta alakot rosszabbul visel el az ember mint mondjuk Cristianot. Mert az utóbbi tényleg egy barom és egyszerűen annyi az agykapacitása (vagy egy isteni troll), de az előbbi úgy tesz mintha lenne sütnivalója, holott csak belepofázik mindenbe, majd ha kiderül, hogy nincs igaza akkor teszi az angolt és megyen tovább a következő hírre.
28.
28.
randall13
#26: DX12-es megszólalásaid után kicsit ironikusnak érzem ezt a mondatod.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...