Devil May Cry 4: Special Edition teszt

  • Írta: Shifty
  • 2015. július 13.
  • capcom, dante, devil may cry, nero, teszt
Link másolása
A Capcom igyekszik csúcsra járatni a remaster-őrületet, így a tavaszi DmC: Definitive Edition után a hét évvel ezelőtt bemutatott Devil May Cry 4 is megkapta speciális, bővített változatát. Úgyhogy ismét démonvadászatra indultunk.

A Capcom igazi éllovasa a játékipar felett egyre inkább elhatalmasodó remaster-trendnek. A japán kiadó futószalagon dobja piacra régi klasszikusainak felújított változatait, és ebből a sorból a Resident Evil-részek után egy másik klasszikus széria, a Devil May Cry se maradhatott ki. Alig fél éve, hogy megkaptuk a két évvel ezelőtt megjelent, felturbózott DmC: Definitive Editiont, most pedig végre boltokba került a több mint hét éve bemutatott Devil May Cry 4 minden földi jóval megtömött, de leginkább még mindig csak rajongóknak szóló újrahasznosított változata, a Special Edition is. Az újgenerációs konzolokat is megcélzó HD-feldolgozás azonban nem kínál zsákbamacskát: ismét magas oktánszámon égő, over the top akciót, mészárlásra váró démonok egész seregét, elavult játékmenet-megoldásokat, na és persze régi ismerős, de ezúttal már játszható hősöket kapunk, csak ezúttal sokkal olcsóbban.

Dante apja, Sparda közbenjárásának köszönhetően Fortuna városában jelenleg béke honol. A pokol kapuinak bezárásával a démonok hordáinak esélye sincs, hogy lerohanják világunkat. A rendet a Kard Rendje nevű vallási szervezet tartja fenn, amelynek a negyedik rész főhőse, a befogadott Néró is a tagja. Nérót azonban teljesen hidegen hagyják a szabályok, őt csak két dolog foglalkoztatja: kedvese, Kyrie és a démonölés. A Kard Rendjének aktuális ceremóniájára is késve érkezik, de utána se képes tisztelettel végighallgatni az előadásokat. Az unalmas szertartást végül egy vörös köpenyes alak, Dante szakítja félbe, aki az üvegtetőt betörve megöli a főpapot, Sanctust. A kialakult káoszban a Credo vezette Szent Lovagok tagjai se tudják megállítani Dantét, így Néró feladatául kapja, hogy Fortuna kastélyának gótikus hangulatú helyszíneit bejárva felkutassa és megállítsa a vörös köpenyes démonvadászt. Utunk során azonban nem várt összeesküvések és ármányok lepleződnek le, így hamar kiderül, Dante a mi oldalunkon áll.


Devil May Cry 4: Special Edition leglényegesebb újdonsága, hogy az eredetiből megismert két játszható karakter mellé a Capcom hozzácsapott még három jól ismert arcot is, mégpedig Lady, Trish és Vergil személyében. Az új szereplők mindegyike teljesen egyedi mozgáskultúrát, képességeket, kombókat és fegyvereket kapott, ami ugyan előrevetíti, hogy az újrajátszhatósági faktor megsokszorozódott, de valójában ez csak félig igaz. A Capcom ugyanis arra már nem fordított időt és energiát, hogy új küldetésekkel, főellenfelekkel és helyszínekkel tegye még változatosabbá a játékot, így Neró és Dante kettősének 20 küldetését játszhatjuk végig az új szereplőkkel is. Amíg a DmC: Definitive Editionben legalább változatos pályák egész során kellett átverekednünk magunkat, addig itt egyetlen nagy kastély arénákra bontott termeit kell megtisztítanunk a démonoktól. Azért valljuk be, harmadjára-negyedjére már közel sem nyújt akkora katarzist a végigjátszás.


Még akkor sem, ha egyébként mindhárom vadonatúj bemutatkozó élvezetes, látványos képességekkel bír, és egészen új szintre emelik a démonvadászatot. Vergil például méretes kardjaival akár a távolból is képes gyilkos csapásokat bevinni, a démonok pedig jobban teszik, ha jelenlétében inkább megkeresik a legelső pokolkaput. Lady kifogyhatatlan a különböző fegyverekből, rakétákból, így könnyedén tesz rendet nagyobb csoportokban. Ezzel szemben Trish a kecsesebb vonalat képviseli, hiperszonikus sebességgel tud démonról démonra váltani, miközben könnyedén lehet vele kombókat egymásra fűzni, ezzel baromi látványossá és izgalmassá téve a küzdelmet.


Szerencsére nem csak az új karakterek jelentik az újdonságot, ebben a remaster kiadásban bemutatkozott egy új nehézségi szint, a Legendary Dark Knight is, ami lényegében azzal igyekszik komolyabb kihívás elé állítani minket, hogy a már ismerős helyszíneken (igen, megint ugyanazok a pályák) elképesztő mennyiségű ellenfelet pakol a képernyőre. Csakis jól felturbózott karakterrel és rengeteg tapasztalattal célszerű neki vágni ennek a szintnek, különben pillanatok alatt elvérzel.

A jól sikerült újdonságok mellett természetesen régről ismert hibák is visszatértek. Egyrészt a Capcom nem eszközölt semmi javítást a backtrackingen, ami már hét évvel ezelőtt is egy nagyon ciki és kínos megoldás volt. A játék egy pontján Néró helyett Dante kapja a főszerepet, de ugyanazokat a pályákat kell teljesítenünk és ugyanazokat a főellenségeket kell kiiktatnunk, csak mindezt visszafelé. Egy nagyon olcsó megoldás Dante visszahozására. Azonban nem csak az önismétlés az egyetlen probléma. Sajnos a fejtörők is régimódiak, így ahelyett, hogy komolyabb kihívást jelentének, könnyedén teljesíthetjük és megoldhatjuk őket. A bajt csak tetézi a kamerakezelés, ami még mindig baromi lassú és kényelmetlen.

Azért viszont óriási piros pont jár, hogy a felturbózott látványnak köszönhetően a Devil May Cry 4: Special Edition még mindig elképesztő vizuális orgazmust képes okozni. Az 1080p-re felhúzott, remek művészeti stílust felvonultató grafika és a stabil 60fps-sel kristálytisztán zajló akció egy olyan kombó, aminek köszönhetően bátran kijelenthetjük, Dante negyedik kalandja soha nem nézett még ki ennyire jól.


Devil May Cry 4 Special Edition minden megörökölt hibája ellenére remek csomag, de csak azoknak, akik már ismerik a sorozatot. Az újoncok valószínűleg az utolsó hajszálukat is kitépik, ha szembesülnek az ötlettelen pályadizájnnal és az önismétlő küldetésekkel. Viszont ha nagy rajongója vagy a szériának, és esetleg ez az epizód még kimaradt, akkor ez egy remek lehetőség, hogy bepótold és brutális kombók kíséretében démonvadászatra indulj. Ráadásul mindezt most nagyon kedvező árcédula mellett teheted meg.

10.
10.
Gykrizsi
Én most játszottam először, az utolsó ami kimaradt. Nagyon bejött nekem. Klassz pályák, 5 teljesen más karakter, és Dante még mindig halál laza. Nálam egy 8 és fél körül mozog.
9.
9.
Van hozzá egy rakás fizetős dlc is,kosztümök orbok miegymás...a gatyát is lehúzzák manapság a gémerről ha nem figyel oda...
7.
7.
Dante2014
Ez a játék a maga 2008-as kinézetével, játékmechanikájával és történetével is kenterbe ver még sok más mai játékot is, beleértve a DmC-t is. Most, felújítva pedig még inkább szájtátós, a gagyi, spórolós visszafelé játszós pályafelépítés ellenére is.
4.
4.
rossitibi
Ötlettelen pályadizájn? Mi a baj vele? Sok mai játék megirigyelhetné!

keiji maeda: Remélem igazad lesz a következő résszel kapcsolatban!
3.
3.
keiji maeda
Annak idején főként a devil may cry 4 megjelenésére időzítettem a ps3 vásárlását, számomra nagyon jó játék is volt , picit talán gyengébb mint a 3. része de elégedett voltam ezzel is, na most amit a capcom művel mostanában undorító vagyis összességében amit ezzel a mostani generációval művelnek hányinger , oldalazós mobiltelefon szintű játékokat sóznak el nagy cím helyett , pár éves előző generációs játékokat adnak el újra , de visszatérve erre , ha valóban a rajongók miatt csinálták volna ezt a special kiadást , akkor nem értem miért nem adták ki ps3-ra is hiszen egy 7 éves játékról beszélünk és annyit nem változott hogy a ps3 nem bírta volna el de ha ezt nem is teszik meg akkor nyugodtan eladhatták volna a plusz tartalmakat DLC formájában , de azért azt ne feltételezzék hogy ezzel játék miatt fog az ember ps4-t venni mert ahhoz meg nagyon kevés ez a játék illetve lehetséges hogy ez csak felvezetése egy következő devil may cry játéknak mivel a játék végén odaírtak egy szöveget miszerint : See you Next Devil May Cry!!
mindegy száz szónak is egy a vége nevetséges ami a mostani játékiparban folyik .
1.
1.
jusanyk
Jó teszt, egyetértek :)

Én imádtam az alap részben a történetet, az átvezető videók hangulatát, amikben általában valami nagyon menő mozdulatokkal agyalták egymást vagy a démonokat a szereplők. Szóval nekem itt kb az a legnagyobb negatívum, hogy bár a legelső videónál még megkapjuk a szereplő saját bemutatóját, de aztán már egy videó sincs, csak a hentelés :( Aki esetleg most játszik vele először, lehet simán rányom valamelyik másik szereplőre, pedig az első kör mindenképp Nero-é emiatt...
(Legalábbis nálam Vergilnél nem voltak videók, de javítsatok ki, ha tévedtem)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...