Star Wars: Knights of the Fallen Empire teszt

  • Írta: iNKARNATE
  • 2015. november 9.
  • knights of the fallen empire, pc, Star Wars, teszt, The Old Republic
Link másolása
A BioWare free-to-play is játszható MMORPG-je nagyobb kiegészítőt kapott, melyben a fő hangsúly karakterünk személyes sztoriján van. Érdekesség: a kontent nagy része single player!

2011 végén éppen a Star Wars: The Old Republicot szerették volna az aktuális World of Warcraft-killerként pozicionálni, de ez nemigen jött össze - a népnek közben egyértelműen inkább egy Knights of the Old Republic III-ra fájt a foga. A BioWare MMO-ja a megjelenés után igencsak hamar veszíteni kezdett az előfizetői táborából. A teljesen szinkronizált küldetések és az egyedi történetek ellenére a Régi Köztársaság világa, a raidelés vagy PvP sem volt elég ahhoz, hogy visszatartsa a játékosbázis 70 százalékát a távozástól – ők a World of Warcraft által lefektetett standard MMO-játékmenetben nem leltek semmi extrát, a KotOR-rajongók nagy része pedig nem is volt előfizető. Az anyag megjelenés után egy évvel F2P módba váltott, és megtalálta a saját közönségét. Ebben a modellben már jóval könnyebb volt eladni a sztoriközpontú online játékot, elkezdtek beszivárogni az offline Old Republic-fanok is.

Azóta két kiegészítő is érkezett hozzá, amely 5-5 szinttel emelte a szintlimitet, továbbvitte a világ és karaktereink történéseit, valamint új operatiönöket, instákat is hozott. A "Még mindig Knights of the Old Republicot akarnak a népek? Tessék!" felkiáltás egyáltalán nem is tűnik hihetetlennek, ha megvizsgáljuk a Shadow of Revant. A kiegészítő narratívája jócskán elüt a korábbiaktól, szemben az alapjáték, vagy a Rise of the Hutt Cartel történéseivel a kánon szerint immár egyedül (pontosabban egy NPC-k alkotta szövetségben) szálltunk szembe a KotOR I hősének árnyával. Amellett, hogy a fókuszt áthelyezték egy kvázi single player élményre, Revan visszatérése, valamint a korábbi lore folytatása is egyértelmű kikacsintás volt a Knights of the Old Republic-fanok felé.


A Knights of the Fallen Empire ezt a hagyományt viszi tovább. A BioWare (és/vagy az Electronic Arts, amely jelenleg az egyedüli kiadó, aki nagygépes Star Wars-játékokkal foglalkozhat), bizonyára a megfelelő játékosbázis-metrikák tanulmányozása után jutott erre az álláspontra: mármint arra, hogy az SWTOR, mint MMORPG egyértelmű következő evolúciós fázisa gyakorlatilag egy single player cím. Hogy ez mennyire jó dolog? Meglátjuk, mindenesetre az úgynevezett "BioWare-történetmesélést" sikerült teljesen beleszőni a játékba. Karakterünk, a Nagy Galaktikus Háború hőse, egy 16 fejezetből álló eposzi történet egyedüli főszereplőjévé válik. A cselekmény a Shadow of Revan egyenes folytatása, egy rövid, de ütős bevezető misszió után pedig közel öt évet ugrunk az időben. A frakciók többi hőse a kánon szerint létezik (vagy létezett) ugyan, hisz társaikkal összefutunk majd, de ők maguk már nem számítanak, egyedül saját avatárunk képes kezébe venni a jócskán megváltozott galaxis sorsát: a Zakuul Birodalom elnyomói ellen csak mi léphetünk fel hatékonyan. Sajnos csatlósaink szétszéledtek, hajónk elveszett, csak a Revan legyőzésekor megismert szövetségeseinkre számíthatunk.

Azonban nem várt társra akadunk majd a sztori folyamán, és spoiler nélkül csak annyit mondhatok, hogy a legutóbbi kiegészítőben is összefutottunk vele - jelen epizódtól kezdve ő az SWTOR eddigi legjobban megírt karaktere. Sosem ismerhetjük ki teljesen, de erősen befolyásolja majd eposzunkat, és brutál jó szinkronhanggal szólaltatják meg. Ahogy haladunk előre a missziókban, egy szövetség vezetőjévé válunk, ehhez pedig rengeteg apró küldetés tartozik, amellyel bővíthetjük seregünket, ismerős arcokat is összeszedve. A sztoriközpontúsághoz jobb, szebb, áramvonalasabb animációk dukálnak, részletesebb grafikájú NPC-kkel. A kiegészítőben a Csillagok Háborúja-univerzumban eddig sosem látott helyszínekkel is találkozunk majd, a hatalmas és fejlett Zakuul civilizációt megjelenítő új modellek és textúrák pompásan festenek, az expanziót átjárja az Expanded Universe és a Régi Köztársaság érájának hangulata. A Fallen Empire története ütős, fordulatos, nagyon-nagyon személyes. Több karakterrel újrajátszva ennek ellenére (vagy épp ezért) egyelőre nehéz úgy megoldani, hogy érdemben különböző legyen a végeredmény, de nincs ok a kételkedésre: a ki nem adott 7 fejezetben még bizonyára találkozunk döntéseink hosszú távú következményeivel. Ezekkel a döntésekkel egyébként a korábbiakhoz képest jóval nagyobb gondban leszünk majd, mivel a szétbombázott galaxisban felborultak az erőviszonyok, a terep ismeretlen, a szabályok totál megváltoztak.

Szóval mit is kap az, aki a raideket vagy netán a PvP-t is kedveli, vagy úgy egyébként kiegyensúlyozottan a játéknak minden elemét? A KotFE-t kísérő, de a kiegészítő nélkül is mindenkinek elérhető 4.0-s patch érkezésével jön az újragondolt companion-rendszer, ahol beállíthatjuk csatlósunkat tank/dps/healer szerepre. Az alacsonyabb szintű területek meglátogatásakor a játék immár hozzáigazítja szintünket a terephez: mindig lesz kihívás, az XP és a jutalom viszont eredeti szintünk szerint jár majd. Az insták helyi megfelelőjéből, az eredeti SWTOR-sztorihoz erősen kapcsolódó flashpointokból szóló módot is kapunk, illetve az előbb említett úgynevezett Level Sync segítségével még több emberrel játszhatunk együtt. A raidekből/operationökből is két opció lesz elérhető: egy Story mód, ahol 50. szinttől kezdve vehetünk részt a kihívásban, illetve egy Hard mód, ahol megfelelő felszerelésre, és maximális, 65. szintre lesz szükség. A PvE-kontent rajongóit pluszban ki kell, hogy ábrándítsam: nem érkezik új Operation a kiegészítőben, csupán a régieket játszhatjuk újra, amelyek nehezebbek lesznek, és jobb loot üti a markunkat értük. A PvP és PvE szintjén tehát nem sok változik a szintsapkán kívül, újrahasznosított kontenttel találkozunk csupán. Összességében nagy negatívum, hogy egy MMO-játékhoz kiegészítőként nem érkezik olyan tartalom, amely egyrészt az online, másrészt a multiplayer elemet erősíti. A BioWare mérései szerint azonban valószínűleg ezen lehetett faragni, hiszen rengeteg ember szólózza a játékot az F2P bevezetése óta, és az ingame valuta, a Cartel Coin is jól fogy. Biztos, hogy később kapunk group/operation tartalmat, de az erre váróknak a kiegészítő maga csalódás lehet.

A Fallen Empire egy igen érdekes koncepció tehát. Nagyrészt semmit nem tesz hozzá ahhoz, amitől egy MMO valójában massively-multiplayer, kivéve a havidíjat… Még azokat is kisemmizi, akik eddig csapatban élvezhették a főszálat, és néha megtekintették egy-egy online cimbi class-misszióját. A lore-guruknak és az SWTOR (vagy inkább KotOR?) narratíváját kedvelő visszatérő játékosoknak azonban mindenképpen ajánlom, ha a fent említett kompromisszumok elfogadhatóak számukra. Kevés jobb időpont adódik ugyanakkor az eddig kiváróknak, vagy kétkedőknek a játék elkezdésére: most már sima free-to-play account esetén is szinteződhetünk pusztán a class storykkal, majd egyszeri havidíj befizetésével megkapjuk az összes eddigi kiegészítőt és a KoTFE első 9 fejezetét. Ha az előfizetéssel türelmesek vagyunk, és egészen 2016 júliusáig várunk, akkor valamennyi fejezetet megkapjuk egyben. A Fallen Empire története egyelőre fantasztikus, a megvalósítás szuper, valóban egy grandiózus mese részesei és alakítói lehetünk. Kár azonban, hogy a SWTOR többi játékelemének és az online funkcióknak nem jutott ekkora figyelem.

A kiegészítő produkciós értéke magas, de az alapjátékhoz képest megváltozott fókusza miatt tartózkodnék annak pontozásától: a történet és lore kedvelőinek sokkal jobban imponál majd a játék, mint azoknak, akik az SWTOR-t választották anno a raideléshez, de az eddigiekhez képest számukra sem lett rosszabb a cím.

Kapcsolódó cikk

7.
7.
robywan
meg csak coopban se lehet jatszani a fejezeteket ..en a nejemel egyut jatszotuk ezelott par eve, de most minek vegyuk meg hogy asztan ugyanaszt a fejezetet kulon kulon nyomjuk?..enek semmi ertelme elofizetos jateker fizesek hogy jatszak egyedul?? akkor nyomom witcher 3 ,vagy akarmijen singleplayer gameet es nem fizetek erte semmit mert van crack..meg par evel ezelot swtor egy remek coop game volt mig nem jotek ezekel az elcseszet fejezetekel ..akkor csinajanak kotor3 at, vagy mmo vagy singlepayer ,mert mondjak mmorpgnek ha egyedul kell nyomnom ,ha a nejem bejon az en singleplayer instamba a nevet pirosan irja ( cannot progress in mission) szoval nagy csalodas coop nincs fejezeteknel.
6.
6.
iNKARNATE
#4: Érdemes lehet nézned 1-2 videót az SWTOR-ról, hogy hogyan prezentálja a sztorit, hátha ez segít a döntésben.
5.
5.
moonborn
Red Eclipse szerveren játszik valaki ? :)
3.
3.
eszem
#2: Ha story centrikus vagy akkor SWTOR, minden más esetben Wildstar.
2.
2.
miskafia
Még nem játszottam a játékkal, de a kritikát olvasva felkeltette az érdeklődésem. Pár napja azon gondolkodom, hogy a SWTOR vagy a Wildstar-t próbáljam ki. Valaki tudna ebben segiteni?
1.
1.
Ultrapologh
Én töltöttem most egy hónapot megint és nagyon jó a kieg szerintem,az viszont hogy nincs új raid eléggé lelombozó,gondolom valamikor az egyik új fejezetbe akarják beépíteni mert különben raiderek abbahagyják teljesen(ha vannak még)fejlődés teljesen jó lett most hogy boostolva van a story quest és nemkell szenvedni minden kis idióta mellékküldetéssel,már csak ezmiatt is megéri játszani
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...