Dead Rising 4 teszt

  • Írta: Daks
  • 2016. december 5.
Link másolása
A kandalló tüze halk pattogással köszönti a karácsonyt, mézeskalács és forralt bor illatozik a megterített asztalon, miközben odakint vékony hótakaró kezdi belepni a kisvárosi tájat. Hát történhet bármi baj ezen a gyönyörű estén?

Frank West visszavonultan él. Esti iskolában tanít fényképezést, nevet változtatott, és próbálja elfelejteni a Coloradóban történt eseményeket. Végzete azonban, úgy tűnik, nem ereszti őt. Nem elég, hogy egy túlbuzgó diák és egy szerencsétlen véletlen miatt tudomást szerez egy titkos katonai szervezet zombikísérleteiről, még a kormány is rátalál. Egy mogorva tekintetű, öltönyös ügynök kopogtat egy napon az ajtaján, közölve a rossz hírt: a hegyvidéki kisvárosban újra kitört a zombiapokalipszis, és mint az első incidens valószínűleg egyetlen túlélőjeként, szükség van a tapasztalataira.

Negyedik részéhez érkezett a Microsoft és a Capcom nyílt világú túlélőhorrorja, a Dead Rising. A zombivilágvégét humorral feldolgozó sorozat mindig is a könnyed stílusáról volt híres, szabadon kalandozhattunk benne, játékszerként tekintve az élőholtakra. Hülye ruhákba bújva kaszabolhattuk őket agyament fegyverekkel, kötöttségek nélkül, miközben utunkat őrült háborúmániások, és felfegyverzett fosztogatók nehezítették. A jól bevált recepten pedig a negyedik rész se változhat, a Willamette Memorial Megaplex a világ legnagyobb bevásárlóközpontja lett, a kór pedig mikor máskor is üthette volna fel újra a fejét, mint a fekete pénteki megnyitón.

Halkan szól az áruházi hangszórókból a Jingle Bells és a Csendes éj, miközben pizsamába bújva egyenként fűrészeljük ketté áldozatainkat, a szentesti hangulatról színes fényfüzérek és ünnepi díszek gondoskodnak, miközben odakint hatalmas pelyhekben hull a hó. Frank West újra egymaga van a bevásárlóközpontban, és újra át kell élnie a borzalmat, amit az első részben (és egy későbbi Case West című kiegészítőben) már maga mögött tudott. A játék eseményeit 6+1 hatalmas fejezet dolgozza fel, a feladat pedig mi más is lenne, mint kideríteni, hogy mi okozta a betegség újabb elszabadulását, és természetesen elkapni azt, aki mindezért felelős.

A negyedik rész minden korábbinál nagyobb területen játszódik. A többszintes bevásárlóközpont minden szárnya tematikus boltokkal és díszletekkel vár, az áruházban megtalálható minden, ami a túléléshez és a marhuláshoz kell, míg a bolt falain kívül maga Willamette városa terül el. Vannak téglaházak övezte karácsonyi hangulatú óvárosi utcácskák, fenyőfavásárral, fodrászattal és boltokkal, messzebb merészkedve aztán találhatunk benzinkutat, mezőgazdasági területeket, parkot, roncstelepet, gyárakat és mindent, ami egy igazi városban is fellelhető lehet. A játék legnagyobb újdonságaként pedig végre ki is élvezhetjük mindezt. A Dead Rising 4 leszámolt a korábbi időkeretes küldetésekkel, nem nyomaszt minket semmilyen stopperóra, végre nincsenek megkötve a kezeink már tényleg semmilyen értelemben. És ez, ami a negyedik részt ennyire jóvá teszi.

A játék stílusban és hangulatban az első részre hasonlít. Frank West fényképezőgépével megörökít minden izgalmas pillanatot a zombiapokalipszisből, nyomoznunk kell és kutatni, hogy mi történt megint. Hátrahagyott dokumentumokat és térképeket kell nézegetni, beszélgetni és összerakni a képet, de ne ijedjen meg senki. Mindezt csak olyan mennyiségben és nehézségben, hogy épp csak szusszanni tudjunk két őrület között. Fényképezőgépünk ráadásul fejlettebb is, mint korábban. Már nem csak az érdeklődésre méltó dolgokat tudja magától megjelölni, de van benne éjjellátó modul, és egy különleges analizer is. A kiegészítő úgy működik, mint egy automatikus jelolvasó, lefényképezünk vele egy véres kézlenyomatot, és megmondja, hogy az egy titkos ajtó kinyitásakor került oda, vagy elemezzük vele egy ajtó kódzárját, és az ujjlenyomatokból kitalálja, hogy mi lehet a belépés.

A fegyvereket tekintve ezúttal is széles a választék. Közelharcra gyakorlatilag mindent használhatunk, ami csak a kezünk ügyébe kerül, baltát, kalapácsot, baseballütőt, feszítővasat, kést, kardot, téglát, széket, napernyőt, plüssjátékot, a lehetőségek száma közel határtalan, csak arra kell figyelni, hogy hatékony legyen, amit előhúzunk. Aztán azok kedvéért, akik nem csak verekedni szeretnek, van egy adag lőfegyver is, szerezhetünk pisztolyt, vadászpuskát, automata gépfegyvert, nyílpuskát és később minigunt is, de itt is vannak hülyeségek, kezdve a gyerek habszivacs puskától a kardhalkatapultig. A sort végül, de nem utolsó sorban pedig az eldobható cuccok zárják, lehet gránátot zsákmányolni, csinálhatunk molotov koktélt, fénybombát, meg a fene se tudja még, hogy mit.

A különböző műhelyekben ezúttal is találhatunk tervrajzokat - blueprinteket -, amiből újabb fegyverek és felszerelések építhetőek. Lehet gránátokat erősíteni egy fejszéhez, ami így nem csak szétkaszabolja, de fel is robbantja az áldozatokat, csinálhatunk folyékony nitrogénből és pengéből fagyasztókardot, de ugyanígy lehet párosítani a járműveket is. Tolószékből és mezőgazdasági kombájnból óriáskerekű egyszemélyes nyúzógép építhető, homokfutóból és katonai Hummerből pedig páncélozott, gépfegyverekkel felszerelt kis mindenjáró. Nagyon érdekes az összes, és nem utolsó sorban remek eszközök a tömeggyilkossághoz is. Kint csak úgy özönlenek az ellenségek, elég áthajtani pár utcán és áldozataink száma több százzal nő. Imádom!

De visszatértek a korábbi játékok klasszikus elemei is. Az áruházat és a várost ezúttal is mindenre elszánt bandák uralják, akik önjelölt őrülteknek dolgozva törnek az életünkre, lesznek kisebb-nagyobb bossharcaink, amik végre már nem olyan fájdalmasan nehezek, mint korábban voltak, illetve találkozhatunk túlélőkkel, meg rendezhetünk be menedéket is. A zombik, mint korábbi fekete pénteki vásárlók teletömött pénztárcákkal járkálnak, megölésük után pénzt hagyva maguk után, amit a menhelyeken meghúzódó zugkereskedőknél költhetünk el tetoválásra, új frizurára, ruhákra, térképekre és kiegészítőkre, de minél több élőholtat ölünk meg, annál több tapasztalatpontunk is lesz. A pontokat karakterfejlődésre lehet felhasználni, több kategóriában is, de ilyen pont jár a fő- és mellékküldetések teljesítéséért is, aki szeretné jól feltápolni Franket, az tegyen is meg érte mindent.

A játékban nincs sok újdonság. A kibővült helyszínről és az időkeret eltörléséről beszéltem már, ezek mind nagyon fontosak, illetve van egy újfajta zombi is, amely agresszívabb és keményebb a többinél. A fegyvereken, ruhákon és persze új kalandokon kívül viszont nem tudok sok mindent felhozni, mint igazán fontos előrelépést, de az igazat megvallva ez nem is nagy probléma. Negyedik részénél tart már a sorozat, nem lehet benne olyan változásokat csinálni, ami nagyon szembe megy az előzményekkel, én mondjuk elfogadtam volna pár olyan dolgot, ami jobbá, fejlettebbé teszi a játékmenetet, mert ez ebben a formában kezd már öregedni, de így se rossz. A korábbi idegesítő elemeket mind kigyomlálták, amúgy meg az egészet így szerethető, így igazi.

A minőségre se lehet panaszunk. A látvány kellemes lett, a felbontás jó, a fények szépek, a karakterek kidolgozottak, nem egetverő egyik se, de amennyire kell, rendben vannak, illetve nagyon jó még, hogy a terület mindenféle töltési idő vagy átvezető nélkül járható be. Rengeteg elfoglaltság és lehetőség vár ránk benne, ami viszont mindent visz, az a hangulat. A karácsonyi díszítések és zenék olyan ünnepi körítést adnak a vérfürdőnek, hogy legszívesebben már állítanám a fát, és főzném a halászlevet, a készítők nagyon eltalálták az egészet. Pont ezért érdemes is most, az ünnepek előtt beszerezni, és nem várni vele hónapokat, mert nyáron ugyanez már nem lesz az igazi. Na jó, legfeljebb jövőre. De minek még egy évig pihentetni, nem igaz?

A Dead Rising 4 összességében egy izgalmas, jól összerakott és tartalmas horrorjáték lett. Nem ez fogja megszerettetni a sorozatot senkivel, de aki játszott a korábbi részekkel, és főleg az első nagyon tetszett neki, az ezt is imádni fogja. A játék élvezetes kikapcsolódást nyújt az ünnepi előkészületek mellé, aki szeretné kicsit különlegessé tenni az idei karácsonyt, annak csak ajánlani tudom.

A játék PC-re és Xbox One-ra jelent meg. Mi Xbox One konzolon teszteltük.


15.
15.
Harrison_Wells
#11: A főellenségek nem bírják a láncfűrészt :)
14.
14.
Harrison_Wells
Nagyon hangulatos, tele tömérdek fegyverrel, használható autókkal (gokart is!). Egyvalami baj csupán hogy 45 giga (!!!) helyet kíván.
13.
13.
semike
"Aki szeretne kulonlegesse tenni a karacsony csak ajanlani tudom"
Hahahahha
Ez kurva jo! Meggyoztel
12.
12.
x360player
Az Off The Record maga volt a mennyország,mai napig imádom elővenni.
Nagyon bejön ez a karácsonyi téma,ha lenne One-om,tuti vétel lenne a DR.
11.
11.
p3ti
#5: Igazából az összes DR részben szinte képtelenség volt folyamatosan követni a főszálat. A játék folyamatosan arra ösztönözz hogy kalandozz és felfedez benne. De nekem az összes részbe volt simán 50 óra plusszom. Az első rész remasteredjét újra elkezdtem, és még mai szemmel is nagyon jó kis játék (bár iszonyatosan nehéz)
10.
10.
p3ti
Valami misztikus okból kifolyólag perverzül imádom a Dead Rising sorozatot :) Annyira imádtam az első részét, hogy azóta is szívesen hülyéskedek a játékkal. Komolytalan, meg bugyuta (sőt, egyenesen idiótáknak való) ennek ellenére én nagyon nagyon jól szórakoztam már a 3. részével is. Szerintem ez nekem vevős lesz!
9.
9.
DON GONDOCS
#8: Én egy befejezést láttam és az se lett a legjobb, de gondolom mért csinálták így.
8.
8.
_Tappancs_
#7: Az előző résznek csomó befejezése volt. Ennél nem úgy van?
7.
7.
DON GONDOCS
Hát ahogy elnéztem a befejezés nem mindenkinek fog tetszeni.
6.
6.
Daks
#5: Játékidő? Hát jó kérdés. Amikor 30 perce fűrészeled a tömeget, nem számolod, mennyi van még a végéig. :)
5.
5.
Élvezetes teszt lett, amint lesz XONE, amit tervezek már egy ideje elsők között lesz.
Talán még ez a télen, de egyébként egy kérdés?
Mennyi időbe telt a főszál? Plusz melléktevékenységek mennyit adnak hozzá?

Egy videót nézegettem róla még, bejelentéskor, annak a meglepetés hírnek viszont én is rohadtul örülök, hogy időkorlát eltörölve.
Semmi értelme nem volt a régi részeknél rengeteg esetben, az elcseszett checkpoint rendszerről nem is beszélve, amire ilyen játéknál szerintem nincs szükség.
Hangulat már képeken keresztül is megfogott, mondjuk engem nem zavar tél vagy nyár.
Sőt őszinte leszek, nyáron az ilyenek frissítően szoktak rám hatni, de értem amit mondasz.
Egyértelmű miért ilyen a hangulat, pont jókor debütál a cím.
Jó játékot hozzá mindenkinek :)
4.
4.
FlexSteel
#2: A meki meg a konzumszaloncukor a legfaszább. :) Főleg együtt. Holnap is tolok egy bigmekket. Szeretek idiótának lenni.
3.
3.
Daks
#2: Pont ma voltam mekiben. :)
2.
2.
ilovenancythompson
ostoba primitív játékok tetőfoka, de hát mekizabáló konzumidióta a világ háromnegyed része, szóval ez is megért négy részt, ámen.
1.
1.
DON GONDOCS
Jó történetvezetés? Hát azért a negyedik részre már elvárható volt.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...