PlayStation 4 Slim bemutató (x)

Link másolása
Megérkezett az új PlayStation 4 alapmodell. A Slim néven is emlegetett CUH-2016A kisebb, szebb és csendesebb az elődnél, kértünk is belőle egyet kipróbálásra - és nem csalódtunk. Következzenek a részletek.

Három év és negyvenmillió eladott példány. Ennyit élt meg az eredeti PS4, idén viszont frissítette felhozatalát a Sony. Az alapmodellt egy kisebb és csinosabb kiadás, a Slim váltotta, vele együtt pedig megérkezett a továbbfejlesztett és minden tekintetben erősebb PS4 Pro, illetve a kiadó saját virtuális valóság-szemüvege, a PlayStation VR. Jelen cikkünkben a Slimet mutatjuk be, amit szeptember óta lehet kapni, és ami az idei fekete péntek egyik legnagyobb húzópéldánya volt nemcsak Amerikában, de Európában is.

A PlayStation 4 Slim ára nálunk kereskedőtől és árfolyamtól függően (akció nélkül) jelenleg 95-99 ezer forint körül alakul. Ezért a pénzért egy 500 GB-os alapgépet lehet beszerezni, míg az 1 TB-os merevlemezzel vagy ajándék játékkal felszerelt kiadásokért jellemzően 5-10 ezer forinttal kell többet adni, ami a jelenlegi konzolpiacon baráti ajánlatnak minősül.

A Slim csinos kék-fehér dobozban érkezett hozzánk. A csomagban a matt fekete színű gép mellett megtalálható egy DualShock 4 kontroller, egy mono headset, illetve egy HDMI-, egy USB- és egy tápkábel is. A doboz hátulján már ott virít a PlayStation VR Ready felirat, és az aktuális játékajánlatok között megjelent a Horizon: Zero Dawn is - minden arra utal tehát, hogy a legújabb kiadást kaptuk meg a gépből, kibontva pedig kézbe vehetjük magát a konzolt. A PS4 Slim 30 százalékkal kisebb és 25 százalékkal könnyebb, mint az eredeti modell volt, jobban néz ki, mindezek mellett pedig 35 százalékkal kevesebbet is fogyaszt.

Nézegetve apró méretét döbbenten csodálkozik rá az ember, hogy alig néhány év alatt mennyit fejlődött a technológia, és milyen kis helyen is elfér az, ami korábban a legjobb, legerősebb hardvert jelentette. Legalábbis a három konzol közül. A gép immáron HDMI 2.0a-csatlakozót, 802.11 a/b/g/n/ac szabványú Wi-Fit és 4.0-s Bluetooth-kapcsolatot kapott, ami előrelépés a korábbi modellhez képest, viszont továbbra is csak két USB van rajta, ellentétben a Próval, amelyen három kapott helyet. Formája lekerekített és barátságos lett, lehet fektetve és állítva tartani, illetve eltűnt róla a LED csík is, aminek valószínűleg mindenki örül, aki nem akar diszkót csinálni a nappalijából. Külsőre masszívnak, időtállónak tűnik a kialakítás, és a gépen nem látszanak az ujjlenyomatok se, ami külön plusz pontot érdemel.

A bekapcsoló- és lemezkiadó érintőgombokat hagyományos fizikai gombok váltották, és bár egymás mellett vannak, nem lehet őket összetéveszteni. Előbbi nagy és ovális, utóbbi meg kör alakú és kicsi, ráadásul a kikapcsoló gombon kapott helyet a státuszjelző LED is. A kis fény fehéren világít, ha a gép be van kapcsolva, narancs lesz ha standby módba váltunk, és teljesen elalszik, ha kikapcsoljuk, ami nagyon jó. Én kifejezetten utáltam, hogy a TV, a konzol, a set-top-box, a Hi-Fi, meg az összes berendezés, néhány éve még egy-egy fényforrás volt a sötét szobában. Tök fölöslegesen.

A gépről takarékossági szempontból lekerült az optikai audio port, ami valljuk be, nagyon kevés embernek fog hiányozni, remek dolog pedig, hogy a szellőzőrácsok ezúttal is a gép oldalán, és hátulján kaptak helyet. Így nem száll bele a por olyan könnyen és egyszerűbben, biztonságosabban lehet takarítani is - akár egy nedves viledával áttörölgetve néha. A PlayStation 4 Slim ezúttal is beépített tápot kapott, ami a kis mérete mellett egy újabb csodával ér fel, apró, de imádnivaló dolog pedig, hogy az alján a kis gumitappancsok kör, négyzet, háromszög és kereszt formát alkotnak. Az ilyen kis dolgokat imádjuk.

A különböző kiadások között egyébként külsőre és belsőre is csak jelképes különbségek vannak. Technikailag ugyanaz a nyolcmagos AMD Jaguar x86-64 processzor hajtja mindhárom jelenleg kapható PS4-et (a Pro esetében nagyobb órajel mellett), ugyanúgy 8 GB RAM van mindegyikben, és a PS4 Pro az új GPU-jának köszönhetően is csak néhány játéknál tud szebb látványt, jobb felbontást megjeleníteni. Mindhárom gép ugyanúgy futtat minden játékot, a régi vagy Slim modellt használók ebben a tekintetben nem kerülnek hátrányba, így a választásnál csak az dönt, hogy kinek milyen TV-je van otthon. Aki vett már 4K-s TV-t, annak érdemes a Pro változatra váltania, míg aki hagyományos HDTV-t használ, annak tökéletes a Slim vagy a régi modell is..

A DualShock 4 apró átalakításokon esett át. Matt fekete színű lett, az analóg karok finomabban járnak, és most már nemcsak az elején, de a tetején is világít a lighbar, amit én mondjuk mindig kifejezetten utáltam, a fejlesztésnek köszönhetően viszont nem kell már forgatni, hogy megnézzük, milyen szín ég éppen. A legfontosabb újdonsága pedig, hogy az USB-kábel végre nem csak töltésre, de adattovábbításra is képes, így aki komolyabb szinten tolja az online játékokat, az elbúcsúzhat a vezeték nélküli technológia apró lagjától is - még ha alacsony is volt az. Ami viszont negatívum, hogy nem került bele új akkumulátor, pedig már több mint három éve szenvedünk attól, hogy állandóan lemerül szegény.

A PlayStation 4 Slim összességében egy jól összerakott, csodálatos kis konzol lett. Technikailag nem tud többet a régi gépnél, viszont kisebb, szebb és csinosabb. Nekem a TV-m alatt is elfér, míg a régi gépeknek saját hely kell mellette, ez már magában egy hatalmas előrelépés, és akkor nem beszéltem arról, hogy mennyire olcsó a kicsike. Jelenlegi árával gyakorlatilag a legjobb vétel a piacon. A PS4 kiforrott konzol, jót tett neki a ráncfelvarrás és minden új fejlesztés, nem fogsz csalódni, ha ezt a masinát választod karácsonykor.

A 1 TB-os merevlemezzel szerelt PlayStation 4 Slim most akciósan vásárolható meg a Konzolok Szervizénél. A csomaghoz öt remek játék jár ajándékba, köztük az év egyik legjobbja, az Uncharted 4!

[A Konzolok Szervize megbízásából készített fizetett anyag.]

Kapcsolódó cikkek

48.
48.
Norbiii
#47: Én tegnap is játszottam az UNCHARTED 4-el, egyes elemeiben látszik, hogy játék, de gyönyörű, és néhol olyan, mint egy film! Tehát a PS4 Pro tudhat 4K-ban, de attól még a sima Ps4 is tud FILMSZERŰ megvalósítást!
47.
47.
Norbiii
Yanez írta jól, önmagától egy 4K-n nem a grafika lesz szebb, hanem a látvány, de ezáltal viszont szebb lesz! Viszont ha leadnak egy élő meccset sima tévén, és leadják 4k-ban, a 4k-s bár szebb lesz, de attól még a sima tévén is a VALÓSÁGOT, az élő adást láttuk!
45.
45.
CitromH
#44: Ne érts félre, nem bántani akarlak, csak picit nyers vagyok néha. Munkahelyi ártalom. A stílusodat becsülöm, mert nagyon normális, csak érdemi vitát próbáltam generálni :)
44.
44.
CitromH
#42: "én nem tudom most mit vársz tőlem ne haragudj nem írtál semmit csak engem minősítettél." Én nem minősítettelek. Te minősítetted magadat. Igazad van egyébként, felesleges sokat várni tőled, hiszen szemtelenül fiatal vagy a hozzászólásaid alapján.

"Lentebb meg már leírtuk felbontás mire jó de az a grafikán nem segít egy no mans sky 4k-ban is ronda marad."

Lentebb? hol? Én mást látok akkor: #39 #37 #34 stb.

Továbbra is fenntartom a kérdésem, mert nem adtál választ:
#27: "de nem értelek ki mondta hogy 4k felbontás magát a grafikát is javítja.Felbontásnak nem az a lényege."

Akkor mi?

43.
43.
kamgecam
42.
42.
Balazska4
#41: én nem tudom most mit vársz tőlem ne haragudj nem írtál semmit csak engem minősítettél.Lentebb meg már leírtuk felbontás mire jó de az a grafikán nem segít egy no mans sky 4k-ban is ronda marad.
41.
41.
CitromH
#27: "de nem értelek ki mondta hogy 4k felbontás magát a grafikát is javítja.Felbontásnak nem az a lényege."

Akkor mi?

"Tv meg egymaga nagyobbat dob a grafikán mint hardveresen a két gép közti különbség ilyen vicceset sem hallottam"

Ahogy olvasom a hozzászólásaidat, te még nagyon sok mindent nem hallottál.

"Nézted már nagyobb üzletbe mi a különbség?Én tomb raider-t néztem 4k ban is elállt a lélegzetem milyen kristálytiszta és milyen folyamatos."

Nekem nem kell nagyobb üzletbe mennem, hogy lássam a különbséget. Ezzel a mondatoddal máris igazoltál engem. Neked alapvető problémáid vannak a szövegértéssel, és a lényeg megértésével. Nem baj, hozod a statisztikát.
40.
40.
godach
Úgy látom van egy (új?) szejkónk...
39.
39.
#22: Megnyugtatlak barátom, megvan. Egyrészt sima HD tévén is látványos a különbség, számos játékon tetten értem, DaS3, BF1, WD2, még a Bloodborne is jobban néz ki. A gépnek nincs hangja, szó szerint, játék közben is kussban van, a PS4 meg süvített mint a paksi reaktor, fél perc játék után.

Hogy a jóságból ne legyen elég, vettem hozzá egy 4K tvt, nahhh, így meg olyan, hogy lefosod a bokád. Pláne megnézve a PSX trailereket a tévén 4K-ban, a különbség olyan a kettő között, mintha sosem játszottál még volna játékkal. Ég és föld az egész.

Aki teheti, erre áldozzon, igaz 530 ezerbe került a buli, mínusz az 55 k használt PS4-em, de nem bántam meg. Úgy érzem, még csak most kezdődik majd a videojátékos pályafutásom, pedig 30 éve játszom már!
38.
38.
Balazska4
#37: felbontás miatt kitűnhetnek oylan részletek amik eddig nem de amiatt is hogy sokkal nagyobb hz-en dolgozik a tv-d ez már full hd full hd között is észevehető ezért szeretem még mindig jobban monitort mert nincs benne sok képjavító funkció ami korlátozza részletességet sebességet.
37.
37.
Yanez
#35: Attól is függ milyen játékról beszélünk. Ha pl egy régebbi cuccról van szó, valóban csak élesebb, nem szebb. Viszont nézzünk egy olyan példát, amelyben tapasztalatom is van. Fifa. Ezéven váltottam fullhd-s tv-ről 4K-ra. A tv automatikusan felskálázta a játékot. Az eredménye az lett, hogy olyan részletek is láthatóvá váltak, amelyeket az előző tv-men szinte nem is láttam. Pl a részletes fűvezet nem csak közelről, de játék közben is megcsodálhatóvá vált. Hasonló dolgokat véltem felfedezni a Driveclub-ban, és az UC4-ben is. Magyarul: nem csak felbontás változott, illetve a felbontás miatt lett valóban még szebb a grafika is!
36.
36.
Balazska4
#35: meg fejlesztőknek sem kellene görcsölni évekig csak megcsinálni valamit 10 évvel ezelőtti szintre aztán rátolni a 4k-t és meg is van a mai látvány.:D
35.
35.
Balazska4
#34: igen kinek hogy tetszik végülis meg amúgysem vagyunk programozók.:D

Szóval igazad van elfogadom amit írt de nálam a felbontás csak felbontás marad grafika nem lesz szebb egyik haveromnak van 4k tv-je számítógépre kötve hát ami eddig nem tetszett játék grafikája azon sem szebb csak élesebb.:D
34.
34.
Yanez
#33: Úgy van! A látvány lesz szebb, nem a grafika, ám ha belegondolunk, a látvány a grafika része, vagy szíve ha úgy tetszik. Ezáltal pedig, összességében tényleg mondhatjuk azt, hogy szebb lesz a "grafika".
33.
33.
Balazska4
#32: szerintem amit keresel szót a látványvilág mert az tényleg jobb lesz és ne haragudj.D
32.
32.
Balazska4
#30: Élesebb kép nem egyenlő azzal hogy több effekt lesz vagy automatikusan újraprogramozza magától egy játék grafikáját jobbra.:D
31.
31.
Balazska4
#30: Nem grafika lesz jobb hanem a részletek lesznek élesebbek a nagyobb felbontás miatt.Grafika olyan fogalom ami alá a poligonok shaderek miegymás tartozik.
30.
30.
Stranger
#27: De a grafika lesz jobb mivel eltűnnek a renderelési hibák, tűéles lesz a kép, jobban előjönnek a részletek.

Nagy felbontásban így néz ki egy játék, 720p-n sohasem lesznek ilyen részleteid.
https://c1.staticflickr.com/9/8055/29033166924_59ce1ff79e_o.png

De ehhez az kell, hogy tényleg 4k+-ban legyen renderelve a kép, mert az upscaling homályosabbá is teheti a képet. Még annak is több értelme van sztem ha 1080p-s monitorra downsampling-eled a 4k+ játékot. Ahogy a screenshoton is látni, hogy mennyire részletes, pedig nincs olyan monitorod, durva lehet így végignyomni egy játékot. B lehetőség, magas SSAA és AF, de ez nem minden játékban elérhető.
29.
29.
_Tappancs_
A lényeg, hogy ha teheted, ha tudsz várni, akkor a pro-t vedd meg... a játékokat, amiket meg szeretnél azokat használtan, főleg ha régebbiek. Nehogy bedőlj a kiárusításnak, hosszú távon NEM FOGSZ JÓL JÁRNI, márpedig bizonyára hosszabb távra tervezel konzolt venni. A kompromisszum mentes verzió a pro egészen a ps5-ig ki fog tartani nagy valószínűséggel.
28.
28.
_Tappancs_
#22: A minőségbeli ugrást nem a több éve fejlesztett vagy már kiadott, majd utólagosan a patchal kompatibilissé tett játékoktól kell várni. A pro a jövőben fogja megmutatni a valódi erejét és hasznát(talán már a köv évben megjelenő játékoknál). A jelen generáció , tehát a ps4 és xbox1(pláne) erőben a végét járja ez látszódik az fps és felbontás értékeken. Aki vár a gép vásárlással, vagy vált az nem a mostot tartja szem előtt, hanem a jövőt.
27.
27.
Balazska4
#23: de nem értelek ki mondta hogy 4k felbontás magát a grafikát is javítja.Felbontásnak nem az a lényege.Szerintem tolhatod 720 pixelben is nem kell az 1080 mert az 1080 sem javít magán a grafikán.:D

Tv meg egymaga nagyobbat dob a grafikán mint hardveresen a két gép közti különbség ilyen vicceset sem hallottam tv nem fog több effektet betenni egy játékba.Nézted már nagyobb üzletbe mi a különbség?Én tomb raider-t néztem 4k ban is elállt a lélegzetem milyen kristálytiszta és milyen folyamatos.
26.
26.
Balazska4
#25: Olvasd el légyszi kik fizettek gamekapocsnak.
25.
25.
kamgecam
#16: hogy el tudjanak adni párat...50 millát már eladtak, reméljük nem megy csõdbe a sony... :)
24.
24.
Ra1D3n
#19: Ha nyitott szemmel járkál az ember, akkr lehet venni olcsbban is. Direkt vártam a black fridayig és volt is egy akció, nem egetverő, de én léptem. 135-ből megvolt a PRO meg egy celós Uncharted 4, házhozszállítással együtt, és külön helyről jött a játék. Amúgy meg szerintem hülyeség nem PRO-t venni, de ugye, kinek mi éri meg.
23.
23.
CitromH
#11: 140ért már lehet venni 40" LG 4k TVt. Nem gondolnám, hogy luxuscikk lenne.

Várni ettől függetlenül szerintem sem érdemes. Grafika nem lesz jobb attól, hogy 4ks lesz. Ugyanúgy marad az elfogadható szint közelében a low res texture+semmilyen effekttel, de legalább több pixelen jeleníti meg, és a konzolosok veszik majd mint a cukrot. Véleményem szerint egy profibb Tv(350k+) sokkal többet dob a grafikán, mintha próra váltanál mondjuk slimről.

Igen, tudom, hazudok, mert szép a konzol grafikája, meg egyébként sem a grafikától lesz jó egy játék. Igen, tudom, köcsög burzsoá PCs vagyok. Szereztem egy PS4et az FFXV miatt, és az a helyzet, hogy a grafika lehet elfogadható szinten van, de ha megszoksz valamit ami jó és utána beleülsz egy olyan valamibe ami sokkal kevésbé az, szembeötlik az elmaradottság.

Én egyébként komolyan drukkoltam(és még mindig reménykedem), hogy a PRO változat, majd lényegesen erősebb lesz, mert ezzel mindenki jól járna, de sajnos...
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...