Frantics teszt

  • Írta: zoenn
  • 2018. április 17.
Link másolása
Róka úr fura fickó. Miközben kockás öltönyében feszít és konyakot kortyol, arra buzdítja a baráti társaságunkat, hogy mindenféle minijátékban győzzük le egymást - nem mindig tisztességes eszközökkel. Megérkezett az új PlayLink-játék.

A Sony tavaly ősszel indította útjára a PlayLink szolgáltatást, amely elsősorban a partijátékok szerelmeseit szólította meg. Nem túl bonyolult, viszont annál érdekesebb címeket vonultatott fel az első hullám, ezt követte A majmok bolygója alapján készült kalandjáték, majd most tavasszal a Frantics. Ehhez is a baráti társaság mobiltelefonjait kell bevonni a játékba, amely olyan laikus személyeket is megszólíthat, akik eddig idegenkedtek a konzoloktól. A 2009-ben alapított koppenhágai NapNok Games számára nem új keletű a műfaj: a Wii U-s Spin of Bootle: Bumpie’s Partyval sikeresen bevonták a konzol második képernyőjét is a mókába.

Valami hasonló élményt kínál a Frantics is. Elsőként mindenki letölti a megfelelő alkalmazást a telefonjára, majd a játék kiválaszt számunkra egy mókás állatkaraktert, aki az ingame avatárunk lesz. Ezután négy játékból álló kisebb bajnokságokon vehetünk részt: minden játék után korona kerül a győztes fejére, és végül a legtöbb diadalt arató illető lesz az abszolút nyertes. Nem túl összetett rendszer, rendszerint pár perc alatt le is zajlik egy sorozat.

Az irányítás nagyon egyszerű: a telefonunk négy irányba történő döntésével, pöccintésével terelgethetjük dülledt szemű gyurmafiguráinkat. Első blikkre az input laggal sincs baj, persze a Frantics nem követel meg olyan gyors mozgást és reflexeket, mint egy nehezebb platformer. Ha kitanultuk a módszert, már érméket is gyűjthetünk a mérkőzések alatt – ezekből ideiglenes erőforrásokat és segédleteket vásárolhatunk, némi előnyt bebiztosítva magunknak a későbbiek során.

A játék alapkoncepciója az, hogy ne csak a legügyesebb játékos nyerjen, hanem az is, aki nem rest tisztességtelen eszközökhöz nyúlni. Ahogy arra Róka is rávilágít, szövetséget köthetünk egy másik résztvevővel, hogy kiebrudaljuk a meccsből a többieket, vagy titkos kihívásokat teljesíthetünk, így elorozhatjuk a hőn áhított koronát. Mindenről apró utasítások és tippek formájában tájékozódhatunk a mobilunk képernyőjén, amit mások nem láthatnak. A derék lompos farkú házigazda ugyanakkor nem rest megkeverni az adott játék szabályait - a legtöbbször minden figyelmeztetés nélkül -, ami alaposan felkavarhatja az erőviszonyokat.

A felhozatalt képező 15 minijáték nem egyformán élvezetes, de bizonyára mindenki megtalálja köztük a kedvenceit. Van, amikor simán versenyzünk egy hot-road volánjánál vagy egy jetpackkel a hátunkon, ahol elsőként kell célba érnünk. Verdánkat később felszerelhetjük fegyverekkel és elszórható csapdákkal, vagy egyszerűen beáldozhatjuk gyorsabb motorra is az összekuporgatott pénzünket. Nyilván az előbbi lehetőség az élvezetesebb, elvégre az már külön öröm, amikor egy beszedett találattól lefagy a mosoly a haverod arcáról.

Máskor viszont a curling székekkel vívott változatában jeleskedhetünk, vagy épp focizhatunk, de itt négy irányba pattogathatjuk a labdát. Egyfajta battle royale is képviseli magát a Franticsben: lényegében a Bomberman kifordított változatáról van szó, egymásnak kell dobálnunk a bombát, a nyertes pedig az, aki utolsóként talpon marad. Jópofa ötlet még az ejtőernyőzés: zuhanás közben üthetjük, rugdoshatjuk a másikat, de az sem mindegy, mikor nyitjuk ki az ernyőt. És ez még nem minden: egy furamód élvezetes kerékpárverseny, és még egy olyan móka is vár ránk, amikor egy tál levest kell megszereznünk a képernyő másik végéről, miközben láthatatlan csapdákat kerülgetünk.

Dicséretes, hogy a Frantics magyar szinkronnal került boltokba, s noha a poénok olykor erőltetettnek hatnak, összességében jó munkát végeztek a színészek. Ez ritka manapság, de ezután talán nem lesz az, hiszen a Sony idén a magyar piacra is rágyúr, a gyenge angolosok legnagyobb örömére.  

Összességében a zsáneren belül nem sikerült maradandót alkotniuk a fejlesztőknek, még egy random Mario Party is szavatosabb szórakozást biztosít. Hiába a kissé bárgyú, groteszk látvány és képi humor, a minijátékok itt is hamar unalomba fulladnak, és a fejlődési lehetőség ellenére nem hiszem, hogy egy félóránál-óránál tovább lekötheti a házibuli meghívottjainak figyelmét.

A Frantics kizárólag PlayStation 4-re jelent meg. A kötelező alkalmazást ingyen tölthetitek le az App Store-ból vagy a Google Play Store-ból.

9.
9.
BrockSamson
Eloszor vitatkozni akartam, de aztan rajottem, hogy legutobbi bulin mi is kb. fel orat toltuk a jatekkal. :D Amugy ettol meg tetszett, es a playlink meglepoen jol mukodott, kici olco kinai telefonnal es Samsung flagshippel is.
8.
8.
medson
#3: Hmm ezzel speciel sosem volt bajom de megértem valahol, engem azzal lehet kikergetni a világból ha valaki egy erős gépre azt mondja hogy "combos", felkúr de nagyon :D.
7.
7.
Winter
#6: De még törölni se tudom. Fasza. Kérem profilom törlését! Köszönöm. W.
6.
6.
Winter
Meg az az igazság, hogy baromi gyengén írtok.
Meg eléggé megkésve mindent.
Inkább törlöm is magam innen, 5 és fél év után.
Rátok férne egy keménykezű, tökös, főszerk. aki gatyába rázná az oldalt.
Bye...
5.
5.
Winter
#4: Semmi. Öreg vagyok ezekhez az új sz***khoz... Bocs.
4.
4.
Yanez
#3: Mi a bajod vele? A zsáner nemzetközi szó.
3.
3.
Winter
Könyörögve kérlek benneteket, ezt a kib***ott ZSÁNER szót felejtsétek már el a pi***ba!!! Hagyjuk meg Flour Tomiéknak, hívjuk simán műfajnak. Nagyon szépen köszönöm.
2.
2.
gyerecske
Nagyon jópofa játék. :-)
1.
1.
RangerFox
Úgy látom, hogy nagyon nem nőttek a PlayLink játékok a szíveitekhez :D
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...