Far Cry 3: Classic Edition teszt

  • Írta: zoenn
  • 2018. június 30.
Link másolása
Hat éve már, hogy a Ubisoft rátalált a nyitott világú akciójátékok működőképes receptjére, a Far Cry 3 óta azonban sok víz lefolyt a Dunán. Lássuk, hogy ennyi idő elteltével is megállja-e a helyét a Rook-szigetek trópusi faunája!

A francia kiadó szinte a semmiből hozta vissza a Far Cry-sorozatot a Crytek távozása után. Első házon belüli próbálkozásuk, a Far Cry 2 afrikai szavannáját járva örömünk nem volt felhőtlen, lévén a Ubisoft nem találta el a súlypontokat, és túlságosan repetitívvé vált a játék. A 2012-es Far Cry 3-mal viszont joggal kiálthattak heurékát a fejlesztők: az arányok rendben voltak, a játékos a saját vérmérséklete szerint haladhatott előre, a sztori élvezetes volt. Főleg, hogy egy olyan markáns főgonoszt kaptunk, mint Vaas, akinek a későbbi részek antagonistái is csak előre köszönhettek. Sikerült élettel megtölteni a trópusi szigetvilágot, de utána kissé megtorpantak a montreali srácok.

A Far Cry 4 a Himalája hegyvidékére ültette át a meglévő receptet úgy, hogy nem sok pluszt adott hozzá, a Far Cry: Primalt pedig csak az mentette meg, hogy más játékok addig nemigen nyúltak az őskor témájához. Nyilván piszok hangulatos volt mamutokra és ellenséges előemberekre íjjal és parittyával vadászni, de itt már az egész koncepció kezdett kifulladni. Az idei Far Cry 5-ön is két évet kotlott a fejlesztő, ami ugyan kitolta a határokat - mind a játékteret és a lehetőségeket tekintve -, de kiaknázatlanul hagyta a modern Amerikában rejlő toposzokat. Felszínesen beszélt vallásról, a fegyverközpontúságáról – minden oldalnak meg akart felelni ahelyett, hogy pimaszul görbe tükröt tartott volna. „Nesze, ilyenek vagytok, lenne miért sírnotok.. De nem.

Míg a testvérsorozatot, az Assassin’s Creedet reformokkal rázták fel, addig a Far Cy-széria tyúklépésben haladt előre. Noha a két széria egymástól vett kölcsön ötleteket, a lövölde valahogy mindenből sokkal kevesebbet kamatoztatott. Most itt a remek alkalom arra, hogy kiderítsük, jól öregedett-e a Far Cry 3! A Classic Edition május vége óta érhető el a Far Cry 5 szezonbérletesei számára, de egy hónappal később mindenki más is megvásárolhatta különálló csomagként.

Eléggé bizarr élmény volt viszontlátni az ismerős arcokat. Újgazdag ficsúrként csöppennünk bele Vaas rémuralmába, hiszen amikor nyaralni indultunk a szigetekre barátainkkal, nem is sejtettük, hogy milyen őrült elme játszadozásainak leszünk kitéve. A fogságból ugyan megmenekülünk, de a barátainkat egyenként kell összeszednünk, miközben szép lassan, bázisról-bázisra szabadítjuk fel a trópusi poklot Vaas félkatonai kompániájától. A főgonosz, Michael Mando játéka még ma is meggyőző, széles vigyorral a számon konstatáltam, hogy a színészt a Better Call Saul című sorozatban már egy érző szívű gengszterként láttam viszont.

A tesztelés elején naivan azt hittem, hogy a nyitott világú tevékenységek és a véletlenszerű tűzharcok már nem lesznek annyira vonzóak. Az igazság az, hogy nagyon is azok! A mellékküldetések a későbbi részekben egy centivel sem lettek összetettebbek, a küldetésadó NPC-k még most is érdekes figurák, és – kapaszkodjatok meg – még újszerűnek is hatott néhány misszió, hiszen bő fél évtized elteltével nem mindenre emlékeztem. A Far Cry 5-ben kicsit zavart, amikor a sztorit továbbgördítő küldetések totál váratlanul indultak el, elvéve a kezünkből az irányítást, és hirtelen egészen máshol találtuk magunkat, mint korábban. Itt úgy éreztem, én irányítom a kalandot, nem idegesítettek fel a készítők gerillaakciói.

Maga a változatos trópusi szigetvilág a maga fülledt dzsungeleivel, vakító napfényével, csillogó vizű lagúnáival kiállta az idő próbáját, igaz, a grafika a 900p-re (Xbox One), az 1080p-re (PS4) vagy az 1440p-re (PS4 Prón és Xbox One X-en) húzott felbontáson kívül nemigen változott. Oké, az árnyékok és a textúrák élesebbek lettek, a bevilágítás is fejlődött, és a fekete hálóval megvert SSAO-t végre a látványosabb Ambient Occlusionre cserélték, de ennyi. Lényegében már a jelenlegi konzolon is úgy néz ki a játék, mint hat éve a PC-s verzió maximális beállítások mellett. A betonstabil 30 fps is meghálálja magát, elvégre a pazar képminőséghez sokkal konzisztensebb sebesség társul. Oké, a 60 fpst az öregecske PC-s változatból simán ki lehet csikarni, így még mindig az a legjobb kiadás.

Ennek ellenére a Far Cry 3 játékmenete csak erős közepesnek számít 2018-ban. Látszik, hogy az elmúlt évek során a bejáratott alapokat már csúcsra járatták a készítők, a craftolás már kimondottan unalmas, nem véletlenül egyszerűsítették le az ötödik részben. Valahogy sokkal kifinomultabb élményt nyújtanak a modernebb epizódok, főleg, ha az online kooperatív játékmód is a kedvenced közé tartozik. A Classic Editionből kivágták ezt a lehetőséget, ahogyan a térképszerkesztőnek is hűlt helye van, így marad a single kampány. Tartalmilag tehát a kurtára vágott nagy öreg nem versenyezhet a fiatalokkal.

Szóval ott van nekünk a még mindig hívogató világ és sztori, valamint az észrevehetően szebb képminőség stabil képfrissítéssel párosulva. Ha nem ajándékként kaptad a Far Cry 5 szezonbérletéhez, 25 euróért nem biztos, hogy jó vásárt csinálsz a Far Cry 3: Classic Editionnel, ha már rongyosra játszottad az eredetit (főleg, hogy az Xbox 360-as verzióval már elboldogul az Xbox One). Ha viszont túladtál az előző generációs masinádon, vagy egyszerűen kimaradt a cím, urambocsá’ megkoptak az emlékeid, nem jelenthet nagy érvágást az új kiadás.

A Far Cry 3: Classic Edition PlayStation 4-re és Xbox One-ra jelent meg. Mi a Sony konzolján teszteltük, mégpedig a sztenderd modellen.

Kapcsolódó cikk

32.
32.
SilasGreaves
#31: Uff, én beszéltem! :)
31.
31.
FrankBlack
#30: "Nincs gáz, béke veled. :)"
30.
30.
SilasGreaves
Ps4, nem ps3, az nem volt nekem.
Ellenben Xbox360-on is végigjátszottam, nem volt rossz, de bevallom hiányzott a magasabb frame rate.
Ezen nem veszünk össze , jó játékot mindenkinek. És peace. :)
27.
27.
FrankBlack
#20: “Még most se az igazi számítógépen, pedig nincs rossz vasam. Szaggat, belassul..pff."

Ne haragudj, de sztem ott akkor nálad lehet valami gond....
Nálam fhd ultra graf. és stabil 60 fps (vsync on). A héten is játszottam vele. A cpu használat kb. 30% a gpu meg 50% körül. Pedig nem csúcs gépem van. Régebben sem volt az, mégsem futott rosszul akkor sem, ellenben ha jól tudom ps3-on 15-20 fps körül volt... Na ezért tolom én pc-n :P Nekem régen sem futott rosszul, és most is tök jól fut pc-n. " Ennyi, písz. :)"

26.
26.
SilasGreaves
#25: Tehát ezért tolom ps4-en, mint említettem volt.
A gépem nem 10+, és a kártya sem 7-8.
Nincs gáz, béke veled. :)
25.
25.
#22: Én nem azt mondtam, hogy jobb vagyok, csak azt, hogy nem volt vele gondom akkor sem meg most sem.

Amit mondtam az azért volt, mert sokan halál komolyan rendesen 10+ éves, 15 éve kifejlesztett gépeket használnak a mai napig egy 7-8 éves videokártyával, és azt gondolják, hogy az ma elég. Utána meg szidják a PC verziókat és a PC gaming-et is.
24.
24.
SilasGreaves
#23: Na, látod. Ezt mondom én is. :D
23.
23.
Ooorky
#22: Kit érdekel a PS4, mikor Xbox X One X-ben 17 octadecibel uborkalé van.
22.
22.
SilasGreaves
Pc=vas=hardware
Így mondják. :)
Rengeteg baj volt vele, nem volt jól optimalizált. Olvasd végig a nemzetközi fórumokat is.
Lehet, hogy neked durva jó, több százezer forintos pc-d volt, vagy van, emiatt nem volt gondod. Na ezért tolom ps4-en.
100 fps..:), nem inkább 500? :)
Mindegy jobb vagy.
21.
21.
#19: Nem tudom, de nekem annak idején is teljesen problémamentes volt, most meg nem lehet leküldeni sem 100 fps alá sehogy sem. Régi vas nem egyenlő a PC-vel.
20.
20.
SilasGreaves
Szóval a pc-k sem bírták, hiába volt feltolva a grafika. Egészen egyszerűen szerintem sza.ul optimalizált. Most tök jól fut ps4-en. Ennyi, písz. :)
19.
19.
SilasGreaves
Pc-n is nagyon döcögősen futott, valljuk be. Még most se az igazi számítógépen, pedig nincs rossz vasam. Szaggat, belassul..pff. B...hattam a pc-s változatot akkor is meg most is, a te szavaiddal élve.
De valóban le volt dózerolva konzolra, abban teljesen igazad van.
17.
17.
FrankBlack
Én örültem volna, ha pc-re is jön valami feljavított változat. Legalább egy HD texture pack, mert az eredeti játék textúrái már akkor gázosak voltak sztem, amikor megjelent, hiszen egy jóval korábbi Crysis fényévekkel szebb volt:

https://i.imgur.com/y31kkZf.jpg

A játékot amúgy nagyon szeretem. A 3-al játszom a legtöbbet még mostanság is, de a 2. is nagyon jó még mindig, főleg azok miatt, amiket már említettek előttem.
16.
16.
SilasGreaves
#15: Igen érdekes. Már el is kezdtem újra akkor a 2-őt is. :)
Mai szemmel nézve sem csúnya a progi, a gunplay viszont jóval gyengébb a többieknél. Végülis meg lehet szokni. Far Cry series forevö. :)
A művészet kérdésnél nagyon elgondolkoztató ponthoz érkeztünk szerintem. Azt vettem észre, hogy egy csomó proginál azért nem haladok, mert gyönyörködök a kivitelezésében. Rajzolni is imádok, a festészet is remek dolog, emellett képregény és filmrajongóként néha más szempontból is nézem a játékokat. Csodálatos dolgokat csinálnak manapság, ez valóban művészet már. Hangsúlyozom, művészet! Át kellene értékelni a videojátékok fogalmát.
15.
15.
hahota
Ezek a játékok már az iparmű csodái. De kizárólag ipari, a széles közönség szórakoztatására alkalmas termékek. Megveszed, végigfutsz benne, dobod el.
A Far Cry 2 finommechanikai és kidolgozottság szempontjából köröket ver még most is a frenchise-ra: https://www.youtube.com/watch?v=FCeEvQ68jY8

Akkoriban talán még erősebb vonalat képviselt a játékokban a művészet, a kidolgozottság, a tartalmi érték, mint az eladási mutatók. Én az FC2-őt is szívesen látnám felturbózva.
14.
14.
SilasGreaves
Ja, még annyi, hogy valami gáz volt a kontrollerek dead zone beállításaival, de már egy patch javította azt is. Emiatt nem kell aggódni senkinek. :)
13.
13.
SilasGreaves
A Far Cry 3 és a 4 is nagyon jó, élvezetes játékok. A 3. epizódot xbox360-on toltam végig, de már nekiestem a Playstation 4 változatnak. Valóban sokkal szebb, sokkal folyamatosabb a frame rate, izgalmasabbak īgy a harcok. Jók a küldetések, és imádom kipucolni az outpostokat is. Szerintem a legkirályabb lopakodva megcsinálni mindet. Ezzel az új kiadással a 3. felnőtt a 4. részhez, amit hiányolok az az “outpost master” fícsör. Rá tudtak volna tenni azzal még egy lapáttal. Hiányzik a pályaszerkesztő, bár azt a 4-ben tökéletesre csiszolták. Egymásnak gyártjuk itthon a jobbnál jobb assault, meg outpost mapokat. :) Na, szóval nem tudom hányszor játszom még ki ezt is, pillanatnyilag kb itt tart az open world játékhadviselés. Nekem bejött, nagyon szórakoztató. Akinek a 4 nem frankó amúgy, annak ez se lesz az. Üdv és písz! :)
12.
12.
PaprikaJancsi
#3: Nem tudom, szerintem nem sok köze van hozzá.
11.
11.
XuChi
Legjobb rész volt a 3. A 4 nagyon nem tetszett, pedig imádom a tibeti környezetet. Az 5 a végéig jó volt, de az az ending!!
9.
9.
#7: Nem hiszem, hogy megbánod, az én véleményem szerint egyszerűen jobb játék, mint Far Cry 4.
8.
8.
Blueberry
Pedig annyira hirdették “mennyire jó lesz”,azért lehetett volna olyan is mint a 4
7.
7.
Őrnagy
Nekem a 4 volt az első a sorozatból, úgyhogy ezt most jól letöltöm!!! Örülök neki nagyon.
6.
6.
latis666
#3: Lehet hogy azért mert nincs így? Nem mondom hogy köze sincs hozzá de nem ugyanarról szólnak.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...