Black Clover: Quartet Knights teszt

Link másolása
A 2017-ben indult Black Clover anime alapján készített Overwatch-szerű, hősökre épülő multis játékot a Bandai Namco. Az ötlet papíron jól hangzik, de sajnos a megvalósítás elég gyenge lett.

Filmek és sorozatok alapján sajnos ritkán készülnek jó játékok. A hangulatot még csak-csak sikerül elkapni, de az alapanyaghoz való görcsös ragaszkodás miatt sokszor játékként értékelhetetlen műveket adnak ki a fejlesztők a kezeik közül. A Black Clover: Quartet Knights a Black Clover című japán anime alapján készült játék, melyet a tök ismeretlen Ilinx nevű csapat dobott össze. Őszinte leszek: nem igazán nézem a sorozatot, és csak a teszt kedvéért néztem bele pár epizódba, de úgy gondoltam, hogy ettől függetlenül még simán jól érezhetem magam a játékot betöltve. Nos, sajnos tévedtem.

A Black Clover játékadaptációjának elkészítéséhez az utóbbi évek egyik legnagyobb sikerét, az Overwatchot vették alapul, így egy csapatjátékra kihegyezett hősökkel operáló címet kapunk, ha kifizetjük az 50 eurót érte. A Blizzard klasszikusával ellentétben itt egyjátékos sztorimód is van, de a megvalósítás elég bénára sikerült. Az átvezető videókkal még semmi gond, tökéletesen kiszolgálják a sorozat rajongóit, ráadásul egész sok van belőlük. A játékmenet azonban nagyon gyenge, igazából a multis arénákban, többjátékos meccsekhez hasonló csatákat vívhatunk botok ellen. Ez a megoldás már alapból elborzasztott, de sajnos maguk a harcok sem túl izgalmasak.

A külső nézetben vívott meccsek az első pillanatban káoszba fulladnak, a harcrendszer egyszerűen nem elég kifinomult ahhoz, hogy összetett támadásokat hajtsunk végre. Ez azt eredményezi, hogy a játékos inkább felhagy a gondolkodással és elkezdi véletlenszerűen nyomkodni a gombokat. Nem túlzok, szerintem normál nehézségen csukott szemmel is végig lehet tolni a játékot, csak a kontrollert püfölve. A különböző karakterekkel lehetett volna valamennyi változatosságot csempészni a játékmenetbe, de ez sem sikerült. Bár a képességeik eltérőek, a vége mindig ugyanaz lesz: egy-két gombot nyomogatva nyerjük meg az összes meccset, beleértve a főbossokat is. Ezek után persze kár beszélni bármilyen balanszról, a pályák kialakításáról, vagy a célok változatosságáról. Az Overwatchot is a precízen megtervezett csaták és karakterek tették naggyá, itt pedig mindkettő hiányzik a játékból a legelső pillanattól kezdve.

A videókat egy idő után elnyomtam, így a kampányt az első karakterrel nagyjából egy óra alatt be tudtam fejezni. Persze, akiket érdekel a sztori, azok tovább is el lehetnek a cuccal az átvezetőket megnézve, de mégiscsak egy videojátékról beszélünk, nem pedig egy sorozatepizódról, hogy a képernyőt bámuljuk végig. Az új szereplők csak a történetet befejezve nyílnak meg, de új pályákat csak elvétve kapunk. Azaz a már látott sztoriküldetéseket tolhatjuk végig velük újra és újra. Olcsó, béna megoldás és felháborító is egy 50 eurós játék esetében.

Ezek után talán még megmenthetné a címet a főfogás, a többjátékos mód, de az a helyzet, hogy ezt nem volt alkalmam megnézni. Többször is próbálkoztam a matchmakinggel, de sosem találtam egy játékost sem, miközben természetesen a konzolomon minden más multis cím jól működött. Máskor hibakódot kaptam, és ezért nem tudtam csatlakozni, szóval a multiplayer mód így pár héttel a megjelenés után már halálra van ítélve. Igazából az egyjátékos módban látottak alapján nem tudom elképzelni, hogy sokkal jobb lenne a helyzet az online meccsek esetében, mivel már az alapmechanikákkal komoly gondok vannak.

Az átvezetők mellett az egyetlen igazi pozitívuma a Black Clovernek, hogy jól néz ki. Természetesen anime-feldolgozás lévén cel-shaded technikát használtak a fejlesztők, mely szépen elfedi a technikai hiányosságokat, de a szép effektek és a kontrasztos színek pofás egyveleget alkotnak. A vizuális megvalósításba tényleg nem lehet belekötni, arról pedig már nem a művészek tehetnek, hogy a képernyőn zajló káosz miatt ebből túl sokat nem fogunk látni.

Az a helyzet, hogy a Black Clover játékadaptációja ebben a formában egyszerűen értékelhetetlen, és még a legelvakultabb rajongóknak sem tudnám ajánlani. A témája miatt egy rétegjátékról beszélünk, így számomra teljesen érthetetlen, hogy a fejlesztők miért nem a sztorimódra gyúrtak rá, ha már ilyen szép átvezetőket készítettek. A többjátékos módhoz egyszerűen nincs elég játékos már most sem, az ehhez fejlesztett játékmechanikák pedig pocsékul működnek a sztorimódban. Más stílusban kellett volna próbálkozni, és akkor legalább egy közepes szintet megütöttek volna, de így tényleg a kerülendő címek közé kerül a Quartet Knights.

A Black Clover: Quartet Knights PlayStation 4-re és PC-re jelent meg. Mi az alap PlayStation 4-en teszteltük.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...