OlliOlli World teszt

Link másolása
Jó pár év fejlesztés után jelent meg az OlliOlli folytatása, amely hatalmas stílusváltáson ment keresztül az pixeles második rész óta. Nagyon úgy tűnik, hogy megérte várni az egyik legprecízebb deszkás játékra.

A brit Roll7 jó pár játékkal örvendeztette már meg a nagyérdeműt az elmúlt másfél évtizedben, legemlékezetesebb próbálkozásuk azonban egyértelműen az eredetileg 2013-ban PS Vitára megjelent OlliOlli volt. A pixeles grafikával megáldott deszkás cím hihetetlenül egyszerű, de trükkös irányításával sok rajongót szerzett magának, így hamar, 2015-ben befutott a folytatás. Az új epizódra azonban már sokkal többet kellett várni, amelybe láthatóan mindent beleadott a fejlesztőcsapat, hogy egy sok szempontból megújult szellemi örököst kapjanak a rajongók.

Mert ha egymás mellé rakjuk a sorozat új felvonását és az előző két epizódot, bizony komoly különbségeket fedezhetünk fel. A csapat először is maga mögött hagyta a pixelart dizájnt, és egy színes, rajzfilmes stílussal operáló 3D-s grafikus motorra váltottak. A fejlesztők elmondása szerint erre azért volt szükség, mert a korábbi megoldással rengeteg ötletük megvalósíthatatlannak bizonyult, a háromdimenziós környezetnek hála azonban teljesen új alapokra fektethették le a folytatást.

És milyen igazuk volt! Szerencsére az OlliOlli World a címe ellenére nem indult el a napjainkban oly divatos nyitott világú megoldások felé, inkább egyfajta univerzumépítésbe kezdett. Az új epizód Radlandiába kalauzol el minket, ahol a világtérképen átgurulva kell eljutnunk Gnarvánába, hogy megküzdhessünk a deszkás istenségekkel. Utunk során jó pár abszurd, vicces és bugyuta karakterrel fogunk találkozni, emellett megismerkedhetünk Radlandia színekben és stílusban is eltérő kontinenseivel is.

A játék grafikája erősen merít a 90-es rajzfilmjeiből, de közelebbi példaként említhetném az Adventure Time-ot is. Az elképesztően stílusos és színes világhoz kiválóan válogatott lo-fi muzsikák társulnak, így a játékot elindítva elég hamar elkapja az embert egyfajta chilles hangulat. Meg kell hagyni, erős váltás az elődökhöz képest, de abszolút jól passzol az OlliOlli játékmenetéhez ez a stílus.

Szerencsére az erős stílusváltás ellenére az OlliOlli játékmenetén nem változtattak a fejlesztők, inkább csak kisebb-nagyobb ötletekkel bolondították meg, amelyek főleg a 3D-s grafikához köthetőek. A játék elején külön felirat jelzi, hogy állítsuk „játék” üzemmódba a tévét, mert bizony ez a cím precíz irányítást igényel, és valóban, az OlliOlli elsőre könnyűnek ígérkező irányítása egy hihetetlenül összetett deszkás játékot rejt.

Ezúttal is nagyrészt a kontroller bal karjával fogunk bűvészkedi, és szerencsére továbbra is oldalnézetből irányítjuk karakterünket. Kezdőként elsőre akár nevetséges is lehet, mennyire egyszerű az OlliOlli kezelése, de annak ellenére, hogy a sorozat már a harmadik epizódnál jár, most is finoman vezetik be a játékost a fejlesztők a virtuális deszkázás világába. A pályák ezúttal már mélységet is kaptak a háromdimenziós grafikának köszönhetően, így gyakran találkozunk majd elágazásokkal, és kacskaringós pályaszakaszokkal.

A korábbi grafikus motor miatt nem sok értelme lett volna a karakterünk vagy deszkánk testreszabhatóságának, ezúttal azonban már ezt is megtehetjük. Szerencsére barátságosak voltak a fejlesztők, és a mai trendekkel ellentétben nem űzték fizetőkapuk mögé a jobb a cuccokat – minden úgy működik, mint a videójátékok hőskorában: ahogy haladunk előre, úgy nyílnak meg az új cuccok, a kihívásokkal pedig extra kellékeket is kaphatunk. Egyébként már az alapválaszték is egész jó, a játék stílusának megfelelően egész őrült alakokat hozhatunk létre.

A OlliOlli World a már említett hangulatnak köszönhetően kényelmes kikapcsolódást nyújt, emellett a pályák is nagyrészt úgy vannak megtervezve, hogy néhány próbálkozás után az amatőrök is átguruljanak rajta. Elég gyakran vannak checkpointok, amelyekhez egy gombnyomással visszaugorhatunk, ha pedig nem a ranglisták megdöntése a cél, akkor nem nagyon lesz min stresszelni. Itt-ott azért bekerült egy-két nehézségi tüske, ami okozhat néhány kellemetlenebb pillanatot, az opcionálisan választható nehezített pályaszakaszok esetében pedig eléggé véletlenszerű, milyen nehézségű kihívásokat kínálnak.

Az előző részekhez hasonlóan a sorozat harmadik epizódja sem hagyja magára a komolyabb kihívásokat hajhászó játékosokat. A pályaszakaszok külön-külön extra kihívásokat kaptak, emellett természetesen adott a lehetőség, hogy azonnal összehasonlítsuk tudásunkat a többi játékossal. A toplista élén tanyázó kontrollermágusok visszajátszásait nézegetve jöhetünk rá, hogy milyen mélységeket kínál játékmenet, hiszen hihetetlenül durva pontszámokat lehet összehozni. Emellett megmérettethetjük magunkat ligákban, ami nagyjából az OlliOlli rangsorolt módjának a megfelelője. Napi kihívásokat kell teljesítenünk, tíz játékossal versenyezve, ha pedig elég sok pontot szedünk akkor szintet léphetünk, ahol újabb tíz játékos kerül össze. Emellett egy végtelen módot is kínál a játék, ahol az a célunk, hogy minél messzebbre jussunk el a véletlenszerűen generált pályán, amelyet aztán akár barátainkkal is megoszthatunk.

Egy-két hibája is akad az új OlliOllinak, ezek viszont olyan apróságok, hogy nyugodtan hívhatjuk őket szőrszálhasogatásnak. Bár a karakterek érdekesek és olyan aranyosan rajzfilmesen hülyék, picit talán sokat dumálnak. Erre a fejlesztők is gondolhattak, mert a beszélgetések elején pár mondat után egyetlen gombnyomásra át lehet lépni a trécselésen, azonban ha visszatérünk egy-egy régebbi pályára (és higgyétek el, visszafogtok), akkor újra és újra nekikezdenek ugyanazoknak a szövegeknek - jó lett volna, ha ez valahol kikapcsolható. Másrészt a töltési idők mintha egy hangyányival ugyan, de hosszabbak lennének, mint amit kényelmesnek ítélek meg – ezen még persze lehet faragni.

Ettől függetlenül azonban az OlliOlli World egy nagyon jól összerakott, tökéletesre polírozott stílusos ügyességi játék, ami egyszerű irányítása miatt pillanatok alatt berántja a játékost. Kiváló szórakozás, ha imádjuk barátaink vagy csak szimplán mások pontszámait megdönteni, de kellemes kihívást nyújt a ligákkal operáló rangsorolt játékmód is. Az OlliOllit azonban akkor sem érdemes kihagyni, ha nem érzed elég ügyesnek magad egy ilyen precíz címhez, mert  a nagyszerű pályadizájnak, a kellemes látványnak és a chilles hangulatnak köszönhetően így is, úgy is jól fogod érezni magad.

 A OlliOlli World PC-re, Nintendo Switchre, PS4-re, PS5-re, Xbox One-ra, Xbox Series S/X konzolokra jelent meg. Mi Xbox Series X-en teszteltük.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...