Stray teszt (videóteszttel!)

  • Írta: szlav
  • 2022. augusztus 3.
Link másolása
Kemény az élet a sötét kibervárosban, de a Stray cirmos főhőse nem ismer legyőzhetetlen akadályt. A BlueTwelve Studio cicaszimulátora éppen olyan ellenállhatatlan, mint amilyennek tűnik.

A Stray főszereplő cicája nem bír megmagyarázhatatlan szupererővel vagy mutációval, nincs megbabonázva különleges képességekkel és nincsenek antropomorf jellemvonásai sem. Ez a cirmos egy végletekig átlagos macsek, aki legfeljebb csak a tőlünk kapott útmutatással tűnik ki a közönséges kandúrok közül. A Stray egy teljesen hétköznapi macskaszimulátor egy közel sem hétköznapi világban - éppen ettől válik igazán különlegessé és ellenállhatatlanul szerethetővé a BlueTwelve Studio játéka. 

A 2016-ban alapított francia stúdió (amely többnyire macskákból és néhány derék emberből áll) legelső játékáról beszélünk, ennél nagyszerűbb nyitócímet pedig egyetlen fejlesztő portfólióján sem tudnék elképzelni. Egy rövidke, mindössze négy-öt órás indie kalandról van szó, a Stray azonban annyira magával ragadó, gyönyörű, innovatív és technikailag is remekül kidolgozott alkotás, hogy az iparág legtehetségesebb veteránjai is megirigyelhetik a végeredményt. 

Nem véletlen tehát, hogy a nagyszerű független címeiről ismert kiadó (Journey, What Remains of Edith Finch, Outer Wilds, hogy csak párat említsünk), az Annapurna Interactive karolta fel a projektet, ahogy az sem, hogy később a Sony is bizalmat szavazott az elveszett négylábúnak. Arra viszont valószínűleg egyik vállalat sem számított, hogy az egyetlen gimmickre építő macskaszimulátor a nyár legnagyobb slágere és az Annapurna Interactive eddigi legsikeresebb játéka lesz. Még a legnagyobb szakértőket, a valódi házimacskákat is meggyőzte a Stray! 

A címmel egyébként nem árult zsákbamazskát a fejlesztőcsapat, hiszen a főszereplő cicánk már a nyitány első perceiben elszakad a nyirkos csatornák közt lófráló családjától. A narancsbundás macsek egyik pillanatról a másikra egy földalatti város sikátorában találja magát, így a mi feladatunk lesz, hogy kivezessük őt ebből a sötét, veszélyekkel teli alvilágból. Szerencsére a kalandjaink során nem leszünk teljesen egyedül, hiszen hű útitársunk lesz egy aprócska drón, aki a feladványok megoldása és a kommunikáció során is hasznos segédnek bizonyul - hiába spameljük a Stray dedikált nyávogásgombját, a borús cyberpunk világ robotikus lakói sajnos nem beszélnek macskául. 

A kissé talán túl rövidre szabott kaland során az lepett meg a legjobban, hogy milyen érdekfeszítő sztorit és világot tár elénk a BlueTwelve Studio játéka. A cselekmény pontos dátuma nem ismert, annyiban viszont biztosak lehetünk, hogy a Stray egy olyan távoli jövőben játszódik, ahol az emberiség már rég maga mögött hagyta a teljesen kizsákmányolt Föld bolygót. A letűnt civilizáció utolsó hírmondói az emberszerű robotok maradtak, akik az egykori mestereik útmutatása nélkül igyekeznek egy élhető, szebb jövőt teremteni maguknak. Ebből fakad a Stray gyönyörű dualitása. A sötét, mocskos és lehangoló világ keserű alaphangulatát elmossa az élhetetlen körülmények közt is a fényt kereső gépemberek reménytelisége.

Mindezek közepén pedig ott vagyunk mi, a magára maradt cica, aki az aprócska lábain szaladva a saját mikrokozmoszában éli meg hamvaiból feltámadó világ történetét. A Stray élményét az teszi igazán teljessé, hogy a játék minden sarkon arra ösztönöz bennünket, hogy valódi macskaként viselkedjünk. Felkaparhatjuk a szőnyeget vagy a kanapé lábát, bármiféle ok nélkül lelökhetjük a polcon hagyott tárgyakat, odadörgölőzhetünk mások lábához, majd mint aki jól végezte a dolgát, elégedetten dorombolva szundíthatunk egy nagyot. 

A fejlesztők tehát rendkívüli figyelmet fordítottak arra, hogy hitelesen adják vissza a macskalét pimaszságának az esszenciáját, a ránk váró út során azonban az aprócska négylábú gyorsaságát és ruganyosságát is alaposan kihasználjuk majd. A Stray ugyanis félig kalandjáték, félig pedig platformer, az akrobatikát azonban egészen szokatlan megközelítésből keltette életre a francia fejlesztőbrigád. A platforming ugyanis kötött, vagyis nem ugrálhatunk szabadon arra, amerre csak a kedvünk tartja. Ez elsőre nem feltétlenül hangzik jól, de higgyétek el, a Stray megoldása több, mint nagyszerű!

A kötetlen mozgást és az ehhez elkerülhetetlenül társuló bukdácsolást ugyanis felváltja egy kontextusérzékeny rendszer. A cicó testhelyzetétől és a kamera szögétől függően apró landolási pontok jelennek meg a világban, így minden esetben elég egy-egy gombot megnyomnunk ahhoz, hogy egy valódi macska eleganciájával landoljunk a kívánt párkányon, asztalon vagy bármely elérhető környezeti elemen. Igen, ez a megoldás érezhető keretek közé zárja a macsek szabadságát, a végeredmény viszont az, hogy minden ugrás és esés során tökéletesen folyékony és életszerű mo-cap animációkkal követhetjük a hiteles cicaparkourt. 

Ez az egyszerű és intuitív rendszer remek alapot ad a Stray kettős felépítéséhez. A játék jelentős részében lineáris pályaszakaszokon haladhatunk, ahol egyszerű fejtörők és adrenalint pumpáló akciójelenetek fűszerezik a felfedezést. Néhány állomáson azonban ez a felépítés megtörik, a sínen vezetett szakaszokat pedig felváltják a tágas, nyílt városrészek. A szabadon bejárható részeken ismerhetjük meg az örök éjszakába borult robotgettó lakóit, akik kedvében járva akár egy-két mellékküldetést is elvállalhatunk. Habár ezek a tennivalók lehetnének egy fokkal fantáziadúsabbak is (a legtöbbjük egyszerű gyűjtögetős fetch quest), gyakran ezek által ismerhetjük meg igazán a Stray bámulatos világát.

A nagyszerűbbnél nagyszerűbb független fejlesztések tengerében is egészen elképesztő, hogy milyen csodásan fest a BlueTwelve játéka. Mindig is fontos alapigazságnak tartottam azt, hogy egy játék művészi megvalósítása sokkal fontosabb a nyers grafikai bravúrnál, a Stray azonban mindkét fronton remekel. A koszos, sötét sikátorok és élénk neonfények klasszikus cyberpunk-hangulatot kölcsönöznek, amit egy csepp retrofuturizmussal bolondítanak meg a monitorfejű robotemberek. Eközben az elektronikus fények homályában dohosodó lakások elképesztően részletes berendezése szavak nélkül mesélik el az egykori lakóik történeteit, a páratlan atmoszférát pedig a néha lehangoló, néha felemelő, de sosem tolakodó soundtrack teszi teljessé. A zenei aláfestést egyébként Bartos Cs. István tehetségesebb kuzinja, Yann van der Cruyssen készítette, akinek a bizarr YouTube-csatornája már önmagában is felér egy délutáni programmal. 

Már a korai előzeteseket látva is sejthettük, hogy a Stray egy nagyszerű játék lesz, de be kell vallanom, engem a végeredmény mégis meglepett. A végtelenül cuki cicaszimulátor alapkoncepciója már önmagában is nyerő ötlet, annak megvalósítása pedig szinte tökéletes, de a játék káprázatos világa és annak meglepően érdekfeszítő története is éppen olyan fontos szerepet játszik, mint a doromboló főhősünk. Ha tehetitek, mindenképp adjatok egy esélyt a magára maradt kóborcicának!

A Stray PC-re, PlayStation 4-re és PlayStation 5-re jelent meg. Mi PS5-ön teszteltük a játékot.

Kapcsolódó cikkek

21.
21.
crytek
Úgy néz ki game passba is végig kell majd vinni

https://earlygame.com/gaming/stray-xbox
20.
20.
Hunszi
Egy kihagyott ziccer lett ez a játék...sokkal több volt ebben. Még szerencse, hogy benne van a Plusban.
19.
19.
crytek
Érdekes hogy nem közöltek még számokat.

Csak steamen már 2-5 milla között van az eladás...
18.
18.
DragonBleacPiece
Nem attol jo ez a jatek hogy cuki macska van benne, kezenfekvo volt egy olyan allatot betenni egy puzzles jatekba aki furge,tud ugrani,el tud erni mijaugas helyeket,tud nagyot esni. Szoval igaz hogy mijaundenki odavan a macskakert,es az interneten percenkent szuletik egy macska meme,de nem ez miautt iranyitod. Elden Ring ota egyetlen game amijaut vegigvittem es tetszett,a hangok tetszettek kulonoskeppen.


(bocs a cringe szavakert)
17.
17.
Aanash
Talán egy órát játszottam vele, aztán töröltem.
Nem azért, mert rossz a játék, hanem azért, mert az online rohanáshoz vagyok szokva.
Megőrülök annyira ingerszegény nekem.
16.
16.
delphijos
#13: Egyetértek. Szerintem zseniális lett, a sztori is elgondolkodtató, abszolút nem tudok azonosulni atroll1 véleményével. Persze hogy plusz volt a macska, de nem CSAK ettől lett jó a game.
15.
15.
delphijos
#6: Akkor értenék egyet - az írott teszttel kapcsolatban- ha a video jelent volna meg előbb. De így, hogy ezt már olvastam, nekem a video ( ami ez UTÁN jött ) nem adott pluszt. Képanyagot előtte is láttam.
14.
14.
Őrnagy
#9: Ha az IGN Hungary is így csinálja, akkor az sem tetszik. Én az olyan videóteszteket szeretem, ahol a beszéd spontán.
Remélem, ezzel nem bántom meg a Gamekapocs és az IGN Hungary szerkesztőségét.
13.
13.
Macifasz
Számomra cirmisztikusan fantasztikus kis kaland lett a Stray. :) Gameplay tekintetében nem váltja meg a világot, de a készítők tökéletesen eltalálták mikor, mit és hogyan reagál egy cica...egész egyszerűen meg kell zabálni annyira magasan van a cukiság faktora. :) Tipikus példája annak, hogyan kell egy egyszerű, ezerszer látott elemekkel operáló játékot érdekessé, élvezhetővé és emlékezetessé tenni. :) Imádtam minden percét, meg is lett belőle a platina.
9.
9.
Scat
Az IGN Hungary tök ugyanezt csinálja, felolvassák az írt cikkeiket a videók közben, csak ők még a bekezdések címeit is bevágják a videókba. Nehogy már a Gamekapocsnak hibának rójátok fel azt, ami máshol már bevált.

Jó a kezdeményezés! A narráláson, de legfőképpen az artikuláláson (jól hallható, hogy a felolvasó zárt szájjal beszél) még csiszolni kell, de teher alatt nő a pálma, szóval gyakoroljatok, legyen még több videó :)
8.
8.
Heldengeist
#7: Az őőő-zés is könnyen elkerülhető egy kis gyakorlással.
7.
7.
Őrnagy
#6: Na ja. Írott szöveget úgy felolvasni, hogy olyan legyen, mintha spontán beszélnél, kurvanehéz. Jobb módszer előbb elkészíteni a tesztet élőbeszéddel, aztán azt leírni, kis átformázással (az "őőő"-k kihagyása például célszerű írásban)
6.
6.
Heldengeist
#5: A baj nem az, mert a képanyag miatt van hozzáadott érték. Ha bármit, akkor az írott tesztet teszi ez inkább irrelevánssá. A probléma az, hogy tényleg csak felolvasva van. Még mindig borzasztó az előadásmód.
5.
5.
delphijos
Ez után a video teszt elég csalódás, gyakorlatilag szó szerint ez van benne felolvasva.
4.
4.
Ganzer
Baszott jó, hangulatos kis játék, nekem eddig az év meglepetése. Magyarítás is van már hozzá, akit érint.
3.
3.
crytek
N+1 walking sim csak most macskával. Nem dobtam hátast
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...