AGON AG275QZ monitor teszt

  • Írta: Baloo
  • 2023. július 26.
Link másolása
Egy klasszikust idézve az AOC az AGON AG275QZ képében egy olyan ajánlatot tett a játékosoknak, amit nehéz lesz visszautasítaniuk - már amennyiben persze elég vastag pénztárcával rendelkeznek.

Nem egyszerű procedúra a monitor vásárlás, hiszen folyamatosan egy adok-kapok keringő részese vagy; ha lemondasz a 4K felbontásról, akkor bár örül a pénztárcád, de ettől függetlenül még résen kell lenned a képfrissítéssel. Kiválasztottad a neked megfelelő IPS/TN/VA panelt? Lehet, hogy cserébe pont a G-Sync/FreeSync-támogatás hiányzik majd a leendő képernyődből. Körültekintőnek kell tehát lenned, hogy ha szeretnéd a lehető legtöbbet kisajtolni az ár/érték rátán a monitoroknál, amire - habár nem maradéktalanul, de - az AOC-nek most van egy remek ajánlata.

A specifikációkat elsőre átfutva az AGON AG275QZ gyakorlatilag minden gamer nedves-álma: a felbontás bár nem 3840x2160, de valljuk be őszintén, az átlag játékos videokártyája még mindig gyakran köhög a 2560x1440 alatt is. A G-Sync és a FreeSync között szerencsére nem kell letennünk a voksunkat, a monitor támogatja mind a kettőt. A tökéletes színekért egy IPS panel a felelős (ami Vesa Certified DisplayHDR 400 támogatással is büszkélkedhet), a válaszidőt pedig sikerült az e-sportolók számára is vonzó 1ms-ra lefaragni. Mindez egy 27 inches képátlón sugárzik majd az arcunkba, és a legjobbat persze a végére hagytam: a képfrissítés potom 270 Hz-en rezonál. Ez pedig még gombócból is sok.

A másodpercenkénti 270fps nyilván felgyújtja a PC-nket még 1080p-n is, nem hogy 1440p-ben, szóval, aki ilyen számokban gondolkozik, az jobb ha a RTX 4080/4090-es család ajtaján kopogtat. Természetesen a régi vagy kevésbé hardverigényes kompetitív játékoknál ez nem lesz probléma, de más kérdés, hogy ez mennyire overkill a 144 Hz-hez képest, mert habár én lelkesen néztem az első indításnál az UFO-s tesztet, de nincs elég szakavatott szemem, hogy érzékeljem a kettő közötti masszív különbséget. A reakció időnk ettől függetlenül tudat alatt javulhat egyes játékokban, de akkor mostantól mire fogjuk majd, ha így is hamarabb lőnek ki Rainbow Six: Siege-ben?

A régi monitoromhoz képest a játékok egyébként tényleg egy új dimenzióba ugrottak a fentebb említett jóságoknak köszönhetően. A legeslegjobb egyértelműen a gyors válaszidő és a kikapcsolt V-Sync párosa volt, amit persze a Radeon kártyámon a FreeSnyc orvosolt, így nem kellett töredezett képeket látnom. Ez egyébként a teszt alatt meglepően jól jött a nosztalgiázás közben is, hiszen a notórius 30fps-re zárolt hetedik generációs címeknél mindenféle külsős babrálás nélkül kilőhetjük a V-Syncet, és máris repeszthet egy csomó képkockával az adott cím, anélkül, hogy teljesen szétesne másodpercenként a látvány.

Őszintén bevallom, hogy filmezés számomra kimaradt az elmúlt hetekből, illetve én az íráson kívül egyéb komoly munkára nem használom jelenleg a PC-met, de a fizikai méreteiből adódóan véleményem szerint mind a kettőre kielégíthetően használható az AG275QZ. Habár az is igaz, hogy vágásra, képszerkesztésre, vagy egyéb specifikus munkára valószínűleg találunk ideálisabbat az AOC aktuális tesztalanyánál, valamint a mozi örültek is valószínűleg könnyen találnak sokkal jobban a számukra készített képernyőket a piacon.

Tudjuk, hogy a külső nem számít (mondják ezt a csúnya monitorok), de szerencsére ilyen téren sem kell szégyenkeznie az AGON AG275QZ-nek. A dobozt levetkőzve az AOC-től megszokott ízléses vörös-fekete színekben pompázott a tesztpéldány, aminek még az összeszerelése is gyerekjáték. A képernyő maga természetesen mobilis: úgy forgatjuk, valamint olyan magasságba állíthatjuk, ahogy csak szeretnénk, vagyis hát ugye, amennyit az állvány enged. Ez többek között azért is hasznos, mert a bemeneteket sikerült elég fura helyre tenni, de legalább kaptunk belőlük bőven. Az audio kimenet, 4db USB-A 3.2 és 1db USB fast-charge csatlakozó mellett két HDMI és DPI port áll rendelkezésünkre, amikből az utóbbit válasszuk, hogy ha szeretnénk a villámgyors 270fps-t élvezni.

A külsőségeknél maradva a monitor hátulján kapott helyet egy retro hangulatú analóg kar, ami egyben a ki- és bekapcsoló gomb is. A karral navigálva a monitor menüjében választhatunk a négyféle HDR-mód (DisplayHDR, HDR Picture, HDR Movie és HDR Game), illetve a játékosoknak szánt megjelenítési módok között is, ami a gyári FPS, RTS és Racing mellett egy személyes preset is lehet akár a Gamer 1 és Gamer 2 opció képében. A 418 nitses fényerő, az 1:1000 kontraszt és az 1.07 milliárdos színtartomány bár nem kimagasló számok, teljesen jól kiszolgálják az átlag szemeket.

Itt az ideje beszélni arról a bizonyos elefántról is a szobában, hiszen az AOC híres arról, hogy megfizethető áron kínál remek gamer monitorokat, és sajnos ez alól az AG275QZ egy kicsit kilóg a képből. Itthon a monitor jelenleg olyan 250 000 – 300 000 forint között mozog, ami technikailag indokolt a kimagasló képfrissítési ráta miatt, de közel sem nevezhető éppen pénztárcabarátnak. Érdemes tehát a vásárlás előtt mérlegelni, hogy mennyire szeretnék felvágni a haverok előtt a végtelen képkockaszámokkal, mert a végén lehet, hogy ezenkívül más gyakorlati haszna nem lesz a 270 Hz-nek.

AOC GM530 gaming egér

Az AOC monitorját stílszerűen a cég belépő szintű gaming egerével, az AOC GM530-cal volt alkalmam tesztelni. Alacsony árcédulája ellenére a rágcsáló teszi a dolgát, és habár nyilván nem ez lesz az él e-sportolók első számú választása, de a casual játékosokat biztosan tökéletesen kiszolgálja. Súlya megfelelő, mérete kellemes a nagyobb kezeknek is és az oldalán elhelyezett ergonomikus barázdáknak hála nehezebben csúszik ki a triple killektől izzadt kezekből. A 16 000 DPI precízen követi a mozdulatainkat és a gombok is strapabírónak érződnek - a gyártó 80 millió kattintásnyi élettartamot jósol a készüléknek.

 

Az árat leszámítva (illetve ha nem 4K-s monitort keresünk) az AGON AG275QZ egy kifejezetten erős induló a gaming monitorok piacán, és a vele töltött hetek után nagyon nehéz volt visszacsomagolnom a dobozába, valamint a futár se értette, hogy miért szorítom olyan erősen, amikor át akarta venni tőlem. Egy igazi mindenevő, így sok rubrikát kipipál, amit az átlag játékos kívánhat, és csak azok maradnak maximum hoppon, akik esetleg nagyobb felbontásra, vagy még szélesebb képernyőre vágynak.

 

Kapcsolódó cikkek

2.
2.
Doomsayer
"mire fogjuk majd, ha így is hamarabb lőnek ki Rainbow Six: Siege-ben?"

csíterekre

Jó téma. Nekem mindig az a bajom ezekkel, hogy nem 32-esek. Úgy csinálnak a gyártók, mint ha nekem nem 32-es monitor kéne már vagy 10+ éve. Másrészt, meg bár én a 60 és a 144 fps között még látom a különbséget, még mindig elégedett vagyok a 60-al, szóval nekem ez a 270 Hz pont olyan, mint az 1200 lóerős Tesla. Persze nem azt mondom, hogy nem fogadék el egy ilyen monitort, de ennyi pénzért jó eséllyel semmilyen körülmények között nem venném meg. Nagy és jó TV-ért okés az ár, az asztali gépemet már úgyis 55"-on tolom, de nálam a 27-es monitor kiesik ebből a kategóriából.

Ja, néztem a Gamekapcsos képet a cikkben. Ha lenyomod a CTRL-t és közben kettő kattanást a képernyő felé pörgetsz az egérgörgővel, akkor jobban fog kinézni.
1.
1.
crytek
Kár hogy ezekben a HDR csak dísz.. Meg inkább lenne 4K 120 ... Szóval haszontalan jószág.

Szerintem én már nem élem meg hogy az oledek leszivárognak 27-32-es méretben nem platina áron..
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...