Caribbean Legend teszt

Link másolása
A Blackmark Studios csapata jól átvert minket, hiszen az új, kalózos játékuknak hazudott Caribbean Legend nem más, mint egy, eredetileg még 2012-ben megjelent Sea Dogs rész modernizálatlan újrakiadása.

A több, mint 11 éve vízre bocsátott Sea Dogs: To Each His Own már a maga idejében sem volt egy sétagalopp, konkrétan minőségben meg sem közelítette a széria csúcsának számító, Pirates of the Caribbean néven megjelent második részt. A Bethesda égisze alatt 2003-ban kiadott kultjáték annak idején számos kellemes napot okozott nekem és barátaimnak, akikkel együtt szeltük keresztül-kasul a karib-tengeri térséget. Multi híján suliban beszéltük át, hogy ki mit talált, kivel mi történt a nyílt vízen, hogy aztán egymás beszámolói alapján haladjon tovább a „közös” történetünk. Ennek hála számos hihetetlen élménnyel lettünk gazdagabbak, mindeközben pedig folyamatosan egyre több titkot fedeztünk fel a hatalmas szigetvilágban. Örök emlékek ezek, amik esetében jóval relevánsabb lett volna egy felturbózott újrakiadás, de a Blackmark Studios máshogy döntött és mi csak áldhatjuk az eget, hogy a gyönyörű pillanatok megerőszakolása helyett másba törölték bele a mocskos csizmájukat.

A Caribbean Legend ebből kifolyólag alapból hendikeppel indul, hiszen már az eredeti alapanyag sem volt kiemelkedő, de még ezt is sikerült megfejelni a fejlesztőknek, akik szinte minden egyes elemet változatlanul hagytak. Így van, a Blackmark Studios fogta a 2012-ben kiadott Sea Dogs: To Each His Own játékukat és pár kisebb újdonságot belepakolva, szinte teljesen változatlanul kiadták. Ez már rögtön a belépés után nyilvánvaló lesz, ahol bár kaptunk pár új játszható karaktert, többnyire a korábbi Sea Dogs részekből átemelve (akikkel csak szabad módban kalandozhatunk, a sztori kizárólag a régi részben is helyet kapó főhős kiváltsága), de maga a játék többi része semmit sem változott. Ugyanazok a menük várnak ránk ugyanolyan grafikai megvalósítás mellett, ami már annak idején is idejétmúltnak hatott, hát akkor mit mondjak rá most.

Nincs mit szépíteni, ocsmány, de a legszebb az egészben, hogy még így is képes beakadni, kifagyni, vagy úgy bebugolni, hogy dobhatjuk ki az egész mentésünket az ablakon. Apró tanács: ha lesztek olyan hülyék, mint én és fedélzetre pattantok, akkor gyakran tenyereljetek a gyorsmentésre, ugyanis a játék rendszerei bármikor képesek beakadni, de olyan is többször előfordult velem, hogy a küldetéshez szükséges NPC, vagy tárgy egyszerűen nem jelent meg a helyén. Szerencsére volt korábbról egy mentésem, aminek tizedszeri betöltése megoldotta a problémát, bár így visszatekintve jobb lett volna hagyni az egészet a francba.

Természetesen a stúdió a játékmenethez sem nyúlt hozzá érdemben, azaz kiválasztott hősünkkel küldetéseket teljesítve kell szépen lassan felépíteni a környék legnagyobb kalózbirodalmát. Az ehhez vezető út, legalábbis ami a szabad módot illeti, teljesen ránk van bízva, ha szeretnénk szívességeket teljesítünk, esetleg kereskedésből szedjük meg magunkat, de természetesen a magára hagyott vitorlások vegzálása is sikerre vezethet minket. Idővel fejlődhetünk, jobb hajókat és fejlesztéseket oldhatunk fel, legénységet toborozhatunk, sőt, akár még egy saját kis kolóniát is megalapíthatunk, ahol további lehetőségek nyílnak meg számunkra. Elsőre egész élvezetesnek hangzik nemigaz? De, csak sajnos ez egyrészt mind az eredeti játék ismérve, másrészt a Caribbean Legend ott csáklyázza meg a szórakozásunkat, ahol csak tudja.

A fentebb már emlegetett ocsmány látványvilág egy dolog, hiszen attól még, hogy valami úgy néz ki, mint egy elfertőződött nyílt seb, még el lehetne vele szórakozni. Itt azonban erről szó sincs, mert egyfelől a korábban ecsetelt bugok, akadások és fagyások Damoklész kardjaként lebegnek felettünk, másrészt hősünk, illetve hajónk terelgetése elképesztően körülményes. Főszereplőnk például alapból nem tud oldalazni, csak ha kardot ránt, olyankor viszont a többi mozgásirány kavarodik meg, aminek rendszerint halál lesz a vége. Szintén idegesítő, hogy az alapból használt TPS nézet a kinyitható ajtók közelében mindenféle indok nélkül fix kamerára vált át, aminek következtében garantáltan meg leszünk keveredve és rendszerint csak körbe-körbe vergődve próbálunk valahogy eljutni ahhoz az átkozott kilincshez.

Ezen a nyakatekert gombkiosztás sem segít, amit ugyan át tudunk állítani a menüben, de mivel rengeteg cselekvésre kell kényelmesebb megoldást találunk, idővel mindenképpen rá leszünk kényszerítve az olyan, más játékokban agyonhasznált lehetőségekre, mint például a Page Up, az Insert, vagy éppen a teljes numerikus billentyűzet. Igazán „élvezetes” ennyire kézreálló módon használni a klaviatúrát, őszintén szólva nem is tudom, kinek a sírása volt hangosabb a nyílt tenger meghódítása közben, az enyém, vagy az ujjaimé. Zokogásunkat egyébként semmi sem fogja elnyomni, mivel a játék hangeffektjei hihetetlenül szegényesek. Bárhol is legyünk, szinkron és környezeti zajok egyáltalán nincsenek, ennek hála szinte végig síri csendben futkorászunk és hajókázunk oda-vissza, amit egyedül a tíz másodperc alatt monotonná váló zene igyekszik feldobni valamicskét, hozzáteszem, sikertelenül.

És akkor ezek után, egy ilyen fércmunka árnyékában a készítőknek volt pofájuk fellőni egy patreont, ahol a nagyobb befizetések ellenében játékbeli előnyökhöz juthatunk. Egy egyszemélyes játékban! Olyan finomságokat szerezhetünk így meg, mint a statisztikáink újraelosztása, új, máshogy elérhetetlen fegyverek, egy teherbírást növelő talizmán, vagy épp 3, teljesen egyedi, csak ily módon feloldható Steam Achievement. Gondolom ezután senkit sem fogok meglepni azzal, ha azt tanácsolom, hogy nagy ívben kerüljétek el ezt a játéknak csúfolt borzalmat, aminek egyetlen célja a kalózműfaj szerelmeseinek arcátlan lehúzása. A legrosszabb az egészben pedig az, hogy nem ezt ígérték nekünk. Egy teljesen új játékról volt szó, nem arról, hogy a fejlesztőcsapat fogja az előző sikertelen próbálkozását és majdhogynem változatlanul újra kiadja. Nem tudom, mi volt ezzel a valódi tervük, de nekem valami nagyon bűzlik a Caribbean Legend körül és egyáltalán nem lennék meglepve, ha a későbbiekben az ügyeletes szervek kicsit jobban is átvilágítanák ezt a lékektől hemzsegő hajótestet.

A Caribbean Legend február 15-én vált elérhetővé, kizárólag a Steamen keresztül.

6.
6.
Spazz Maticus
#5: Hát erre akkor nem igazán tudok mit mondani...

Gondolom azt azért tudod, hogy az abandonware meg a torrent között van az az "árnyalatnyi" különbség, hogy előbbi legális ?

Szabadon töltheted azokat amiket írtam, egy mai gépre kb. 3-perc alatt installálod, azután meg már -mivel mindegyik digitális store-tól függetlenek egyébként,- nem igazán értem hogy az miért gond hogy indításkor nem jön fel a steam-es ablak, de te tudod... :)



5.
5.
crytek
#4: Torrenten is fent van évek óta mégse töltöm le..nekem steamre kell egy játék semmi másra nem nagyon izgat.
4.
4.
Spazz Maticus
#3: Akkor vágod hogy miről beszélek. :)
Viszont ember, az eredeti PotC fennt van pl. a My abandonware oldalon és ingyenesen letölthető, minden egyébb AeoP, Sea Dogs, Caribbean Tales, stb. alváltozatával együtt,pont ezért vicc hogy a cikk tárgya játékért pénzt kérnek, és én is ezért nem ezt ajánlanám...;)
3.
3.
crytek
#2: Rongyosra játszottam anno ezeket. Szóval nekem tökéletes game. Engem nem érdekel ha valaki 0 pontot adott volna rá az sem.
PotC RPG-t is feltehetné valaki megint akár ugyanolyan formában mint anno kiadták.. Az is remek game
2.
2.
Spazz Maticus
#1: Sajnos most igaza van a cikkírónak, ez csak egy szimpla lehúzott rókabőr az eredeti klasszikusról, meg bugos is mint az állat, bár ez utóbbi ezen játékoknak annyira velejárója, hogy csak az lepődik meg aki nem ismeri az Akella, és egyéb utódcégeinek munkásságát...XD

Annyiban téved csak, hogy ez (mondjuk igazi orosz módra csak, saját nyelven hazai fórumokon "lekommunikálva") deklaráltan a klasszikus -és ezekben a körökben kult- Sea Dogs "remake"-jének készült, szándékosan az eredeti sztori, és játékelemek változatlanul hagyásával.

Erről, meg ezen game szinte követhetetlen mennyiségű egyéb "huszonhatféle" (orosz/angol) néven kiadott folytatásairól, spinoffjairól angolul egyedül a PiratesAhoy!.com-on érdemes tájékozódni,az orosz nyelvterületen kívül egyedül itt kapsz hiteles infókat.

Mindezektől függetlenül viszont, -főleg ha nem játszottál az eredetivel- ez a játék egy csiszolatlan gyémánt, messze a legjobb single "kalózos játék" a piacon, az AC Black Flag egy kommersz utánérzés csak ehez képest, de ha kedvet kaptál hozzá én sem ezt a most megjelent "új részt" ajánlanám, hanem az Age of Pirates 2-t, a Gentlemen of Fortune 1.2-es (full magyarírott) mod-al, az gyakorlatilag egy karibi kalózos Mount and Blade, + a sztorikarakterrel kezdve sokszaz órányi történetes RPG...

Messze a legjobb ilyen game, annak aki szereti a stílust, és leszarja a multiplayert...

1.
1.
crytek
Nagy kár hogy ilyen játék kevés készül.. várom ezerrel
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...