ASUS videokártya mustra – Ha kell egy kis (plusz) energia (x)

Link másolása
A munkára és játékra épített számítógépek egyik, ha nem a legfontosabb alkotóeleme a videokártya, hiszen végeredményben ezen áll, vagy bukik, hogy milyen teljesítmény mellett élvezhetjük a vele eltöltött közös pillanatokat.

Nyilván ezzel mindenki tisztában van, viszont a tökéletes típus megtalálása már nem is olyan egyszerű feladat, mint azt elsőre gondolnánk, hiszen a számos gyártó, széria és egyéb változat útvesztőjében valódi kihívás a számítógépünkhöz és a pénztárcánkhoz leginkább passzoló típus kiválasztása. Ez a keresés sokszor fáradtságos, de sajnos elkerülhetetlen, ugyanis korántsem mindegy, hogy milyen grafikus kártyával szereljük fel a kis masinánkat. A több nem mindig jobb, hiszen attól, hogy teszem azt valami sokba kerül és az RGB világítása elszívja a környék áramkészletét, még nem feltétlenül lesz logikusabb döntés a másikhoz képest.

Itt bizony minden mindennel összefügg és miközben verejtékcseppekkel tarkított homlokkal lavírozunk a különféle specifikációk és adatok sűrűjében, csak arra tudunk gondolni, bárcsak jönne valaki fehér lovon, aki segítő kezet nyújt és kitisztítja a fejünkben, valamint a különféle fórumok mélyén uralkodó káoszt. Szerencsére nem kell tovább várnunk a megmentőnkre, hiszen az ASUS rögtön paripára pattant és az égből alászállva igyekszik a tanácstalan játékosok segítségére lenni. Ennek folyományaként három különböző ár/érték kategóriában igyekszik megkönnyíteni a döntésünket és bár az általuk felkínált kártyák jócskán eltérnek egymástól, egy valami közös bennük: akármelyikre is essen a választásunk, garantáltan nem fogunk benne csalódni.

 

ProArt – A megzabolázott művészet

Kezdjük rögtön a ProArt kategóriával, ami elsősorban azoknak lehet kiváló választás, akik nemcsak játszani, hanem dolgozni is szeretnének a számítógépükön. Ezek a grafikus kártyák remekül veszik az efféle akadályokat és gond nélkül kiszolgálják azokat a tartalomgyártókat, akik utómunkáznak, videókat vágnak, illetve képszerkesztő programokat használnak. Emellett azonban arról sem szabad megfeledkezni, hogy mindeközben játékok terén sincs szégyenkezni valójuk, hiszen mindenféle erőlködés nélkül hajtják meg a legújabb címeket is. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy ennek ellenére a kialakításuk távolabb sem állhatna egy gamer videokártyáétól, a kinézetük ugyanis egészen letisztult, ráadásul teljes mértékben nélkülözi az RGB okozta fényorgiát.

Remek példa erre a ProArt GeForce RTX™ 4070 OC Edition, ami már megjelenésében is olyan hatást kelt, mintha csak egy művészeti kiállítás faláról lépett volna le. A stílusos fekete borítás, rajta az aranyló feliratokkal egészen lenyűgöző látványt nyújt, olyat, amiben egész álló nap szívesen gyönyörködnénk. Valódi bűncselekmény egy ilyen csodaszép kártyát plexi nélküli házba dugni, mert ezt bizony mindenkinek látnia kell.

A külső megfog, a belső megtart, tartja a mondás és ez bizony itt nagyon is igaz, ugyanis a gyönyörűen megmunkált borítás alatt egy igencsak marcona szörnyeteg bújik meg, ami csak arra vár, hogy letépje láncait és kiszabaduljon börtönéből. A 12GB GDDR6X memóriával felszerelt és 2535MHz-es órajelen pörgő (OC módban 2565MHz) kártya gond nélkül teljesíti a rá váró feladatokat, legyen szó akár tartós munkáról (három hónapos ingyenes Adobe Creative Cloud előfizetés is jár mellé), akár egy komolyabb erőforrást igénylő játékról. Utóbbiak esetében, ha támogatott, akkor élvezhetjük a Ray Tracing áldásos hatásait is, sőt, megkapjuk mellé a kizárólag a négyezres szériával elérhető DLSS 3 felskálázó rendszert is, aminek hála végleg búcsút inthetünk az fps droppoknak.

 

TUF – Az aranyközépút

Ezt követően folytassuk a középkategóriával, ahol rendszerint a kiváló ár/érték arányú népkártyák tanyáznak és ez természetesen most, a négyezres széria megjelenésével sincs másként. Korábban is jellemző volt, hogy a gyártók a lehető legtöbb igényt szerették volna lefedni, aminek következtében egyre-másra hozták ki az újabbnál-újabb, kisebb módosításokkal felvértezett videokártyákat. A nagy számok törvénye alapján persze várható, hogy néhány próbálkozás jobban betalál a többinél, amiket aztán rögtön felkapott a piac és onnantól kezdve, ha a csúcskategória alatt nézelődtél, akkor nagy valószínűséggel ilyen kártyákba botlottál.

Nagyon úgy fest, hogy hasonló sors vár az ASUS TUF Gaming GeForce RTX™ 4060 Ti OC-re is, hiszen bőven a megfizethető kategóriába esik, ráadásul erő terén sem spóroltak semmin. A 2625MHz-en pörgő vezérlő (OC módban 2655MHz) és 8 GB GDDR6 memóriával felszerelt kártya minden igényt kiszolgál, ráadásul strapabíró kialakításának hála attól sem kell félnünk, hogy könnyedén megadja magát, legyen szó alap vagy felhúzott állapotról.

Plusz pont, hogy a jól szellőző külső váznak, a nagyobb axiális ventilátoroknak és a masszív hűtőbordáknak hála sosem lesz gond a túlmelegedés, ráadásul mindezt csendben, minimális zajkibocsátással oldja meg a rendszer. Természetesen a cikkben szereplő többi eszközhöz hasonlóan itt is elérhető a Ray Tracing, illetve a DLSS 3 támogatás, sőt, ennél a modellnél már kapunk Aura-kompatibilis ARGB megvilágítást is, aminek köszönhetően olyan színben pompázhat a gépházunk belseje, amilyenben csak szeretnénk.

 

ROG Strix – A csúcskategóriás ragadozók

Végül pedig elérkeztünk a valódi csúcsragadozók territóriumához, ahol már nincs mellébeszélés, csak végeláthatatlan teljesítmény. Ezeknél a kártyáknál az ár csak másodlagos, a fő szempont a kimagasló erő és a hibátlan minőség, azaz, ha ki akarod hajtani magadból és a gépedből a maximumot, akkor itt biztosan meg fogod találni a hozzád leginkább illő szörnyeteget. Külön érdekesség, hogy nemrégiben vadiúj Super videokártyák léptek be ebbe a kategóriába, melyek közül akármelyiket is választod, egy darabig biztos nem kell majd aggódnod a játékok gépigénye miatt.

Ugyan a ROG Strix GeForce RTX™ 4070 Ti SUPER 16GB GDDR6X OC Edition és a ROG Strix GeForce RTX™ 4080 SUPER 16GB GDDR6X OC Edition sok mindenben eltérnek egymástól, mégis rengeteg a közös vonás bennük. Sőt, a képeket nézegetve szinte össze is keverhetjük őket, hiszen mindkettő hasonló színpalettával és motívumokkal játszik, ami leginkább annak köszönhető, hogy mindkét kártya hűtése ismerős elveken nyugszik. A TUF kártyánál már bemutatott rendszerek itt is visszaköszönnek és ahhoz képest, hogy milyen erő lakozik bennük a zajjal sem lesz igazán gondunk.

A 16GB GDDR6X memóriának és a magas órajelnek köszönhetően (amit szintén húzhatunk kicsit) ezeknél a kártyáknál találjuk meg a valódi, kompromisszum nélküli teljesítményt, hiszen nem fogjuk tudni olyan kihívás elé állítani őket, ami meghaladná a képességeiket. Valódi csúcskategóriás ragadozók ezek, méghozzá Ray Tracinggel és DLSS 3-mal megtámogatva, amit leginkább 1440p-ben tudunk kihasználni, csak aztán bírjuk táppal.

Ezzel pedig végére is értünk a három felhasználási kategóriát és a négy különböző videokártyát felvonultató bemutatónknak. Igyekeztünk a lehető legtöbb lehetőséget lefedni és minden egyes felmerülő helyzetre nyújtani némi alternatívát, legyen szó munkáról, belépőszintű gamer gépről, esetleg csúcskategóriás vadállatról. Reméljük, hogy mindenki talált magának olyat, ami felkeltette az érdeklődését, ha pedig további információt szeretnétek tudni róluk, akkor irány az ASUS weboldala, ahol leírások, specifikációk és mutatós képek tömkelege várja, hogy kiéhezve rájuk vessétek magatokat.

A cikk az ASUS Magyarország támogatásával készült.

Kapcsolódó cikkek

1.
1.
Extol
Az Nvidia mindig is erősen túl volt hypeolva
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...