Adathalász Discord linkek, elrabolt játékosfiókok, üres bankszámla (x)

Link másolása
A kellemetlen igazság az, hogy sosem voltunk még annyira kitéve a kártevőknek, mint ma. Akadnak jóval alattomosabb malware-ek is a klasszikus vírusokon, trójai szoftvereken és keyloggereken túl. Mire figyelj, hogy se a WoW-karaktered, se a bankszámlád ne legyen áldozat?

Felesleges lenne tagadni, mindenki rengeteg időt tölt a számítógép vagy mobilkészülék előtt. Mi, gamerek pedig az átlagnál is jóval masszívabban égetjük az adatforgalmat, online játékokat nyúzva és azokon kívül. És hát valljuk be azt is, hogy a hobbinkból és az általános internetes tájékozottságunkból adódóan hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy kevésbé veszélyeztetnek bennünket az online kártevők, ez azonban koránt sem igaz, csupán a nagy számok törvénye miatt sem. Gondoljunk csak az elmérgesedő LoL-mérkőzések post-match lobbijában érkező bizarr linkekre, vagy azokra a kéretlen üzenetekre, amik időnként Xboxon vagy a PlayStation Networkön célozzák az óvatlanokat. Mindez pedig csupán a jéghegy csúcsa, hiszen arra sem kell emlékeztetnünk senkit, hogy a Rockstar Games hanyag biztonsági rendszereinek hála elég egyszerűen belépnünk a GTA Online-ba, hogy máris tálcán kínáljuk fel bármely ismeretlennek az IP-címünket. 

A 30-as éveit taposó és afeletti sorstársak jól emlékezhetnek rá, hogy régebben alapvetés volt, hogy minden új Windows telepítéskor az elsők közt ficcent fel a gépre a NOD32 is, de a frissebb kutatások azt mutatják, hogy a fiatalabb korosztály egyre gyakrabban internetezik bármiféle biztonsági szoftver vagy vírusirtó nélkül. 

Ahogy említettük, az első és legfontosabb védvonal még a folyton a gép előtt tobzódó gamerek számára is a tudatosság. Általános ökölszabály, hogy mindig ügyelnünk kell arra, hogy ne osszuk meg a személyes adatainkat, válasszunk minél erősebb jelszót, illetve, ha van rá lehetőség, használjunk a bejelentkezésekhez jelszókezelőt és kétfaktoros azonosítást. Ezekkel, plusz az operációs rendszerünk hagyományos tűzfalával máris kiszűrtük a ránk leső veszélyek jelentős hányadát, ám ez ne keltsen bennünk hamis biztonságérzetet! Mindig a kártevők ismeretlen maradéka az, ami egy csapásra meg tudja keseríteni az ember életét. 

Ha kártevőkről van szó, nem a 2000-es évek derekán oly’ jól ismert browser hijackerekre, jött-ment taskbarokra és bizarr keresőmotorokra kell gondolnunk. Elég csak azokra az illetéktelen bányászprogramokra gondolnunk, amelyek a kripto-bumm óta csendben, a háttérben meghúzódva lassítják és verik tönkre az óvatlan felhasználók gépeit. A legalattomosabb kártevők mindig onnan érkeznek, ahonnan a legkevésbé számítanánk rá, legyen szó egy kósza Discord linkről, egy ártatlannak tűnő emailről vagy egy olyan keyloggerről, amivel az illetéktelenek, ha szerencsénk van, csak a World of Warcraftban csupaszítják le a karaktereinket, rosszabb esetben viszont megtehetik ezt akár a valódi bankszámlánkkal is.

Nem tudjuk tehát eléggé kihangsúlyozni, hogy a megfelelő védelem érdekében fő a tudatosság! Ennek az első és talán legfontosabb lépése pedig a megfelelő vírusirtó kiválasztása, hiszen még biztonsági szoftvert keresve is belefuthatunk átverésekbe vagy nem várt, kellemetlen “mellékhatásokba”.

Az egyéni védelemre mi az ESET otthoni csomagjait ajánljuk, amelyek alacsony erőforrásigényűek, és nem zavarnak meg értesítésekkel játék közben. A belépőszintű csomagjuk teljes, 24 órás védelmet, gyors és észrevétlen vírusellenőrzést, illetve biztonságos bankolást és böngészést biztosít otthoni eszközeinken, de találunk a kínálatban olyan megoldást is, amely az említett funkciókon túl megbízható jelszómenedzsert is tartalmaz, illetve lehetőséget ad az érzékeny adatok és fényképek titkosítására. A bizonytalanabbak számára jó hír, hogy ezeket 30 napon át ingyenesen, teljes funkcionalitással próbálhatjuk ki.  

Aki a legátfogóbb otthoni védelmet keresi, annak az ESET Home Security Ultimate csomagot ajánljuk, amivel 5-10 eszközünkön biztosíthatjuk a védelmet. A szoftverpakk, melynek 1 éves előfizetésére május 26-ig 20%-os kedvezményt kínál az ESET, a korábban említett funkciók mellett megbízható, korlátlan VPN-szolgáltatással és metaadat-eltávolítással biztosítja a teljes család védelmét.  

Egy szó, mint száz: az ESET prémium biztonsági megoldásaival nehéz lenne mellé lőni, még akkor is, ha igazán óvatosak vagyunk a hétköznapi internetezés során. Sosem árt, ha a háttérben kifeszítve áll egy megbízható védőháló, ami biztosítja a személyes adataink, pénzügyeink, fájljaink, készülékeink és nem utolsó sorban a családunk biztonságát. 

A legfőbb persze mindig a tudatosság és a tájékozottság, melynek kapcsán szarvashiba lenne, ha nem említenénk meg a Hackfelmetszők podcastet! A rendszeresen visszatérő adások informatív és szórakoztató formában foglalkoznak az online biztonság témáival, ráadásul a srácok korábban külön adást szenteltek a gamerekre leselkedő veszélyeknek is – ez utóbbi adást lent mellékeljük, mindenképp érdemes meghallgatnotok: 

A cikk az ESET támogatásával készült.

1.
1.
Extol
Mióta a kínai kommunisták jelentős részesedést szereztek a Discordban, azóta nem használom.
Az ESET jó szoftver, sok éven át voltam fogyasztója. Most Avast-on vagyok, ennek viszont nagy az erőforrásigénye, ezért Malwarebytes-ra fogok áttérni. Én spec sosem voltam aktív védelem nélkül, és ha nem feltétlenül szükséges, nem sűrűn megyek új oldalakra, és használok reklámblokkolót, mivel azok között is sok veszélyes elem van
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...