Aeon Flux

  • Írta: Ca$h
  • 2005. december 4.
Link másolása
Megmondom a frankót férfiasan, én először akkor találkoztam az Aeon Flux-szal mikor a teaser trailert megtekintettem az apple.com-on. Néztem néztem, de nem igazán fogott meg. Arra gondoltam, hogy na… megint csak egy Mátrix koppintás abból is a gyengébbik fajta. Beleestem abba a tipikus hibába, amibe azok az emberek szoktak, akik nem ismernek történetesen egy képregényt vagy éppenséggel egy játékot.
Ugyanis ezekkel az emberekkel szokott előfordulni, hogy fogalmuk sincsen arról, hogy mit látnak és mivel nem tudják hova tenni az egészet, ezért más filmekhez hasonlítva, esetlegesen rossz következtetésekre jutnak. Meg kell, hogy mondjam nem véletlen az effajta reakció, hiszen javarészt a játék illetve a képregény adaptációk, semmit sem érnek. Tisztelet a kivételnek, lásd. Mortal Kombat, Doom, Spiderman és az X-Men. De az igényes produkciók ritkaság számba mennek, és ha egyszer egy bemutató nem fogja meg az embereket, akkor kevés esély van arra, hogy be fognak ülni a moziba, ahol még ráadásul fizetni is kell majd érte ugyebár. Félretéve a felesleges rizsázást, szó ami szó, nem teccet a teaser. De ez a cím hogy Aeon Flux, valahogy olyan ismerősnek tűnt. Utánanéztem a neten és nem kellett hozzá sok idő, míg beugrott végre, hogy honnan volt ilyen ismerős. Az Animátrix egyik rajzolójának lassan kultusz számba menő rajzfilmjéről van szó, amit rengetegen szeretnek és nagy a rajongó tábora is (történetesen most jelent meg külföldön 3dvd korongon).Az Aeon Fluxot az az ember rajzolta, aki az anmiált Mátrixban a „Matriculated" részt pingálta, valljuk be egész eredményesen. Aki látta azt a részt tudja mire gondolok, aki nem az meg mindenképen pótolja be ezt a lemaradását…



Szóval Aeon Flux. Ebből az Aeon rész tiszta, mivel ő a főszereplő csajszi, a Fluxot viszont sajnos még nem sikerült megfejtenem, ami vagy a szegényes angol tudásomnak köszönhető (középfokú szakmai :)), vagy annak, hogy hulladéknak számítok, mint történetmegfejtő! De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy mire számítson aki beszerzi a stuffot. Kérem szépen; ez a kis progi nem más, mint egy turmix, egy igencsak ízletes turmix, aminél gondosan odafigyeltek a készítők, hogy minden friss és ízletes legyen. Van benne egy kis Bloodrayne, persze csak a legjobb tulajdonságok belőle, (miért, van rossz is? :)), ezenkívül egy jó nagy adag Prince of Persia, betartva a jó öreg klasszikus vonásokat és természetesen nem feledkeztek meg a Mátrixról sem, ami leginkább a hangulatban érezhető. Nem baj ez, ne higgye senki, mert a turmix finom, ízletes és igényes is.



A játék egy igencsak impozáns kezdéssel indul, amiben először az eredeti rajzfilm képsorait figyelhetjük végig, ami később egy frappáns vágással átvált CGI képsorokba, ráadásul az igencsak igényes fajtába. Charlize Steront meglehetősen élethűen lemodellezték, már ami a fejét illeti, mert a testére leginkább csak azt lehet mondani, hogy csak szeretné a kedves kis oscar díjas színésznőnk ha ilyen lenne nekije. :) Szóval az intro kellemes és hangulatos. Miután kiválasztottuk a kimentett állásnak a helyet, egy ugyancsak ötletes megoldással be is vezetnek minket az irányítás rejtelmeibe. Itt adódnak az első kisebb gondok, mivel mindenkinek fel fog tűnni, hogy a játék stílusa erőteljesen hasonlít a PoP-ra, de az irányítás sokszor nem egyezik meg vele, ami miatt bosszankodni fognak azok, akik már megszokták az eredetit. Nem tudom, hogy miért kellett változtatni azon, ami már amúgy is remekül működött, de ők tudják. Csak hogy egy példával éljek. A PoP-ban, ha fel akarunk futni a falra, elég csak a jobb ravaszt megnyomnunk és a kedves herceg készségesen meg fogja tenni, amit elvárunk tőle. Az Aeon Flux-ban viszont a jobb ravaszt áttették a bal oldalra, és ha ez még nem lenne elég, az „A"-t vagyis az ugrást is meg kell hozzá nyomnunk. Kellemetlen ez a dolog, főleg pár nappal a PoP3 megjelenése előtt. :) Nu mind1! Ha nagy nehezen megbirkóztunk az irányításon belüli különbségekkel, akkor viszont már nagyon nagy mókában lesz részünk.
 


A játék menete rendkívül élvezetes, pörgős és változatos, amihez nagyban hozzájárul a remek grafika, a jó kis verekedős mozdulatok, ezen kívül Aeonnak a gyönyörű szép kecses mozgása is. Küldetéseink során sokszor lesznek olyan részek, ahol segítségül kell majd hívnunk a kis fekete özvegyre emlékeztető robot pókjainkat, akiket irányítva egy játékon belüli játék fog létrejönni. Egyszerűbb néven mini-game. Ezeknél a részeknél időre el kell érnünk a megfelelő helyre, miközben mindenféle akadályt ki kell majd kerülnünk, vagy éppenséggel a lézersugarak elöl kell majd menekülnünk. A lényeg végülis az, hogy az idő, amire szükségünk van, sosem lesz elég, ezért az elszórtan elhelyezett sárgán világító energiacellákat is össze kell majd szednünk, nem kevés bosszúságot szerezve ezzel magunknak. Ha minden megvan és elértük a célt, akkor újra visszakapjuk Aeont, akivel a kinyitott kapukon átszökdécselve tovább irthatjuk az ellent. Van még egy kellemes kis vonala a játéknak, mégpedig azok a részek, amikor az előre kijelölt helyeken igénybe vehetjük a Batmanes „vasmacskánkat". Ilyenkor, elkezdünk lefelé zuhanni, valami eszeveszett magasságból, az ellenfeleink persze nem lesznek restek, lőnek majd ránk mint az állat, de Aeon nem ijed meg tőlük, a testhelyzetét folyamatosan változtatva, a kézi fegyverével non-stop lövöldözve, azon vesszük észre magunkat, hogy mire földet érünk, senki sem marad életben utánunk. Persze mindig gondosan figyeljünk arra, hogy a landolás előtt, milyen gombot kell majd megnyomnunk, különben szegény kiscsajszi csúnyán ér földet. Ez is csak egy a sok közül, ami látványossá és élvezetessé teszi ezt a remek kis programot. Melegen ajánlom mindenkinek, aki szereti ezt a mászkálos, akciós, gizdaságos stílust! Éljen az Aeon Flux, ami meglepően kellemes órákat fog nyújtani nekünk, de csak addig, amíg meg nem érkezik a PoP – TTT, természetesen. Mert ha a kedves herceg újra kalandba kezd, senki sincsen aki az útjába állhatna… :)
1.
1.
DON GONDOCS
Kár hogy annak idején félbeszakadt a fejlesztés és amikor folytatták akkor már megváltozott a platform lista. Pedig azért tud egyet s mást a játék.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...