Heroes of Might & Magic V

  • Írta: Ca$h
  • 2006. június 10.
Link másolása
Hát igen, így jár az, aki az eredeti játékok megjelenésére vár, főleg, ha az még ráadásul magyar változat is. Ha egy picit megkésve is, de itt van nektek egy kis cikk erről a fantasztikus játékról, bár a magyar változat még mindig nem jelent meg, ezt csak így (zárójelben) jegyezném meg, azért valamit lekarcoltam nektek…
Nem tudom, ti hogyan vagytok vele, de nekem a Heroes of Might and Magic sorozat szinte végigkísérte az életemet, egészen az érettségitől a mai napig. Emlékszem az egyik haverom mutatta még meg az első részt, ami annyira teljesen képes volt az embert elvarázsolni, hogy voltak napok, amikor nem is aludtunk miatta. Egy egész szép kis Heroes fan brigád jött össze, akikkel állandóan együtt játszottunk. Pedig a hálózati játék akkoriban még olyan volt a Heroesban, hogy amíg a másik lépett addig neked végig sötét képernyőt mutatott a monitoron. Nem tudom, hogy a mostani részekben hogyan van, de ez valami eszeveszettül rosszul volt kitalálva annak idején. De mindez nem számított, hiszen állandóan, éjt nappallá téve csak vele nyomultunk. Sok jó játékot csináltak már azóta, de a Heroes volt idáig az egyetlen, amit egyszerűen képtelenség abbahagyni. Nem sokkal később megjelent a második rész, ami még az elsőnél is jobb lett, tele volt újításokkal és a grafikája is szebben sikerült. Ekkor volt egy olyan időszak az életemben, kb. egy hónapig tartott, amikor teljesen felborultak az éjszakák és a nappalok. Emlékszem tél volt, tehát tovább tartottak az éjszakák, erre hamar rájöttünk a haverommal, és mindig akkor feküdtünk le aludni, amikor feljött a nap. Pihentünk pár órát, és már toltuk is tovább. Tudom, hogy furcsának tűnik, de valóban így volt, egy egész hónapon át. Semmi más csak Heroes.


A harmadik rész megjelenéséről már lemaradtam, csak évekkel később ismerkedtem meg vele, majdnem akkor, amikor már negyedik rész is volt. De rá kellett jönnöm, hogy ez a rész sikerült idáig a legjobban. Minden tökéletesen egyensúlyban volt benne, teljesen rabul ejtette az embert. Ekkor ismertem meg a mostani szerelmemet, akiről kiderült, hogy fanatikus Heroes rajongó, olyannyira, hogy mással nem is hajlandó játszani csak vele. Sok mindent nem tudott a játékban, megtanítottam pár trükkre, és innentől fogva rengeteget nyomtuk együtt. Bár az hamar kiderült, hogy egymás ellen nem érdemes küzdenünk, mert csak veszekedés lesz belőle, de egymással co-opban már minden simán ment. Felbuzdulva a sok Heroes partyn, vettünk is egy jobb gépet, amire megvásároltuk a Heroes IV-et minden kiegészítéses lemezzel együtt. Hát ezt nem kellett volna. Bár nekem tetszett a játék, de valahogy hiányzott belőle az a varázslat, ami miatt A Heroes az ami. Nem tudott lekötni minket, csak egy (!!!) napig! Úgyhogy vissza is tértünk a háromhoz. Amikor is egy szép napon eljutott a fülembe a hír, hogy jön az ötödik rész, amiről csak szerényen azt híresztelték, hogy a Heroes III-ra fog épülni, csak sokkal szebb lesz a grafikája, és ez lesz idáig a legjobb rész. Bevallom, felkeltette az érdeklődésemet a dolog.


Végigkísértem minden egyes lépcsőfokát a készületeknek, ha jól tudom még valami olyasmi is történt, hogy kiadás előtt a készítők megkérdeztek pár rajongót, hogy jó lesz-e így a játék, és kiderült hogy nem igazán. A Rajongók szinte könyörögtek, hogy javítsanak ki benne pár dolgot, ami miatt el is csúszott a megjelenés. De végülis pár hónappal ezelőtt le lehetett tölteni egy játszható demót, amiből minden kiderült. Többek között az is, hogy tunningolni kell a pc-met. Úgyhogy vettem egy nagy levegőt és feltunningoltam magam, egy jó erős középosztályú gépre:

Proci:        AMD64 Athlon 3000+
Alaplap:    ASUS K8N NForce2
Ram:        1,5giga
VGA:        Geforce 6600GT 128MB

Hogy ezt miért kellett leírnom? Hát azért kérem szépen, mert most hogy végre megjelent a teljes játék nem tudok minden apró grafikai feature-t bekapcsolni a beállításoknál, mert akkor játék közben, ha forgatom a pályát, egy idő után úgy beszaggat, hogy még kilépni sem tudok belőle annyira lassú. Pedig csak 1280x1024-ben toltam a gammát. Persze ez csak akkor van, ha az ég világon mindent maxira raktam. Úgyhogy ez… bevallom egy kicsit nyakon ütött, tekintettel arra, hogy nem keveset költöttem a gépre. De legyen ez az én gondom, akkor most beszéljünk pár szóban magáról a cuccról is.


Igazából szinte csak jókat lehet mondani róla, mert mindent hibát amit elkövettek a negyedik részben, itt kijavítottak. Rájöttek arra, hogy már túlságosan túl lett bonyolítva a játék, annyi mindenre kellett figyelni, hogy a játék élvezésére már nem is jutott idő. Észre fogjátok venni, hogy minden téren teljesen a harmadik rész volt a mérvadó, ami a leginkább megváltozott benne az a grafika. Ilyen csodaszép még sosem volt kedvenc játékunk. Minden egyes milliméter mozog és él a képen. Teljesen 3D minden, ahogy manapság ez elvárható egy játéktól. Ki/be lehet zoomolni és arra lehet forgatni a kamerát, amerre csak akarjuk. Sokszor szükség is lesz rá, mert nem mindig fogjuk észrevenni a sok felvehető tárgyat, amik elszórva hevernek a földön. Engem egy kicsit zavart, hogy ebben a részben amikor a kurzorunk lóvá alakul és menni tudunk hősünkkel, a ló fejével tudjuk majd meghatározni a pontos útvonalat, nem pedig az egész testével, mint ahogy a III-ban volt. De ez nem egy nagy dolog, csak apróság. Sokkal inkább szót kell ejteni a csatákról például. Amik olyan látványosra sikerültek, mintha valami filmet néznénk a Pixartól. Elképesztő mennyiségű varázslattal fogunk találkozni, mint ahogy megtanulható képességekkel is. Külön öröm volt a számomra, hogy ebben a részben már a hősünkkel is tudunk támadni, ami eleinte nem fog olyan sokat érni, de később, amikor már rendesen feltápoltuk, meglehetősen nagy segítségünkre lesz. A másik hihetetlenül szép dolog amit megcsináltak benne, azok a városok. Természetesen itt is mindent forgathatunk, minden 3D, de annyira szépen meg lett csinálva, olyan varázslatos, meseszerű, látszik hogy rengeteget dolgoztak a designerek velük. Sajnos vagy nem sajnos, de ebben a részben is olyan elképesztően durván játszik a gép, hogy meg vagyok győződve róla, hogy csal. Ahogy szép lassan előrehaladunk a játékban, észre fogjuk venni, hogy ha nem mindent pontosan akkor, a megfelelő időben csináltunk amikor kell, vagy ha nem mindent tökéletesen kitervelve léptünk meg, akkor a gép pillanatok alatt végez velünk. Érdekes módon, tisztára úgy tűnt nekem, mintha a gépnek több szörnye termelődne hetente, mint nekünk, majd csak figyeljétek meg. Szóval ezek gusztustalan dolgok, de a vérbeli Heroes-osok már megszokhatták ezt, és sokkal jobban szeretik a „Hot Seat"-es játékokat, amik mindig is a legjobb mókáknak számítottak, persze csak az egymás elleni csaták után.


Summa summarum, jó játék a Heroes V. Valóban a legjobb rész. Bár sokan nem így gondolják, de szerintem jót tett a sorozatnak az Ubisoft. Ezek az emberkék ott a cégnél értik a dolgukat, elég ha csak ilyen nevekre gondolunk mint: Prince of Persia, vagy éppenséggel a Splinter Cell. Szóval ezek az arcok értenek a játékiparhoz. Köszönjük meg nekik ezt a remek játékot, köszönjük meg, hogy nem hagyták elveszni ezt a legendás sorozatot és reménykedjünk, hogy lesz még folytatás!
7.
7.
Reval95
Rage Már bocsánat és nem akarok udvariatlan lenni, de amit írsz az nem igazán igaz. Úgy írom ezt, hogy kivittem a sima Heroes V-öt, a scenariókat is, most pedig a Hammers of the Fate-el játszom, hozzáteszem normálon mindent. Sajnos bizony voltak olyan pillanatok, amikor a gép pofátlanul lecsalta a meccset. És még csak nem is az idegesített, mint ami a Heroes III-ban vagy a II-ben, hogy a gép megállás nélkül hozza az ultimétebbnél ultimétebb legyőzhetetlen seregeket és hősöket, hanem, hogy a gép harc közben konkrétan csal. Nekem nagyobb a kezdeményezésem, mégis ő léphet többször, amikor akar, ha van szerencse skill-je akkor a fél seregemet viszi magával, ráadásul nekem 10-ből 3-szor van szerencsém, neki meg 10-ből 8-szor, arról nem is beszélve, hogy néha a mozgáspontja is kicsit gyanúsan sok. És ezt nem írtam volna le, ha csak pár alkalomról lett volna szó, sajnos nagyon nem. Szóval, de, igenis csal a játék, ettől függetlenül vannak bőven élvezetes pontjai és jócskán ügyeltek a balanszra, a III sok betegségét ebben kigyógyították, de ahogy látom vannak még bajok.
6.
6.
BDK1997
Megvan magyar felirattal,és nagyon tetszik!!!! :D

IMÁDOM!!!!!! :D:D:D
5.
5.
csimpee
4.
4.
Dentis 360
Szerintem a Heroes-nak jól jött az új világ,Asha...Valahogy szerintem sokkal jobb mint Erathia.Persze ezt mindenki döntse el maga...:)
3.
3.
nero1979
Sziasztok. Nemreg van meg a jatek de mar jopar orat lenyomtam :P. Varom a magyarositast vagy mar megvan? ha igen hol lehet letolteni? Kossz Ird meg ide
2.
2.
Rage
Sziasztok. Haverom azon van kiakadva, hogy hogy lett a neve Heroes 5, amikor semmi köze a másik világokhoz /Erathia pl/. Sztem ez nagyon apróság.
1.
1.
Rage
Zoiadnak igaza van. Aki nem tud stratégiával játszani az béna, és nem a játék a szar. Az maradjon az NFS-nél, mert úgy látszik máshoz nem ért. Am, sztem nagyon cool a játék, és nem csal egyáltalán, csak tudni kell vele játszani.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...