Command & Conquer: The First Decade

  • Írta: Ca$h
  • 2006. július 14.
Link másolása
A 80-as évek vége felé Louis Castle (a Westwood atyja) cimborájának szüksége volt egy nyomtatóra, amit csak Louis irodájában talált meg, ez az iroda pedig tulajdonképpen kétfunkciós volt egyben, mivel kocsikat is tárolt benne a tulajdonosa. Egyszerűbben fogalmazva Louis első irodája a garázsa volt. Valahonnan innen indult a Westwood karrierje, szinte sehonnan, pénz nélkül.
A két alapító tagnak az volt az álma, hogy olyan játékokat csináljanak, amik nem csak egyszerűen szórakoztatóak, hanem valamilyen szinten művészi alkotások is, de ezek elkészítéséhez művészekre volt szükség ugyebár. Akkoriban meg igencsak kevés olyan művész rohangált a munkaerőpiacon, akik magasan képzettek voltak a szépművészetben és ráadásul még a számítógépekhez is értettek. Éppen ezért Louis azt mondta az újonnan felvett embereknek, hogy azt az istenadta tehetséget, ami velük született nem lehet senkinek sem megadni, de ő meg tud nekik tanítani mindent a programozással kapcsolatban. Ezek után születtek a jobbnál jobb játékok a Westwood kiadásában, csak hogy egyet említsek a nagy nevek közül, ilyen volt például az „Eye of the Beholder" sorozat is, ami hatalmas babérokat aratott annak idején. Míg végül elérkezett az 1992-es év, amikor elkészítették első RTS játékukat a „Dune 2"-őt. Ezzel teljesen megreformálták a stratégiai játékokról alkotott akkori képet. A siker nagy volt, de nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a stílust, a Dune után megjelenő Blizzardos Warcraft tette még kedveltebbé és még mindig ők uralják a piacot ezen a téren.


A Dune sikerei után új kihívás után nézett a Westwood, ekkor született meg a C&C alapötlete. Louis és csapata egy olyan játékot szerettek volna készíteni, ami sokkal inkább egy történet, filmes elemekkel megpakolva, mint csak egy szimpla játék. De mivel akkoriban a számítógépek még igencsak gyerekcipőben jártak és mivel pénzük sem volt még olyan sok. Ezért az átvezető történeteket felvették kamerára, majd vegyítették egy kis egyszerű számítógépes grafikával. Mivel profi színészekre eleinte nem volt pénzük, ezért majdnem az összes szereplő a csapatból lett kiválasztva. Szerencsére a siker mindent elsöprő volt, akkoriban 1995-ben még soha, senki sem csinált ehhez foghatót.


A C&C pillanatok alatt több százezres, a későbbi részek után meg milliós rajongó táborra tett szert, ami a mai napig is csak gyarapszik. 1996-ban elkészítették a Red Alertet, ami valójában csak egy kiegészítő lemeznek készült (az örökké elégedetlenkedő rajongóknak), éppen ezért látták el ilyen vicces és abszurd történettel (a cinikus vonal egyébként végig érezhető a játékon). Arra még csak álmukban sem gondolhattak, hogy a Red Alert sokkal nagyobb siker lesz, mint a C&C ezért úgy döntöttek, hogy megtartják ezt a vonalat is, mint egy alternatív C&C világot, hátha jól fog még jönni egyszer. Jól is jött, egyik játék jelent meg a másik után és mindegyik hatalmas siker lett, szépen lassan eltelt 10 év és elérkeztünk 2006-hoz.


2006 februárjában, mikor a First Decade (első dekád, vagyis tíz év) megjelent, már sejteni lehetett, hogy ennek komolyabb oka is lesz majd. A kiadók nem ok nélkül adnak ki egy ilyen volumenű terméket, és nem véletlenül szokták ellátni ilyen címmel sem. Mint az később kiderült, ez valóban csak az első tíz év volt, mert jövőre jön a C&C 3 – Tiberium Wars, a rajongók nagy örömére és mi már csak abban reménykedhetünk, hogy nem fogják elszúrni. Lássuk akkor, hogy mire számítsunk, ha beinvesztálunk erre a remek díszdobozra.


Először is látni fogjuk, hogy 1 dvd-re rápakolták az összes eddig megjelent C&C játékot (összesen 12 cd-t), ami igencsak nagy teljesítmény, lévén ha felrakjuk az összeset egyszerre, az több mint 10 gigát fog elfoglalni a HDD-n. A doboz tartalmaz még egy extra dvd-t is, amit igyekeztek megpakolni mindenféle érdekességekkel, ezekre majd a cikk végén kitérek. Aztán találni fogunk még egy B4-es méretű kisposztert is, aminek az egyik oldalán egy Ion Cannon látható éppen lövésre készülve, míg a másik oldalon szerintem egy C&C3-as concept tank van, lévén nem tudtam beazonosítani egyik régebbivel sem. Jó kis poszter, cool meg minden, csak győzzük kihajtogatni azt a minimum 4-5 törést ami benne van, a zsebméretre hajtogatás miatt. A doboz maga nagyon szép, érdemes akár dísznek is kirakni, szerintem sokan lesznek (köztük én is), akik így tesznek.


Az első és legfontosabb kérdés, ami mindenkiben fel fog merülni az, hogy vajon mennek-e a régebbi C&C játékok. Gondolom, sokan vannak, akik észrevették, hogy a Red Alert 2-től visszamenőleg egyszerűen nem mennek a C&C-k XP-n. Szerencsére ez a probléma itt már meg lett oldva. Természetesen tökéletesen fut mindegyik rész. Viszont eléggé hanyag munkát végeztek a készítők, mert az összes részt meghagyták eredeti felbontásban. Azt mondjuk megértem, hogy nem kódolták át mindet, de az első C&C-nek volt egy Windows '95-ös verziója, ami gyönyörűen meg volt csinálva magas felbontásban. Nem tudom, hogy legalább ezt miért nem tették rá. Ha már a fekete bárányoknál vagyok, lássuk őket szépen sorjában. Nem olyan nagyon zavaró dolog, de nekem sajnos nem tetszett. A rajongók már megszokhatták az eszméletlenül designosan megrajzolt installokat, amit mindig precízen és látványosan megoldottak a készítők. Sajnos ezeket itt felejtsük el, mivel sem akkor, ha mindent felrakunk egyszerre, sem pedig akkor, ha csak egy-egy progit aplikálunk, nem fogjuk újra látni egyik ilyen jó kis cool installt sem. Szerintem ez azért gáz, mert már ezek is remekül megadták az alaphangulatot még a játékok elején.


A másik dolog, ami viszont már nagyon zavaró lesz, az átvezető animációk minősége. Sajnos ezeken sem változtattak semmit. Annak idején ugyebár sokkal alacsonyabb felbontást használtak, ami itt keményen meg is fog látszani, minden egyes kisfilmnek a képe szét lesz esve, csíkos lesz, nem optimalizáltak rajtuk semmit. Ebből is látszik, hogy a First decade egy összecsapott munka, nem méltó a C&C megszokott színvonalához. Végül de nem utolsó sorban én úgy gondolom, hogy tíz év munkája alatt, azért több extrát is össze lehetett volna gyűjteni arra a szerencsétlen második dvd-re. Ez is több persze mint a semmi, de azért mégis! Lássuk akkor az extrákat:

- The First Decade: A készítők mesélnek élményeikről ebben a kisfilmben, hogyan ismerték meg a sorozatot, és hogy hogyan vált az életük részévé.
- Louis Castle Interview: Ebben az egymást követő 3 kisfilmben tudjuk meg talán a legérdekesebb dolgokat, egyenesen attól az embertől, aki az elejétől fogva ott volt, mikor minden született.
- 10 Yeaers of C&C: Itt minden egyes részhez láthatunk egy kisfilmet és kommentárt, érdekességeket a készítésükkel kapcsolatban.
- The Future: Pár perces kisfilm, amiben csak sejtelmesen megemlítenek pár szót a C&C3-ról és a jövőbeli tervekről.
- The Community: A készítők a játék rajongóiról mesélnek, hogy milyen hihetetlenül sokat köszönhetnek nekik, és hogy milyen nagy is ez a tábor valójában.
- A tribute to C&C: Megnézhetünk 6 rajongói kisfilmet, egy jól megszokott Red Alertes kommentátor szövegelésével végig kísérve. Eléggé vicces, de azért annyira nem…
- Bonus Feature: Itt találni fogunk egy trailert, ami valószínűleg Amerikában ment a tv-kben. Ezen kívül egy nagyon baba kisfilmet, a concept artwork-ről, vagyis a megrajzolt tervekről. Ez volt a kedvencem, mert teljesen a Mátrix első részének az extra dvd-jén lévő hangulatára épült az egész. Végül, pedig megnézhetjük a creditet a készítőkkel.


Nehéz dolgom van, mert nagyon régóta meg akartam már venni ezt a dobozt és nagyon örültem is neki, mikor végre a gyűjteményembe került. Jó dolog, hogy minden egyes C&C megvan végre és működnek is rendesen. De valahol úgy érzem, hogy sokkal több időt kellett volna fordítani erre a projectre. De sajnos az árán is látszik, hogy eléggé kis költségvetésből hozhatták ki, éppen ezért annak örüljünk gyerekek, ami van. Ha szőrös szívű teszter akarok lenni, akkor nem adhatok több pontot, mint amit jobbra láthattok. De mint hatalmas C&C rajongó szívem szerint akár még 10 pontot is adnék rá, megköszönve az EA-nek, hogy gondoltak a régi jó rajongóikra…
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...