Assassins Creed

  • Írta: Drago
  • 2007. február 5.
Link másolása
Legelőször ígéretemnek kell eleget tennem, ugyanis Zoenn kollega megkért, hogy ha már voltam olyan kedves és elcsakliztam az ő előzetesét, akkor legyek oly kedves és említsem meg, hogy ő most tulajdonképpen nagyon elfoglalt, de „mindent az olvasóért” és ezért átadja a lehetőséget nekem. Közlemény letudva, irány a játék.
A nagyszerű, kreativitásáról és hangulatteremtő képességéről többször is tanúbizonyságot tevő Ubisoft Montreal már lassan 3 éve fejleszti a játékot (és azért sem fogom őket puha uborkának nevezni…). Sok információ keringett a játékról, mindenki fellelkesült annak idején, amikor a Microsoft X05-on még Project Assassin néven bemutatták. Voltak spekulálások, fals információk, vizionálások, PlayStation 3 exkluzivitás meg miegyéb, épp itt van már az ideje, hogy lesöpörjük az asztalt, és tiszta vizet öntsük a pohárba. Ön most az Assassin's Creed megahiperszupertutijó bemutatóját olvassa, mert ez itt a „Negyedik dimenzió", mert ön most a „Negyedik dimenzióban" van. A „Negyedik dimenzió", dimenzió, dimenzió… Úgy gondoltam kipróbálok már ilyen bulváros dolgokat is. De most már belátom, hogy nem való ez ide, meghagyom hát ezt más lapoknak, akik ilyen és ehhez hasonló „nagyszerű" szlogenekkel traktálják az olvasóikat. Lássuk inkább a lényeget: az eddig megjelent információk rendezett sorait.

A történet és a Sci-fi szál.

A felújított Prince of Persia trilógia, vagy a nemrégiben megjelent negyedik résszel büszkélkedhető, Tom Clancy regények alapján készült Splinter Cell sorozat is az Ubisoft Montreal kezei közül került ki. Az Assassin's Creeddel minden esély megvan arra, hogy új, nagyszerű és sikeres márkanevet és egyben játékot rakjanak le az asztalra a francia székhelyű fejlesztők. A játék története a XII. századba, pontosabban 1191-be kalauzol el minket. Tart a Harmadik Keresztes Hadjárat, egymás ellen csatáznak Oroszlánszívű Richárd keresztes lovagjai és a Szaracén harcosok. Az általunk irányított Altair (arabul szárnyaló sast jelent) egy orgyilkos csoportosulás magasan képzett tagja, mely egyelőre úgy tűnik, hogy nem áll egyik oldalon sem. Mindkét harcoló tábor magas rangú tisztjei közül kell kiiktatnunk egyes személyeket. A történet előrehaladtával azonban hatalmas, a világot felölelő összeesküvéssel találjuk szembe magunkat… Ha a történet nem is, a helyszín mindenképp egyedi, nem sűrűn játszhatunk ebben a korban ezen a területen.


Kavarodásra adhat okot a sokfajta sci-fire utaló apróbb jelzés. Már az első videó kezdetekor is volt egyfajta vibrálás a képen, mintha tévén keresztül néznénk a videót magát is. Elsőnek mindenki azt tippelte, hogy időutazóval állunk szemben, de ezt a kedves producer, Jade Raymond nyíltan tagadta. Legvalószínűbb spekulálásnak az tűnik, hogy egy számítógép memóriájában játszódnak az események, a gép eleveníti fel a történteket. Például ha véletlenül meghal Altair akkor a „System Offline" felirat jelenik meg, mely egyfajta hibának is felfogható. (Ez összefügg a csapat előző játékában a Prince of Persiában a történetmeséléssel is. Amikor meghalt a főszereplő, Farah szólt, hogy ez nem is így történt és újrakezdi a mesélést.) Az X06on levetített X360as játékmenetet bemutató demóban a képernyőn középen a „memories /01" jelent meg, balra a „hard drive", jobbra az „options" felirattal, amikor a karakter meghal. A kezelői felület (HUD) is eléggé modernre sikeredett. Végső soron semmi sem biztos. Még mindig kérdéses, hogy mi is valójában az igazság. Szerintem azért köze lesz a „nagy összeesküvésnek" ehhez, biztos információt ám egyelőre még erről nem sikerült felkutatni, ugyanis a kedves francia fejlesztők úgy gondolták, hogy most ők cipzárt húznak a szájukra, és nem szólnak egy szót sem. Nem baj, annál izgalmasabb lesz maga a játék.


Szabadság, szerelem/szeretem.

Jeruzsálem, Acre és Damaszkusz városaiban kell majd ténykednünk. Ezeket a különbözői középkori feljegyzések alapján teljes valóságukban építették fel. Korhű épületek, házak, tetők, utcák, terek várják, hogy felfedezzük őket. A 3 város között teljesen szabadon mozoghatunk, a külföldi sajtóban példaként mindenhol a Grand Theft Auto és a The Elder Scrolls IV: Oblivion nevek hangzanak el példaként, melyek maguk is a nagy szabadságérzetükről híresek.


A készítőknél több szabályt fektettek le a játékkal kapcsolatban. Elsőnek itt a „2 inches szabály": Ez a szabály azt mondja ki, hogy minden tárgy, tereptárgy, épület, ami 2 inchnél nagyobb, azzal interakcióba léphetünk, ergo megmászhatjuk az egész várost tetőtől-talpig. Ezt már sokszor elsütötték, de mindig voltak láthatatlan falak, amiket nem tudtunk átugrani, megkerülni. Tipikus példa a GTA 3, ahol voltak azért nem elérhető helyek. (180 fokos ellenpéldaként felhozhat a régebbi FPS-ek, ahol meg csőben mentünk semmifajta non-lineáris megoldást nem kínáltak fel, mely megint egy végletet képvisel, szerencsére ebben a játékban ilyenről szó sincs.) Az Assassin's Creedben egyelőre úgy tűnik, hogy a szabadság tényleg teljes. Bárhova, hangsúlyozom BÁRHOVA fel lehet mászni, ugrani kúszni. Csodás. Ehhez kapcsolódóan fontosnak vélem megjegyezni a karakter-animációt. Altair egész mozgása olyan valóságszerű, olyan hihetően van megcsinálva, hogy szegény perzsiai herceg is csak fejet bólinthat neki. Hihető, mesés és nem találok szavakat. Nem csoda, hisz az Assassin's Creedben 700 különálló, egyedi mozgás- és karakter-animáció található majd meg. Mit is jelent ez? A Prince of Persia: The Sands of Timeban, ami a mai napig is az egyik legjobb karakter-animációt tartalmazó játékként maradt meg mind a sajtóban, mind a köztudatban, „mindösszesen" 500 ilyet tartalmazott. Na, kapizsgálod már?


A nagy hármas.

A teljes becserkészését 3 nagyobb részre lehet osztani a tevékenységeink szerint. Első a megfelelő helyszín és az áldozat felkutatása. A tömegben beszélgetéseket kell kihallgatnunk, meg kell figyelnünk az őrjáratokat, még akár zsebtolvajlásba is kezdhetünk, csak hogy információhoz jussunk. Miután megvannak az információk, hozzákezdhetünk magához az elimináláshoz. Többféleképpen is megoldhatjuk a kérdést (akárcsak például a Hitman részekben). Akár a háztetőkről távolsági fegyverrel iktathatjuk ki, vagy a tömegben feltűnésmentesen megközelíthetjük az áldozatunkat, hogy közelről elintézhessük, majd vissza a tömegbe, és sipirc. A játékban nagy hangsúlyt fektettek a tömeg reakcióira. Ha a tömeg szeme láttára mászunk fel a falakra, akkor a bámészkodók ámulni és bámulni fognak, akár ujjal is mutogatnak majd ránk, amivel felhívhatják a városi őrség nemkívánatos figyelmét mutatványunkra, így nehezebb lesz a dolgunk. Az újfajta irányítás (erről később) lehetőségei miatt, például ha fellökünk valakit a tömegben, nagy az esély, hogy ő visszalök, majd láncreakciót indítva ezzel igazi tömegverekedés kerekedhet, mely jó figyelemelterelés. Vagy akár csak szépen sodródhatunk az árral. A döntés természetesen a körülményekhez képest mégiscsak a miénk lesz. A missziónk befejezése a helyszínről való elmenekülés lesz valami biztonságos helyre. Ekkor is próbálkozhatunk a háztetőkön menekülni, vagy éppen a tömegben elvegyülni, vagy futni hanyatt-homlok.


A likvidáláskor segítségünkre többek közt az ún. Sasszem képességünk lesz, melyre utal Altair neve is (mint már említettem szárnyaló sasnak is lehet fordítani). Lényege, hogy könnyebben kiszúrhatjuk az egyént a tömegben. Az áldozatnak világító, ragyogó színe lesz, a képernyő sarkai elmosódnak, így játszi könnyedséggel megtalálhatjuk a célpontot. Ez a képesség is kacsintgat a sci-fi felé, meglátjuk. Lehet, hogy csak tehetséges. :) Eszközeink között legnagyobb fontosságúnak a (X-Men-es Wolverinehez hasonló) kicsúsztatható penge lesz, mely nagyszerű közelharci eszköznek tűnik így elsőre. Állítólag az orgyilkos kiképzésen le kellett amputálni Altair egyik ujját, hogy ezt a rejtett tőrt fel lehessen szerelni. Az eddigi kis információ-morzsákból az derült ki, hogy lehet még nálunk kard, illetve egy kis számszeríj, mely baltának is kitűnő. További felszerelésünkről, ellátmányról egyelőre nem sok mindent tudni.


Irányítás, grafika, fizika.

Mint már korábban említettem újfajta irányítást kapott a játék. Állítólag, ha már megszoktuk a merőben más kontroller beállítást, le sem kell majd néznünk, minden olyan nyilvánvaló lesz. Jó kis marketingszövegnek tűnik, lássuk, mit takar: Lényege, hogy az egyes gombok az egyes végtagokat testesíti meg. Egyfajta marionett bábuként is gondolhatunk az egészre. Egy a fejét irányítja (Y gomb), egy a fegyveres kézé (X), egy a fegyvertelené (B), és van egy az alsó testrésznek is (A). Van még egy gomb, ami viccesen az „érzelem irányítása" nevet kapta. Gyakorlatilag egyfajta erőmódosító, ha sétálsz és lenyomod, akkor elkezdesz futni, a tömegben ezzel lehet fellökni valakit. Meglátjuk mennyire lesz jó ez a fajta újdonság és egyáltalán, hogy sikerül ezt megvalósítani PC-re.


A grafikát már láthattuk eddig a videókon. Egyelőre nem annyira lélegzetelállító, mint a korábban már olyan sokat szóba hozott Crysis, de nekem nagyon bejön. Árad belőle a korhűség, a hangulat, egyelőre pont megfelelőnek tűnik, meglátjuk, hogy megjelenéskor milyen lesz és játék közben milyen apróságokat fog tartogatni nekünk. A fizika -mint mostanság oly népszerű elem-, is helyet kapott a játékban, melyet legjobban a tömegben való elvegyüléskor és a meneküléskor lehetett megfigyelni. A Valóságnak megfelelően esnek el az emberkék, amikor berontunk közéjük. Valóságos volt akkor is, amikor Altair menekült és egy fatámasztékot használó viskó alól kiütötte a tartóoszlopot. Az épület összeomlott, elzárva a kis utcán az utat az üldöző őrök elől, (anti)hősünk így könnyen megléphetett. Ez a rész is kipipálható.


A mesterséges intelligenciára sem lehet panaszuk majd, legalábbis az előzetes hírek alapján. A tömeg, mint már említettem megfelelően fog reagálni az egyes, általunk előidézett helyzetekre (épületre felmászás, verekedés előidézése, stb.) és az őrök is figyelmesek lesznek. Sajnos ezt is csak játszás közben lehet igazán kitapasztalni, a videókon sem mindig mutatkozik ez meg eléggé, hogy rendesen ki lehessen tárgyalni, bár egy előzetesnek nem is feltétlenül feladata, meghagyom annak a szerencsésnek, aki majd a végleges játékot fogja tesztelni.


Exkluzivitás vs. Multiplatform.

Habár először PlayStation 3 exkluzív játékként terjedt el a köztudatban az Assassin's Creed, azért a fejlesztőknek (vagy épp a Microsoft pénzeszsákjának) hála a játék igazi multiplatform lesz. 2006 augusztusa volt a szerencsés hónap, amikor bejelentették, hogy Xbox 360ra és PCre is készül a játék, így egyik csoport sem marad ki az élvezetekből. Mindenki ugyanazt a játékélményt fogja megkapni vasától függetlenül (itt természetesen a két konzolra gondoltam, PC-ből biztos erősebb konfiguráció kell alá, bár a DirectX10-et bíró kártyát kétlem).


Jade Raymond még olyan információkat is meglebegtetett, hogy biztos lesz demó a játék megjelenése ELŐTT, bár az még nem tisztázott, hogy hol és miként fog megjelenni. Lesznek letölthető tartalmak is majd, de ezek mikéntjéről, hogy hol, hogyan és legfőképp mennyiért juthat hozzá az egyszeri játékos, arról nem szól a fáma.


Megjelenés.


Az előzetesek általában egyik legfontosabb része a megjelenés kérdése szokott lenni. Az Assassin's Creednél (is) igazi kavarások vannak. A Gamestop és az EB Games weblapok szerint a PS3as változat 2007. április 2.-án fog megjelenni. A játék hivatalos honlapján a megjelenési dátumot a 2007/2008-as költségvetési évre tolták, mely 2007 márciusától kezdődik. Ehhez képest a legtöbb amerikai cég azt állítja, hogy már februárban meg fog jelenni a játék – mely elég hihetetlenül hangzik, ugyanis a marketinggépezetnek már be kellett volna akkor indulnia, szóval szerintem ez az egy, ami nagy valószínűséggel téves információ. Végül az Ubisoft angliai oldalán a megjelenési dátum röviden csak 2007. Több nagy bolt a megjelenést 2007. március 30.-ként jelölte meg az online boltjukban. Az idő majd eldönti, hogy mi is az igazság…

Kapcsolódó cikkek

13.
13.
rol88
8000 mozdulat???:DDDD Én kb. 3-4-et véltem felfedezni.
12.
12.
SonyBlack
Március 28 ra van elvileg kiírva a megjelenése PC-re, hát már nagyon várom. Haveromnál PS3-on nagyon bejött!! Találtam már gépigényt is, menni fog simán szerencsére :) Rendszerkövetelmény

Processzor: 2,6 GHz-es Dual core Intel Pentium, vagy AMD Athlon 64 X2 3800+

Memória: 2 GB

Merevlemez: 12 GB

Grafika: 256 MB-os DirectX 9 vagy 10 kompatibilis kártya
11.
11.
renatodelakancso
Hy all!Nem tudja v ki hogy mikor fog kijönni az Assassin's Creed Pc-re?
10.
10.
fojesz
Eddig a hivatalosan megerősített dátum a 2007/2008-as üzleti év, ahogy Drago is írta. Ennyi, semmi több.
9.
9.
Ca$h
Az Uberkonzolnál nem éppen bíztató a megjelenés dátuma. Hozzátenném, hogy eddig még sosem tévedtek:



http://www.uberkonzol.hu/index.php?data[mid]=2&data[id]=546


:(( Ja és még azt is hozzátenném, hogy a PoP-ok idáig még mindig novemberben jelentek meg.
8.
8.
Utys
Hmm...scifi szál. Ide vele azonnal. Imádom, már most.....nagyon. Csak véletlense olvassak el semmit, hogy mi lesz. (aztán ne essek pofára, hogy mennyire nem volt jó :D, de bízom erősen)
7.
7.
Drago
Nem gond, én nem ilyen információkat találtam a neten, mindegy.
6.
6.
FNorberto
Az Ubisoft küldte az infót a PC Guru-nak.Szal lehet benne igazság:D:DTélleg nem kötekedni akartam,jófej vagy bírlak,csak néhol szeretem a pontosságot:D
5.
5.
Drago
A sci-fi szálat meg napoljuk el a megjelenés utánra, mivel ezek mind csak találgatások, hivatalos infó nincs. Bár ezt mintha írtam volna, hmm...
4.
4.
Drago
FNorberto, a 800 és 8000 mozdulatos infód megkérdezhetem, hogy honnan van?
3.
3.
FNorberto
Ja és a sci-fi részről annyit hogy állitólag Altair egy leszármazottját vizsgálják a jövőben és hogy a gének emlékeznek,így az utód DNS-éböl tudják meg hogy mit csinállt Altair.Ez még a legnormálisabb sztem:D
2.
2.
FNorberto
Én se akarok "kukacoskodni" de a PoP SoT-ban a hercegnek 800 mozdulata volt,és ebben Altair-nak van 8000!!!!!!!
1.
1.
Schmile
Nem kukacoskodni szeretnék, de pl.: "...a külföldi sajtóban példaként mindenhol a Grand Theft Auto és a The Elder Scrolls IV: Oblivion nevek hangzanak el példaként..." :)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...