Ratatouille

  • Írta: Ca$h
  • 2007. október 11.
Link másolása
Mint ahogyan azt már korábban olvashattátok tőlem (a Cooltúrában) a Pixar elkészítette legújabb animációs filmjét, ami természetesen újra felülmúlta elődjeit, és ha lehet egy újabb szelettel többet nyújtott nekünk ebben a stílusban. Nem tudom ti hogy voltatok vele, de nekem nagyon tetszett a film, idáig talán ez volt a legjobb a nagy választékból, amit a mozikban manapság látni lehet. Eljött az ideje, hogy nagyító alá vegyem az összes létező platformra megjelent játékadaptációját eme filmnek, ezúttal PSP-n.
Gondolom nem vagyok egyedül azzal a véleményemmel, hogy a filmek alapján készült gammák az esetek olyan 95%-ban pocsékul szoktak sikerülni. Nem is igazán érti az ember, hogy miért próbálkoznak meg ezzel a stílussal újra meg újra. Számomra talán az egyetlen különösen jól sikerült stuff a Battle for Middle Earth (Harc Középföldéért) volt, ami még a vártnál is sokkal jobban teljesített. Viszont az ilyen kis aranyos animációs filmeknél azért jóval egyszerűbb a helyzet, hiszen ott van az igencsak népesnek mondható kiskorú játékosok „hada", akik addig sírnak-rínak apunak és anyunak, míg azok kénytelenek nem lesznek megvásárolni a szoftvert. Természetesen erre hajazik az összes fejlesztő brigád és kivétel nélkül minden meséből csinálnak egy gammát. Kisebb nagyobb sikerrel, de az eladott számok azért magukért beszélnek. Hát igen, az eladók legfőbb célpontjai mindig is a gyerekek és a nők voltak, ez egy tuti tipp, mindig beválik. Ennyi rizsa után akkor csapjunk bele a lecsóba, úgy szó szerint.


A Lecsó stílusát tekintve a Jump&Run kategóriába tartozik, éppen ezért hamar be is lopta magát a szívembe, hiszen azokat az időket idézi fel bennem, amikor Amigára és C64-re is szinte csak ilyen stuffokat gyártottak. De természetesen a szimpla ugrálás, ügyeskedés és gyűjtögetés manapság már nem elég a jó üzlethez, ezért a készítők gondoltak egyet és felruházták kedvenc patkányunkat, mindenféle speciális képességgel, amiket később fejleszteni is tudunk majd, SŐT újakat is vásárolhatunk a patkányfészekben, ami mint tudjuk nem létezik. De ne rohanjunk ennyire előre, erről majd egy picit később.


A történet ott folytatódik ahol a moziban véget ért. Linguini, Remy segítségével megnyitja igencsak sikeresnek mondható éttermét, Remynek nem kevés munkájába telik, mire megírja az összes olyan különleges receptet, amivel a vendégeknek majd kedveskedni fog. Természetesen a gonosz Skinner sosem alszik és az első adandó alkalommal el is lopja ezeket. Remy teljesen kétségbe van esve, rögtön meg is jelenik neki különleges belső hangja Gusteau személyében, aki elmondja neki, hogy merre találhatja majd meg ezeket a recepteket. Ekkor el is indul a kaland, ami több mint 30 pályán keresztül fog tartani és nem kevés fejtörővel, ellenfelekkel tarkított akadályokon kell majd keresztül mennünk, mire az összest megtaláljuk.


A játékban természetesen sajtokat kell gyűjtögetnünk, amikből létezik a sima sárga és az igencsak különlegesnek számító szürke. Ezekből igyekezzünk minél többet összeszedni, mert egy-egy pálya befejezése után a városban ezekből tudunk magunknak új képességeket venni (víz alatti úszás, combo támadások), illetve már a meglévőket fejleszteni. Minden egyes pályán találni fogunk majd két csillogó kulcsot, amikhez elég rendesen át kell majd kutatnunk minden egyes zegzugot. De mindenképpen szükségünk lesz ezeknek a felkutatására, mivel a városban lesz összesen három láda, ami az utolsó három receptet rejtik. Az első ládához 5 kulcsra lesz szükségünk, míg a többihez 10-re illetve 20-ra. Szóval csak keresgéljünk alaposan, semmit se hagyjunk ki. Szerencsére egyébként bármikor bármelyik pályára visszamehetünk tehát nem kell attól félni, hogy bármit is magunk mögött hagynánk, vagy valamiről lemaradnánk.


Remy jól nevelt patkányként igencsak egy talpraesett fajta, mint ahogyan azt a moziban is láthattuk, nem kell félteni ha gonosz pókokkal, férgekkel, kígyókkal békákkal, csigákkal és minden csúszómászóval szembekerül, mivel öklét és farkát is igencsak hatékonyan tudja használni. Ha ugrunk valami felé, akkor ha lehetősége van meg fog kapaszkodni a szélében, akárcsak mondjuk ahogyan azt a herceg tenné a PoP-ban. Ezen kívül a „karika" használatát mindenképpen tanuljuk meg, mert ennek a folyamatos nyomásával leszünk képesek különböző akrobatikus mutatványok produkálására. Minden más legyen meglepetés, egyben biztosak lehettek, nem fogtok unatkozni az első pár órában.


Igen, sajnos csak az első pár órában, mivel egy idő után már sajnos a patkányélet vontatottá válik és egy kicsit elveszít a varázsából. Sajnos hamar bele lehet unni a játékba és a multis lehetőségek sem rejtenek magukban olyan sok izgalmat, ami miatt a stuffnak eléggé gyatra lett a szavatossága. Viszont aki pár óra felhőtlen szórakozásra vágyik, és itt főleg a Pixar rajongókra és a gyerekekre gondolok, azoknak nyugodt szívvel tudom ajánlani ezt a kis aranyos játékot.

Memóriakártya: 128 KB
Wireless Kompatibilis: Nem
Game Share: Nem
Wireless Network: Igen
PSP Danger: *

1.
1.
Pepe95
Nekem tetszett a film a játék is a képek alapján bár a grafikán lehetne javítani de amúgy jó. Én lehet hogy megveszem.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...