Brutal Legend

  • Írta: Daks
  • 2007. december 21.
Link másolása
Emlékeztek még Tim Schafer-re? Remélem a kalandjátékok rajongóinak nem nagyon kell bemutatnunk. Ő az az úriember, akinek a LucasArts a legnagyobb játékait köszönheti. Veterán game designer, első nagy dobása 17 évvel ezelőtt a The Secret of Monkey Island volt, karrierje innen szélsebesen ívelt felfele. Egy évre rá elkészítette a Monkey Island 2: LeChuck's Revenge címre hallgató folytatást, majd a Day of the Tentacle-t, a Full Throttle-t, és mindannyiunk nagy kedvencét, a Grim Fandango-t. 2000-ben megalapította a Double Fine Productions-t, pár évre rá jött a Psychonauts, most pedig legújabb játékát mutatjuk be nektek!
Tim Schafer igazi tehetsége a remek történetmesélésben, a jópofa, és sokszor komikus sztorik kiagyalásában, valamint a semmihez sem hasonlítható, egyéni játékvilág megteremtésében mutatkozik meg. A Double Fine-nál igyekezett olyan embereket maga köré gyűjteni, akik hasonlóan kreatív és tehetséges elmék, akik szeretnének már végre valami hagyományostól merőben eltérőt alkotni. Legújabb játékában, a Brutal Legend-ben a heavy metal rockzene elemei keverednek a fantasy-vel, és már maga az alapötlet is annyira kiugró, hogy nem bírtuk megállni, hogy ne írjunk róla egy előzetest.


Mikor a Game Informer újságírói „gyárlátogatáson" voltak a Double Fine-nál, Schafer elmesélte nekik, hogy a Brutal Legend címet még karrierje elején találta ki, rögtön bele is szeretett, csak az akkor nem nagyon volt összeegyeztethető a Monkey Island világával. A cím azóta ott motoszkált a fejében. A kilencvenes évek elején egy barát barátjának a segítségével ismerkedett össze egy őrült fickóval, aki a Megadeth nevű zenekarral turnézott technikusként. A srác hatalmas arc volt, rengeteget mesélt Schafer-nek a road showkról, a csajokról, a rock and rollról, és a drogokról, a játéktervező ekkor határozta el, hogy egyszer készít egy játékot a témában.


A Brutal Legend-ben mindezek végre képernyőre kerülhetnek. A játék főszereplője egy Eddie Riggs nevű fickó lesz, aki egy heavy metal bandát kísér folyamatosan a turnék alatt. Igazi kulcsember a zenekar számára, ő tervezi meg az egész fellépést, és ő gondoskodik a technikai háttérről is. A történet szerint Eddie Riggs egy este épp a zenekar gitárját hangolja, amikor furcsa események sorozata veszi kezdetét. Eddie véletlen megvágja magát, a vére pedig az övcsatján lévő démoni arcnak pont a szájára fröccsen. Amiről nem tudott eddig, hogy az öv el van átkozva, és épp ezzel hívta elő a benne lakozó démont. A csat által megformált pokoli teremtmény életre kel, és elrepíti Eddie-t vissza a távoli múltba, amikor még démonok, és mindenféle sötét lények portyáztak a Földön, rettegésben tartva az emberiséget.


Ebben a távoli világban a rock and roll egészen mást jelent, mint napjainkban. A rock erőt és hatalmat szimbolizál, a Földet még ennél is korábban heavy metal legendák uralták, kiknek zenei tudása egy napon akkora lett, hogy elhagyták a világot, és egy új dimenzióban kezdtek tovább muzsikálni. Emberek és démonok egész hordája maradt hátra utánuk, akik amellett, hogy folyamatosan marják egymást, isteni ereklyékként kezelik a zenészek által itt hagyott holmikat.


Főhősünk egy titokzatos, latexszel borított templom falain belül kezdi meg kalandjait ebben a különös világban. Eddie Riggs számára ez maga a paradicsom, hiszen él-hal a rockért, megérkezése után pedig ámulva döbben rá, hogy az itt élők által csontoknak hitt, és ereklyékként kezelt tárgyak motorkipufogók, a hieroglifák meg gitárkották. Nem semmi világba csöppent. Ébredése után maga mellett talál egy hatalmas fejszét, és hamar rájön, hogy bizony remekül ért annak forgatásához. Épp igyekezne kijutni a templom labirintusszerű folyosóiból, mikor különös emberek egy csoportja bukkan rá. Az őslakosok megtudják tőle, hogy a jövőből érkezett, ezért megkérik, hogy tanítsa meg nekik, hogyan harcolnak az emberek az ő korában. Eddie nem sokat konyít a témához, viszont hatalmas rock rajongó lévén fejben tartja a valaha készült összes metal lemez kardozós, szörnygyilkolós borítóját, és úgy gondolja, ez elég tudást ad, hogy segítsen embertársain. Fel sem eszmél, és maga is beszáll a nagy háborúba, ahol megkezdődik élete legnagyobb heavy metal turnéja.


Mindennek lehet nevezni a játék alap sztoriját, csak sablonosnak és unalmasnak nem. Hősünk miután kiszabadul a templomból, hatalmas csaták elé néz, ellenfelei közt lesznek óriás fém pókok, félig disznó - félig motorbicikli szörnyek, babakocsival közlekedő baby monszterek, lovas csontvázak, sírásó élőhalottak, sőt még repülő szörnynők is. Hősünk elsődleges fegyvere egy fejsze lesz, de a magával vitt elektromos gitár is remek szolgálatot tesz – a megfelelő dallamok lejátszására ugyanis felrobban majd körülöttünk minden. A megadott billentyűkombinációk leütésével tudjuk majd megszólaltatni a hangszert, és minél ügyesebbek leszünk, az annál nagyobb pusztítást végez majd a környéken. A gitár másodlagos funkciójaként lángba boríthatjuk majd vele tág környezetünket, de ez szolgál Eddie saját hot rod járgányának magához hívásához is.


Eddie a játék eseményeinek beindulásakor találkozik Ophéliával, a Shakespeare műből ismert tragikus sorsú lánnyal, akit egy hatalmas, három nyelvű orsóhal „karmaiból" kell kimentenie. Az első boss harc alatt sikeresen megmentett hölgy társaságát élvezve Eddie további kalandokra indul, majd hamarosan két újabb kulcsszereplőkkel ismerkedik össze. A Lars és Lita Halford alkotta testvérpár lány tagja erős érzelmeket kezd táplálni hősünk iránt, míg annak bátyja arra kéri Eddie-t, hogy segítsen neki az emberi seregek vezetésében, hogy egyszer és mindenkorra leszámolhassanak a démonokkal. A kicsiny csapat útra kel, seregüket elsőként volt autóalkatrész bányászok kezdik benépesíteni. Ezek a bányászok a legnagyobb harcosok, ők régebben fejükkel törték szét a sziklákat, ily módon kivételesen erős nyakizomra, és kemény koponyára tettek szert. Ők seregünk magját alkotják majd csak, Eddie-nek hatalmas útja során tucatnyi embert kell összegyűjtenie, ha győzedelmeskedni akar.


A történet egy fontos fordulópontja lesz, amikor Ophéliát halálos seb éri egy csata hevében. Főhősünk csak úgy mentheti meg a lányt, ha felkeresi a motoros gyógyító sámánt, Kill Mastert (Lemmy Kilmister-t a Motörheadből), és gyógyszert készíttet vele szerelme számára. Kill Master azonban a metál világ sötét felén él, ott, ahol az emberek már feladták a reményt, és mindent a démoni erők uralnak. Seregünkhöz időközben táncos lányok is csatlakoznak majd, az ő segítségükkel fogunk leszámolni a Fekete Könnyek tengeréből erőt merítő nyomorultak seregével, és az őket uraló fekete menyasszonnyal, majd a sátáni világ királyával, Doviculus-szal.


A Brutal Legend egy teljesen nyitott világban fog játszódni, a játékmenet pedig két részből fog összeállni. Az elsődleges küldetéseink visznek minket egyre közelebb Kill Master-hez és Doviculus-hoz, míg a mellékküldetések alkalmával tudjuk karakterünk erejét növelni. A készítők szerint a totálisan elvont díszletek, és a heavy metal világ ihlette teremtmények nem csak a rock rajongóit fogják elvarázsolni, hanem az átlagos gamereket is, hiszen ilyen különc játék még sosem készült ezelőtt. A játék a humort se fogja hanyagolni, a hősünket szinkronizáló Jack Black hihetetlen szövegeket improvizált az eddigi közös munkák során, így abban biztosak lehetünk, hogy senki sem fog remegő kezekkel, izzadva elaludni a sok szörnygyilkolást követően. A szinkronmunkákban rajta és Lemmy Kilmister-en kívül részt vesz még a Black Sabbath-os Ronnie James Dio, és a Judas Priest-es Rob Halford is, míg a játék zenéjét olyan nagy előadók szolgáltatják majd, mint a The Kiss, a Candlemass, a Black Sabbath, a Wolfmotther, a Judas Priest, a Skold, és a Killenstein. A Brutal Legend az Activision Blizzard védőszárnyait élvező Sierra jóvoltából valamikor 2008-ban jelenik meg, Playstation 3 és Xbox 360 platformokra.

Kapcsolódó cikk

11.
11.
Dani999
En csak arra lennek kivancsi hogy lessz e magyar nyelvu is mert ha ugyvan ahogy irjak hogy poenos es vicces szovegek vannak benne akkor tuti hogy megcsinalhatnak magyarul hogy mink is ertsuk nem mint ha nem tudnak angolul mert tudok de csinalhatnak magyar szinkronnal is

10.
10.
Mortician
Így a demo után elolvasva újra a cikket azt kell mondjam változtattak a történet kezdetén, de csak jobb lett... :)
9.
9.
Terr
8.
8.
shyfter
ez nagyon jónak igérkezik
7.
7.
Hablaty
Ez egy baromság...IMÁDOM
6.
6.
Dentis 360
Ha ez a játék nem eredeti,akkor semmi sem az:)
5.
5.
skiz0
Pedig csak konzolra jön ki...X360 és PS3. Amúgy akkor nem csak én látom azt, hogy nagyon hasonlít Jack Blackre ez az Eddie gyerek :)
4.
4.
General Thomas
Pont meg akartam jegyezni ,hogy a főhős hajaz kicsit Jack Blackre külsőleg...aztán kiderül ,hogy ő adja a szinkront.. Váó :D

Ez kell nekem, mondjátok ,hogy nem csak konzolra jön ki...
3.
3.
skiz0
Hát most én is lestem...tudtam róla, hogy elvont lesz, nahde ennyire... :) Persze jó értelemben elvont.. :) Metal foreva! ;)
2.
2.
Daks
koszonom :) nem semmi tortenete van a jateknak, nem gyoztem amulni, mikor eloszor olvastam rola
1.
1.
skiz0
Hm ismételten jó kis cikk lett, grat! ;)

Hihetetlenül várom már, Tim Schafer atya nagyon tud... Ebben a játékban legalább biztosan nem kell majd csalódnunk! ;)

A Psychonauts egy feledhetetlen, életreszóló élmény volt számomra a maga elvont világaival (elméivel) és sztorijával.. :)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...