Pure

  • Írta: zoenn
  • 2008. május 11.
Link másolása
Eszeveszett tempóban döngetünk quadunk nyergében az USA-beli sziklás szurdokban, a hátunk mögött még 15 négykerekű motoros fickó lohol, akik szintén elsőnek szeretnék átszakítani a célszalagot. Sok van még hátra - hirtelen egy semmiből előbukkanó meredek emelkedő a levegőbe dobja zümmögő járművünket – eszünkbe sem jut esetleg erőssebben markolni a kormányt, inkább elrugaszkodunk a nyeregből és a közeli fák között rejtőző közönség hatalmas üdvrivalgásba kezd, amikor látványos trükköket vágunk le a levegőben, jelen esetben a Superman-t. A földet érés gyönyörű, de ezzel még nincs vége… Az ősszel PC-re, Xbox360-ra és PS3-ra érkező Pure-ben átélhetjük milyen érzés a fékevesztett száguldás kint a természetben, ahol már utak sem vezetnek, egy saját szánk ízére szabott quad nyergében, bömbölő drum and bass zenére.
Szokatlan kezdeményezés a Disney Interactive-tól, hogy nem éppen egy agyonhypeolt Mackótestvér vagy Mickey egér kisdedeknek szóló mókás versenyjátékot ad ki kezei közül, hanem egy ultralaza arcade quad-szimulátort, mint amilyen a Pure. Nem is bízták a véletlenre: sunyiban felvásárolták a brit illetőségű Climax Studio-t, melynek többek között az Xbox-os Moto GP-t és az ATV Offroad Fury-t köszönhetjük PS2-n valamint PSP-n, a fejlesztők 2007-ben nevet változtattak, így lett belőlük Black Rock Studio és most nagy dobásra készülnek eme játék segedelmével. Már a PS3 Motorstorm debütjátéka óta tudjuk, igen is nagy igény van az off-road szimulátorokra, bár a Sony gyöngyszemével ellentétben – ahol a többféle járműtípus miatt nem terelődhetett nagy hangsúly csak a quad-ra, az idehaza is egyre népszerűbb harapós kis négykerekű ördög szerelmesei is kiélhetik titkos vágyaikat olyan gépek nyergében száguldva és ugrándozva, amit a Praktikerben nem kaphatsz.


A fejlesztők nem titkolták, hogy az ATV sorozatukban meglehetősen kötötte őket a kiadó, saját ötleteik megvalósítására mindezidáig várniuk kellett – szerencséjük van, a Disney-nek nagy valószínűséggel dunsztja sincsen a Christ Air nevű akrobatikus mutatványról, így nem is szólhat bele a fejlesztés irányaiba és ütemezésbe. A játék lelke a karrier mód, a Pure World Tour névre hallgat, amelyben aprólékosan megalkotott karakterünkkel kell hét különböző helyszínen a világ körül és azokon belül egyenként legalább hat pályán megállni a helyünket különböző játékmódokban. A hét helyszín teljesen egyedi terepviszonyokat eredményez, így a kampány csaknem 50 pályája egyáltalán nem fullad unalomba.


Akár a single-t, akár a multit nézzük háromféle játékmódban bizonyíthatjuk rátermettségünket: sima verseny, sprint és freestyle. A sima verseny a klasszikus szisztéma szerint zajlik egy kijelölt körpályán, mi és még 15 versenyzőtársunk részvételével. A cél egy: elsőnek kell beérnünk és ehhez minden eszköz megengedett. A spint-ben egy különös nehézségű terepszakaszon kell átgrasszálnunk, amelyek sokkal szűkösebbek mint az előző módban, itt már érvényesül a test-test, illetve a quad-quad elleni párbaj. Végül a freestyle-ban már engedhetünk kreativitásunknak – ugyan itt is körbe-körbe motorozunk, ám itt nem az elsőség a lényeg, hanem az ugratókon bemutatott látványos trükközésekért kapott összpontszám a menet végén.  


Ami pedig a trükköket illeti, itt fog átjönni a Pure érdemi része, mert amit e téren összeraktak a Black Rock legényei, az több mint pazar. Ha elhagytuk a földet az emelkedő végeztével, azaz megkaptuk a lökést (boost) itt az idő mutatni valami fergetegeset a közönségnek. Extrém sportcsatornákról ismerős mutatványokat produkálhatunk a kontroller, avagy billentyűzet megfelelő gombjait lenyomva. Kezdetben elég egyszerű trükkökkel indulunk útnak, de ahogy ezeket sikeresen végrehajtottuk, úgy nő a boost-méter, több időnk jut a kombinálni is őket. Oda kell figyelnünk a sebességünkre, éreznünk kell, hogy mikor fogunk landolni – ez alapján kell egy, kettő avagy három trükköt bemutatni. Ha felszökött a boost-méter a maximálisra, ilyenkor jönnek képbe az igazán látványos speciális trükkök, amelyek sikeres abszolválása további bónuszokhoz juttathatja a játékost, úgymint a boost automatikus újratöltése és így tovább. Egyébként több mint hetven (!) akrobatikus mutatvány létezik, a legtöbbjük a valóságból merített, ám egynéhányhoz, már a fizika törvényeit is át kell hágnunk a flesh kedvéért.


Léteznek extra, „vertigo rush" nevű rámpák, amelyeket általában magas szirtek tetejére helyeztek el, mellesleg szépen át is jön a sebesség és a magasság keveréke, ami hamisítatlan hangulathoz juttatja a gamereket. Onnan elrugaszkodva a leérkezésig pedig a lehető legtöbb trükköt kell bemutatnunk, s maga a landolás se lesz sétagalopp. Ehhez úgy kell majd kormányoznod a levegőben derék ATV-det, hogy egyrészt ne veszíts a lendületből, másrészt be lehet majd célozni a leérkezéskor olyan titkos ösvényeket, rövidítéseket, ahol csak egy quad fér el, így időt tudsz nyerni – de az ára ennek is megvan – általában ezek az ösvényeken különösen nehéz akadályok vannak.


Mondanom sem kell, teljesen testre szabhatjuk járművünket a motortól elkezdve egészen a sárhányókig. Ahogy sikeresen nyerjük a versenyeket és az ezekért járó pénzeket, úgy cserélhetjük le később quadunkat egy jobbra, ám megfelelő finomhangolással a teljesítményét is hatványozhatjuk az alkatrészek vásárlásával. Így a megfelelő tapadást nyújtó kerék éppolyan fontosságú, mint az optikai egyediség – ez számokban kifejezve hatvanezer különböző ATV-t jelent, nagy valószínűséggel nem fogunk pont ugyanolyan járművel találkozni multiban, mint amilyen a miénk.


A vizuális élmény szintén a Pure majdani pozitívumaihoz fog tartozni. Az eltérő domborzati viszonyok, a sziklás erdőségek, napsütötte tengerpart melletti dombos lankák részletgazdagsága egyedülálló, sőt a látótávolság sem ütközik akadályokba, így a táj szépségében kompromisszumok nélkül gyönyörködhetünk. Az út pora, apró szikladarabok felverődnek, a terep is változni fog, miután áthaladtunk rajta, a részecske-effektek autentikus élményhez juttatják a játékost, csakúgy mint a járművek kidolgozottsága és egy hosszabb verseny végeztével bekövetkező koszolódása és sérülése. A soundtrack is megadja majd a pörgést, amire a cucc hivatott – 40 hip-hop, drum and bass, rock és elektronikus zenei alap azért több a soknál.


Ígéretek és csodás videók persze vannak, kérdés, hogy ezt így a Black Rock meg tudja-e nekünk alkotni, szerencsére tapasztalatban nincs hiány. Bár a szeptemberi megjelenésig van idő, én azért már elindítottam volna egy korrekt marketingkampányt a Pure mellett, remélem a Disney nem akarja elsunnyogni – mert én is csak pár hete hallottam először a játékról, s ahogy utána olvastam, egy ígéretes off-road cucc képét körvonalazta bennem, amit vétek lenne kihagyni. Legalábbis amíg a Motorstorm 2 meg nem érkezik, PC-n pedig ki tudja mikor kapunk ilyen finom falatot legközelebb, várok is rá erőteljesen.

Kapcsolódó cikk

3.
3.
drip
én elleszek vele az biztos Xd
2.
2.
torolaci
1 kis hülyülésre mindenképpen jó lesz :)
1.
1.
juhaszroli
Imádom az ilyen játékokat :D
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...