UEFA Euro 2008 Játékteszt PSP konzolon

  • Írta: Ca$h
  • 2008. május 16.
Link másolása
Tekintettel arra az elképesztő uborkaszezonra, ami manapság a játékpiacot jellemzi (kivétel GTA 4 ugyebár), arra kellett vetemednem, hogy egy sportjátékot teszteljek. Nem elég, hogy gyűlölöm ezeket a típusú játékokat, de ha lehetséges akkor a focit kedvelem a legkevésbé. Ezúttal azonban szemtanúi lehettek annak, hogyan próbálok ki egy olyan stuffot, amihez a legkevésbé sem volt kedvem, éppen ezért volt kihívás. Lássuk mire jutottam!
Korábban egy kollegám már letesztelte eme stuffnak a nextgen demó verzióját, amiben kitértünk a PC-s változatra is. Éppen ezért mókás és nagy fordulat szerintem, hogy véglegesben a PSP-s verziót szemeltük ki magunknak. Tekintettel arra, hogy az életem során nem sok foci programot próbáltam, úgy gondolom pont az én véleményem lesz az igazán mérvadó, mivel nem sok összehasonlítási alapom van, tehát képes vagyok a gammát úgy egymagában értékelni, ahogyan az elénk tálalva lett, nem pedig korábbi élményekre alapozni a véleményemet.


Rögtön ahogy betöltődik a játék, meg fogja csapni a fülünket a jól megszokott, vérpezsdítő EA Games soundtrack, amik valahogy majdnem mindig meglepően jóra sikerednek. Nem lesz ez másképpen most sem, mikor a menüben leszünk egymás után jönnek majd a jobbnál jobb muzsikák. A második meglepetés akkor ért, amikor megláttam, hogy egy ilyen apró PSP-s stuffba milyen rengeteg játéklehetőséget gyömöszöltek bele a készítők. Lehetőségünk lesz arra, hogy egyedül a gép ellen, vagy akár multiban is lejátszunk egy meccset. A multis meccs különösen élvezetes volt a számomra tekintettel arra, hogy nemrég szereztem be egy wifi routert, aminek köszönhetően végre teljes pompájában élvezhetem a PSP nyújtotta lehetőségek végtelen tárházát. Aki idáig még nem próbálta, annak kötelezővé teszem a vásárt. Ezen kívül lehetőségünk lesz arra, hogy lejátsszuk az egész európai bajnokságot, amennyiben kedvünk van hozzá akár külön csak a döntőket, vagy akár az egész selejtezőt. Aztán megtehetjük, hogy indítunk egy kampányt, amit a már jól megszokott, sportprogramokban népszerű, hódítsuk meg az egész világot, teljesítsünk mindenféle kihívást (challenge), gyűjtsünk pontokat és ezeket költsük teljesen felesleges és értelmetlen focista matricákra (akinek ez fontos attól elnézést kérnék) módon játszhatunk végig, nem kevés kellemes órát szerezve magunknak. A kihívások valóban kemény kihívást fognak jelenteni, lévén olyan vesztes helyzetekből, vagy eleve halálra ítélt szituációkból kell kihúznunk a csapatunkat, ami már rögtön a kampány elején, kemény nehézségeket fog okozni egy kezdő játékosnak. Ezeken az opciókon kívül még számtalan lehetőséget tartogat nekünk a program, de ezek legyenek csak meglepetések.


Külön döbbenettel kellett azonban konstatálnom, mikor végre valahára elkezdtem az első meccsemet. A közönség tombolt, ellentétben a nagytestvéres demóverziótól, itt PSP-n meglehetősen élethűen mozognak rajongóink (persze lehet hogy csak a kis képernyő miatt), a hangeffektekről nem is beszélve, amik egyszerűen csak első osztályúak. A kedvenceim akkor is a kommentárok voltak, akik nem elég, hogy remekül megalapozzák a stuff hangulatát, de még tisztában vannak egyes országok focihelyzetével is. Érdemes elsőként kiválasztani a magyar csapatot (6 csillagból 3 csillagosak vagyunk… no comment), kevés játék után meglepően igaz dolgokat fognak rólunk mondani sportriportereink. De a végére hagytam a játék legerősebb vonását, magát a grafikát. Nem is tudom hogyan lehet ezt a lehető legjobban érzékeltetni, úgyhogy egyszerű leszek. A grafika konkrétan olyan, hogy ha valaki az utcán csak futólag ránéz PSP-nkre, azt fogja hinni tv-t nézünk. Szóval nagyon szépen megvan csinálva. Igaz sajnos a közeli felvételeken már látszik, hogy mégsem sikerült olyan jóra a történet, mint amilyennek elsőre tűnt, de szerencsére nem ezekkel fogunk foglalkozni. Profi, több kameranézetből felvett visszajátszásokon és élethű lassításokon keresztül gyönyörködhetünk legszebb mozdulatainkban. Igencsak impresszív látvány fog minket fogadni.


Az irányítása is rendkívül kidolgozott a játéknak, számomra túlságosan is profi volt, hiszen egy magamfajta kezdőnek igencsak nehéz volt elsajátítani azt a rengeteg mindent, amire képesek leszünk egy-egy meccs alatt. A profi menedzser hajlammal rendelkező júzereknek, lehetőségük nyílik majd egyénileg beállítani a csapat felállást, illetve a D-Pad segítségével válogathatunk a különböző, előre beállítottak között is. Az AI félelmetesen keményre lett megírva, még a legamatőrebb fokozaton is teljesen leizzadtam, mire sikerült gólt lőnöm. Sajnos emiatt viszont percenként olyan 10-szer futott végig az agyamon, hogy kettétöröm szegény PSP-met, és a földhöz vágva, párszor még rá is taposok a szerencsétlenre. Úgyhogy nem árt pár nyugtatót is bevenni, mielőtt beraknánk az UMD-t.



Úgy vélem az UEFA 2008 egy igencsak remekül megírt kis stuff. Gondolhatjátok, hogy ha engem meg sikerült győznie, akkor egy rajongónak mennyi örömet fog majd okozni. Bátran ajánlom mindenkinek, aki nem próbálta ki a Fifa 08-at, mivel azt hallottam, hogy ahhoz képest igazán csak grafikában történt változás.

Memóriakártya: 224KB
Wireless Kompatibilis: Igen
Game Share: Nem
Wireless Network: Igen
PSP Danger: * * * * * ++

Érdekel milyen lett a PC-s és a nextgen verzió?
Olvasd el Daks multiplatform demótesztjét itt, a GK-n!

Kapcsolódó cikk

3.
3.
Ca$h
a játékokat nagyon nem, de a világbajnokságot igen... viszont ez a játék nagyon megfogott... =)
2.
2.
milerik
egyáltalán nem szereted a focit amúgy ?
1.
1.
milerik
ebben a játékban csak azt nem szertem amikor kis csapattal , nagy csapat ellen játszok és történetesen gólt lövők, akkor ha nagy csapatnak szöglete van 10 ből 8 esetben tuti gól . . . vagy akkorát bénáznak a 16 környékén ( más felé futnak mint amerre a labda van ) ,hogy egy az egyben kapura mehet, amúgy érdemes a kapusra váltani ilyenkor ( 3szög ) mert nagyobb eséllyel védesz .
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...