Nascar 09

  • Írta: Daks
  • 2008. június 10.
Link másolása
Nascar játékteszt se volt még itt a Gamekapcson, és bár a stílus nem valami népszerű Európában, azért mégiscsak 10 éves az Electronic Arts ezen sorozata, ideje foglalkozni vele. Legalább egyszer. Cikkünkben kezdésként megnézzük mit is jelent az a Nascar, mióta játszhatunk ilyet otthonunkban, végül pedig belevetjük magunkat a sportág hivatalos játékának 2009-es részébe!
A Nascar az Egyesült Államok legnépszerűbb autósportja, maga a szó a National Association for Stock Car Auto Racing rövidítése. Hivatalosan 1948 óta rendeznek Nascar versenyeket, 39 állam 100 versenypályáján 1500 különböző futam megy le évente, a száguldó cirkuszból pedig Mexikó és Kanada is kiveszi a részét. Az évek során az NFL után a második legnépszerűbb amerikai sport lett, 75 millió rajongója van világszerte, akik csaknem évi 3 milliárd dollárt költenek különböző Nascaros cuccokra, így belépőkre, ereklyékre, és többek közt videojátékokra is. Pedig az egész nem több mint egy egyszerű körpályás autóverseny. Még kanyarok sincsenek.


Az első Nascar videojáték 1991-ben jelent meg, a kezdeti években konzolra a Konami, PC-re és Macintoshra pedig a Papyrus – Sierra páros szállította a hivatalos játékokat. Az Electronic Arts 1997-ben került a képbe, a Sierrával és a Hasbroval sokáig közösen osztoztak a jogokon, majd 2003-tól exkluzív licenszt sikerült kiharcolniuk a Szériaautók Versenyének Nemzeti Szövetségétől. A Nascar Thunder 2004 óta az EA-nek nincs ellenfele a piacon, és ahogy most áll a dolog, jó darabig nem is fog más kiadó tűz közelbe kerülni.


Három nagy kupája van a Nascar sorozatnak, a Sprint Cup a legnagyobb, legmagasabb szintű országos bajnokság, a Nationwide Series ennek az előszobája, míg a Craftsman Truck Series a kisteherautók versenye. Ezek alatt a helyi és regionális szintű versenyek foglalnak helyet, melyet mind-mind a Nascar szövetség felügyel, ám ahogy az életben, a Nascar 09 játékban is a három nagy megmérettetés kapja a főszerepet.


A karrier mód erre a három kupára épül, a kis versenyeken felküzdve magunkat a cél, hogy megnyerjük az országos bajnokságokat, és ezzel az elsőszámú Nascar pilótává lépjünk elő. Pályafutásunk során a szupersztár Jeff Gordon lesz a személyes tanácsadónk, aki a digitális másával nem csak tanácsokkal lát el, de segít a szponzorokkal való kapcsolattartásban, és persze menedzseli a hírnévpontjainkat is. Érdekesség, hogyha eljutunk a legfelsőbb kategóriába, akkor a hagyományos versenyeken kívül immáron 1v1 csaták is várnak ránk.


Jópofa dolog, hogy teljesen testre szabhatjuk pilótánkat és a kocsit. Az EA Locker segítségével feltölthető konzolra a PC-n megtervezett autófestésünk, sőt még a saját fotónkat is importálhatjuk, amit aztán a program egy hivatalos versenyzői jogosítványba rak be. Az egyéni kiegészítőkkel online is versenyezhetünk, ami igencsak jópofa dolog, főleg hogyha valami tényleg személyes festést készítünk.


A játékmenetről nem érdemes sokat beszélni, egészségtelenül sok körön keresztül autók furikáznak körbe-körbe, dióhéjban ennyi lenne az egész. Minden futam három részből áll, van egy szabadedzés, egy kvalifikációs futam, majd következik maga a versenynap. Mint minden játékban, ha kedvünk tartja, akkor itt is egyből a lényegre ugorhatunk. A futamok alatt óvatosan kell vezetni, ha ütközünk, akkor kocsink összetörik, így rontva további esélyeinket, de jó pár körre még sárga zászlót is kapunk, akkor pedig bizony nincs előzés! A sportág részletezését viszont tudjuk is le ennyiből, a lényeg, hogy nyomd a gázt, és légy első.


Újgenerációs játékkonzolon teszteltük a Nascar 09-et, az irányítás a kontrollernek megfelelően így kellemes, a karokkal jól lehet kormányozni, a ravaszokkal meg kellőképpen adagolható a gáz, itt nincs is gond, ami nagyon nem tetszett, az a grafika. Kicsit PS2 HD érzésem volt a futamok alatt, és bár az összkép nem mondható nagyon rondának, azért messze az elvárások alatt teljesít. A textúrák közepesen jók, még az aszfalt is kellemesen néz ki, de a kocsik már ritka trehányak lettek, hiányzik belőlük az az érzés, ami a Pro Streetnél és a Gridnél is lehengerelt mindenkit. Begurul a kocsi a képernyőre, mi meg „anyáááám" felkiáltással közel hajolunk a TV-hez, hogy memorizáljuk még az utolsó csavart is. Na ilyen itt nincs, autónk egy textúrával bevont, összehajtogatott papírdoboz, ami konkrétan még lebeg is az út fölött. A törésmodell kézlegyintést sem érdemel, a fizika pocsék, a balesetek utáni instant visszajátszásokból pedig semmit se látni, ez bizony keményen odacsap a hangulatnak is. Hasonló élményromboló elem, hogy a játéktér teljesen steril, még a közönség se mozog, annyira se, mint mondjuk a FIFA-ban.


Egyedül a zene tetszett a Nascar 09-ben, a soundtrack olyan neves eladók kemény metal rock számaival van tele, mint az Airbourne, a POD, a The Black Keys, vagy az AFI. Hogy őszinte legyek nem tudom mit szeretnek az amcsik ezen a körbe-körbe autókázáson, semmi élvezet nincs benne. Ami pedig a játékot illeti, nem sokáig élt nálam, sajnos még csak meg se próbált valami kis színt vinni az egészbe.

5.
5.
bobby
az a baj, h ez a nasvar sorozat ugyanaz lesz 10 év mulva is... csak a grafika, a pálya kidolgozása, és a törésmodell lesz egy kicsivel jobb jövőre... a játékélmény ugyanaz marad, a fizika is, és a hangulata is... ugyanolyan lesz 10 év mulva mint most... sztetek? mert eezt télleg igy látom...
4.
4.
Daks
ejha grat hozza. hat igen, a valos szaguldasi elmenyt utol se erik ezek a jatekok.
3.
3.
dareal
régen, mikor még a papyrus csinálta, imádtam. éveket játszottam a nascar 1 és 2-vel. ahogy átkerült, pocsék nyavaja lett az egész.



egyébként van kanyarokkal telepakolt pálya, bár emlékeim szerint, csak az az 1 :)



viszont iszonyat durva sport, 700-800 lóerős kocsikat bőven 300 felett a pályán tartani, no nem egyszerű (1x volt szerencsém ülni és menni 1 kört (nem én vezettem persze :D) egy pace car-ban (felveztető), iiiiiszonyat élmény, talán nagyobb élmény volt, mint a mi-24 hind-os repkedés :))



2.
2.
westZsolt
leszedtem 2napja a DEMO-ját(ps3) És 1 Rakás Kula :S Ps1-essel jáccotam heteket mert élvezetes volt itt nagyon tréé az egészz :S Az az aszfalt grafika PF
1.
1.
Dr Kratos
Na akkor ezért se adok 17 000 -pézt !
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...