Végső Állomás 3

  • Írta: Daks
  • 2006. július 11.
Hiszel a szerencsében? A cirkuszosok naponta néznek farkasszemet a halállal, mégsem félnek. Vajon a halál kijátszható és megelőzhető vagy egyszer mindenkiért eljön a zord kaszás? Ezt a kérdést boncolgatja a Végső Állomást trilógiává avanzsáló harmadik epizód.
A Végső Állomás sorozat második részéhez hasonlóan ismét a film alapötletéhez nyúlnak vissza a rendezők. A kaszás már harmadszorra esik egy olyan álmokat látó ember csapdájába, mely megjósolja a baleseteket. Természetesen jó és törvénytisztelő állampolgárhoz híven Wendy (Mary Elizabeth Winstead) - a harmadik epizód főszereplője - víziója után nem nézheti karba tett kézzel, hogy elhalálozzanak a barátai, így az utolsó pillanatban megmenti őket. Nem szép dolog újat húzni a sötét erők kegyetlen urával, így csakhamar rá kell jönnie, hogy szélmalomharcot vív a sorssal, aki ezek után egyenként ragadja el a korábban megmentett lelkeket.


No de mit is nyújt a harmadik rész? Újabb hihetetlen véletlensorozatok, rémisztő sikolyokkal kísért látványos elhalálozások? Most vajon tud-e valami újat mutatni a rendező, vagy ismét csak a nyers, vérrel átitatott, kegyetlen emberkínzásra megy rá? Ezen kérdésekre keressük jelen cikkünkben a választ.


A Végső Állomás első részében egy felrobbanásra ítélt repülő utasai menekültek meg, a folytatásban pedig egy hatalmas autópálya balesetet sikerült megakadályoznia a főhősnek. Ezen cikkünk alanyában, a Végső Állomás 3-ban Wendy egy kisikló és mindenkit halálba küldő hullámvasútról menti meg barátait. Mint eddig mindig, ezúttal is mellé fog, hiszen mi már tudjuk, hogy a sorsát senki sem kerülheti el, előbb vagy utóbb (inkább előbb) a túlélők ismét áldozatokká válnak.


Az élet egy hullámvasút – egyszer fenn, egyszer lenn – játszhatnánk a szavakkal, és nagyon találó is lenne e produkció alkalmából. No de hagyjuk a nagy szavakat, nézzük az elbaltázott, félresikerült részleteket! Az új film egyik legnagyobb, első perctől idegesítő hibája, hogy az idióta Wendy baljós tekintete és a képi vizualitás alá kevert szintén vészjósló zene percekkel előbb elárulja nekünk, hogy itt bizony baj fog történni. Bár Wendynek fingja sincs az egészről, mégis mindenben rémeket lát és mi már tudjuk, hogy valaki meg fog halni. Tinihorror az erős középmezőnyből. Nincs gyilkos, nincs előre megjósolható fordulat, sőt gyakorlatilag fordulat sincs. Őrült sikolyok, vérfagyasztó jelenetek, lélekborzolóan látványos agykifröccsenések azonban jelen vannak – szerencsére, hiszen ez mentette meg a tinédzser thrillert az abszolút bukástól.


Akik látták az előző részeket, azok ismét kizárólag az elhalálozások színes palettájában lelhetnek boldogságot, ugyanis semmi nem változott az alap sztorin, ráadásul a film elején egyik túlélő rátalál a neten a 180-as járat történetére, mellyel fél perc alatt teljesen hazavágja az először Állomásozó nézők hangulatát is. No de ne legyünk ennyire pesszimisták, nem olyan rossz film ez, mint amilyennek egy átlag harmadik résztől várnánk. A főszereplők ismét, a film stílusától már megszokott módon kivétel nélkül kreatív, látványos, lassú és fájdalmas halált halnak, az izgalmakra pedig rányomja a tejszínhabot az érzés, hogy mi is együtt aggódhatunk Wendy-vel, hogy ki lesz a következő préda és vajh milyen módon fog eltávozni az élők sorából. Főhősnőnk a vidámparkban készített fotókban lel bizonyítékot, hogy valóban mindenkinek előre meg van írva a sorsa, a jelek alapján pedig a nézők idegeit feszíti elszánt, amúgy buta nyomozásával. Jópofa kis történet ez, kár lenne kihagyni, ráadásul alig 2 hét múlva már kapható is lesz a film DVD-n – csak nehogy a 990-es polcon végezze, nagy kár lenne érte.

Műfaj: amerikai horror, thriller
Hazai mozipremier: 2006. március 30.
Időtartam: 93 perc
Főszereplők:Mary Elizabeth Winstead, Ryan Merriman, Kris Lemche, Alexz Johnson, Sam Easton, Jesse Moss
Rendezte: James Wong
Forgatókönyvíró: Glen Morgan, James Wong
Zeneszerző: Shirley Walker
Imdb értékelés: 6.1/10
Saját értékelés: 7/10

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...
Advertisement