A Simpson Család - A Film

A Simpson család immáron 18 éve szórakoztat mindenkit világszerte. Az első rész 1987. április 19-én került adásba a Fox Tv-ben, ahol azonnal hatalmas sikert aratott, habár ekkor még egy rész körülbelül 30 másodperces volt.
A műsor és a szereplők rajzolója, pedig nem más, mint Matt Groening, aki azóta már milliárdosként tengeti mindennapjait. A sorozat igazán 1990-ben indult be, amikor is Fox TV főműsor időben adta a nem mindennapi család vicces hétköznapjait. A sikert mi sem bizonyítja jobban, hogy mára kinőtte magát család a televízióból és egy film erejére visszaköszönnek a filmvászonról is.


A cselekmény, mint minden részben egy kicsiny, ám kitalált és átlagosnak… nem mondható kisvárosban történik. A városka lakói is mind, hogy is mondhatnám ezt más szóval… érdekesek. Ekkor jönnek a Simpson-ék, akik még az érdekesnél is érdekesebbek. A családfő Homer, aki mindig hasznavehetetlen tanácsokkal próbálja nevelni gyermekeit és a helyi atomerőműben dolgozik biztonsági felügyelőként. Felesége Marge a szerető anya, aki mindent megtesz, hogy béke legyen a házban. A 10 éves Bart, aki mellett Denisz a komisz is eltörpül. Itt van még Lisa a 8 éves zseni kölyök, emellett a kedvenc hangszere a saxophone. És végül, ám nem utolsó sorban itt van a család legkisebb tagjai is, Maggie, aki cumijával és ártatlan képével mindenki szívébe belopta magát.


A film kezdetén hirtelen azt hittem elmarad a jól megszokott Simpson-os bevezető. Amikor a család összes tagja haza szalad, hogy nézhessék az új epizódot (gondoltam ez egy film, tehát erre nincs is szükség). Szerencsére a készítők nem hagyhatták ki ezt a csavart, így a film első pár jelenete után egy ismerős, ám mégis más intrót kapunk. Ezek után végre megjelennek az első ismerős szereplők és fel is gyorsulnak az események, azzal, hogy Homer édesapja a templomban jóslatot mond, egy hamarosan bekövetkező apokalipszisről, mely hamarosan a semmivé teszi egyenlővé a várost. Ezt természetesen senki se veszi komolyan. Homer eközben örökbe fogad egy új háziállatot, egy kis malacot.


Sajnos a malaccal nagyobb gondok adódnak, mint elsőre azt gondolták, így az olyan kellemetlen helyzetbe hozza a családot, hogy el kell, hogy meneküljenek a városból a haragos nép elől. Így elsődleges feladatuk elmenekülni, majd kitalálniuk, hogyan oldhatják meg az okozott problémát és állíthatják vissza otthonukat és annak környezetét.


Eközben a családban is gondok lépnek föl, mikor is rájön Bart, hogy apja nem igazi példakép számára és nem neveli őt jól. Viszont a szomszéd, erősen vallásos Flanders gondjaiba veszi a fiút, ahol úgy érzi jobban viselik gondját. Persze ez nem csak neki esik rosszul, hanem apja számára is fájdalmas és mindent megtesz, hogy ezen változtasson.


A film (, ha mondhatok ilyet), ha nem is az évszázad, de biztosan az év legnevettetőbb paródiákkal teli tűzdelt alkotása. Van itt minden, amit ki lehet figurázni a 21. században. Kezdve a holdra szállástól, egészen a környezet szennyezésig. A háttérben persze igazi problémák húzódnak meg, melyek igen fontosak napjainkban (környezet védelme és annak károsítói), hiába van az egész humoros rajzfilmes körítésben.


A magyar sorozat rajongói fellélegezhetnek. A szinkron jól sikerült és feldobja a film hangulatát. Ezért is örülök az Intercom-nak, hogy ezt a remek filmet az eredeti szinkron stábbal készítették, hogy ugyan azt az élményt nyújthassa a film, mint a sorozat. Néhány mellékszereplő viszont új hangot kapott, ami néha nem passzolt az adott karakterhez és így húztam a számat.


Sajnos a filmnek ugyan az a gyengéje is, mint az erőssége. A film lényegében egy hosszabb epizód, mint sem film. Tudom és elhiszem, hogy egy sorozatból lehet a legnehezebb filmet készíteni, de nem hiszem, hogy ugyan ennyi erőfeszítésbe került volna esetleg a városka igazi jellegzetes arcainak bemutatása. Hiszen lehet van, aki nem nagy rajongója a sorozatnak és a filmből, így sajnos nem tud meg többet egyes mellékszereplőkről.


A másik oka pedig annak, hogy elégedetlen vagyok, hogy a főszereplők közt is megosztottság van. Például Homer szinte minden második képkockán rajta van, míg Marge, Maggie és Liza csak egy-két jelenetben tűnik föl és nem is nagyon befolyásolják az eseményeket… kár érte.


A film végülis jól sikerült. Rajongóknak kötelező többször megnézendő darab, míg a többieknek pedig másfél óra kacagtató kikapcsolódást nyújtó alkotás. A Simpson család tehát ismét nem okozott csalódást, így jelenleg joggal pályázhat az idei Oscar-ra, mint legjobb animációs film. Doh!

Rendezte: David Silverman
Forgatókönyvíró: James L. Brooks és Matt Groening
Szereplők: Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardly Smith
Zene: Hans Zimmer
Játékidő: 87 perc
Forgalmazó: Intercom

IMDB értékelése: 8.2
Gamekapocs értékelés: 9.0

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...
Advertisement