X-Men: Az elsők

  • Írta: Ca$h
  • 2011. június 17.
  • az elsők, mozi, x-men
A X-Men sorozat elérkezett az ötödik felvonáshoz, az előző próbálkozás kizárólag Rozsomák (igen Rozsomák, NEM Farkas) történetével foglalkozott és az előzményeket hivatott bemutatni az ő életén belül. Engem nem fogott meg annyira, de Az elsők megtekintése után már úgy gondolom, hogy nagyon jó ötlet volt a prológussal foglalkozni…

1944-ben járunk. Zsidó koncentrációs tábor, a fiatal Eriket éppen el akarják választani szeretett családjától, mikor valami olyasmi történik vele, amire senki nem számított. Ennek a döbbenetes eseménynek egy szemtanúja is volt Sebastian Shaw személyében (Kevin Bacon), aki pontosan tudta, mi ilyenkor a teendő. Szörnyű tetteivel azonban később majd számolnia kell, hiszen Erik életének innentől fogva egy célja maradt: megkeresni és megölni a tudóst. Pár kontinenssel arrébb a 12 éves Charles Xavier egy váratlan vendéggel találkozik a konyhájában, akinek köszönhetően rájön arra, hogy nincsen egyedül a bolygón, vannak még hozzá hasonlók. Éppen ezért életének új célja akadt: megismerni és megérteni, hogy mi az oka annak, ami vele történt. 18 évvel később mindkettő férfi elég érett lett ahhoz, hogy valóra váltsa eme célokat…


11 évvel ezelőtt láthattuk először minden idők talán legeredetibb, legemberibb, legmegindítóbb és minden szempontból formabontó képregényének filmes adaptációját. Akkor és ott nagyon szerettük a filmet, és teljesen magával ragadott minket az a perspektíva, amit Bryan Singer víziójának köszönhettünk. Elkerülhetetlen volt a folytatás, mely olyan sikereket aratott, hogy a történet később trilógiává bővült. Sokan voltak, akik az utolsó részt tartották a leggyengébbnek, ez többek között a rendezőváltásnak volt köszönhető, de a történet nagy rajongójaként nekem más volt a véleményem, hiszen a mai napig ez volt a nagy kedvencem. De ez most bizony megváltozott.


Akárcsak a képregény, a film is pontosan arra fekteti a hangsúlyt, ami miatt az eredeti történetet annyira szerettük. Leginkább a szereplők közötti kapcsolatrendszerrel, a párbeszédekkel, személyes tragédiájuk megélésével és az elkerülhetetlen sorsuk bekövetkezésével foglalkozik. A Star Wars első három része óta már mindannyian tudjuk, hogy senki se születik eredendően gonosznak, mindenkinek megvannak azok a szörnyű dolgok és események a múltjukban, ami miatt előbb vagy utóbb rossz útra térnek. Számomra különösen megható volt, ahogyan a mindannyiunk által ismert gonosz karakterek (Mistique és Magneto) lassan eljut arra a pontra, amikor a számukra kijelölt útra lépnek. Érdekes volt élő szereplőkkel látni, ahogyan személyes keresztjüket cipelve végül nem tudnak tovább ellenállni a bennük lévő sötétségnek. Jó volt látni, hogy Xavier milyen mérhetetlenül jó ember már fiatalon is, mennyire szeretetreméltó, s közben végig képes volt erős maradni.


A szereplők kiválasztása parádésra sikeredett. Legyen szó a fiatal Xavierről, Magnetóról, Ravenről, vagy éppenséggel a zseniálisan gonosz és undormányos Sebastian Shaw-ról (Kevin Bacon), vagy éppenséggel a fagyos Emma Frostról (January Jones). Látszik, hogy mindenki nagyon élvezte a szerepét és maximálisan azonosulni tudott vele. Le a kalappal a forgatókönyvírók előtt, akik igaz, nem minden esetben maradtak hűek az eredeti történethez, mégis képesek voltak maximálisan érthetően és tisztán elénk tárni az igencsak súlyos múltját ezeknek a legendás hősöknek.


Természetesen nem létezhet X-Men-mozi látványos, monumentális jelenetek nélkül, így ezekből is lesz majd bőven, igaz, nem olyan nagy mennyiségben, mint amit egy hasonló filmtől elvárhatnánk, szóval aki egy akciófilmben reménykedett, lehet, hogy csalódni fog. Ez az epizód kifejezetten a rajongóknak készült, akik mindig is arra vágytak, hogy élő szereplőkkel láthassák viszont szeretett képregényük előzményeit. Éppen ezért számukra több olyan kis „rejtett” poén is lesz, amitől időnként én személy szerint padlót fogtam. Amit viszont mindenképpen tudnotok kell a jegyvásárlás előtt, hogy ez a mozi legfőképpen egy dráma, ami igyekszik maximálisan hű maradni az eredeti történethez, s csak részben tartalmaz látványos jeleneteket. Ha ezt előre tudod, nem fogsz csalódni, kedves olvasó.


Az X-Men új része minden szempontból instant a kedvencemmé vált. Pontosan olyan, amire számítottam, sőt ha lehet még annál is jobb. Amilyen kissé üres és jellegtelen volt a Rozsomákkal foglalkozó előző rész, olyannyira van tele lélekkel és mondanivalóval az utóbbi. Minden kedves rajongónak meleg szívvel ajánlom a megtekintését, legyen hím vagy nőnemű. Kihagyni nem érdemes!

Rendezte: Matthew Vaughn
Forgatókönyv: Ashley Miller, Zack Stentz
Zene: Henry Jackman
Szereplők: James McAvoy, Michael Fassbender, Kevin Bacon, Rose Byrne, Jennifer Lawrence, Oliver Platt, January Jones, Nichola Hoult
Játékidő: 132perc
IMDB: 8.2
Metascore: 65/100

Saját vélemény: 8.5

36.
hanami21
Nem volt vészes, de azért többet vártam. Ha lesz vmi exkluzív kiadása magyarul, akkor talán megveszem a DVD-t.
35.
Gotham123
Szerintem közepes film,azért a farkast nem veri....
34.
Dragonborn
Az első három bejött viszont a 4 pocsék volt a mostani meg a legjobb
33.
Marcipro
Szerintem nagyon jó film eddig még csak 2-szer láttam, de mivel ez a kedvenc x-men részem tuti, hogy még megnézem vagy 6-szor! Nagyon jól ki volt dolgozva a sztori, pár dolog kivételével: Mystic az 5-ben Xavier prof. befogadott húga volt, de erre nem utal semmi az 1,2,3-ban meg hogy találkoztak a farkassal a professzor és Magneto, de az 1,2,3-ban teljesen ismeretlen volt számukra, pedig a prof-nak nagy ám az esze, meg az is, hogy a bestiának volt szerelmi kapcsolata Mystic-el, de a 3-ban sincs erre utaló jel, akkor amikor bezárva tartották a Mystic-et a katonák és megmutatták bestia professzornak meg még egy pár apróság amit lehet, hogy csak én furcsállok.
32.
Lordnekroseth
Na most néztem utánna A Wolverines előzményes cuccból még várható egy David S.Goyer en el és Ryand Reynoldsal. VAlamint készül az X man 4 is már sőtt a rendező azt mnodta hogy ez az x men 5 höz fog vezeni.-_- érdekes hozzáálássú rendező....
31.
Lordnekroseth
Nekem régen mindig is Emma és Raven volt a kedvencem. VAlahogy a filmben az jön vissza hogy nincs eléggé kidolgozva Emma. Bár igazából egy külön filmet megérne mind a kettőjük :D
30.
Lordnekroseth
Az alap storyban iskoláról szó sincs. Az alap 4 mutáns X proffon kívül Beast,Angel,Küklopsz és jégember. Később jön Jean a képbe. De elég hamar csatlakozik Wolverine,Colossus,Storm,Rogue,Shadowcat és Nightcrawler. A történet első szakaszában magnetó szimplán gonosz vlot. A rasszista elgondolás később jött bele. A filmben szereplő Scream csak a 70 es években újrakiadott és újrafeldolgozott verzióban kerül csak elő,ahogy "plazma" is. De még itt sincs pl iskoláról szó. A karakterek részletessége igazából csak a 80 as években jelenik meg,it kapnak háttereket és itt indulnak el abba az irányba szép fokozatos apró változtatásokkal abba a formába amit a 90 es években megkapnak és az X man mai formályát kapja. Itt kerül be többek közt Gambit is. Bár ebben a pontban a Marvel még nem foglalkozik olyan dolgokkal hogy ki volt előbb vagy ki nem. Igazából örül hogy követni tudja a szálat.-_- A helyzet az hogy nehéz alapul venni egy egy ilyen filmet,mert néha önmaguknak ellentmondanak. De alapvetően nagyon jó vizuálisan látni a nagy X ment. Nekem személy szerint PONT a Wolverinnel foglalkozórész tetszett a legjobban. Az valahogy nekem tökéletesen visszaadta a képregény hangulatát. És nagyon várom a folytatást.....remélem lessz !!!!
29.
Gábor36
Én is nemrég láttam a moziba és nagyon tetszett. Jó volt látni a kialakulást. Egyedül azt nem tudom miért Alex Summers van benne, Scott helyett. Bár igaz én a képregényeket nem olvastam.
28.
Hubert Cumberdale
Na majd megnézem most már és megpróbálom összerakni a képet. :D
27.
Ra1D3n
#24: Történetileg a Wolverine ezután játszódik, de maga Wolverine sztorija több mint 100 éves.

#25 Sajnos akkor nem voltam elég figyelmes a moziban, hogy nem vettem észre se Ciklont, se Jean Grey-t a Cerebro jeleneteknél. Viszont kezd az egész furcsa lenni számomra. mert eleve a az X-men 3. része azzal kezdődik, hogy 20 évvel ezelőtti jelenet(kb 80-as évek, és nem 60-as), és jóindulatúan is csak max 13 éves Jean Grey-t látunk a jelenetben. Bár ha jól tudom, ez betudható annak, hogy ez a First class nem csak egy eredet történet, de egyben reboot is, ami elég sok ponton ütközik az eddig megjelent filmekkel(pl az X-men 3. részének elején Xavier járt, a filmben meg ugye lebénul egy golyótól)
26.
Sheodon
#25: Amikor a Cerebrot aktiválta Charles, rengeteg ismerős mutánst fel lehetett fedezni - persze fiatalabban. Ott volt Ciklon és Jean Grey is (rájuk emlékszem), de még más ismerős arcok is szerepeltek.
25.
Hubert Cumberdale
#23: Hogy érted, hogy más karakterek voltak légyszi bővebben fejtsd ki, mert érdekel, és nem ismerem elejétől a végéig a sztorit, de jónéhány részt elolvastam a klasszikus sorozatból, és az alapsztoriban is hasonlóan kezdődött, mármint amit eddig tudok a filmről. És ha bele vitték volna ezeket a karaktereket akiket írtál, akkor még jobban elütött volna az eredeti történettől. Ezt melyik X-men fan szeretné?? Az alap csapat amúgy úgy tudom ez volt. A többiek plazma meg hasonlók később jöttek a képbe (bár itt megjelenik, ha jól tudom???), na meg volt olyan karakter, aki kb 3 másodpercre jelent meg a filmben (asszem még az első részben), pedig a képregénynek szerves része volt. (kolosszus)
24.
Stranger666
#22: Ez jó kérdés. a farkas az ez után játszódik nem?
23.
Lordnekroseth
HÁÁÁÁÁT azért ha igazi x man fan lennél akkor elolvastad volna az 1963 as kiadásokat is :) ahol NEM KICSIT más karakterek vannak benne eredetileg. És a történet is más...ha már kukacoskodunk :) De ne tegyük. Amúgy meg úgy gondoltam hogy inkább kihúzták volna a dolgot oda hogy ők is benne legyenek és valahogy utánna ér véget a stori. Mert nekem a második fele olyan : hirtelenmindenmegtörténikésbefejezzük. Valahogy nem bontakozott ki a dráma. És az sem ahogy belekapcsolódik a sorozatba. Hanem valahogy úgy éreztem mindent belesűrítettek az utsó 20 percbe nehogy eltérjen valami a már megjelent filmektől.
22.
lackosor6
Érdekes, hogy Emma Frost az előzőben is feltűnik!

http://www.youtube.com/watch?v=RVQxtUoH7ew

Ez így összefér az új filmmel???
21.
adamsfamily
#10: Szerintem ez volt az idei év legjobb filmje és az eddigi legjobb X-men film.
A Cerebro-s részen én is csodálkoztam.Amúgy a rajzfilmben is ugyanígy lett szőrős a bestia(legalábbis a régiben).
19.
Hubert Cumberdale
#17: Te, hogy nem vagy x-men fan az biztos. Mert akkor tudnád, hogy azok a szereplők itt még sehol nincsenek (főleg gambit), talán még a képességükről sem tudnak. (kivéve küklopszot ő gyerek kora óta ilyen szúrós tekintetű gyerök), de a farkassal foglalkozó részben találkoznak először xavierrel és elég hülyén jött volna ki, ha most meg jelennek. Én szeretem az x-men világát és ezek a részek az alapokat mesélik el, ezért inkább a történetre fókuszálnak, mint az akcióra. Nem tom mér utálná egy x-men fan.
18.
lackosor6
Én nem vagyok X-men fan, de amennyire nem tetszett a Rozsomákkal foglalkozó rész, annyira jött be ez! Szerintem pöpec kis film és külön jó, hogy nem egy üres giccsparádé az egész! Érdekesek a vélemények itt a fórumon, ebből is látszik, hogy nem vagyunk egyformák, de nekem Magneto karaktere tetszett a legjobban!
17.
Lordnekroseth
Pont ma láttam. Hááát. Szeretem az x ment és a film egy a kategória,de nem a felső az tuti. Az eleje nagyon hangulatos és körülbelül "SZINTE" tökéletes amíg magnetó és ProfX nem találkozik. Onnantól valahogy mást vártam a filmtől. És valahogy más mutánsokat vártam felvonulni,pl NAGYON hiányoltam Ororót és Küklopszot. SŐTT igazából gambit is tökéletesen várható szeméyl et vonla számomra....nagyont csalódtam abban hogy PONT ők nem voltak benne. Az tetszett ahogy bevezették a storiba Ravent,de azért töbet vártam volna háttérnek. SOKKAL. Azt nem értem hogy miért kell egy 20-30 év alatt felépített világot ELBASZNI egy szar 20 perces akció szarért. Ami anyira nem is volt pörgés,de még csak látványos sem,vagy fantáziadús sem. De alapvetően egy 3,7 pontot vagy 4.2 őt adnék rá az 5 ből az tuti. Mert végülis szórakoztató volt számomra a kisebb kellemetlenségek ellenére. Persze csakis akkor érdemes megnézni ha valaki nem egy X man fan...azok inkább idegesek lesznek vagy csalódottak.
16.
Antihero
#12: én csak magnetóét támadnám. a trailerek alapján teljesen más a karakter eredeti hangja, és ezt a magyar nem tudja visszaadni. hidd el, ha látnád angolul, ez biztos előjönne. én meg fogom nézni úgy is, ha lesz rá alkalmam.
amúgy a kritikával teljesen egyetértek. Xavier hajfétise nekem bejött. annyit emlegette, hogy nem akar kopasz lenni, hogy szinte ordított egy megkezdődött a hajhullás poénért.:D
15.
Stranger666
#13: 2x néztem meg moziban. Másodjára a film után a férfi wc-ben pár srác beszélget:"ennél szarabb csak a zimmer frei 2 volt haha". Megfordult a fejemben, hogy lehuggyantom őket...
A Magneto zene nagyon ütős, nagyon illik hozzá., a színészekkel sincs gond. Akinek tetszett akármelyik X-men annak ez még jobban fog.
14.
Garfartix
#8: Anno az X-men című mesében ( igen, én nézek ilyen meséket, és? :D ) ugyanúgy Magnetoval egy misztikus szigetre kerültek, ahol nem volt képességük, és Charles tudott járni. Ha egy golyó bénította volna le, akkor egy misztikus szigeten, vagy a bermuda-háromszög-szerű helyen nem tudott volna járni.
13.
Hubert Cumberdale
Jó látni, hogy egy "hát ez nagyon szar volt" komment sincs. Lehet érdemes lesz megnézni. A Thor után már nem nagyon bíztam ebben. Nekem az nagyon nem jött be.
12.
g.man580
Véleményem szerint és most kivételes a magyar szinkron is dobott a latba. Én 100%-an meg voltam elégedve mindenkinek a magyar hangjával és a film is nagyon bejött. A végén a " Ne feledd! Félúton a harag és a derű közt...." mondtad utáni rész tetszett a legjobban az egész filmben!
11.
Slik
Jó film, nekem tetszett
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...