Feledés - filmajánló

  • Írta: Daks
  • 2013. május 11.
  • oblivion
60 évvel ezelőtt megtámadták a Földet. Bár nyertünk, de a bolygót elvesztettük. El kellett felejtenünk, milyen valamit otthonnak nevezni. A nevem Jack Harper. A munkám az őrködés és a drónjavítás.

Az év egyik legjobban várt science fictionje végre megérkezett. A Feledés a nem is oly távoli jövőbe kalauzol el minket: 2077-et írunk, a világ megsemmisült, a Föld felszínét atomháború tette lakhatatlanná. Jack és Vika öt éve teljesít szolgálatot a felhők fölé emelt égi kutatóállomáson, két hetük van hátra, utána a haldokló bolygót ők is végleg elhagyják.


Memóriájukat törölték. A kínzó emlékek nem akadályozzák őket többé munkájuk elvégzésében, az állomás a költözés utolsó fázisát vezényli le. Az emberiség a Titánon lelt új otthonra, mindössze két ember maradt hátra, és egy Föld mellett állomásozó űrhajó, hamarosan azonban lekapcsolják az utolsó fényeket is, a bolygó pedig örök sötétségbe borul. Nincs már lent semmi. A vizet hatalmas gépek szivattyúzzák ki az óceánokból, a városok megszűntek létezni, szinte a nyomaikat se látni már, a felszín nagy része radioaktív, ami pedig nem, ott az ellenség túlélői portyáznak. A dögöknek nevezett idegenek még utolsó erejükkel is ellenünk harcolnak, megpróbálják szabotálni a költözést, támadják a tornyainkat, önjáró drónok vadásznak rájuk, sokszor esélytelenül.


Jack mérnökként dolgozik a Földön. A feladata az ellenség által lelőtt drónok begyűjtése és megjavítása, a felszínen bármikor megölhetik őt, munkájában viszont profi, esélyt se az ellenségnek. Vika az űrhajóval tartja a kapcsolatot, fogadja a parancsokat, és irányítja Jacket, könnyed szerelmi szál alakul ki köztük, párként élnek a magasban, még ha egymás szöges ellentétei is. A férfi szereti a Földet, régi tárgyak után kutat folyton, elkezd kötődni dolgokhoz, emlékeket lát, képtelen elengedni a múltat. Vakmerő és lázadó, míg a nő az életét a szabályoknak szentelte. Pedáns és rideg, szeretné a szolgálat utolsó napjait nyugalomban, biztonságban letudni.


Nem hinné egyik sem, hogy életük valaha fordulóponthoz fog még érkezni, egy napon azonban megtörténik az, amitől mindig is féltek. Megkérdőjeleződik küldetésük, létük, és szerelmük célja. Jack túlélőkre lel egy lezuhant űrhajóban, hamarosan pedig más színben kezdi látni a világot. Memóriája lassan visszatér, összefüggéseket kezd keresni, s ráébredve élete valódi céljára, saját kézbe véve a bolygó sorsát.


A Tom Cruise által alakított Jack jellemfordulását drámai események egész sorozata indítja be, ébredésének pedig mi más is lehetne generátora, mint a csodálatos Morgan Freeman. A néger legenda Malcolm Beech karakterét formálja meg a filmben, s rávezetve hősünket az egy és igaz útra, szinte egyetlen pisztolylövés nélkül hajtja végre a forradalmat. De kiválóan játszanak a többiek is. Vika karakterét Andrea Riseborough kelti életre, ki feltörekvő tisztként, s féltékeny barátnőként is tökéletesen hiteles, míg a roncsok közül előkerülő Julia szerepét a szépséges Olga Kurylenko látja el. Van valami benne, mi nem csak Jacket, de a nézőket is elvarázsolja. Sokáig nem tudjuk, hogy ki ő, honnan jött, vagy egyáltalán a jó, vagy a rossz oldalt képviseli-e, az esélyét viszont nem hagyja elszállni, s a főhős szívének megkaparintására kihasznál minden alkalmat.


A film izgalmas és fordulatos, a Feledés mégse lesz science-fiction klasszikus. Nincsenek meg a történetben azok az emberiség jövőjét és sorsát firtató filozófiai kérdések, melyek igazán emlékezetessé tennék az egészet, egy hétköznapi idegen invázióról (illetve annak utózöngéjéről) van szó, mely még a Függetlenség napja, vagy a Cowboyok és űrlények teljesítményét se tudja nagyon túlszárnyalni. Ettől függetlenül nem rossz. Sőt, nagyon jó film, csak éppen a nagyok soraiba nem emelhető. Ami pedig nekem nagyon nem tetszett, az a főszereplő, és a látvány volt. Tom Cruise csak kisfiús sármjával hódít, lelketlenül darálta le ezt a filmjét is, mint az összes többit az utóbbi években, a CGI meg túlcsordult az elfogadható mennyiségen, szinte nem akadt egy jelenet, amit ne számítógéppel csináltak volna meg.


Érdemes megnézni. Egy páros mozijegyet megér, a szerelmi szál miatt a barátnőd is élvezni fogja, Blu-rayre beruházni viszont felesleges, a Feledés egyszer nézhető mű. Bennem az utóbbi időkben az Emlékmás, az Erő krónikája, a Star Trek, és talán a Prometheus meg a Looper hagyott mélyebb nyomot, pár év múlva szilveszter éjszaka ezt már adni fogja az RTL Klub. 

Szereplők: Tom Cruise, Morgan Freeman, Olga Kurylenko, Andrea Riseborough
Producer: Joseph Kosinski, Peter Chernin, Dylan Clark, Barry Levine, Duncan Henderson
Rendezte: Joseph Kosinski
Írta: Karl Gajdusek, Michael Arndt
Játékidő: 124 perc
Nemzetközi bemutató: 2013. április 10.
Hazai premier: 2013. április 11.

IMDB pont: 7.2
Rotten Tomatoes eredmény: 56%
Gamekapocs értékelés: 7.5

70.
semike
tetszett nagyon!!!Jó kis film
69.
benjo6
#68: Az író miatt : Philip K. Dick (Ő jegyezte többek között a szárnyas fejvadász alapjául szolgáló regényt is)
68.
Daks
#65: Még kicsi voltam, mikor az eredetit láttam, de Schwarzi miatt nagyon tetszett. Az új rész is bejött, emlékezetes film.
67.
Scoo
#66: Megutáltad? Hiszen jó filmjei vannak. Az hogy mit csinál magánemberként meg ki a francot érdekel? Legalább nem kábítószeres, nőverő celeb.

2000 óta ezek a filmjei voltak:

Mission: Impossible II Ethan Hunt
Vanilla Sky
Minority Report
The Last Samurai
Collateral Collateral - A halál záloga (na jó, ez feledhető)
War of the Worlds
Mission: Impossible III
Gyávák és hősök (nem láttam, de nagy nevek annak benne)
Trópusi vihar
Valkűr
Kéjjel-nappal (egyszernézős,de nem rossz)
Mission: Impossible IV
Mindörökké Rock (nem láttam, de szerintem nem ő a főszereplő)
Jack Reacher
Feledés

Azért elég impozáns lista, nem? A régi filmjeiről pedig nem is beszéltünk amik igazi klasszikusok: Top Gun, Esőember, Született július 4-én, Interjú a vámpírral stb.
66.
sebtapasz
Sajnálatos módon, az eddig élt néhány évtizedem során, annyira megutáltam, Tom Cruise-t, hogy ez a film miatta nem lesz megnézve!!! Bekaphatod Thomas!!! :D :D :D
65.
Scoo
Daks, most komolyan? Az Emlékmás? Neeeeee! Basszus, az egy nagyon elcseszett film, főleg azoknak akik látták az eredetit. Az a film is csak addig működött amíg az előd nyomvonalán haladt, de amint letért róla katasztrófa lett.

A Feledésről ezt írtam kb egy hónapja:
Elég felemásra sikerült. Jó kis film, érdemes megnézni minden scifi kedvelőnek, viszont hagy egyfajta hiányérzetet maga után. Sajnos nem lett elég komplex, nem lett elég okos a film. Szinte minden előre kitalálható, bár azért volt ami meglepette rendesen, ezt elismerem. A látvány viszont fantasztikus, az akciók is a helyükön voltak. Sajnos túl sok lett a nyálas giccs (meg is lepődtem rajta), sok szereplő nincs kellőképpen elmélyítve, így izgulni se izgulunk értük. Így sajnos nem lett kiemelkedő és nem fogunk évekig beszélgetni róla. A potenciál pedig benne volt, mivel remek világot találtak ki, megspékelték gyönyörű képekkel és igazából a karakterekkel se lett volna gond ha lett volna igazi személyiségük és érzelmeik (mármint olyanok amik hitelesek is). Mindenesetre nézzétek meg nyugodtan.
64.
bodortamas1
#63: Mert pl. ha nem tudnám, hogy Cruise hány éves, biztos nem 50-et mondanék :)...
63.
bodortamas1
#62: Azt azért hozzátenném, ha nagyon nem lenne igazam, hogy nem tudom megmondani az ember kinézetéről, hogy hány éves, sajnos nem vagyok jó kor ismerő :)
62.
bodortamas1
#56: Miért, jóképű fickó nem lehetett kemény katona? Ugyan már... A magasság meg a legkisebb gond legyen. Tom pedig ahhoz képest, hogy 50, nem néz ki annyinak, simán rámondanám a 30-at is.
61.
Giggsy
#60: Reacher sok minden, de nem a szavak embere. Pontosan az a típusú alak, mint akiket Statham szokott játszani. Pragmatikus, magának való, nincsenek barátai, vagy élő rokonai. Sehol sem marad pár napnál tovább. Miután egészen kisgyerek kora óta a sereg volt az élete, ami aztán hátat fordított neki, tesz mindenre, és igyekszik csak a maga dolgával törődni. Nekem Damon-nal kapcsolatban hasonló gondjaim lettek volna, mint Cruise-zal (leszámítva a magasság kérdést) Mint színész kiváló, de alkatilag nem való hozzá a szerep.
60.
Belerofon
#59: Jason Statham is elég alacsony,még a 175-öt sem üti meg.Nagyon sok filmjében észrevehető,hogy Stallone és Cruise-al egyetemben ő is "kerti törpe"
Amúgy neki absolute nem állt volna jól ez a szerep,ő nem a szavak embere,1-2 csípős megjegyzés és aztán ütni-vágni,ez az ő stílusa.Ebben az ok és okozat krimiben egyáltalán nem állta volna meg a helyét a póker arcával és nem mentett volna a filmen csipős megjegyzése sem.Ha már más színészt szeretnénk elképzelni Jack Reacher szerepében,akkor inkább Matt Damon,(ő már úgyis bizonyított a Bourne trilógiában)de semmi esetre sem Statham-et.
59.
Giggsy
#58: Nem csak a magasságon akadtam fent (amúgy Statham már így is van olyan magas, hogy hiteles legyen a szerepben), hanem azon, hogy Cruise nagyjából egyetlen adottsággal sem rendelkezik amit a karakter megkívánna. Kémnek jó volt, de Reacher nem kém, hanem katona. Ízig-vérig katona, és bármit sugallnak is a filmek, a spec egységekben nem tobzódnak a Cruise méretű seggdugaszok. Amúgy az akcentus meg olyan dolog, hogy a történet szerint a harmincas éveinek közepén-végén járó Reacher a leszereléséig összesen nem élt egy évet sem az Államokban. Mivel az apját bázisról bázisra helyezgették, ő és a bátyja nagyrészt Olaszországban, Németországban, Angliában, stb nőtt fel, tehát az zicher, hogy nem azt az angolt beszéli, amit a legtöbb Amerikai (hozzátéve, hogy pl a new yorki és texasi angol közt van legalább akkora különbség, mint a new yorki és dél-londoni közt)
58.
Henry82
#56: Ha már ennyire fennakadtál a magasságon, érdekes, hogy pont Statham-et ajánlod, aki szintén 180 alatt van, hozzá jön az erős cockney akcentusa (Dél-London), nagyon hihetően alakítota volna az ex-ranger-t :))
57.
Drazhar
Megérte a mozit, még ha a sztori nagyon sok helyről lett is egybeollózva, az élmény amit nyújtott zseniális volt. A filmzene pedig M83 által az év egyik legjobb albuma eddig!
56.
Giggsy
#51: A Jack Reacher film nem lett rossz, csak sajnos hatalmas nagy kár, hogy nem Cruise-ra írták azt a szerepet. Gyakorlatilag semmi nincs meg benne a könyvbeli Reacher tulajdonságaiból. Eleve is Reacher egy katona családba születő Ranger-ből lett ex katonai nyomozó. Olyan 190 centi magas, a harmincas éveinek a végén jár, és bizony ezen tulajdonságok egyike sem hihető el Cruise-ról. Sok mindent meg lehet oldani jó színészi munkával, de azért a 170 centit sem elérő, még mindig lányokkedvence fejű Cruise-ról nehéz elhinni, hogy kőkemény Ranger volt, aztán pedig éveken át a legkomolyabb bűnöket elkövető katonák nyomában volt. A mai színészek közül Statham sokkal alkalmasabb lett volna Reacher-nek.

Az Oblivion a reklámok alapján érdekesnek tűnt, de sajnos semmi jót nem hallottam róla. Mondjuk az After Earth-nél biztos jobb lett (hisz azt Shayamalan rendezte)
55.
Ecneb
#45: Ekkora baromságot már rég olvastam, gratulálok, szép hasonlat :D
54.
gamerplayer
#48: Gondolom úgy értette, hogy "szupererővel" rendelkező hős. Ellenpélda Superman.
53.
bitbandita
#45: Az idióta sci barommal egyetértek. De hogy rossz színész, vagy nem színész? Hány éves vagy kisfiam?
52.
Borington
Tyú, azt álmodtam ma, hogy kijött a játékadaptációja, amiről azt mondta a Gamekapocs, hogy élvezetesebb a filmnél is :P
51.
bodortamas1
Jack Reacher is nagyon tetszett, ott még jobban is tetszett Tom alakítása :) A harcstílusa nagyon kifinomult, egyszerű volt, de mégis ütős. Meg emberileg is beletudtad képzelni magad a helyzetébe, mert itt nem a szuperkatonát alakította, hanem egy egyszerű leszerelt katonát, aki (már nem emlékszek miért), nem akarta felfedni magát. Meg nem a célpont leges leg-közepébe lőtte azt a három golyót ;) ez + a filmnek. Én először azt hittem, hogy sablonosan lazán belövi őket pontosan középre, ezért kellemesen csalódtam. Az egyedüli jelenet nem tetszett, amikor megölik a kiscsajt. Először megszerettetik velünk, hogy milyen aranyos meg okos meg minden, aztán megölik... nem jön be ez a logika nekem, de sajnos ez kellett a sztorihoz, hogy pörögjön :) A rendőröket meg már bárki letudta volna rázni... Nekem a Jack Reacher megmondom őszintén, jobban tetszett, mint a Feledés, mint Tom alakítása miatt, mint a realisztikusabb karakterek miatt. És leírom újra, szerintem Tom alakításával sehol nem volt baj (a nagyon régi filmjeit nem láttam!), hanem ő egyszerűen olyan. Elrejti az érzelmeit.
50.
Simonus18
Starkot szidhatod ahogy csak akarod, de Batmant kérlek ne vedd a szádra xD
49.
Csoki80
#45: Batmant azért ide, ne keverd, mert eljő s lekever.....
48.
SLi
#45: Mind a kettő szuperhős, csak mondom, nehogy máskor is kiröhögjenek mert hülyeséget beszélsz.
47.
megalonagyix
Jó film, a látvány ott volt a szeren. Picit Mass Effect & Fallout keveréknek éreztem, de tök rendben volt. :)
45.
dBLOOD
Tom Cruise egy idióta scientológus barom. A színészettől olyan távol áll mint Makó Jeruzsálemtől. Soha nem volt színész és sosem lesz az, csak egy gazdag balfasz. Annyira színész mint amennyire Batman vagy Iron Man szuperhős: semennyire.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...