300: A birodalom hajnala filmkritika

  • Írta: kasy
  • 2014. április 4.
  • 300: a birodalom hajnala, 300: ryse of an epire, mozi
Az ókori Görögországban nemcsak Spárta állama küzdött hősiesen a perzsákkal szemben, Themisztoklész az athéni flotta élén próbálta feltartoztatni az ellenséget. Folytatást kapott az elmúlt évtized legjobb hősfilmje.

2006-ban robbant a mozgókép- és a popkultúrára is nagy hatást gyakorló 300 a köztudatba, a látványorgia oltára elé térdeltetve a történetet (tehát magát a történelmet) és néhol a normalitást is. S mindezt megfelelő arányérzékkel tette, így válthatott a szandálos filmek új viszonyítási alapjává. Nehéz ilyen előképpel egy minden elvárásnak megfelelő folytatást elkészíteni, nem is próbálták meg, inkább csak a már meglévő paneleket kibővíteni. Sajnos még az sem sikerült jól.


A 300: A birodalom hajnalában megtudjuk mi történt Görögország egy másik szegletében mialatt Leónidász és a 300-ak a Thermopülai-szorosnál vívtak csatát Xerxész seregével, valamint a támadó perzsák perspektívájából is láthatjuk az események körülményeit. A vártakkal ellentétben nem Xerxész az, akit valóban megismerünk, mert bár bemutatják hogyan és miért lett a trónörökösből a már látott transznemű, fux-fetisiszta, az ezt okozó Artemiszia a valódi főszereplő, perzsa oldalról. A "minden sikeres istenkirály férfi mögött egy nő áll" szólás itt hatványozottan igaz, ami szerencse, hisz Artemiszia, aki görög nő létére a keleti birodalom hadvezére, sokkal érdekesebb háttérrel és karakterrel rendelkezik. Ráadásul a film kevés pozitívumának legnagyobbika az őt alakító Eva Green. A csontsoványra és kissé férfiasra sminkelt arca, állandó gyűlöletet árasztó szeme mögül is felsejlik a szép nő, igazán hiteles bosszúszomjas femme fatale.


Görög oldalról rosszabb a helyzet, nincs senki, aki érdekes vagy túlságosan szimpatikus lenne. A főszereplőnek megtett Themisztoklész csak egy szakálas kaméleon (kockás hasizommal), a történet alakulásának függvényében változó jellemmel. Egyszer eszes hadvezér, másszor arrogáns és meggondolatlan, később önfeláldozó hazafi. Az első részből pontosan kopírozott apa-fia mellékszál pofátlan és így már érdektelen a drámainak szánt végkimenetele (a bandzsító embereket amúgy sem tudom komolyan venni, bár ez az én hibám). A maradék pármondatos karakter pedig még ezeknél is jelentéktelenebb. 


Karakterek szempontjából tehát csúfos bukás, de sajnos a történetvezetéssel is súlyos bajok vannak. A legtöbb alkalommal akkora taslit vernek a logiának és a következetességnek, hogy a fal adja (természetesen slow motionben) a másikat. A görög seregek egyesülései és szétválásai teljesen értelmetlenek lettek, de nemcsak ebben a filmben, hanem az előző részben történt hadrendváltozásokat is kusza zagyvasággá nyomorították. A perzsa flottából mindig csak annyi hajót állítanak hadrendbe, ahányat az aktuális görög létszám le tud győzni, hiába hangsúlyozzák többször azok fölényét. A görög hadsereg tagjairól is többször állítják, hogy csak a hazájukért küzdő civil polgárok, mégis mindegyikük rommá van gyúrva. Nyilakat vagy lándzsákat csak kivételes esetekben használnak mindkét oldalon, s bár hajókkal indulnak egymás ellen, mindenki közelharccal számolt ezek szerint. 


Nem sorolom tovább, ezekből már kitűnik, hogy a forgatókönyv hagy kívánni valót maga után bőven. A rendezés csonkasága is szembetűnő. A fentebb említett hajszálvékony karakterekkel (egy kivétellel ugye) nyilván nem tud mit kezdeni sem színész, sem rendező. De a néhol megjelenő szimbólumok is röhejesek, minthogy a perzsák mindent feketében hoznak létre, túlöltözöttek (vélhetően Lady Gaga segítségével tervezett ruhákkal) és mindenkinek fekete szemceruzával húzták ki a szemét, szemben a csak bőrbugyit és maximum kék köpenyt viselő, egységesen egyhetes szakállt viselő görögökkel. 


A látvány megmenti? Megmenthetné, de nem. A birodalom hajnala nem sok, de több helyszínnel dolgozik mint előde, ezeket különböző szűrőkkel markánsan elválasztják. Spártában még mindig minden bronz, a Perzsa birodalomban minden fakó és fekete, néhol arannyal, az athéniaknál pedig a kék és a szürke szűrőt kombinálják. Néhol egészen játékosak, ilyen pofátlanul nagy Holdat a fekete égen régen láthattunk, vagy az a néhány megjelenő fantázialény, amiket szerencsére nem is erőltetnek az előtérbe. Ennek a kicsivel nyíltabb és változatosabb környezetet használó résznek jobban áll ez a képi világ, mint a 300 mikrovilágának, befogadhatóbban teszi fantasyvé. Ilyen előnyből indulva mégis el tudták rontani. 


A film nagy részét kitevő harcok igazán elcseszettek, egyáltalán nem kapunk jól megkoreografált küzdelmeket, ezt a túlzásba vitt slow motionnel és bullett time-mal próbálták leplezni. A várt látványos, effektekkel teli erőszakpornó helyett marhára zavaró vérfröccsponrót kapunk, ugyanis bár kardokat látunk mégis baszomnagy fejszékkel renderelték a legtöbb jelenetet. És ha még ezt a röhejesen túlzásba vitt vérmennyiséget el is fogadnánk, kiábrándító a CGI, fikarcnyit sem tűnik valósnak a vér, egyszerűen elüt minden mástól a vásznon. Ezek az önismétlő mozdulatsorra épülő, változatosan lassított gyilkolások különösen viccesek voltak, miután a film előtt ment az Edge of Tommorow előzetese, amelynek a végén azt ismételgetik, hogy „live-die-repeat”.


Eleve halálra volt ítélve ez a film? Nem. Az alapötlet, miszerint a 300 zárt világát kibővítsék egy gigászi eposszá, kifejezetten jó. Csak míg ott volt egy koncepció, amire felfűzték az egészet, ebben semmilyen egységre törekvő momentum nincs. „Tonight, We dine in hell!” - ez nem csak egy hangzatos felkiáltás, hanem a szellemiség, ami átjárta az egész film atmoszféráját elejétől a végéig. Az emellé társuló látvány miatt elnéztük minden hibáját, merthogy annak is van bőven. A második rész esetében azonban nincs ilyen kapaszkodónk.

27.
27.
h.jozsa
GYalázat ez a film!
Szégyen az elöző részre nézve!
26.
26.
RangerFox
Ez a film szégyen. Azokra vet szégyent, akik ott a szorosban igaziból ott voltak, és az életüket adták hogy megvédjék a hazájukat. Áhh, bűn rossz lett a film, hack'n slash, semmi több.
25.
25.
Giggsy
Ó ez annyira átkozottul tipikus magyar hozzáállás. Nincsenek ám átmenetek, ha egy film nem kimagasló, akkor szar, igaz? Hogy tökéletes film-e a Birodalom hajnala? Nem, messze nem az. Vannak benne nevetségesen eltúlzott dolgok, és logikátlanságok? Igen. Na de hogy szar lenne... Igazából egy fikarcnyival sem nagyobb hülyeség, mint a 300 volt, csak az akkor az újdonság erejével hatott, ez meg nem. Meg lehet nézni a maga nemében szórakoztató is, de mivel ez már nem hoz igazi újdonságot, emlékezetes nem marad. De ettől már rossz film lenne? Nem, csak nem kimagasló. Emberek tanuljátok már meg, hogy nem csak a két véglet létezik!
24.
24.
yorak
...csak a "trélert" néztem meg az előbb, hmmm, olyan, mintha a God Of War játékba csöppentem volna...:)....Háááát, nekünk "gamereknek" túl átlátszó ez a mesefilm...:D...
23.
23.
bcrics
Nemrég láttam, jó kis film ez.
Az első részhez sztem nem ér fel, de nem sokkal utána ott van.
A Vízi csatajelenetek parádésak, a végén a Lovas fejezet hullajó volt.
Különösen tetszett hogy az első rész eseményeivel párhozamosan zajlik a történet, egy kis Leonidas covert megnéztem volna, és nemcsak annyit amit mutattak.
Megmutatták hogyan lett Xerxészből ez az állat.
Azt ennyi.

A film vizuálisan még mindig remek, De nincs az a Katarzis mint az első rész esetében.

Spoiler!
Eva Green Csöcsei kinn vannak premier plánban.
Micsoda csöcsök!
..

Tényleg kinn vannak.
22.
22.
hurkagyurka2
#19 Nem gondolom, hogy egy Gamekapocs szintű közösségnek ne lehetne véleménye akármiről, pl. filmekről is. Aki Réz András "filmesztétát" szeretné olvasgatni, az arra menjen rá. A többiek pedig olvassák el nyugodtan az itteni közösség filmes kritikáit is. Réz Andrásra kicsit visszatérve a régi vicc jut eszeme mindig: "A filmkritikus olyan, mint a nőgyógyász. Ott keresi a hibát, ahol más az élvezetet..."
A film nekem bejött, lehet szidni érte, felvállalom. Jobb, mint az első rész, pedig nagy kedvencem az is. A CGI vér valóban túlzás volt, de ez kitekintés a képregényre, ne felejtsük el hogy az egész film az alapján született. Ráadásul már az első részben is használták, bár nem ilyen mértékben valóban.
Tetszett, hogy az előző, spártai küzdelemről szóló részben a vörös szín dominált, míg most, az athéniak küzdelménél minden kék színben úszott. Ennek hangulat szempontjából már egy óriási hatása volt szerintem. Töriből aki emlékszik, Spárta és Athén nagyon nem ápolt baráti viszonyt egymással, jó néhány háborút vívtak egymás ellen. Hogy mennyire nem volt könnyű szövetséget kötniük egymással, innentől elképzelhető. A perzsa sereg ellen külön-külön kellett elszenvedniük veszteségeiket, mire rájöttek, hogy csak együtt van esélyük. Nagyon tetszett, Themistocles ábrázolása. Mind habitusa, mind harci stílusa totálisan eltért Leonidasétól. Tényleg indokolatlan, és szemet szúróan túlzott izomzattal rendelkezett serege. Ám ne felejtsük el, hogy az akkori kor polgára nem tv és számítógép előtt satnyult, akkoriban nem voltak irodisták sem. A felső tízezret leszámítva mindenki kemény fizikai munkát végzett a napi megélhetéséért. Így nyilván messze jobban néztek ki, mint napjaink átlagpolgára... Temistocles nem csak kiváló harcos, de mint stratéga, hadvezér és diplomata is remekel.
Hogy miért mindig csak annyi hajót küldtek a görögök ellen, ami még éppen legyőzhető, ez már az első rész kritikája is lehetne. Ott 300 harcos küzdött egy gigantikus sereg ellen, és míg el nem buktak, elég jól állták a sarat... Amúgy meg betudható a Xerxészi gőgnek. Amennyire nem vette komolyan a spártai ellenséget ő maga sem, úgy annyira semmibe vette Artemisia is az athénit és szedett-vedett csapatát.
Ami bejött, az a hangulat. Annyira kegyetlen, kíméletlen, és darkos, amennyire csak lehet. Egy olyan világot ábrázol, ami vad, erőszakos, ahol a gyengének esélye sincs volt az életben maradásra. Nem bántam meg, hogy megnéztem. Aki otthon nézte, mert úgy a menő, hogy "letöltöm/fikázom", nem kapta azt az élményt, mint ha vásznon nézte volna...
21.
21.
SLi
#19: szerencsére te normális vagy, ez a lényeg
ilyenkor azért mindig örülök hogy vannak ilyen kaliberű és tudású megmondóemberek, akik mindig jönnek és jól megmondják a frankót a tudatlanoknak: melyik oldalnak milyen cikket szabad kitenni, mit hagyjunk kire, ki a polihisztor és ki nem, hol kezdődik a filmezés, mi a tévedés, ki normális és ki az aki nem, és még lehetne sorolni. nekünk, az arctalan ostoba tömegnek mindig a megvilágosodás erejével hatnak ezen zseniális gondolataitok, és tű éles meglátásaitok iránymutatása nélkül csak zombiként bolyonganánk, és bár hiába ontjátok ránk tudásotok legjavát nap mint nap, mi erre olyan szinten méltatlanok vagyunk, hogy maximum visszaöklendezni tudjuk mint a magatehetetlen madárfióka a falatot.
még egyszer: köszönöm hogy vagytok
20.
20.
kasy
#1: A szűrés miatti színek, a képregényes ábrázolásra való törekvés miatti méretarányok miatt természetesen végig érződik, bár a kivitelezés nagyrészt igazából elég jó. Ezzel a részével nincs nagy gond, az utolsó akciószekvenciát kivéve. Na ott kilóg a lóláb, tényleg mint egy komplett CGI játék trailer.

#3: Cukker vagy nagyok, köszönöm! :D

#5: Nagyrészt egyet értünk, bár úgy látszik Artemisziát teljesen más szemmel láttuk.

#7: Bocs, hogy elcsesztem a napod. Bár nem volt nehéz dolgom. ;)

#12: A ronda vér az indokolatlanul nagy mennyiség miatt lett zavaró. Nem vicc, néhány jelenetnél a vászon 3/4-ét betölti. Ezzel felesleges volt túllicitálni a Spartacust.

#13: Na igen. Tipikus mai magyar szinkron. Motivációs beszédnél kiabálnak, bölcs társalgásnál lassabban beszélnek, jó napot. Tüdőrázó mély hangú magyar színészt továbbra sem alkalmaznak.
Bár az előzeteseket elnézve az eredeti hangok sem olyan odabaszósak, mint a 300 esetében.

#15: Nem kekeckedésből, de az SM és a BT rohadtul nem ugyanaz.

Hirtelen azt hiszem ennyi.
19.
19.
DigitalEye
#9: Ja, szerintem fontos volt. Hagyjuk a filmeket a filmekkel foglalkozó oldalakra, én így gondolom. Ne akarjunk már polihisztorok lenni, miközben nem vagyunk.
Ha egy játékkal kapcsolatos filmről írnak, az már más tészta, mert az valamennyire kötődik az oldal alapvető témájához, a videojátékokhoz. De ez így nem működik szerintem. Kábé olyan, mintha egyszer csak a főoldalon megjelenne egy Márquez Száz év magány-elemzés.
De persze azt tesztek, amit akartok, én csak szóltam, hogy ez így tévedés.
A 300 pedig rossz film, egy közhelyparádé, a történelem, a mítoszok megalázása, és csak azért van elájulva tőle a sok ember, mert teli van - szerintem ízléstelen - CGI-effektekkel, lassítással és egy kocka sincs benne, ami ne lenne utólag digitálisan feljavítva. Enyhén szólva sem itt kezdődik a filmezés, hatást meg maximum a hasonló kaliberű B-kategóriás akció- meg kalandfilmekre gyakorolhatott. Aki meg azért ül be egy filmre, hogy elélvezhessen azon, hogy több száz statiszta hogyan aprítja darabokra egymást különböző módokon, gondolkozzon el azon, hogy normális-e.
18.
18.
kopic
#7: Köszönjük Géza. -.-

A filmet meg majd valamikor megnézem.
17.
17.
Ghost26Dave
És egyébként hol van a történelem hűség,hisz Artemisia nem is hal meg.pfuuuu.
16.
16.
Ghost26Dave
Én a filmet csak is Artemisia és Temistocles szex jelenete miatt néztem volna meg.Végül meg is néztem csak otthon.Olyan szar filmet huhuhh ritkán látni.Erőltetik a 2006os 300 ban odaillő elemeket amik ide nem passzolnak ez alatt a fény árnyék hatásokat értem.
15.
15.
Necreon
#8: Abban igaza van, hogy egy ilyen kaliberű oldalnak nagyon nem szabadna megengedi magának olyan színvonalú cikkeket kirakni, amiben "baszomnagy" szavakat használnak, vagy olyan értelmetlen önismétlés mint a "slow motion és bullet time".
14.
14.
randall13
Ki nem szarja le a 300-t amikor két nap múlva jön a Trónok harca?
13.
13.
Berkes2000
Egy dolgot hiányolok a kritikából... Duplán is!
A szinkron kritikáját. Egyrészt hogy milyen, másrészt milyen lehet a film nélküle?
Ugye mind emlékszünk arra, hogy a szánalmasan szar magyar szinkron hogyan csinált a tökös élőszereplős animációs filmből egy gagyi vackot amiben mintha szakállas óvodások kardoznának? Segítsek? "Őrült? Nem, csak spártai!"
Minden filmből elvesz a szinkron, de ezeket gagyi fospermetté silányítja. Minden vagányságot erőt kiirt belőlük!
12.
12.
jusanyk
Szerintem annyira nem lett rossz. Tény, hogy csalódás, de ha választanom kellene e között, vagy valamelyik mostanság divatos megfilmesített-tinikönyv között, akkor még mindig ez.
Nekem leginkább a harcos jelenetek tetszettek. Szerintem jól össze voltak rakva( és nem, nem ez az első ilyen, amit látok). Pont annyi, és ott volt benne slowolás, ahol kellett. Ilyen szinten szerintem hozta a 300 színvonalát. És amit a végén a Themisztoklész lenyomott, attól azért letettem a hajam. Ettől függetlenül csodára tényleg nem kell számítani, mert a 300-hoz képest gyenge lett, de nem feltétlenül kell (csak) ahhoz hasonlítani.
Ami a logikai buktatókat illeti, nem tökéletes alkotás, viszont magával a hajós résszel szerintem pont nincs semmi baj, teljesen jól el van magyarázva, miért úgy alakulnak a dolgok (ugye a sivatagi sétáról már nem mondható el ugyanez).
Összességében én abszolút nem bántam meg, hogy megnéztem. Egynek mindenképp jó volt. A 300 rajongóknak pedig csak azt mondanám (már aki nem nézte már meg rég a filmet), hogy várjatok egy ahhoz képest szörnyen rossz filmet, és utána valószínűleg pozitívan csalódtok.


(Illetve a művér... Ha bármelyik játékban vagy filmben valódi vért használnának, mármint ami úgy néz ki, a nézőközönség 95%-a azonnal kidobná a taccsot. Köztük én is. Ez egy általam nagyon kedvelt trükk arra, hogy legyen is vér, meg ne is. Fejben tudod, hogy így kell történnie, de mégsem érzed magad tőle annyira rosszul. Szóval számomra ez sokkal inkább pozitívum, mint negatívum. Ugyanakkor ha valakiben felmerül, hogy azért volt szar film, mert nem elég valódi a vér...)
11.
11.
nero66
Én megmondom őszintén, nekem tetszett. Mondjuk én alapból úgy léptem be a moziba, hogy nézek egy király hack'n'slash filmet kevéske sztorival, és ezt meg is kaptam. :D A "tárgyalás" Themistocles és Artemisia közt pedig csak kellemes ráadás volt. :D
9.
9.
sober
#7: ezt fontos volt beírni! elképzelem ahogy felnézel az oldalra és annyira zavar, h még be is írsz.....
8.
8.
InGen
#7: Valaki milyen kedves ma :))
7.
7.
DigitalEye
Soha sem fogom megérteni, hogy egy videojátékokkal foglalkozó oldal miért ír filmkritikákat. Ráadásul szar filmekről, szarul.
6.
6.
princeps27
volt benn egy jó vicc amikor mondja főnök, hogy nem én akartam halált látni a szemükben, erre ráközelít a kancsal csávóra a kamera :D
5.
5.
Scoo
Huh. Nem volt könnyű, de visszakerestem mit írtam anno az fb-n a filmről (pont egy hónapja márcis 4-én). Szóval idézek magamtól:
Már az első trailer megnézésekor aggódni kezdtem, hogy egy olyan tökös filmnek, mint a 300, nem fog jót tenni ha előtérbe helyezik a nőket.
Ebben a részben nem Xerxes a főgonosz. Mellékszereplőt csináltak belőle (mondjuk amúgy is az volt, de itt még inkább). Minden sikeres férfi mögött ugye ott van egy nő is. Jelen esetben Artemiszia. Kicsit kifacsarták a történelmet. Artemiszia valóban létezett, sőt, tényleg parancsolt hadihajóknak és Xerxesnek is adott tanácsokat. Persze az eredettörténete nem az ami a filmben van és a vége sem, de ennyi belefér. A fő problémám az, hogy nagyon gyenge karakter lett. Szerintem jobb lett volna ha egy felnőtt, érett, okos, nőt csinálnak belőle (a történészek szerint inkább ilyen volt), nem pedig egy menstruáló kurvát. Mert kérem szépen az egész filmben az. Nagyon hiteltelen, teljesen gyenge főgonosz. Egy percre se hihető a karaktere, nem érzi a veszélyt a tekintetéből az ember. Nincs kisugárzása. Ezzel el is cseszték a filmet, mivel elég jelentős szerepet kapott.
De ha ez nem lenne elég, borzasztóan idióták a párbeszédek. Fogtam a fejemet és a végén mikor elhangzik az, hogy "Kemény vagy, a farkadnak kellett volna ilyen keménynek lennie." mondat, akkor felkiáltotta, hogy ezt a szart!
A görög tábor se jobb. A hősök unalmasak, szintén jellegtelenek. Kb. négyszer kapunk harcra feltüzelő nagy monológot, amiknek a lényege zanzásítva: Görögországért, a szabadságért! Már elsőre is unalmas.
A látvány rendben van, a 3D is szép (igaz egy idő után kezdtem azon röhögni, hogy a amikor nincs csata akkor a jelenetekben mindig volt valami plusz anyag (szálló por, pernye, fű stb).

A 300-at bármikor újra megnézném, ezt a filmet kizárt.
A két új karakter nagyon gyenge, a mellékszereplők pedig csak díszek.
Ha sikeres lesz bevételileg a film, biztos, hogy lesz folytatás.

Nagyon hiányzott Frank Miller látásmódja. Szinte semmi extrát nem kapunk, nagyon földhözragadt lett a megjelenítés, nincsenek extra lények, teremtmények, igazán az agyba vésődő jelenetek. Ha Sin City folytatását is ennyire elcseszik, akkor elmegyek Hollywoodba felpofozni pár rendezőt, írót, producert.
4.
4.
SimánCsakEgyGémerVagyok
Nőként mondom, hogy ez a film úgy is szar volt, hogy kocka hasak feszítettek béna pózokban...
3.
3.
SLi
wow
kasy! végre
remélem rendszer lesz belőle
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...