24: Élj egy új napért! - sorozatajánló

  • Írta: zoenn
  • 2014. augusztus 21.
  • 24: elj egy uj napert, 24: live another day, kritika, sorozatajánló
Nyolc évad után már azt hittük, véget ért Jack Bauer karrierje, aztán négy év után a Fox újra elővette a figurát. A terrorelhárítás hősét csak nem lehet agyonütni, bármikor képes hadrendbe állni, a készítők pedig biztosra mentek.

Figyelem! A cikk masszív spoilereket tartalmaz!

A 24 már nagyon kellett 2001 tájékán, amikor olyan lagymatag sorozatok uralták akkoriban a TV-csatornákat, mint a Smallville vagy az Alias. A terrorizmus témája akkoriban gyakori beszédtéma volt, gondoljunk csak 9/11-re, ám a formátumnak is megújulásra volt szüksége. A 24 pedig formabontó szerkezetével, perfekt módon megírt forgatókönyvével és remek karaktereivel gyors sikert futott be. Nem véletlenül csináltak belőle nyolc évadot zsinórban (az írói sztrájk és Sutherland börtönbüntetése miatt a hetedik évad csak egyéves csúszással került a képernyőkre). A készítők minden kiszipolyoztak a témából, 2010-re a 24 elfáradt, ideje volt hát félretenni, hogy négy év után Bauer bátyót ismét feltámadjon, mint tette azt már oly’ sokszor. A 24 sokunkat sorozatfüggővé tett, így aztán megdobbant a szívünk, hogy a Fox leporolja a címet, meg aztán Kiefer karrierjének is jót tett a visszatérés: lévén a Touch című szériában nem igazán tudott brillírozni, szétdohányzott orgánuma és tehetsége csak itt tud kiteljesedni igazán. Üröm az örömben, hogy a 24: Live Another Day csak 12 epizódból áll, egészen a 11. részig még valós időben pörögtek az események, csak a lezárásban ugornak az időben – így kapunk végül huszonnégy órát.


A félévadnyi időtartam bizonyos szempontból kedvező lehet: az előző évadokra jellemző, kicsit erőltetettnek ható csavaroknak búcsút mondhatukn - nem kellett attól tartani, hogy a főellenségek egymás sarkát tapossák (a magánhadsereges szériától még mindig feláll a szőr a hatunkon). Az írók kényelmesen kibonthatták volna a fő cselekményt, anélkül, hogy kicsapongónak és elnyújtottnak hatna az egész – na pont ez hiányzik belőle. Pedig a Live Another Dayre mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy egyenletes minőséget mutat fel. A rajongók persze a felvezetéstől imádni fogják, de az igazán delejes pillanatok csak az utolsó három részben érhetők tetten. Hozzátennénk, a stílust és a narratívát tekintve korántsem beszélhetünk a megújulásról, nem a kilencedik évadban köszönt be az új aranykor, de minden porcikájában egy klasszikus 24-et kaptunk ezúttal is.


A világbéke ezúttal Londonban táncol borotvaélen, amikor is az Egyesült Államok elnöke, James Heller azért látogat a britekhez, hogy egy drónbázis építéséről tárgyaljon. A grumpy catre hajazó arcberendezéssel megáldott öregurat lánya, Audrey – Bauer korábbi ágyasa – is elkíséri. A terroristák persze nem nyugszanak, Margot Al-Harazi pont a robotrepülőgépeket fordítja az amerikaiak ellen egy hackerek által kifejlesztett kütyü révén. A renegát életet élő Jack fülébe jut az eset, veszélyben az elnök és a londoni polgárok élete, ideje hát kilépni az árnyékból. Az akcióhoz persze hű társára, Chloe O’Brianre is szüksége van, ám a technikus kisasszony épp a CIA vendégszeretet élvezi egy szigorúan őrzött létesítményben. Jack hagyja magát elkapni (még mindig vérdíj van a fején, amiért leguóbb olyan cifrán elbánt az oroszokkal) és kiszabadítja a Chloe-t, aki pont annak a hackercsoportnak a tagja, amely a drónok eltérítésére alkalmas eszközt kifejlesztette. A kütyüt persze időközben meglovasított az egyik áruló tag, hősünk pedig ismét versenyt fut az idővel, hogy megakadályozza az incidenst.


Naná, hogy elsőre semmi nem megy simán, egy ponton azt hittük, hogy az elnöknek is annyi, és persze nem az iszlám szélsőségesek jelentik az egyedüli veszélyt, a készítők szépen előhúzták a zsákból az oroszokat és a kínaiakat is. És megint olyat kaptunk az arcunkba, amit már sejteni lehetett. Jack motivációja már érdekesebb: ő lenne az a hazafi, aki bármilyen törvényt áthág, a vallatásban nem ismer lehetetlent és folyton az állam biztonságát tartja szem előtt. Ilyen emberek nincsenek, előbb-utóbb mindenkiben elszakad a cérna, inkább saját magát és a családját félti, racionálisan gondolkodik, megalkuvásra hajlik csak azért, hogy még egy nappal tovább éljen. Jack továbbra is egy őrült, aki józanul gondolkodik, nem hibázik, hallgat a lelkiismeretére, pont ilyen hősökre lenne szükségünk manapság. A Trónok harca után már mindenki olyak karaktereket készít, aki nem tisztán fekete és fehér, hanem egy személyben jó és gonosz - a klasszikus témák kikoptak a köztudatból és hála a Live Another Daynek, jó újra látni a képernyőkön. Kár, hogy csupán nosztalgikus élmény mindez, nem pedig a stílus egy következő lépcsőfoka – sajnos nem abba az irányba tekintenek a készítők, ahová kéne.


Az igazság az, hogy a 24 még mindig a régi toposzokon csücsül, de már nem áll neki annyira jól. Chang előkerülése hatalmas fordulatnak szánták, valójában csak erőtlenül hatott. De előtte, a fanatikus Margot terroristaanya csúfos halála kellett már, mint a falat kenyér, valójában még éhesebbek lettünk tőle. Ha jól számolunk, több mi kétszáz epizód óta várunk arra, hogy végre valaki elkenje a háttérhatalmak száját, ehelyett most holmi drónok, atom-tengeralattjáróból indított torpedók robbanthatják ki a harmadik világháborút, ami természetesen nem következik be, a készítők egy tollvonással zárják le az egészet, ugyanúgy, ahogy tették azt évekkel ezelőtt is. A 24 olyan, mint egy szenilis, kiöregedett tanár, aki nem hajlandó elhinni, hogy eljárt felette az idő, hatvan évesen is visszajár tanítani, pedig a hallgatóság már valami frissre és újra vágyik. Nyilvánvaló, hogy a rajongók tetemes hányada beéri ennyivel, de négy év nem múlt el nyomtalanul a sorozatgyártásban, ma már más trendek a nyerők, mint egykoron.


És mi a helyzet a színészekkel? Szerintem Sutherland még akkor is hozná a figurát, amikor egy londoni pubból mattrészegen rángatják haza a gorillái. Már nem látunk tőle elborult, kiszámíthatatlan pillanatokat, rutinból adja elő a figurát, de még mindig szemtelenül jól áll neki. Ez kipipálva! Chloe megformálója, Mary Lynn Rajskub ugyanazt csinálja, mint évekkel ezelőtt: adja a kicsit lökött számítógépgurut, aki akkor is bicskanyitogató pofákat vár, amikor nem kéne – de pont ezért szeretjük, dacára annak, hogy átment rockerbe, hipszterbe, vagy hívják bárhogy a hollófeketére festett szemű és hajú nerdöket. Miután négy éve Jack vöröskéjével, az iszonyúan hiteltelen Renee Walkerrel végeztek, kellett hősünk mellé egy másik jónő, akivel kiegészíthetik egymást. Yvonne Strahovski, alias Kate Morgan legalább nem próbált meg akcióhőssé válni (tartom magamat ahhoz az állásponthoz, hogy Sarah Connoron és a Ellen Ripley-n kívül számomra nem létezik elfogadható női akcióhős), mint elődje - cserébe életben is marad. A hackerek vezetőjét alakító Michael Wincotott már a Costner-féle Robin Hood óta imádon, remek karakterszínész, itt is hozza a kimért és hűvös figurát. A többiek (ott van Audrey féltékeny férje, a vérgeci CIA-főnök, a zöldfülű adatelemző kölyök stb.) túlságosan egysíkúak és egyszerűek ahhoz, hogy érdemben foglalkozzunk velük – a szerepüknek azért tökéletesen megfelelnek.


Sokan azt hitték, hogy a Live Another Day lesz Jack Bauer hattyúdala. Egy olyan örömzenélés, ami után végre lezárják az egész hóbelevancot. A Foxnak azonban esze ágában sincs így tenni és ezért kezet is csókolnák a döntéshozóknak. Bármennyire is régimódi a 24, örülünk annak, hogy Jack ismét a gonoszok kezére került és így a jövőben bármikor elővehetik a kalapból. A technikai oldalról csak annyit, hogy a kontinensváltás csak javára vált a sorozatnak, az ezerarcú London ideálisabb terep egy krízishelyzethez, mint a sokat látott Los Angeles vagy Washington. A fényképezés és a vágás hűen követi a korábbi sztenderdeket, de minden csillogóbb és fejlettebb, mint korábban. A sztoriban szereplő technológiai dolgok naprakészek, bár a véreres szemű megmondók bizonyára bele tudnak kötni néhány apróságba. Minden összevetve, a 24: Live Another Daynek igenis volt létjogosultsága a piacon. Egy pillanat alatt eldöntöttem, hogy kell nekem az egész, nem úgy mint sok más pilotról ebben a szezonban, amikről minden jót elmondtak az önjelölt szakértők, de hamarjában bebizonyosodott, hogy a hiányzik belőlük az igazi kraft (szia, The Last Ship). A 24 minden hibája és egyenetlen minősége ellenére joggal foglalhat helyet a kedvenceink között. A pletykák szerint még a tervezett mozifilm sincs veszve.

12.
12.
bodortamas1
#10: Nadia-nak nem volt akciós jelenete, emlékezetem szerint. Kimnek sem, csak 1-2 jelenet, de azok sem mondhatók éppen akciónak. Ahogy Nina is csak a 2. és 3. évadban kezdett akciózni, addig a CTU-nál osztotta az észt. A másodikban az áruló csajnak is elég kevés ilyen jelenete volt, ezek mind nem mondhatók "akciózós csaj"-nak. Csak az általam említett Walkernek és Katenek voltak említésre méltó jelenetei akció terén. Kettejük nekem nem tetszett, kinek mi. Szerintem Walker kifejezetten idegesítő volt, Kate szimplán csak felesleges.
10.
10.
Giggsy
#9: A 24-ben mindig volt akciózós csaj, úgyhogy Kate nem tekinthető az új trend részének. Az első évadban Nina, a másodikban az idegbeteg hazaáruló csaj nővére, a harmadikban Kimba, a negyedikben... hm, a negyedikben-ötödikben hirtelen nem is rémlik senki. A hatodikban Nadia Yassir, a hetedikben nyolcadikban Walker, most meg Kate.
9.
9.
bodortamas1
#7: Ja igen, Kate Morganról nem írtam, mert számba se vettem. Egy újabb felesleges szexi nő, akit csak azért raknak Jack mellé, hogy ott legyen. Manapság ez a trendi, a hős mellett mindig legyen egy szexiface, de ezen túl nincs sok opciója. Ahogy itt sem. A 7. és 8. évadban szereplő Walker lány már épp eléggé frusztráló volt, megtapsoltam az írót, amikor végre meghalt. A 24-nek nincs erre a trendre szüksége. Sokkal jobban működött a dinamika a 3. évadban, amikor férfi volt a társa.

OFF:
Nina karaktere egyébként minden sorozatban beépülős árulót játszik? Csak mert mostanában kezdtem el a kettős ügynök (covert affairs) c. sorozatot nézni, amiben ugyanaz a színész játszott, szintén ugyanilyen áruló volt :)
8.
8.
aRkye
Nekem bejött, mint mindig. Volt már olyan sorozat, amit nem néztem tovább, mert annyira alulteljesítette magát, de ezt már vártam, mint a messiást, részről részre. Tény, hogy valamivel gyengébb mint az előző évadok, de attól még élvezhető volt.
7.
7.
Marcus T.
Az első 10 epizód nekem nagyon bejött, a 11-ben már elkezdtek kapkodni, a 12-et meg úgy elcseszték a felesleges kiírásokkal, mint annak a rendje. Yvonne Strahovski alias Kate Morgan meg a legjobb nő a sorozatban, ami engem illet.

Jack Bauer és Catelyn Stark találkozásából mi is következhetett volna? :) Kedvencem volt az a jelenet!

Évadokat tekintve nálam a 3. volt a mélypont, a csúcs a 5., 8., 4. De részemről csak önmagával versenyzett, a Trónok harca, ami szintén nagy kedvenc, labdába nem rúghat mellette.
6.
6.
bodortamas1
Ez a 9. évad mindennek az alja volt. Sablonos, mindent már láttunk egy korábbi évadban. A szinkronszínészek munkája kritikán aluli, mintha robotok beszéltek volna. A 24 sorozat az egyik nagy kedvencem VOLT, az első 3 évad szerintem forradalmi, a többi már kiszámítható, semmi új, csak a jól bevált recept. A cselekmények valószínűtlenek, nevetségesek, kiszámíthatóak. A 10. részig néztem, de nem bírtam tovább, mert borzalmas, amit műveltek. Minden egyes rezdülést már láttunk, az alapkoncepciót is már minimum kétszer eljátszották. Chloe színésze tökéletesen alulmúlta önmagát, de már Jacken sem láttam azt, amit a korábbi évadokban mutatott, hogy beleéli magát. Már a 7. és 8. évadon is láttam, hogy kifulladt a sorozat, de itt aztán... káosz. A történetet meg sem próbálták érdekessé tenni, a párbeszédek sablonosak, az elnököt játszó színész meg mintha azt sem tudná, hogy filmben szerepel és színészkednie kéne. Egy rezdülést nem láttam az arcán, hogy legalább próbálkozna. Ez egy hatalmas csalódás volt számomra, az utolsó két részt biztos, hogy nem fogom megnézni, éppen elég volt végigszenvedni az első 10-et. Újabb ékes példája annak, hogy a csúcson kell abbahagyni. Ennek a sorozatnak a 3. évad volt a csúcspontja, onnantól már csak süllyedt a színvonal. De az a 3 évad... felejthetetlen élmény marad. R.I.P 24.
5.
5.
Giggsy
Az évad eleje nekem tetszett, a végefelé azonban ellaposodott, a befejezés meg komplett köcsögség abban a formában ahogy megoldották. Egyrészt dettó ugyanezt a csavart dettó ugyanígy már meghúzták egyszer évadvégi cliffhangernek, másrészt közben bejelentették, hogy ennyi volt, vége az egésznek (és nem volt tik-takk az évadvégi elsötétedő képernyő után, ami tuggyukmitjelent)
Sajnos kicsit többet merítettek a politikai ármánykodós 6. évadból, mint a sorozat csúcsát jelentő 2-3-4-5-ből. Audrey-t visszahozni full felesleges volt, mert Bauer női közül... vagy nem is... a 24 ÖSSZES női karaktere közül ő volt messze a legunalmasabb legjellegtelenebb amióta csak a negyedik évadban beriszálta magát a képernyőre.
Egyébként szerintem Jack abszolút a GoT féle se nem pozitív, se nem negatív karakterek közé tartozik. Ha megnézzük, mindig jó célokért küzd, ellenben az eszközökben soha nem válogat. Bármi is a cél, gáncsnélküli lovagnak abszolút nem lehet nevezni.

Nosztalgiának jó volt ez a félévad, de mindent egybevetve valóban eljárt felette az idő, és egy lényegesen kisebb költségvetésű Strike Backhez nem sikerült felnőnie színvonalban. Ma az jelenti az akciószériák csúcsát, sajnos abból is már csak egy évad van vissza :( (Mekkora lenne már egy crossover, ahol a Strike Back karakterei segítenek feloldani a 24 9. évadának végén keletkezett cliffhangert :D)
4.
4.
maktub
A befejezést elszúrták szokás szerint, amúgy egész jó kis évad volt. A 9. részben, amikor Jack megtanítja a terroristákat repülni, az hatalmas.
3.
3.
kryszisz
Május óta nézem a szériát, de a munka miatt sajnos csak a 3. évad feléig (!) jutottam eddig, pedig hihetetlenül tetszik. A cikket így majd csak akkor fogom elolvasni, ha ledaráltam a maradékot. Majd a szemeszter alatt lesz időm elég!:)
2.
2.
Tr4nCe
A zene, meg villám képek után, nekem a Splinter Cell ugrott be elsőnek! :) Sam Fishert is meg filmesíthetnék már egyszer... azt komálnám! :D
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...