Bosszúállók: Ultron kora filmkritika

  • Írta: Shifty
  • 2015. május 6.
  • bosszúállók, disney, kritika, marvel, ultron
Hamarosan lezárul a Marvel moziverzumának második fázisa is, így eljött az idő, hogy a Bosszúállók csapata ismét összeálljon. Ezúttal azonban nem csak egy új gonosszal, de belső feszültségekkel is szembe kell nézniük.

A Bosszúállók első része három évvel ezelőtt méltó lezárása volt a Marvel-moziverzum első fázisának. Nem csak, hogy összecsődítette a már bemutatott hősöket (és újakat is felvonultatott), de olyan kontextusba helyezte az addigi, önálló részeket, amivel a Marvel tényleges irányt szabott elképzeléseinek. A nézők pedig imádták, ahogy Amerika Kapitány, Vasember, Thor, az állandóan mellőzött Hulk, Fekete Özvegy és Sólyomszem rongyosra veri Lokit és inváziós seregét. Nem véletlenül, Joss Whedon ugyanis élt azzal a lehetőséggel, hogy már nem kellett karakterei építgetésével, bemutatásával foglalkoznia. Csakis a grandiózus látványra, az akciókra, a hősök közötti kapcsolatokra, a csapatban kialakult nézetkülönbségekre, a humorra, illetve a képregényes panelek vászonra vitelére kellett koncentrálnia. A végeredményt ismerjük, jelenleg másfél milliárd dollár bevételnél jár a film. De vajon hogyan lehet felülmúlni, de legalábbis megismételni ezt az elképesztő sikert?

A New York-i események mindent megváltoztattak. Többé már nem titok, hogy léteznek szuperhősök, sőt, az is nyilvánvalóvá vált, hogy korántsem vagyunk biztonságban. A S.H.I.E.L.D. romokban, a Hydra pedig kiirthatatlan vírusként igyekszik mindent bekebelezni. Tony Starkot és Bruce Bannert azonban sokkal jobban izgatják a nagyobb, globálisabb veszélyek, így amikor lehetőséget látnak arra, hogy ismét életet leheljenek a korábban parkolópályára állított békefenntartó programba, egyetlen percig se haboznak. A projekt azonban balul sül el, Ultron (James Spader) pedig rászabadul a világra, hogy a saját álláspontja szerint jobbá tegye azt. A Bosszúállókra vár a feladat, hogy megakadályozzák ördögi terve megvalósítását.


Az Ultron kora egészen más utat próbál meg bejárni, mint elődje, miközben egy percig se feledkezik meg gyökereiről. Egyszerre látványos, pergős és izgalmas a film, de mindig ad időt magának arra is, hogy mélyítse és építse a hősök közötti interakciót, hogy ismertesse és megértesse Ultron szándékait, azok hátterét, közben pedig olyan, eddig teljesen háttérbe szorult szereplőkre helyezze a hangsúlyt, akikről előzményfilmek hiányában eddig nem sokat tudhattunk meg. Ezúttal a csapaton belüli ellentétek is markánsabbak, a Vasember és Amerika Kapitány közötti összetűzések egyre nagyobb feszültségforrást jelentenek, az összetartó erőt pedig pont a Bosszúállók egyik legsejtelmesebb, de pont legemberibb karaktere szolgáltatja majd.


Az egységre pedig szükség is lesz, Ultron és csatlósai, Higanyszál (Aaron Taylor-Johnson), illetve Skarlát Boszorkány (Elizabeth Olsen) ugyanis mindent megtesz annak érdekében, hogy belülről bomlasszák meg a Bosszúállók összetartását. Azonban ahhoz, hogy az egyének felismerjék, egójuk háttérbe szorítása szolgálhatja csak a Föld megmenekülését, rögös út vezet. Rá kell jönniük, hogy bizony ők is sebezhetőek, hogy múltjuk mindenhova elkíséri őket. Az így sokkal emberibbnek tűnő hősök félelmei azonban hiába kölcsönöznek mélységet a karaktereknek, sokszor ezek a jelenetek nem vezetnek semerre. Ezen a téren csak Fekete Özvegy múltidézése kapott markánsabb, hangsúlyosabb szerepet, ami érthető is, hiszen Natasha Romanoff és Bruce Banner kapcsolatának is ezek a múltbéli történések ágyaznak meg.


A sors azonban sokkal kegyesebb volt Ultronnal, aki legalább olyan jó, ha nem jobb főgonosz, mint Loki. Ultron elvakultan hisz a saját ügyében, hogy csak akkor lehet jobbá tenni a világot, ha megszabadul a Bosszúállóktól, ha pedig szükséges, akkor az emberiségtől is. Egyszerre dörzsölt és olykor gyerekes, miközben még Tony Starknál is nagyobb egóval bír, magabiztossága pedig tényleg nem ismer határokat. Jelenléte minden esetben vészjósló, közben pedig Starkot megszégyenítő módon osztja ki verbálisan ellenfeleit.

A végeredmény mégis felemás képet fest. Ugyan az Ultron kora igyekszik sötétebb hangvételű lenni, de ahogy említettem, egy percig se feledkezik meg gyökereiről. A folytatás továbbra is a laza, könnyed irányvonalon mozog, csak ezúttal a dráma jobban előtérbe került, de ez csak azt a célt szolgálja, hogy felnagyítsa az események súlyát. Ez ugyan sikerül is neki, érezni, hogy óriási a tét, a gond leginkább az, hogy mégse áll össze egy egységes egésszé a film. Egyszerűen túl sok szereplőt mozgat egyszerre, és Whedon egy idő után elveszíti a fonalat, és nem tudja elhelyezni hőseit a történetben. Sokan lógnak a levegőben, egyesek pedig teljesen a háttérbe szorulnak és így a film a játékidő végére eléggé szétesik. Eltűnnek a korábbi ambíciók, és végig azt lehet érezni, hogy csak gyorsan le akarják tudni a kötelezőt.

Persze ez a kapkodás valahol érthető, hiszen a film első változata bő három órásra sikerült, míg a mozikba kerülő változat durván 140 perces lett. Valószínűleg a bővített változatok helyre billenthetik az egyensúlyt, és sok kérdést megválaszolhatnak, de azért valahol kicsit elszomorító, hogy ma már a filmek se végleges formájukban kerülnek vászonra, és külön kell beszerezni a bővített verziót, csak azért, hogy teljes legyen a kép. És ez azért is elkeserítő, mert a Bosszúállók: Ultron kora méltó fináléja lehetett volna a második fázisnak (a Hangyát most hagyjuk).


Így csak egy ütős, de nagyon csapongó minőségű szuperhősfilm lett, ami nem több, mint egy újabb fejezet a Marvel-moziverzumban, egy újabb építőkocka, ami tökéletesen beleillik a világba, és amiről ugyan már látni, hogy merre vezet, de a végkifejletig még mindig nagyon sokat kell várnunk.

Gamekapocs értékelés: 7.5
IMDB: 8.2
Rotten Tomatoes: 75% 

Bosszúállók: Ultron kora
Eredeti cím: Avengers: Age of Ultron
Rendezte: Joss Whedon
Írta: Jack Kirby, Stan Lee, Joss Whedon
Szereplők: Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Chris Evans, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, James Spader, Samuel L. Jackson, Cobie Smulders, Elizabeth Olsen, Aaron Taylor-Johnson, Paul Bettany
Zene: Brian Tyler
Játékidő: 142  perc
Magyarországi premier: 2015. május 7.

51.
Richierics
Kétszer láttam, kétszer nyűgözött le, bár rajongóként is látom a hibákat, de azért a történeti rések nagy részét ki lehet logikázni belőle, és legalább a sok kusza szállal gondolkodtat is, hogy a film után ne csak a "bementem, azt mindenki ütötte egymást" tematika maradjon meg :)
50.
kopic
Ja,és az is hatalmas pozitívum, hogy már a legelején belecsap a film a lecsóba, nem tétovázik !

Negatívumok:
SPOILER !!!!!!!!
- Higanyszál kinyírása. Nem igazán értem, hogy mi szükség volt rá.:S
- Fekete Özvegyék kapcsolata nem tetszett

Hirtelen több nem jut eszembe.:)
49.
kopic
Ma láttam moziban és szerintem vmi fenomenális a folytatása ! Minden tekintetben jobb lett az 1.résznél ! Látvány, harcok (főleg Tony, Hulk elleni küzdeleme és poénjai is:D ) nagyon ott vannak a szeren, Ultron is sokkal badassabb főgenya mint Loki, hangjával sem volt bajom.
Viszont azt szomorúan hallom, hogy a kivett 40 perc a bővítettben lesz benne.:( Az ilyen nagyon dühít !
47.
Blueberry
Jó film,csak a vége xar :( az milyen már hogy fel oszlik a banda?+hogy szét van vágva és se füle,se farka,' (ha nemis az a gond hogy túl sok a szereplő és kevés idő volt bemutatni őket) arra jó hogy mutassa közösen mit alkotnak a hero-k,de semmi köze az egyének alap sztorijához
45.
McDuff
számítottam rá hogy a 3D-nek ennél a filmnél (mint az összes Marvel filmnél) nem lesz értelme,csak plusz pénz, az eddigi hozzászólások alapján ez igaznak bizonyult (még jó hogy 2D-ben néztük).

az első részét sajnos nem volt alkalmam moziban nézni pedig azt jobban megérte volna,jó volt ez is persze,de az első jobb volt. tényleg olyan "összecsapott" érzésem volt. viszont nekem Ultron jobban bejött mint Loki, a motivációja, a kisugárzása, már ha lehet ilyet mondani :)
szerencsére a szinkron hangot is megtartották a második előzetesből,mert az elsőban borzalmas volt. csak azt sajnáltam hogy az előzetessel ellentétben, a filmben semmilyen torzítást nem vittek bele,teljesen emberi hangja volt,semmi gépies nem volt benne sajnos :(((

ha meg már itt tartunk, hogy emberi, vki el tudja magyarázni miért kellett feltétlen mozognia Ultron szájának? :D de nem hogy mozognia, rendesen artikulált is vele, mintha ajka lenne...sztem elég röhejes volt
43.
Yanez
#41: Én a szubjektív vélemény objektívitalitását véltem felfedezni Tuco kommentjében, ami pedig már nem simán elfogadható vélemény, hanem a közösség felé tett, informatív jellegű kijelentés. A jó megfogalmazás egyenlő lehet a hatalommal! :)
41.
vanpear
#39, #40: Ne döntsétek már el kinek, milyen ízlése van. Foglalkozzatok a magatok dolgával. Elég kevés intelligencia és tisztelet is elég már, ahhoz hogy elfogadjuk másoknak a véleményét. Nektek ez nem megy, ez már a ti bajotok. De, akkor legalább maradnátok csöndben. Kommentáljátok a cikket, ne a másik véleményét. Nevetséges 2 hozzászólás volt. Ha tényleg ilyenek vagytok menjetek hirdetni az igét, azoknak akik vevők rá.
32.
Nicodemus
A Marvel filmes univerzum ugyanazon gyermekbetegsegeit hurcolja minden filmjeben mint a kepregenyek. A Marvel, ellenben a DC-vel mindig csaladbaratabb volt es elsosorban gyerekeknek keszult.
31.
Berencsit
Tegnap néztem meg 3d-ben... Nem tudom, hogy máshol is ilyen volt, vagy csak itt a Nyír plázában, de a kép széle 1 nagyon picit mindig el volt mosódva...
Nem is az hogy elmosódva, hanem homályos volt. :)

Ezen kívül úgy különösebben nem volt érezhető a 3D hatás... Bár ebben már többször is csalódtam.

Nem volt egy rosz film, sőt.. Egész jó volt.


Jut eszembe, ne várrjátok végig a stáblistát, mert csak 1 darab "stáblista utáni jelenet" volt, még a stáblista elején.
30.
Ra1D3n
#28: Csak az a probléma, hogy attól függetlenül, hogy a Nolan féle Batman trilógia és a Snyder féle Watchmen hiába kiváló darabok, ha mégsem egy kategória. Ha akarnám sem tudnám a Nolan féle Batman filmeket és a Watchmen-t szuperhős filmként tekinteni, nem úgy mint mondjuk azt teszem a Bosszúállókkal. Képregény az alapja mindegyiknek, és kb ennyi az összes pont amiben egy kategóriát képviselnek...

Amúgy határozottan úgy gondolom, hogy ez vagy nem neked való, mert ha belefeszülsz sem tudod akként megtekinteni ahogy kell(túltolt belső undor?). Amúgy meg nagyon jól szórakoztam a filmen, nagyon tetszett, és bár nincs meg az a varázsa ami az első résznél megvolt, de nem kellett csalódnom. 8,5/10
20.
br1Koo
Megint egy ízetlen mesefilm gyerekeknek. Nem is értem ezt a nagy avengers mániát
17.
Necreon
#1: Mindig csak az utolsó 1-2 bekezdést szabad, az a rövid értékelő hogy jó lett-e vagy sem, és nagyon felületesen rámutat dolgokra spoiler mentesen. Ez az aranyszabályom filmkritika olvasásnál.

Ó egyébként csak nekem ugrott be hogy MARVEL's Avangers: Age of Ultron (Early Access) ? :D
16.
p3ti
#12: Ncore, 2hónap múlva vmi jó zsíros egészségtelen szarral a közértből. Aztán film közepe fele 1 kis hancurozás az asszonnyal - mhmhm
15.
p3ti
#10: Sztem sem volt kb. Semmi extra - welcome in the club
14.
simon 555
Most jöttem meg a maratonról, nagyon jó volt. Nem csalódtam.
Baromira kíváncsi vagyok a következőre, nagyon messze van az még.
13.
KeXxX
#12: :DDD HD CamRip DUB hanggal. (Tudod, ami a nagyothallóknak van)
12.
Yanez
Lakásom, CamRip, sültkrumpli, múltheti kókadt kóla, párna-paplan, stb.

Na jó, mégsem. :D
10.
Mr.Dead
Csak nekem nem tetszett az első rész? Valami kiemelkedőt vártam, de csalódtam...
9.
fojesz
Csakis feliratosan, holnap. :)
8.
SLi
péntek, vidéki pláza, sima 3d, egyedül, max egy kólával
Kappa
6.
Ra1D3n
#5: Péntek este 7 tizenharmad magammal megyünk megnézni ugyanoda :). Kegyetlenül várom :). Amúgy pont a Marvel filmeknél nem szokott annyira ütős lenni az IMAX, de a bosszúállókról beszélünk, így muszáj az elérhető legjobb minőségben megtekintenem :)
5.
giga321
Szombat aréna imax 22:00 vetítésre már van jegyünk huhuuuuu jó lesz már alig várom főleg mert első imaxas élményem lesz. És duplázni fogok mert ugyanitt ugyanekkor jövőhéten szintén megnézem csak más társasággal.
2.
Yanez
Jó kritika lett! Az utolsó bekezdés szerintem az első részére is elmondható. Moziban terveztem megnézni, de így kénytelen leszek várni a bővített verzióra.
1.
kopic
NEM OLVASOM EL NEM OLVASOM EL NEM OLVASOM EL !
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...