A Fantasztikus Négyes filmkritika

  • Írta: Shifty
  • 2015. augusztus 24.
  • fantasztikus negyes, josh trank, kritika, marvel
Amíg Supermannek a kriptonit, Batmannek pedig saját erkölcsi szabályai a gyengéi, addig a Fantasztikus Négyes legnagyobb nemezisének egy rendező és a 20th Century Fox párosa bizonyult. Megnéztük az év buktáját.

A Fantasztikus Négyes csapata az 1961-es bemutatkozása óta jó néhány médiumot megjárt már, azonban Stan Lee és Jack Kirby kozmikus sugárzás útján szupererőkre szert tett fura négyese sose tudta igazán belopni magát a rajongók szívébe. Reed Richards, Sue Storm, öccse Johnny Storm és Ben Grimm négyese mégis különös helyet foglal el a Marvel 76 éves krónikájában, hiszen a kvartett első számának megjelenésével egyszerre vált a Marvel Comics a képregénypiac igazán meghatározó szereplőjévé. Az első, végül soha be nem mutatott, de kezdettől fogva filmvászonra szánt kitérő 1994-ben készült el, Roger Corman tolmácsolásában, majd jött a tíz évvel ezelőtt bemutatott, meglepő módon mérsékelt sikert aratott Fantasztikus négyes, amit két évvel később a szintén Tim Story rendezte A Fantasztikus Négyes és az Ezüst Utazó követett. A hűvös fogadtatás azonban azt eredményezte, hogy a Fox ismét az egyik fiók legmélyére hajította a Marvel első családját.


Manapság viszont megint más szelek fújnak, időközben a Marvel csúcsra pörgette a képregény-adaptációkat a mozikban, és közben olyan, sokkal emberközelibb, komorabb, drámaibb megközelítésű hősmozik is vászonra kerülhettek, mint a Nolan-féle Batman-trilógia vagy a látványban erős, történetmesélésben viszont már közepes Az acélember. A Fantasztikus Négyes is ezen szabályokat igyekszik követni, története sokkal földhözragadtabb, mint amit eddig megszokhattunk Reed csapatától, így maga a cselekmény is kisebb léptékű. Ez nem feltétlenül gond, hiszen a 20th Century Fox már bizonyította az X-Men: Az eljövendő múlt napjaival, hogy nem csak a Marvel képes szórakoztató és látványos hősfilmeket készíteni. Ez a mozi viszont több sebből vérzik, és nem az a legnagyobb probléma vele, hogy sötétebb hangvételű, vagy hogy Johnny Storm színes bőrű, hanem hogy mint film, egész egyszerűen totálisan csődöt mond.


Az ifjú Reed Richards egy, még természettudományos tanára által sem megértett csodabogár. Szabadidejében többek között olyan fura kütyüket gyárt, mint a repülő autó vagy egy kütyü, aminek segítségével akár dimenziók közötti teleportációra is lehetőség nyílik majd. Ebben legjobb gyerekkori barátja, Ben Grimm (Jamie Bell) is a segítségére lesz, és bár a munkálatokat tanárok és szülők egyaránt ellenzik, egy középiskolai természettudományos versenyen sikerül felkelteni a Baxter Intézet egyik elismert professzorának, Dr. Franklin Stormnak (Reg E. Cathey) a figyelmét. Reed barátját hátrahagyva csatlakozik az ifjú zseniknek otthont és lehetőséget adó intézethez, ahol megismerkedik Storm lányával, Sue-val (Kate Mara) és a nem kifejezetten szociális természetű Victor Von Doommal (Toby Kebbell). A trióhoz nem sokkal később hozzácsapódik Dr. Storm neveletlen, nagy dumás fia, Johnny (Michael B. Jordan), majd később Reed gyerekkori haverja, Ben is. Az álom valóra válik, a teleportáló készülék elkészül, a NASA viszont előbb szeretne embert küldeni az idegen világba, így a fiatalok úgy döntenek, mindenkit megelőzve történelmet írnak. Odaát viszont irtó nagy galibába keverednek, visszatérve pedig furcsa dolgok veszik kezdetüket, a szereplők ugyanis különleges képességekre tesznek szert.


A film első fele egészen biztatóan indul. Az erő krónikájának rendezője ráérősen vezeti fel a cselekményt, bőven hagy időt Reed és Ben kapcsolatának elmélyítésére, és miközben magabiztosan robogunk az elkerülhetetlen, mindvégig várt dráma bekövetkeztéig, Trank egész ügyesen helyezi el hőseit ebben a sokkal emberközelibb világban. Richards egy örök álmodozó, aki találmányaival az emberiség céljait akarja szolgálni, ezzel szemben Doom, a tökéletes ellenpólus, aki ugyan elkötelezett híve a tudománynak, valójában csakis önös, önző érdekei vezérlik. Kettejük kapcsolatában a feszültséget mégis egy nő, Sue jelenti, viszont ahogy Ben és Johnny hátteréről se tudunk meg sok mindent, úgy Sue is csak statiszta szerepet tölt be a történetben.


A Fantasztikus Négyes ugyanis a komótos tempó ellenére nem igazán találja a saját hangját. A film kezdetén még Reed és Ben kapcsolata van a középpontban, majd hirtelen a dimenzióutazásra alkalmas kütyü építésére helyeződik át a hangsúly, de közben a csapat tagjai közötti kapcsolat elmélyítése nagyon sekélyesre sikerült. Ez egyrészt betudható a rém egyszerű forgatókönyvnek, ami ahelyett, hogy a drámai hangvételt arra használta volna fel, hogy mélységet kölcsönözzön a központi szereplőknek és valódi súlyt adjon ennek a valóban komoly tudományos előrelépésnek, addig csak közhelyeket pufogtat és bugyuta, végletekig leegyszerűsített módon vázol fel történetet és karaktereket. Másrészt betudható a borzalmasan rövid játékidőnek. Amit a hasonszőrű címek esetében akár a 2,5 órában mesélnek el, azt itt le akarták tudni kevesebb mint 100 perc alatt, ráadásul ennek az első fele nem mással telik el, mint a már említett hosszúra nyújtott expozícióval, ami egy eredettörténet esetében nem is lenne probléma, csak ami utána következik, az teszi igazán értékelhetetlenné a végeredményt.


Ezen a ponton ugyanis már egyértelműen tetten érhető, hogy Trank és a stúdió között elmérgesedett a viszony. A párbeszédek teljesen értelmetlenek, nincs köztük koherencia, ahogy a dramaturgia is teljesen követhetetlenné válik, köszönhetően annak, hogy az össze-vissza, értelmezhetetlen vágás miatt elvész a lényeg. A film második fele lényegében montázsok gyűjteménye, ahol értelmét veszítik az addigi motivációk és jellemek és értelmezhetetlen cselekmények váltják egymást, azok is méreteset ugrálva az időben.

És ez nem csak abban érhető tetten, hogy Kate Mara jelenetről jelenetre más hajszínnel és hajhosszal lép vászonra, hanem abban az interdimenzionális, de rém nevetséges és ötlettelen fináléban is, ami tulajdonképpen egységessé kovácsolja a négy eltérő képességre szert tett csapattagot - egyik pillanatról a másikra félreteszik nézetkülönbségeiket. Nem elég, hogy az addig sem túl erős, de még vállalható CGI a film végére egy The Asylum film szintjét alig éri el, de a filmbéli főgonoszt is a semmiből hozzák vissza, akinek hátteréről se tudhatunk meg semmit, ráadásul motivációi is mondvacsináltak és kicsinyesek.

A Fox A Fantasztikus Négyes sikerétől tette függővé, hogy belevág-e a nagyobb léptékű univerzumépítésbe. Ha Reed csapata jól teljesített volna, akkor évek múlva akár egy X-Men- és Fantsztikus Négyes-crossovert nézve majszolhatnánk a popcornt a moziban. Erre jó eséllyel már soha nem fog sor kerülni, ahogy a tervezett folytatásra se. Ebben a fiaskóban viszont éppúgy benne van a stúdió, mint az időközben a Boba Fett-eredettörténetet bemutató Star Wars-filmet is bukó Josh Trank is. Pedig mindvégig érezni, hogy valahol mélyen ott vannak - voltak - egy jó film alapjai, de a két fél farokméregetése alaposan helybenhagyta a végső produkciót.

Gamekapocs értékelés: 3
Metascore: 27/100
Rotten Tomatoes: 8% 

A Fantasztikus Négyes
Eredeti cím: Fantastic Four
Rendezte: Josh Trank
Írta: Simon Kinberg, Jack Kirby, Josh Trank
Szereplők: Kate Mara, Miles Teller, Jamie Bell, Michael B. Jordan, Toby Kebbell, Reg E. Cathey, Chet Hanks
Zene: Marco Beltrami, Philip Glass
Játékidő: 98 perc
Magyarországi premier: 2015. augusztus 13.

41.
jane12345
Helló,
Ennek célja, hogy tájékoztassa a lakosságot, hogy Mrs. Jane Alison, egy privát kölcsön hitelező nyit egy pénzügyi lehetőséget mindenkinek szüksége van anyagi támogatást. Adunk ki hitelt, 2% -os kamatláb az egyének, cégek és vállalatok szerint világos és érthető szabályait és feltételeit. kapcsolatba velünk még ma e-mailben, hogy ki tudjuk adni a hitelfeltételek között a: (saintloanss@gmail.com)
40.
Hardy
Kritika fullra ugyanaz amit én is gondoltam a mostani megnézés után. :D Jónak indult kár, hogy ilyen sz.. kaki lett.
39.
Skygameboy
#38 bocs. Nem akartam osztani az észt dolgoztam, szenvedtem ,rossz hangulatom volt most így vissza olvasva tényleg eléggé belekötök a szembejövőbe jellegű. Bocsesz
37.
Skygameboy
#23 Nem adják a fejüket mi? Az megvan hogy dicaprio pàlyázott a pókemberre? :D amúgy caprio kb mindig ugyan azt játssza más körítésben. Inkább keresetek rá jared letora, anthony hopkinsra ,jack nikolsonra ha igazi színészeket akartok
36.
delphijos
Az mindenképpen az Oscar szégyene hogy egy Cuba Gooding jr meg egy Reese Witherspoon ( ami így hirtelen eszembe jutott, de lenn még ) nyerhetett, Caprio-nak meg nem adtak. Nem akarok én senkit becsmérelni de ez a véleményem.
32.
Yanez
#31: Csakhogy nem arról van szó, mennyire hasonlít, hanem arról, mennyire tudja eljátszani az adott szerepet. Egy jó játék esetében pedig már olyannak is képzeljük az általa hozott figurát, amilyen ô.
31.
Füge
#15: Azért lássuk be, hogy Dicaprionak kb. a leghálásabb szerepek jutnak. Nem hajlandó semmi másban játszani, mint amit fixen 5 Oscarra jelölnek legalább. Nem véletlen, hogy folyamatosan az öreg Scorseseval forgat. (Nem mellesleg, a legjobb szerepe továbbra is Gilbert Grapben volt.) Szóval nem érzem teljesen korrektnek, összehasonlítani DiCapriot akire szinte mindig rászabják a szerepeket, és ezeket az arcokat, akik habár feltörekvőnek számítanak, de nagyon ígéretes alakításokat nyújtottak már több szerepben is. (Az egy más kérdés, hogy a casting sokszor lehet szokatlan a szuperhős filmek esetében. Nekem se Christian Bale, se Michael Keaton nem hasonlít egy Bruce Waynere, vagy egy Kevin Spacey egy Lex Luthorra.)
29.
Tr4nCe
#24: kindzsalnak kell igazat adnom. DiCaprio kivételes színész, mint az előző generációból Tom Hanks volt. Az a legviccesebb benne, hogy soha nem ítélték neki oda az Oscar díjat, pedig már 4 is lehetne a vitrinben... Az említett színészek is nagyon jók, magam is szeretem őket, de Leo az az elit elitjébe tartozik. Magát a filmet meg max otthon megnézem hullafáradtan, és jót alszom rajta.:)
28.
bema695
#27: *nevek alapján, késő van, na. szerkesztésgomb2015
27.
bema695
#7: Neveket alapján annyit tudtam megmondani, hogy Toby Kebbell = Johnny Quid. Képeket nézve 1-2 néger szerepelt a The Wire-ben. Részemről ennyi.
21.
SLi
#15: "Dicaprio féléből" talan ha van még 10 a filmtörténetben már lehet sokat mondok, ez alapján a filmek 90 százaléka esélyt sem érdemel
érdemes megnézni kik is ezek a színészek, akikről szó van
17.
kastorhun
Nem láttam a filmet és nem is érdekel.
De a cgi csak szebb ennél.
https://scifihorrorfantasy.files.wordpress.com/2013/09/3014240-poster-p-sharknado-twitter-weather-center.jpg
16.
Akkor ezek szerint adam szendler lett volna az ideális, négy szerepben egyszerre, természetesen... :D
15.
Yanez
#7: Lehet, hogy már bizonyítottak, de szerintem erre a szerepre nem őket találtak ki. Vannak színészek, akik bármely szerepet tökéletesen el tudnak játszani, és vannak, akik nem minden fronton tudnak jeleskedni. Ezek biztos, hogy utóbbiak, legalábbis ebben a filmben ez meglátszik. Nem kell velem egyetérteni, de azért azt se mondja nekem senki, hogy pl egy szinten mozognak, mondjuk a DiCaprio félékkel.
14.
frenkyboyhun
#7: El kell fogadnunk más véleményét. Csatlakozom Yanez-hez én sem tartom nagyra ezeket a színészeket (engem mindig idegesített Kate Mara még a House of Cards-ban is) és most lehet támadni bármilyen érvel. Attól független az én véleményem változatlan marad. Lehet, hogy másnak ők a kedvencei, ettől még sem én sem pedig az őket áldó fél nem beszélünk ökörséget.
13.
kirschakos
Már az előzetesekből átjött, hogy nem volt kémia a szereplők között. Az előző kettő filmben legalább érezni lehetett, hogy jól érzik magukat a társaságukban, élvezték, amit csináltak, és hogy együtt lehettek. Na ez sehol nem volt tapasztalható ezen színészek között. És ez csak egy probléma sok közül:)
11.
Neo1989
Meg ne nézzétek ! Nagyon rossz.
10.
giga321
A színészek tényleg mindent megtettek ami tőlük telik, de maga a film t€nyleg egy borzalmas összecsapott katyvasz (főleg a vége).
Én úgy érzem a balhé valahol az időugrásnál történt meg. Nem nagy spoiler de ennél a filmnél igazából amúgy se érdekel senkit ez a tény de lesz egy 1 évvel később jelenet. Addig egészen korrekt volt a film, néhol egészen félelmetes jelenetek voltak ahogy mindenki meglepődik az új kinézetén. De az 1 évvel később jelenet után igazán vállalhatatlan szar lett szerintem. Összecsapott, förtelmes harc és gagyi párbeszédek. Doom egyik pillanatban szétb*sz mindenkit másikban meg lazán legyűrik.
Kate Mara haja minden jelenetnél máshogy néz ki mivel még visszakellett hívni a színészeket utómunkálatra de Kate már levágatta a haját egy másik szerep miatt és hát jah, paróka.

Jó tanács: ne várd meg a végefőcímutáni jelenetet.
Mégjobb tanács: ne nézd meg moziban.
9.
DON GONDOCS
Nem hittem hogy a 2005 adaptációnál lehet rosszabat csinálni, pedig a trailer biztató volt.
8.
kopic
Már az első tréler alapján lehetett tudni, hogy egy hányadék lesz.
7.
Shifty
#6: Mégis, mi a gond a színészekkel? Konkrétan semmi közük a film sikertelenségéhez. Arról nem beszélve, hogy szimpátiától függetlenül, generációjuk jeles képviselői, nem egy-két filmben bizonyítottak már.
6.
Yanez
Amikor ránéztem a színészekre, rögtön tudtam, hogy ez nem lesz nagy durr, de ezekszerint ez még annál is rosszabb.
2.
Egyetértek,egy fos az a film,nem ért annyit se mint a jegy ára.
1.
RangerFox
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...