Star Wars: Az ébredő Erő filmkritika

  • Írta: Shifty
  • 2015. december 17.
George Lucas generációkon átívelő űreposza felett ezúttal J.J. Abrams vette át a stafétabotot. Noha a Star Wars: Az ébred Erő inkább biztonsági játékot játszik, és főként a nosztalgiára épít, a múltidézés csillagos ötösre sikerült.

Jó pár éve járok már sajtóvetítésekre, de ez volt az első alkalom, hogy gyakorlatilag teljesen megtelt az IMAX-terem. És ez volt az első alkalom, hogy egy filmlogó felbukkanását a sajtó munkatársai üdvrivalgások és tapsvihar közepette fogadták. Ezzel a pillanattal pedig kezdetét vette egy kétórás, múltidézésben gazdag, a klasszikus trilógia legszebb momentumait előhozó álomutazás, amiben nem csak az elvakult rajongó, de az egyszeri moziba járó is képes önfeledten elmerülni. A Disney és J.J. Abrams azonban valamiért nem mert kockáztatni. Az ébredő Erő kimondva-kimondatlanul arra játszik, hogy modernizált, frissített formában mesélje el (részben) az Egy új remény történetét, miközben olyan atombiztos alapokat fektet le, amelyekre nem csak a következő számozott epizódok, de az egész univerzum építkezhet.

J.J. Abrams és a Birodalom visszavág írójának, Lawrence Kasdannak az alapelvek betartására irányuló múltidézése azonban nem egyszerű, szolgalelkű utánzat, érezni rajta saját kéznyomukat is. Az ismerős jelenetek, helyzetek ellenére ugyanis pont annyi frissesség érhető tetten a történeten, ami nem csak a feszültséget, de a szórakoztató-faktort is képes magas fordulatszámon pörgetni, mégpedig elképesztően ütős látvánnyal kiegészülve. Az összkép pedig a magas tempó ellenére egyáltalán nem zavaros, sőt, a régi és új szereplők történetszálai ügyesen vannak fel- és átvezetve, ezzel megtartva filmes univerzum cselekményének folytonosságát. Kár, hogy ugyanez már nem mondható el a szereplők közötti érzelmi kapocsról, annak felvázolása ugyanis meglehetősen sekélyesre, elnagyoltra sikerült. 

De miközben magabiztosan, elképesztő tempóban süvít előre a cselekmény, közben a készítők arra is ügyeltek, hogy a feszültséget ellensúlyozva, a könnyed hangvételt humorral biztosítsák. Ez azonban egyetlen percig se telepedik rá a cselekményre, így továbbra is a kezdetben kívülálló, később akarva vagy akaratlanul a dolgok sűrűjébe csöppenő szereplők, azok egyéni tragédiáin vagy éppen a megváltásukig vezető úton, illetve a galaxis sorsán van a hangsúly.

Ugyan nem ritka, hogy egy film történetéről nagyon nehéz spoilermentesen írni, a Star Wars: Az ébredő Erő esetében ez hatványozottan is igaz. Akad jó pár olyan, korábban kiszivárgott pletyka, ami igaznak bizonyult, valójában a lényeges dolgokra tényleg csak a mozikban derül fény. És itt nem csak arról van szó, hogy a Birodalom bukása után mi lett a régi szereplőkkel, hanem arról is, hogyan kapcsolódnak ehhez a fantasztikus kalandhoz az újonnan csatlakozó karakterek, és hogy közülük kinek mi lesz a szerepe a messzi-messzi galaxisban.

Márpedig az új jövevények legalább akkora szerepet vállalnak ennek a történetnek a teljessé tételéhez, mint a régiek. Végre nincsenek Jar Jar Binks-szintű, idegesítő kutyaütők. Rey, a roncsvadász, akit a Jakkun töltött kegyetlen hétköznapok edzettek meg, egyetlen egy dologba menekülve, a reménybe kapaszkodva képes napról napra túlélni. Ő az egész film egyik legkarizmatikusabb hőse. aki valószínűleg nem lépne arra az útra, amire, ha nem lenne ott mellette Finn, a film másik legjobban kidolgozott új szereplője. Hihetetlen utat bejárva válik egyszerű, az Első Rend elveit megtagadó rohamosztagosból központi figurává, a cselekmény egyik mozgatórugójává. A sötét oldalon pedig ismét ott vannak a rejtélyek, elménket elhomályosító talányok, amelyekre jó eséllyel csak a következő számozott részekben kapunk majd válaszokat. Kylo Ren azonban még így is elképesztően érdekes figura. Beteges megfelelési kényszerének, belső lelki vívódásának köszönhetően egyszerre válik szánnivaló és tettei miatt gyűlölt karakterré. Viszont sokkal mélyebb, érzelmekben erősebb, már-már sebezhetőbbnek tűnik, mint Darth Vader, így egy nagyon érdekes főgonoszról van szó.

A Star Wars: Az ébredő Erő egy őszinte szerelmeslevél, egy őszinte rajongótól. J.J. Abrams a legapróbb részletekre is odafigyelve egyértelműen arra törekedett, hogy maximálisan kiszolgálja a rajongókat. A díszletek, a helyszínek, a csak pillanatokra felbukkanó, valóban elmaszkírozott statiszták és mellékszereplők mind-mind ugyanúgy szerves részei az univerzumnak, mint a történet főbb mozgatórugói. Nincs túltolt, megalomániában szenvedő CGI-cunami, vannak viszont magabiztos ecsetvonásokkal felskiccelt, baromi látványosan megkomponált hangulatos és stílusos akciók, szellemes, a tempóhoz alkalmazkodó, mégse fárasztó maszlagokkal teletömött párbeszédek.

Vagyis a legújabb trilógia legelső része nem más, mint egy áramvonalasított, a nosztalgiafaktorra építő, de a múltidézést maximális fordulatszámra pörgető epizód. Hogy ez gond-e? Aligha! A fan service csúcsra lett benne pörgetve, és igazából a rajongókat valószínűleg csakis ez fogja érdekelni. És pontosan ez az oka annak is, hogy bár akadt bennem hiányérzet, mégis minden percét élveztem a filmnek. Annak a filmnek, ami a Birodalom visszavág óta a sorozat legjobbja, annak a résznek, ami sikeresen homályosítja el az első három epizód okozta mély sebeket. J.J. Abrams megtette, ami a feladata volt, rajongóként pedig nincs más dolgunk, mint élvezni a látottakat.

Gamekapocs értékelés: 8.5
Metascore: 81/100
Rotten Tomatoes: 95% 

Star Wars: Az ébredő Erő
Eredeti cím: Star Wars: The Force Awakens
Rendezte: J,J. Abrams
Írta: J.J. Abrams, Lawrence Kasdan
Szereplők: Daisy Ridley, John Boyega, Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher, Peter Mayhew, Anthony Daniels, Kenny Baker, Domhnall Gleeson, Adam Driver, Oscar Isaac, Max von Sydow, Andy Serkis
Játékidő: 136 perc
Magyarországi premier: 2015. december 18.

411.
411.
mikike77
Azért az bámulatos hogy azzal hogy újra forgatták a 4-ik részt minden rekordot megdöntenek :D Amúgy nem hiszem hogy valaha készül olyan szintű sw mint a 4,5,6-bár most hogy ekkora siker lett a studió biztos számtalan próbálkozásba kezd ami nem biztos hogy tetszeni fog a régi trilógia rajongóinak. Sőt,egy Han Solo előzményfilmet is terveznek 2-éven belül csupa nyeretlen,nyálas noname színésszel mint lehetséges Solo! De ha már fiatal Han Solo,Chris Pratt remek választás lehetne
410.
410.
AfterLife
#403: Öregem, olyan dolgokba kötsz bele, amiktől szabályosan falra tudnék mászni. De kezdjük ezzel a Finn és Poe közti ölelkezéssel, amiről korábban írtál. Nem tudom, mennyire figyeltél oda, de mindkét szereplő egy közvetlen, nyitott karakternek mutatkozott be, akik meglehetősen gyors tempóval estek át a bemutatkozáson. Ráadásul Poe adta FN-8127-nek a Finn nevet... ez sem elhanyagolható tényező. Ugyanakkor súlyos tévedés lenne bárkinek is azt állítania, hogy Finn mentette meg Poe-t, mikor igazából egymás valagát mentették meg és kis híján ott hagyták a fogukat, miután elkötötték a TIE vadászt. Lezuhantak a Jakku-ra, és Finn meg volt győződve róla, hogy Poe halott. Tehát hosszú ideig benne volt ez a tudat. Mikor újra összetalálkoznak, Finn megörül annak, hogy Poe életben van. Ráadásul ő kezdeményezi az ölelést is. Ez komolyan ennyire elképzelhetetlen?

BB-8... szájbarágós. Oké. Mintha az lenne a baj, hogy jobban ki tudja magát fejezni a testbeszéddel... Húha, micsoda baki a filmben! Tényleg hülyének néznek minket! Hát nem tudom, valahogy kicsit úgy érzem, talán a film egyik legkreatívabb újdonságát akartad rossz színben feltüntetni, csak azt is borzalmas erőltetett módon. Azért mondom, hogy kreatív, mert ez a robot meg lett építve a valóságban is, működőképesre - már ami a mozgását illeti. De oké, BB-8 egy nyávogós macska, akkor én mondjam azt, hogy R2 egy kicsi rigó, akit énekesmadárnak programoztak? Már itt éreztem, hogy túl sok a rinyálás.

A Csillagpusztító bázisba is többet képzelsz, mint kellene, mert ez nem egy űrállomás, hanem egy nyavalyás bázis(Starkiller base). A bolygó nincs teljesen beépítve, ha nem vetted volna észre, csak a bolygó magja alkotja a lényegi részt, azaz a szuper fegyvert. Mindössze az a nagy bajod, hogy nagyon a nosztalgiára fókuszáltál, természetesen jogosan, mert a jelenetek egy az egyben ugyanazt akarták visszahozni, mint amit a 4. részben láttál, csak éppen az nem jött le, hogy ez nem a Halálcsillag. Tehát oké, kreativitás terén nulla, de nem ugyanaz a kettő! Az valóban túlzás, hogy ennyi X-Wing megcsinálta a letehetetlent, de azt is vedd figyelembe, hogy a Birodalom annak idején egy óriás hatalom volt, az Első Rend pedig már csak halovány árnyéka ennek, akik létszámban is jócskán elmaradnak tőlük, tehát a védelem is csekélyebb, ha logikusan gondolkozol. Nincsenek flották, nincsenek rombolók a közelben, csak TIE vadászok és lövegek. Egyébként is, ennek a filmnek az volt a célja, hogy megmutassák az új főszereplőket, mindezt egy olyan cselekményhez kötve, ami részben ugyanazt az érzetet kelti, mint az Új remény. Ismerős, de mégis más az egész, még hangulatban is! A BB-8 droidba rejtett térképdarab, és ez a Starkiller Base nevezhető majdnem ugyanannak, mint amit a 4. részben láttál. A többi már alapvetően más tészta, csak közben apróbb nosztalgikus elemeket is előkaptak.

Nem is mondom tovább... a Rey badass sztorid is erőltetett magyarázkodás. Ez egy mesefilm! Egy fantasy, ami mindig is szembe ment a valósággal! Nagy klasszikus a 4-5-6, de ha jobban megvizsgálod, se a történet, se a cselekmény valósághoz való hűsége nem volt erőssége soha. Nem emiatt lett klasszikus, hanem a szereplők és a hangulat miatt, vagy inkább a misztikuma miatt. De ahhoz képest, mennyire szájbarágósnak tartod a 7. részt, sok embernek jóformán semmi nem jött át a filmből. Még annyi se, mint neked. Adok egy jó tanácsot: Kerüld el a folytatásokat! Nincs értelme foglalkozni vele, ha ennyire nem látod a szándékot a film mögött.
405.
405.
Caleon
#399: Te meg azért vergődsz, mert önmagában értékeled egy trilógia nyitó darabját. Az eredeti trilógiára könnyen hivatkozol, de ha csak magában nézzük a Csillagok Háborúját, azért ott sem működne egy csomó dolog abból, amit most ide leírsz.

Csak akkor még az emberek nem így értékeltek egy filmet. Nem volt rotten meg imdb, meg úgy általában web2. Az emberek elmesélték egymásnak, hogy láttak egy jó filmet, és aztán a többiek is bementek megnézni.

RTudod, mik a Star Wars jelképei? A fénykard, Vader sisakja, a Falcon és Han Solo, pisztollyal a kezében. Mi régen ezt szerettük. Ez volt a menő. Nem a Ben Kenobi és Luke közötti kapcsolat, nem Solo "jellemfejlődése".

Ha kiskoromban találtunk egy botot kirándulás közben, abból vagy fénykard lett, vagy Excalibur.

Az általad felsorolt szempontok egyszerűen nem voltak a SW készítése során fontosak a 80-as években.

A New Hope-ban konkrétan él egy csápos szörny a szemétzúzdában. Nem tudom, hova szokott menni, mikor épp zúznak. A Birodalom visszavágban él egy óriási szörny egy aszteroidában. Mit eszik? A Jedi visszatérben a galaxis legerősebb fegyverét védő pajsz irányítórendszerét egy erdő közepére teszik és még egy fal se veszi körbe, a védelme meg egy kész vicc.

Csak mi ugye régen nem ezt néztük, hanem a fénykardot, úgyhogy működött a film. Ma egészen biztos vagyok benne, hogy nem működne. Szétszednétek. Hála Istennek, hogy olyan régen jelent meg.
403.
403.
nevnelkul
Ami még problémám: túlságosan is nyomatják, hogy Rey badass.

Spoiler(?)
Bármikor mikor szereli a Falcon-t. Annyi techniakai blabla-t nyom, amennyit a 4-5-6-ban összesen nem mondtak.
Például: majdnem kiesnek a hipertérből, mert leakar égni a rendszer, és nyomatják, hogy a "Brandon-égők kiesnek a Heidfield tartományból és mindjárt leég a Tesla tekerecs" (valami hasonlót, mert ez nem szószerinti idézet), de ez úgy kit érdekel? 5. részben csak annyi van, hogy nem működik a meghajtó és R2D2 visszakapcsolja, kész, csókolom, nincs túl ragozva. Itt meg, izgalom, szorítunk hőseinkért, hogy megmeneküljenek, és nyomnak egy izgalmas beszélgetést, amiből kiderül, hogy Rey már annyira badass, hogy csak na. Majd kitép egy valamit és közli, hogy kikerülte a kompresszort, amire Han csettint. Azon kívül, hogy majdnem bealudtam, tényleg fasza jelent...

Leia önmagában badass-abb mint a 7. rész összes új alakja együtt. 5. részben látjuk heggeszt, nem kell tudnunk mit, nem kell magyarázni, látjuk megjavítja, mert ért hozzá, felfogtuk, léphetünk, nem kell ragozni. Sőt, ő maga ölte meg Jabba-t. Nem Han, vagy Luke, hanem Leia. Nincs túl ragozva, nincs kiemelve, nincs belasítva, felfogtuk, mert nem vagyunk Down kórósak, és felfogjuk a képekből, hogy igen, Leia tud harcolni, van taktikai érzéke, ért a szereléshez, stb, egy szóval badass.

Ez a másik amiért mondom, hogy a 7. részben minden túl van ragozva, minden túl van nyomva, a néző szájába van rágva, hogy felfogja még az 1 éves gyerek is.
402.
402.
Ooorky
#396: Obi van-nak kegy R4-es droidja van, R2D2 Anakin-é volt az előzménytrilógiában.
400.
400.
nevnelkul
#395: Bocs, hogy elvárás, még egy mesétől is, hogy saját magához képest, a saját világán belül konzisztens, értelmes legyen.

Ja, nem, nincs bocs.
399.
399.
nevnelkul
#396: Magadtól vagy ennyire hülye vagy továbbképzésre jártál?

"A 4.-ben Kenobi közli, hogy sose látta R2-t, akivel az előzménytrilógiában sülve-főve együtt vannak. Leia meg emlékszik az anyjára, aki amúgy belehalt a szülésbe."

Lucas elbaszta a régi és az új trilógia közötti történeti összefüggéseket. Csak azt nem értem, hogy ez hogy jön ahhoz, hogy egy részen belül (érted, vagy segítsek?) vannak értelmetlen összefüggések?

Mese, igen. De akkor is lehet értékelni, hogy önmagában, a történet, az események, úgy minden a saját világán belül konzisztense. Csak ugye, azon kivül, hogy verhődsz és mondogatod, milyen fasza a 7. rész, a karakterek felépítésére, a történeti logikátlanságra, az egész csilivili lövöldére nem tudsz érdemben reagálni, mert akkor szembe kéne nézni azzal, hogy nincs kidolgozva részen belül sem(!) egyetlen karakter, vagy a karakterek közötti kapcsolat.

De hagyjuk. Miután a Transformers 4 képes volt 2 milliárdot termelni meg sem lepődöm. Legyen csilivili, kapcsoljon ki, aztán kész. Ez kell, ezt veszi mindenki. (Meg persze a nevet, de ez hosszabb kifejteni, mely összefügg a túl sok választási lehetőség miatti kockázat vállalás kerülésével (néző és készítői szemszögből is!).)
397.
397.
leigazoka
#396: Leia azért emlékszik az anyjáról valamire.. mert Organa szenátor fogadta örökbe és Ő ismerte Padmet. // A kritikus oldalak pontjai meg xart se jelentenek.. az imdb is lesetett 7.1 re :D :D :D Argó 2 7,5
396.
396.
Caleon
#395: Amúgy mit nem rág a szádba az eredeti trilógia? Amikor R2 fütyül, C-3PO szorgalmasan fordít mindent, vagy a válaszokból kiderül, mit mond. Vader páncélja szép fekete, hogy megértsük, milyen gonosz. A rohamosztagos tisztek egyenruháin épp csak nincs SS-jelvény, hogy lássuk, milyen gonosz a birodalom.

És miért most kiabálnak sokan, hogy nem konzisztens a 7. rész? A 4.-ben Kenobi közli, hogy sose látta R2-t, akivel az előzménytrilógiában sülve-főve együtt vannak. Leia meg emlékszik az anyjára, aki amúgy belehalt a szülésbe.

Na persze ezeket is mind meg lehet magyarátni annak, akinek SZÜKSÉGE van rá, hogy egy MESE meg legyen magyarázva.

Én imádtam az egész filmet, egy okos reboot, ami behozta az új karaktereket és számtalan lehetőséget rejt a folytatásra nézve.
395.
395.
Caleon
#391: Ilyenkor mindig elgfondolkozom, mi a fenéért olvasok kommenteket.

Neked is az a bajod, hogy már felnőttél.

"De a régi részekben is annyi logiátlan dolog van!!" annak üzenem, igen, van ott is, rakattal, de elsiklasz felette, mert visz a történet, vannak karakterek, nem tolja a szádba (a nyílván valót sem!)."

Kiváncsi lennék, ha az eredeti trilógia ma jelenne meg és azokkal az elvárásokkal ülnél be rá, mint amire a 7. rész előtt, akkor is ezt mondanád-e. Szerintem nem.
392.
392.
lackosor6
Ha nem SW film lenne, elmenne egy "nézhető" filmnek, de ilyen rajongói elvárásokkal ez tényleg édeskevés volt. Bennetek viszont nem csalódtam, Kedves GK-s kollégák, mert továbbra sem mertek SEMMI kritikusat írni egy olyan produktumról, aminek komoly rajongó tábora van! Ez a film közel sem ilyen jó, ahogy a Tisztelt Szerző leírja...
391.
391.
nevnelkul
JJ-től a Star Trek-es manőver óta sok mindenre nem számítok, de még azt is sikerült alul múlnia. Logikátlan, látvány film. Aki azzal jön, hogy "De a régi részekben is annyi logiátlan dolog van!!" annak üzenem, igen, van ott is, rakattal, de elsiklasz felette, mert visz a történet, vannak karakterek, nem tolja a szádba (a nyílván valót sem!). Míg itt, izgalmas, szép, jobb, mint az 1-2-3, de üres, kapkodó, értelmetlen. Karakter építés nem történik, megismerünk valakit, aztán hipp-hopp már ki is van "fejlődve", csapatok gyorsan szoknak össze, ennek megfelelően a néző szájába is rágja, nincs idő bemutatni egy utat, helyette, látunk valakit, csinál valamit, snitt valaki mondja, hogy "Hú fejlődött", snitt vissza, már erősebb is. Nincs idő itt bontogatni semmit, nincs hiba, csak tökéletes bőr, aztán gyorsan snitt valami akcióra, mert már hallani az ásítozást a nézőtérről. Meg merem kockáztatni, hogy ebben az egy részben már több akciót láttunk, mint a 4-5-6-ban összesen. Az meg, hogy ez a 4. rész másolata, az "mindent" visz. Amiről nem fogok beszélni, az Carrie Fisher arcjátéka, mert ami nincs, arról nehéz is.

A Star Trek rebootra, azt mondtam, hogy elmegy, egyszer nézhető, és majd a második rész jobb lesz, ami szarabb (nem rosszabb, hanem egyenesen szarabb) lett. Így most nem mondom azt, hogy ez a 7. rész elmegy, majd jobb lesz a 8. Meglátjuk. Nekem már nagyon nincsenek elvárásaim, de JJ lehet képes lesz még azt is alul múlni. (Nem nagyon kapcsolódik ide, csak annyira, hogy az is film, de én még bízom a Deadpoolban(remélem a vértengerben azért ott lesz az igazi szatíra, ami Deadpool sajátja, és célba veszi a képregény filmeket), és remélem Blade Runner 2-t sem basszák el.)

Magyarszinkron.
Eredeti nyelven néztük (van olyan ismerősöm, aki szobnak tart, mert nem vagyok hajlandó magyar szinkorons filmet nézni), sajnos volt hozzá felirat. Minket nagyon nem zavart, csak néha ránéztem kiváncsiságból a szövegre. Huh. Párom szerint adtak vagy egy tízezrest egy fordítónak, aki pár óra alatt beleszarom móndjára végzett is vele. Nem hogy a kifejezetten angol fordulatokat nem sikerült jól lefordítania, de még az egyszerűbb mondatokat sem. Ha azt mondom fos a magyar fordítás, még ugyan finom voltam. Az ebben a topikban írtak miatt, van egy olyan érzésem, hogy ezt a szöveget mondták fel a szinkron színészek is!

Például (Enyhe spoileren mutatom be)
Írta valaki, hogy mikor Finn és Rey már elhagyta a bolygót, beszélgetnek BB8 előtt, hogy akkor el kéne menni az ellenállás bázisára.
Rey beszél BB-8-el, hogy majd Finn elmondja, hogy merre van, majd ránéz és akkor kérdezi meg a nevét.
Kb. felirat:
(REY):Majd Finn elmondja.
(Finnre néz)
(REY):Hogy hívnak?
(FINN): Finn.

Eredeti:
(REY): He will tell us.
(Finnre néz)
(REY): What is your name?
(FINN):Finn.

Na most ez csak a kisebbik félrefordítás. Voltak akkora faszságok, hogy ha valaki szinkronnal nézte, nem csodálnám, ha amiatt is lenne benne pár kérdés, hogy mi a fene van.

Pár SPOILER(pár pillanat kiragadva, nem fontossági sorrendben)

Finn újra találkozása Poe-val: úgy örülnek, mint ha együtt töltötték volna a teljes gyerekkorukat, és nem látták egymást vagy pár évtizede. Nem tudtam együtt érezni egyikkel sem. Én, mint néző alig ismerem őket, aztán felőlem mind kettő ott pusztulhat (nincs semmi érzelmi befektetésem), és még higyjem is el, hogy 15 perc (és nem csak film idő, de "valós") ismertség után úgy ugranak egymás nyakába, mint a kutyám az enyémbe nap végén.

BB-8: aranyos akarna lenni, de szájbarágós lett. Párom fogalmazta meg: csináltak egy "macskát". R2D2 azzal a pár pittyel, és fejforgatással ki tudta fejezni és meg tudtuk érteni, mit akar. Itt kell, hogy legyen "feje", amit lehajt a szomorú, mert agykárosult a nézőközönség 80%-a és nem tudja kitalálni.

Megint egy Hallálcsillag, ok túl teszem magam rajta. De bassza meg, egy komplett bolygót megint 10 X-Wing támad be, és van vagy 30 Tie ellenük, na itt azért már kapjunk észhez. A 4. részben nem volt akkora költségvetés, és ezért volt olyan "szegényes" a csata, és látszik, ahogy jött a pénz, a 6.-ban már azért rendes flotta ment. Itt annyira másolta a 4-et, hogy sikerült ezt is, ami viszont összeségében nevetségessé teszi az egész támadást.

Kylor Ren párbaja Finn-el és Rey-el. Ok, Kylo le volt sérülve nagyon (oldal sérülés, ami kardforgatásnál nagyon szar, aki csinálta tudja), pluszba mentálisan sem volt toppon. Na de korábban láttuk, hogy a plazma sugarat megállítja(!), ahogy megfogja Poe-t is! Erre egy ébredező csaj lenyomja. Az "gyönyörű" jelenet volt: "Neked kell egy mester, hogy megtanítsa az erőt" - "Erő", 1 perc csend, és már magára is talált és felül kerekedik Kylo-n. Ez ma már egy B kategóriás akciófilmben is gáz, nem hogy itt. Felejstük el, hogy jajj, lehet tanulta, meg egyéb faszságokat, igen 6-8 éves koráig tanulhatott valamit, mikor lerakták Jakkun, halom elfolytott emlék, halom sötét gondolat, és ripsz-ropsz ezen mind felül kerekedik, mert, ööö, erős női karakter. Hagyjuk. Mint írtam, ebben a filmben NULLA karakter fejlődés van, nulla kibontás, semmi, kapunk valakit, akit már a következő snittben kibontottnak, késznek vesz a film.
390.
390.
Slees
bár nekem tetszik a film, így 3-dik mozizás után már tudom mi hiányzik, amit a többi film megadott. nem rég láttam a Lucassal egy interjút és teljesen igaza van. itt minden csak másolata valaminek, RETRO. alig vannak új űrhajók, a helyszinek szűkösek, nekem ez leginkább egy falusi Star Wars. a film elején Jakku, falu néhány házikó és elpusztítják, később Jakku Niima bázis, néhány sátor és részben elpusztítják, majd Takodana Maz Kanata kastélya, se leszálló hely, se űrkikötő, bár ide jár minden csempész ja és persze elpusztítják és aztán egy teljesen különleges bolygó ami nem is hasonlít az előzőre, ja nem ez is zöld az Ellenállás bázisa itt nincs semmi látványos és a bázis is a föld
alatt van. miért? mert NEM használtak "feleslegesen" CGI-t a filmben. ezzel csak az a hiba és nem kicsi, hogy eddig minden Star Wars film bővítette a galaxist ez meg el visz falura. alig van látványos háttér, mert ugye ezt nem lehet ma már csak CGI-vel megcsinálni. a 4-5-6-nál ez volt a háttérfestés , de az ugye ma már nem szép így maradt a falu. és akkor jön a meglepi, ami még nem volt Halálcsillag 3.0 persze semmi szükség nincs rá ezért...elpusztítják. helyette milyen jó lett volna látni pl. az Első Rend csillagromboló építő bázisát. ja és ide küldenek 2 osztag X szárnyút , mert más típus nincs is ugye és 3 azaz 3 embert, hogy hatástalanítsák a pajzsot (így már eszünkbe se jut a 6. rész és az Endor)

mint a sorozat újrakezdése – jó (csak nem volt semmi szükség újrakezdeni), mint folytatás – ....

remélem faluról elérünk a városokba a 8. részben.
389.
389.
Datzy
#375: Nem biztos hogy Luke lánya. Mert a látomásában mikor a kardot megtalálja, látja ahogy a Jedi templomokat kiírtja Kylo. Rey valószínűleg pár éves padawan lehetett, nagyon fiatal mikor kimenekítették a sivatag bolygóra. Gyakorlatilag elrejtették Snoke elől, hogy kicsoda az nyitott kérdés.
387.
387.
delphijos
#382: "30 év alatt az emberek igényei kicsit magasabban vannak"

Ugyan már. Ahol egy Szürke 50 árnyalata is kasszasiker? Vagy egy Jurassic World?
Kb. olyan dolgokon megy a vita, mintha egy James Bond filmnél azon vitáznánk hogy miért nem ölték már meg vagy 100x. Vagy valaki azt bizonygatná, hogy ilyen gyorsan nem lehet ágyba vinni nőket..... :)
386.
386.
Lord Zozo
Tegnap nekem is sikerült megnéznem a filmet.Gyermeki rajongással mentem a moziba. Nem érdekelt az a hatalmas tömeg,ami a parkolóban fogadott és nem érdekelt,hogy vagy 20 percig álltam a büfében.Alig vártam,hogy ismét átéljem a SW univerzum hangulatát.
Elkezdödött a film és próbáltam minden percét élvezni.Ami nem igazán sikerült. Fél óra elteltével semmit sem éreztem abból amit SW-nak hívnak. Ha nincsenek az ismert SW elemek, nem is nagyon mondtam volna meg,hogy a Csillagok Háborúját nézem.
Maga a film nem volt rossz.Meg lehet nézni.A látvánnyal sincs gond,de mint SW,nekem nem jött át.Mondom ezt úgy,hogy az első 3 részt én szeretem.Rengetegszer láttam és bármikor megnézem szívesen.
Ezt a részt nem hiszem,hogy sokszor fogom.
384.
384.
logic5
#382: NE MONDJ ILYENEKET SZENTSÉGET TÖRSZ!! Szent és sérthetetlen ez a szarhalmaz!
383.
383.
AfterLife
Nem hinném, hogy sok embert a film látványa nyűgözte le annyira.
382.
382.
Sulejman
#381: Mint mondottam, egy majdnem 40 éves filmben vannak azok a hibák. Ha a Csillagok Háborúja eredeti trilógiája most jönne ki, mindenki körbe röhögné..... 30 év alatt az emberek igényei kicsit magasabban vannak és csak a látvánnyal nem lehet már megvenni mindenkit. De hát ha ennyi elég én nem bántalak Titeket. Nézzétek!!
381.
381.
delphijos
És az első részben is pont azon a bolygón és annál a településnél szállnak le a jedi-k ahol Anakin él. Mith keres a Sith nagyúr egy TIE vadászban a csata kellős közepén?
A birodalomban Boba Fett KÖVETI őket, de mégis a birodalom ( még Vader is ) már elöttük ott van. Luke egy hatalmas bolygón 100 méterre Yoda házától zuhan le. R2 PONT ott volt Luke kardjával amikor kellett a Jedi-ben. Mint már írtam, ilyen "kritikusan" az összes részt darabokra lehet szedni.....
377.
377.
Caleon
#376: "Lezuhannak egy Tatooinhoz hasonló bolygón, a droidra pont véletlenül rátalál Skywalker lánya, aztán pont rátalálnak véletlenül a Millenium Falconra, ami pont véletlenül ugyanazon a bolygón parkol. Aztán elromlik, de a végtelen világűrben, pont rátalál Han Solo, hogy aztán elrepüljenek véletlenül pont arra a bolygóra, ahol véletlenül Luke kardja hever, ahol egy Yoda utánzat őrizgeti..... "

Igen, látszik, hogy mindez nem véletlen, hanem az Erő mozgatja a szálakat.

Sajnos átjön a kommenten, mennyire kinőttél a mesék világából. Valami komoly, felnőtt filmre vágytál, de a Star Wars szerencsére ennél sokkal többről szól.

Nekem amúgy Finn is nagyon tetszett, komoly alakítást hozott le és rendben volt a karaktere.

Solo sajnos tényleg ewgy nagypapa lett, már nem az a tökös csempész. Megöregedett, megtört, és ezt a film érzékeltette is.

Közel 40 év telt el a New Hope bemutatása óta, nem egy, de két generáció nőtt fel azóta. Így lett az új SW egyszerre folytatás és reboot. Valószínűleg nincs a földön két ember, aki pontosan ugyanúgy képzelte volna el a hetedik részt. Nem tudom, hogy mutattak-e be filmet valaha is, amit ekkora elvárások és várakozás előzött meg. Ennek ellenére nem omlott össze.

De tényleg... logikai hibákról beszélsz, mintha az eredeti trilógiában nem lett volna éppen elég. Kinőttél a mesékből.
376.
376.
Sulejman
Hétvégén néztem meg a filmet, de sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy a többire Tőlem a Disney nem kap pénzt. Még lehet, hogy a széles sávot és az időt is sajnálom rá, hogy letöltsem.

Egy nagy fospermet nem több.

A film gyakorlatilag ugyanaz, mint a New Hope, az összes jelenetet feldolgozták benne semmit nem ad a Star Wars univerzumhoz. A régi szereplőknek sincs semmi súlya a történetben, kizárólag a nosztalgia érzésünkre próbálnak hatni velük, ami először elmegy meg kedves, de azért tessék már filmet is rendezni, ha már ennyi pénzt kapott rá.....

Egyszerűen semmi epikusság nem jött át nekem, csak minden ment előre futószalag szerűen, mindenki jött futószalag szerűen, hogy próbálja ránk erőltetni a nosztalgiát, hogy ej de jó volt a New Hope nem? Ja, kurva jó volt 30 évvel ezelőtt......

FORGATÓKÖNYV:

Lezuhannak egy Tatooinhoz hasonló bolygón, a droidra pont véletlenül rátalál Skywalker lánya, aztán pont rátalálnak véletlenül a Millenium Falconra, ami pont véletlenül ugyanazon a bolygón parkol. Aztán elromlik, de a végtelen világűrben, pont rátalál Han Solo, hogy aztán elrepüljenek véletlenül pont arra a bolygóra, ahol véletlenül Luke kardja hever, ahol egy Yoda utánzat őrizgeti..... Nem folytatom...... Minden kényelmes kézközelben van, hogy próbálja ránk erőltetni a nosztalgiát, amikor az egyszeri fogyasztó kezd rájönni, hogy gyerekek engem kurvára átvertek.

Tényleg ennyire futotta? A 8 éves gyerekem néz meséket ami komplexebb történettel rendelkezik, nem kell Inceptiont írni könyörgöm, de ezt a fekáliát nem nyelem le.

KARAKTEREK:

Rey adja, semmi bajom nincs vele. Most ne menjünk bele az erőhasználat különféle korlátaiba. Én elfogadtam, mint az új Jedi supermant.
Finn nem adja, semmit nem tudtunk meg róla és a motivációjáról, egyszerűen van, hogy legyen benne néger színész aki kitör az elnyomó Első Rend béklyója alól. Komolyan ha benne sem lett volna, simán elment volna a film ugyanúgy.

Vörös diktátor: A nevére sem emlékszem annyira jellegtelen, csak arra emlékszem, hogy az Első Rend egyik legnagyobb katonai parancsnoka egy sértődött tini jellemével rendelkezik és semmi karizma nincs benne. Ja és vörös volt.

Kylo: nekem adja, bár választhattak volna egy fokkal elviselhetőbb színészt, akitől nem hányom össze magam amikor csak leveszi a maszkot. De magával a karakterrel nincs bajom.

Az új uralkodó: WTF? Annyira szar Marvel utánzat, semmit nem éreztem belőle. A sátán megtestesült földi helytartójának kéne lennie.

Han Solo: Az elején élveztem a jelenlétét, de túl sokat poénkodott benne. Amitől nekem a tökös fejvadászból kezdett egy székely nagypapához hasonlítani a végén. Nem csoda hogy Ford meg akart halni, annyira gáz volt ez a film, hogy a nevét nem adná még egy részhez.

Röviden (lol) ennyi a bajom, pedig még a történetben szereplő logikai hibák a megválaszolatlan kérdésekbe (a lázadók ki a faszom ellen a lázadnak? lol hisz megnyerték a háborút!!!!) már bele se megyek.


375.
375.
DON GONDOCS
Sokan kritizálják Rey hirtelen jött tehetségét. Baszzus ha Han és Leia (akiben csak pislákol az erő) fia ilyen über erőhasználó lett. Akkor Rey aki valószínű Luke lánya, mért ne lehetett hirtelen olyan tápos? Hát életveszélyben volt(ak) a barátai is, így az erő ami már valószínűleg eddig is benne volt hamar felerősödött amikor megtapasztalta azt Renel szemben.
374.
374.
delphijos
#372: Nézd, nem mondom hogy nem szalad el egy kic sit a ló Nála is, meg nem is tisztem védeni. De sokan tényleg nem egyszerűen csak azt mondják hogy nem tetszett nekik a film ( ami teljesen elfogadható, nem vagunk egyformák ) hanem "tudományos" magyarázatokkal támaszták alá. Van itt minden, Hogy kell "igaziból" használni a force mind-ot, hogy kell "igaziból" fénykarddal vívni, hogyan, meddig kell tanulni ezeket, mintha ez valami dokumentum film lenne, és mintha valami történelmi tény lenne "meghamisítva". Elő vannak citálva EU könyvek ennek "bizonyítására", és még sorolhatnám. De ez nem dokumentum film. Ilyen szintű boncolgatással az ÖSSZES filmet szét lehetne szedni. És a könyveket is. Van olyan Han Solo történet, ahol Dath Vader ellen harcolnak Solo-ék például. Lehet nem szeretni a filmet, csak ez a fajta kritika fura nekem is. Mintha csupa Jedi írna ide kritikát, akik mindent pontosan tudnak, hogy így nem lehetett volna.... Én nem érzem hogy a film annyira elrugaszkodott volna a "valóságtól" amennyire ez fel van nagyítva, csak azért mert Kylo nem gyakta le az egész lázadó sereget....

Kapásból pl. az jutott eszembe, hogy csak azért mert elbújtak a hajón a IV. részben, egy nyavajás szkenner sem látta hogy vannak rajta élőlények? Vader ott várta volna őket a hangárban, kinyír mindenkit, terveket visszaveszi, lázadó bázist felrobbant, és annyi.... :)
364.
364.
leigazoka
#363: Ráadásul a helyszínek jó részét a Földön :D :D forgatták, amit az ember rögtön kiszúr. A CGI.. környezetként innen pont, hogy hiányzott.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...