Deadpool filmkritika

  • Írta: Shifty
  • 2016. február 10.
A Deadpool egy igazi csattanós válasz a gyártósoron készített szuperhősfilmeknek, de ez a győzelem sajnos nem kiütéses. Önteltségének köszönhetően olykor saját maga is pofonokat kap, amitől ha nem is fekszik ki, de érezhetően megérzi azokat.

Ami nem jött össze a FOX-nak az újraindított Fantasztikus Négyessel, azt most végre megcsinálta a Deadpoollal. Pedig nem volt egy sétagalopp, míg Ryan Reynolds és Tim Miller meggyőzte a stúdiót, hogy érdemes lenne esélyt adni a piros ruhás, nagydumás antihősnek. Egyrészt jó eséllyel még a FOX-ban is élt a hét évvel ezelőtti, katasztrofálisra sikerült X-Men kezdetek: Farkas, ahol először bukkant fel a teljesen kiherélt és újraértelmezett Deadpool. Másrészt az alig 25 éves múltra visszatekintő - 1991 februárjában jelent meg először képregényben a karakter -, eltorzult külsejű, mentális problémákkal küzdő antihős-szuperhős altesti, vulgáris, senkit és semmit nem kímélő poénjai nemigen férnek meg a manapság túlontúl is idealizált képregényhősökről készült szuperhősfilmek korában. 

Két évvel ezelőtt azonban "véletlenül" kiszivárgott egy CGI-tesztvideó, amit pont az a Blur Studio készített, akinek társalapítója a Deadpool rendezője, Tim Miller volt. A filmben szinte teljes egészében visszaköszönő jelenetsor láttán őrjöngő rajongók követelték a Deadpool-mozifilmet, így a FOX egy meglehetősen szűkös, de biztató költségvetéssel (50 millió dollár), és néhány kikötéssel, de zöld utat adott a projektnek.

Wade Wilson (Ryan Reynolds) a különleges erőknél szolgált zsoldosként, rengeteg rázós helyzetet élt már túl. Jelenleg bajba jutott, hétköznapi embereken segít, azonban van olyan ellenség, amit még ő sem győzhet le. Rákban szenved. Élete egy csapásra megváltozik, egy rejtélyes alak (Jed Rees) azonban olyan ajánlattal találja meg Wilsont, amire még ő se tud nemet mondani. Egy titkos szervezet ugyanis olyan kísérleti kutatásokat végez, amelynek segítségével meg tudják gyógyítani. Főhősünk szerelmét, Vanessát (Morena Baccarin) is hátrahagyva belemegy a dologba, de mire észbe kap, hogy nem biztos, hogy jó üzletet csinált, már teljesen eldeformált külsővel és egy új, mutáns képességgel rendelkezik. Innen pedig kezdetét veheti az a bosszúhadjárat, amit korábbi orvosa, a súrolóporról elnevezett Ajax (Ed Skrein) után indít.

És kezdjük is a film egyik legnagyobb problémájával, a történettel. Ha ugyanis lehántjuk róla a humort, akkor egy középszerűt is éppen csak alulról súroló bosszúfilmet kapunk, ahol a hős megmenti szerelmét a teljesen érdektelen főgonosztól. Az eredetfilmekre jellemző sajátosságok is vázlatszerűen vannak csak felskiccelve, a flashbackek sokszor megtörik a cselekmény lendületét, miközben Deadpool és Vanessa karakterein kívül a többiek csak papírmasé töltelékek. Kezdve a főellenfél Ajaxszal, a filmbe beleerőszakolt X-Meneket képviselő Colossusszal (Andre Tricoteux) és Negaszónikus Tini Torpedóval (Brianna Hildebrand). Utóbbi egyébként a legfájdalmasabb, mert a csak pár sort kapott, kissé unott tinédzser benyomását keltő hőscsaj és Deadpool párosa között baromi szórakoztató és vicces párbeszédek zajlanak le. Már amikor a piros ruhás hagyja szóhoz jutni kényszer szülte társát.

És sajnos az alacsony büdzsé az akció hiányára is rányomja a bélyegét, mert a filmvégi összecsapást és a már említett autópályás jelenetet leszámítva semmit nem nyújt ezen a fronton az anyag. Pedig amit sikerült összehozni, azok jól megkomponáltak, kreatívak, látványosak, a karakterhez és a korosztálybesoroláshoz mérten kellően brutálisak és durvák. Ahogy a humor is. A készítők ezen a fronton is el mertek rugaszkodni a szuperhősös panelektől, nagy kár, hogy a poénok mennyisége és sokszínűsége egyben néha a minőség rovására is ment.

Deadpool dumája ugyanis nem mindenki számára lesz befogadható. És nem csak azért, mert a film tele van obszcén, altesti poénokkal, hanem azért is, mert annyi popkulturális, Marvel szuperhősfilmes, Hollywoodot ekéző vagy éppen Reynolds korábbi balul elsült munkáit (Zöld Lámpás, korábbi Deadpool-szerep) is kifigurázó poént kapunk megállás nélkül, hogy nincs idő mindent feldolgozni. Egy részük sajnos elvész filmnézés közben, mert nem csak a film lendülete, de Deadpool dumája is sodró lendületű. Ennek ellenére nem nevezném bennfentesnek a film humorát, mert pont sokszínűsége az, ami miatt szélesebb közönség is jól tud szórakozni a non-stop ökörködésen, még akkor is, ha ezek minősége sajnos tényleg hullámzó. De a Zombieland íróinak elmebeteg poénjai szerencsére többnyire betalálnak, legyen szó a Liam Neeson-álomról, az önreflexiós poénokról, a negyedik fal állandó döntögetéseiről, vagy éppen az X-Menek ekézéséről.

A Deadpool mindenből és mindenkiből gúnyt űz, szókimondó, vulgáris, önreflexív és ugyan nem olyan látványos, mint azt esetleg többen várnák, valójában hibái ellenére az elmúlt évek egyik legszórakoztatóbb és legtökösebb szuperhősfilmje. Reynolds tényleg szívét-lelkét beletette ebbe a produkcióba, és bár érzelgős romantikázásnak sajnos itt is jut hely, összességében ez az a film, amire minden képregényrajongó várt. Jöhet a folytatás!

Gamekapocs értékelés: 8.0
Metascore: 63/100
Rotten Tomatoes: 82% 

Deadpool
Eredeti cím: Deadpool
Rendezte: Tim Miller
Írta: Rhett Reese, Paul Wernick
Szereplők: Ryan Reynolds, Morena Baccarin, Gina Carano, Andre Tricoteux, T.J. Miller, Ed Skrein, Rachel Sheen, Brianna Hildebrand, Jed Rees, Leslie Uggams
Játékidő: 106 perc
Magyarországi premier: 2016. február 11.

39.
B.V.Ampire
Megjelenés napján néztem, most csak elém került a kritika. Alapból a legtöbb mai filmnek sablonos a sztorija, mivel már annyi film készült, hogy igazán eredetit nem lehet kreálni. A kérdés mindig az, hogy mennyire sikerül eltakarni a sablont. Deadpool sztorija már a képregényben sem eredeti, ám pofátlansága és tökéletlensége azzá teszi. Mindig a körítés a fontos nem pedig a hús, amit a zöldség mellé kapsz...
38.
Neo1989
Tegnap néztem nem volt rossz, de nekem elég volt 1X.
37.
Csoki80
#28: oszt tiged ki penzel more?
34.
anixilesis
#30: Olvasd e la sok lehúzó moslékot amit összeirkált, "Önteltségének köszönhetően olykor saját maga is pofonokat kap, amitől ha nem is fekszik ki, de érezhetően megérzi azokat." Ez aztán a remek felvezető, ez aztán becsalogatja az ember a moziba.

#33 Nézd meg a moziba eredeti nyelven akkor.
33.
gegory
#16: Sajnos nagyon sok poén el veszett és tényleg aki nem képregényes és nincsen benne a világba 90% nem éri a marveles poénoknak és kikacsintásoknak. Alig várom, hogy kint legyen már angol BR mert az lesz az igazi :D
32.
delphijos
#28: Mondjuk én sem értem a kirohanást, mert 80%-ot kapott. Én is láttam, mondjuk nekem is inkább 90, de azért egy 80-as értékelés nehogy már "lehúzó" legyen.....
30.
Yetikee
#28: Akkor vajon miért kapott 8.0-ás értékelést a cikkírótól? Vagy az nálad rossznak számít?
29.
anixilesis
#26: El is követed vele életed egyik nagy hibáját.
28.
anixilesis
Én láttam a filmet, minden valamire való filmkritikus a legmagasabb ajánlott kategóriába rakta a filmet, Mad Max moziélmény szintűbe, az egész mozi szakadt a röhögéstől a vetítésen, egy kérdés maradt csak megválaszolatlan.

Esetlen nem lehetne hogy mielőtt a fizetett cikkeket megírjátok esetleg valaki elmenne megnézni a filmet, hogy ne teljesen reménytelenül hiteltelenné alázza magát egy egy ilyen cikkel ?

A magyar fordítás egész jóra sikeredett és a cikk "író" fizetett véleménye ellenére bármilyen előképzettség nélkül is igen igen élvezetes, a képregényekkel köszönőviszonyba sem lévő menyasszonyom is végignevette az egészet.

Mindenki aki TÉNYLEG látta egyetért benne hogy magasan felülmúlja a kezdeti elvárásokat. Sajnos az ilyen lehúzó cikkek miatt nem készülnek rendes filmek, amelyik film kicsit is szakít a mainstream rózsaszín unikornisfingos kliséparádéval egyből lehúzzák.

Remek esettanulmány az itteni kommentek sora, a propagandista lehuzza erre a naiv mit mond? Majd akkor megveszi 3000 forintért BRen, moziba nem megy el, nem termel majd jó bevételeket a film, és ha el kell majd dönteni hogy Transzformersz 16342 vagy Deadp00l 2 készüljön megnézik a számokat és aszongyák 'hÁ dIk' máH e, osZt nYem@ gußa Te'. Ezután majd a BR vetítés után pedig jön a meglepi hogy éééé de hisz ez a film az év egyik legjobbja de a fizetett propagandista lehazudta a csillagokat is az égről. Hisz kitűnően szórakoztam!

De akkor már késő lesz. Kérdezzétek meg hogy a DREDD című remekmű miért nem kapott folytatást, amikor kultfilm szinten fog BR-en, Hát az ilyen ne nézd meg moziba mert annyira szar hogy csak a következő 20 évbe lesz etalon arcoktól.

Évek óta az első vígjáték ami igazán vicces, mindenkinek csak ajánlani tudom, Akinek volt szerencséje látni percig próbálja meg elrángatni rá a kétkedőket. Sajnos ez az egyetlen lehetőség hogy igazi kreatív filmeket is láthassunk nem csak a moslék rebootokat.

Ha nem hisztek nekem, keressetek YouTube-on rá a rewiev-kra mindenki egyértelműen ajánlja a megtekintését. Persze nem családi film és nem csak vicc a PG réting se, van benne kínzás, csonkítás, gyilkosság, meztelenség, szex, csúnya beszéd, de akit ezen nem zavarnak hatalmas élményben lesz része.

És igen anyám tényleg olyan olcsó és igen ezért regeltem és 12 éves munkanélküli vagyok pénisz rendellenességgel, és ferde hajlammal. Lapozzunk.
26.
Extol
Ilyen előzetes alapján nem veszek jegyet. Halottam a sztorit, de inkább megspórolom a Kung Fu Pandára
25.
PaprikaJancsi
Ma láttam, király volt 110% :)
23.
Yanez
#21: Nem tudom mit akartál mondani ezzel, de nagyon furcsa. :D Én amcsiban élek, és bár értek angolul, sokkal jobban élvezek egy filmet az anyanyelvemen, erről már többször is meggyőződtem. Sajnos az itteni mozik csak angolul vetitík. Ettől függetlenül megszoktam venni blu-ray lemezen (is) a filmeket. Talán legközelebb... vagy lehet végre sikerül lefoglalnod magad valami értelmesebbel, mint az utánam való "spionkodás". XD
22.
bitbandita
#12: Nem kell ahhoz tocsogni a vérben. Egyszerűen olyan dolgokról szól, amit egy gyerek nem igazán ért meg, vagy tud földolgozni. Például a lelki terrorban tartás, vagy a lélek/személyiség megerőszakolása, etc. De ha nem értetted a JJ mitől MA, akkor valószínűleg te sem lehetsz még olyan idős...
21.
nevnelkul
#15: Yanez
2016. január 25. 20:20 válasz erre
#34: Csak ha mindenki tort cuccokkal jatszana meg varna mig ezres lesz, akkor most a GK sem letezne.

http://www.arukereso.hu/tukor-c3037/
20.
fojesz
#7: Tényleg vicces, tekintve, hogy itt pont eltértünk.

(Az RT 80+ százaléka nem konkrét pontszám, annyit tesz, hogy a kritikusok 80+ százaléka pozitívan értékelte a filmet.)
18.
Shifty
#16: Nem rossz, de biztos vagyok benne, hogy rengeteg poén elvész miatta, úgyhogy muszáj lesz angolul is megnéznem :)
16.
Tallono
Szinkron milyen? Sajna csak az Arénában adják eredeti nyelven, azt is elég kései időpontban. Holnap megnézem szinkronnal, de félő, hogy csomó poén elveszik... =/
15.
Yanez
Meggyőző kritika! Várom a blu-ray minőséget, vagy valamelyik nézhető verzát.
14.
delphijos
Holnap nézem. Ez a nekem való szuperhős film. :)
11.
Blyan000
#9: Mint jogtulajdonosonak, igen. De szerencsére az elkészítésnek a közelébe sem kerültek. :D
7.
headhunter86
Vicces ez a gamekapocs értékelés. Még egyszer sem tért el a RT vagy a Metascore pontszámtól. Mintha kötelező lenne ugyanazt a pontszámot adni...
6.
giga321
#4: És hála istennek. Szeretem a Marvelt, de biztos, hogy valami pg13as 12-es karikás vizipisztolyos fakardos deadpoolt kaptunk volna.
5.
Perseus84
En nem lattam a filmet de a trailer alapjan nekem ez a humor mar tulzas. De mindenki mas ugyebar
4.
igaza van godachnak nincsa romantikaval semmi baj.
2.
godach
"bár érzelgős romantikázásnak sajnos itt is jut hely"
Itt is? Hol nem? Szeretném látni azt a csávót, aki nem képzelte el 100X a randit, a holnapi napra. Aki nem hallgatott inkább valami zúzós zenét, csak ne kelljen az exre gondolni.
Persze, kicsit unalmas a romantika néha, de kezd az az érzésem lenni, amikor erről a témáról van szó, mint a kisf*szú szomszédomnál a beszélgetés, miszerint neki mekkora van.
Elhiszem én, hogy mindenki macsó, de miért látom akkor nap mint nap, egy telefonfelvételnél, hogy "igen, kicsim?" persze drágám, vagy a sok kézenfogós párocskát, vagy akik majd le harapják egymás fejét. Aki, meg nem ebbe tartozik, az szingli. Hogy is van ez? :D
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...