The Walking Dead - 6. évad sorozatkritika

  • Írta: zoenn
  • 2016. április 21.
Sokáig gondolkodtam azon, hogy miért nem áll betonbiztos alapokon a The Walking Dead aktuális évadja: hiányzik belőle az egységes koncepció, ami elsősorban a csapongó íráson érhető tetten. Ettől függetlenül jól szórakoztam.

Figyelem, a kritika spoileres!

Pedig a showrunner, Scott M. Gimple nem egyszer játszotta el ugyanezt, szinte hihetetlen, hogy a csapongó részek hogy tudtak átfolyni a rostán. A rajongók joggal háborodnak fel, de aztán valahogy mindig megbékélnek, amikor a készítők egy kikezdhetetlen epizódot tálalnak fel nekik. A recept mindig ugyanaz: egy akciódús nyitány után gyorsan leül a sorozat, majd a sztori egy helyben toporog, csak az éppen aktuális nehézségekkel néznek szembe Rickék. A téli pihenő után már más miatt fáj a csapatunk feje, de itt is pofátlan időhúzással szembesülünk, mígnem megkapjuk a cliffhangerrel záródó finálét. Nos, a hatodik évadban ez utóbbit is sikerült elbaltáznia az AMC-nek.

Kezdődött minden azzal, hogy az alexandriai idillt egy közeli vérszomjas zombihorda zavarta meg. Hamar megszületik a döntés: el kell terelni a járkálókat, mint a juhokat. Az embert próbáló feladathoz a város 90 százalékára szükség volt, szerencsére Rick kézben tartotta az ügyet, csak azzal nem számolt, hogy a védtelen várost egy Farkasoknak hívott csoport támadja meg, ráadásul elég hangosan, így a horda fele a békés kertvárost vette célba. Az évad első fele mindössze pár órát mesél el, mégis olyan volt, mintha egy centit sem haladna előre az a fránya sztori. Aztán az írók előjöttek egy roppant átlátszó, olcsó húzással: úgy tűnt, mintha az egyik fontos szereplőt a járkálók széttépnék, majd több részen át ment az időhúzás, mire kiderült, mi a fészkes fene történt Glenn-nel valójában. A hoax annyira jól sült el, hogy a még a stáblistából is kikerült a színész neve, csak éppen mindez szembement a széria korábbi trendjeivel, miszerint egy fontos karakter halálát minden esetben egy hosszú búcsú követi. Már itt látszott, hogy itt kérem megvezetik a nézők felét.


Az Alexandriában játszódó békésebb jelenetek alatt már lehetett sejteni, hogy az új lakók hamarosan mindenki fejére ránőnek, hiszen a polgármesternő képtelen tartani a helyzetet, szükség van egy erőskezű vezetőre, aki mindenkit meg tud védeni. Rick tehát rendet tesz, bízva abban, hogy itt le tudnak telepedni. Az előző évadban gyökerező melodrámát hamarosan élethalál harc váltja fel, ám a Farkasok támadása végül egy sokkal nagyobb veszély előjelének tudható be. Hullanak az itteni gyenge másodhegedűsök, mint a legyek – a néző legnagyobb megelégedettségére –, ám a kibontakozott helyzet mégis a csapatunkat igazolja.

Az évad második felében hőseink a Megváltók nevű bitang jól szervezett csoporttal akasztották össze a bajuszt, miközben egy igazán ígéretes szereplővel, Jézussal ismerkedhetünk meg. A faszi talpraesett szabadulóművész, csak nagy kár, hogy csoportját egy Negan nevű kurafi, a Megváltók vezére tartja markában. Rickék hamar meghozzák a döntést: eltakarítják az élősködő kompániát, és lefejezik a kígyót némi ellenszolgáltatás fejében. És itt álljunk meg néhány gondolat erejéig. Az évad talán egyik legjobb húzása az volt, hogy a céltudatos, csapatáért mindenre kész Rick szépen szembesül a valósággal. Kicsit elszaladt vele a ló, túlságosan magabiztossá vált, azt hitte, ő diktálhat, és nincs semmi, ami céljaiban megállíthatná. Pedig van: amit letett az asztalra, az sajnos mit sem ér Negan és bandája ellen. És mivel lehetne még jobban feldobni a szériát, mint egy legyőzhetetlen nemezissel?


Ez a képletes pofon pedig nem csak Rickéket rázta vissza a valóságba, hanem a nézőt is. Rendíthetetlen hőseink hirtelen szenvedő alanyokká, behódoltakká váltak. Sajnos Negan belépőjére csak az évadzáró utolsó 10 percében kerül sor, de azt meg kell hagyni, az írók több epizódon át vezették fel. Mindenki valami nagy durranásra várt, amit ugyan megkaptunk, de az előzmények tükrében a bomba mégsem robbant akkorát. Mert addigra már a rétes olyan vékonnyá vált, hogy nem bírta el a tölteléket. Az aktuális főgonosz (és Lucille nevű, szögesdróttal kivert baseballütője) persze kitett magáért, tényleg van benne potenciál, nem kertel, saját törvényei szerint él, és szavahihető ember. Azt hozzátenném, hogy Jeffrey Dean Morgan alakítása nagyban hozzájárul a karakter kiteljesedéséhez – igen, ezt már ebből a tíz percből leszűrtem, és biztosra veszem, hogy a jövőben sem okoz csalódást. Szinte biztos, hogy megtaláltam az új kedvencemet.

Szóval ott tartunk most, hogy egy nyomokban jó részeket is tartalmazó, ám általában egy helyben toporgó évad után kapunk egy nagy pofára esést. Nevezetesen az évad utolsó másodperceiben látható (vagyis nem látható) agyonverés egy fontos szereplő halálát takarja. A készítők úgy gondolták, hogy ez a cliffhanger elég lesz arra, hogy fél évig találgassunk a sértett személyét illetően. Igen, még a képregényben jártasok is agyalhatnak, hiszen nagyon is elképzelhető, hogy nem pont az a szereplő hal meg, aki ott. A filmesek eddigi szabad döntéseit látva már nem lepődnék meg azon, ha valaki más lenne, de arra mérget vehetünk, hogy az „érinthetetlen” kulcsfigurák ezúttal is kimaradnak a szórásból. Annyira nem tökös a TV-sorozat, hogy a készítők meg mernék ezt lépni - pedig pont ez hiányozik belőle.


A hatodik etap lényeges cselekménye tehát pár mondatban összefoglalható, noha a széria eddig sem a rohamtempóról volt híres. Néhány mellékszál azért akadt, melyek általában egy-egy karakterre fókuszáltak. Érdekes, de annál feleslegesebb volt az a bizonyos szerelmi háromszög Abrahammal és nőivel, illetve Carol pálfordulása is. Úgy hiszem, az írók mindkét esetben bakot lőttek, ráadásul olyan irányba terelték a szereplőket, ahonnan már nem lehet továbblépni, és ezzel együtt pedig a halálos ítéletüket is aláírták. Kicsivel más a helyzet Morgannel és az ő „nem ölök” hitvallásával.  Jól példázza a világ elkorcsosulását, hogy kegyelem itt nem működik, csak ideig-óráig lehet gyakorolni. Megpróbálni persze lehet, egy olyan vezető mellett, ki nyíltan kiáll az „erővel mindent elveszünk” módszer mellett, nincs szükség jámbor alárendeltekre.

Félre ne értsétek, szerintem ebből még váratlan dolog is kisülhetett volna, de pont az írók ásták alá a remény halvány foszlányát is, amikor Carol és Morgan végül enged a kísértésének. Egyik mellékvágányt sem bontották ki rendesen és egy tollvonással lezárták, nem lennék meglepve, ha a folytatásban már mindketten visszatérnének a régi szerepükhöz. Főleg, hogy egy sokkal nagyobb ellenséggel kell szembenézniük, amellett a saját nézetük csupán lényegtelen rigolyának tűnik.. Mindent összefoglalva a jövő a két túlélőcsoport drámai momentumokban dúskáló párharcára koncentrál majd - az utolsó pár rész lényegében ezt vezette elő.


A The Walking Dead abban a kényelmes helyzetben van, hogy történetet bármerre elvihetik, akkor is zabálni fogja mindenki. Még úgy is, hogy a készítők nyilvánvalóan megvezetnek bennünket, és elfelejtik azt, hogy milyen súlyos fegyver van a kezükben. Nem a rajongókat kéne kiszolgálni, hanem épp ellenkezőleg: kíméletlen húzásokkal sokkolni bennünket, meglepni újra és újra, határozott léptekkel és elképzelésekkel haladni előre. Még akkor is, ha többeknek ez nem tetszik, de foghatnák arra, hogy kérem, beütött az apokalipszis, ez nem kívánságműsor, itt bármi megtörténhet. Mérget vennék rá, hogy ezzel nem veszítenének egyetlen nézőt sem, sőt! Én azt várom a hetedik évadtól, hogy Negan kompániája szépen visszarántja Rickéket a valóságba, akik ezután igazodnak is hozzá, nem penészednek bele a saját kis társadalmukba.

Gamekapocs értékelés: 7.8

Szereplők: Andrew Lincoln, Steven Yeun, Chandler Rigs, Scott Wilson, Norman Reedus, Chandler Riggs, Danai Gurira, Lauren Cohan, David Morrissey
Rendezte: Ernest R. Dickerson, Michelle MacLaren, Gregory Nicotero, Guy Ferland
Író: Scott Gimple, Robert Kirkman, Greg Nicotero, Angela Kang
Producer: Frank Darabont, Robert Kirkman, Gale Ann Hurd, David Alpert
Vágó: Julius Ramsay, Hunter M. Via, Nathan Gunn
Fényképezte: Michael Edison Satrazemis
Zene: Bear McCreary

12.
FreeKatana
Tizenpár éve fedeztem fel magamban a zombimániát a klasszikus Resi trilógia hatására. Akkoriban viszonylag kevés volt a választék ilyen filmekből, de már akkor is egy szereplőközpontú high-concept sorozatra vágytam a témában, ahol van idő kibontani a történetet. Elfogadtam, hogy ezzel néha együtt járhat a vontatottság is, de persze minden az íráson múlik. Gondolhatjátok mennyire örültem mikor kijött az első évad (a képregényt előtte nem ismertem, nem vagyok oda értük). Maga volt a tökély. A későbbiekben se volt problémám, bár sokadjára visszanézve azért kissé unalmas, amikor sokáig egy helyen téblábolnak, lásd 2. évad és a farm, de egyébként mindig gyermeki odaadással bámultam a képernyőt az új évadnál. A 6. kivételével. Ez most nekem is sok volt egy kicsit. Nagyon vontatott lett, és szinte nem szólt másról csak - és itt most megragadom én is a kritikában használt rigolya szót - csak a szereplők rigolyáiról. Mindenki sírt valamin, elment a városból, utána mentek. Aki ezeregyszer ölt, az már ezerkettedikre vonakodott. Morgan nézetei is kicsit viccesek a helyzetet tekintve, és nem egyszer igazolódott is, hogy mennyire élettelen felfogás ez, hiszen azok egy letűnt világból származnak. A végén elég gyenge magyarázattal szolgál Ricknek, hogy a farkaskölyök megmentette a dokit, aki megmentette a fiát. Csak azt elfelejtette, ha nem hagyja életben, a doki se kerül bajba, mert nincs aki kirángassa a zombócok közé. Szóval ennyit a logikájáról. Pont annyi értelme van, mint a "jaj nem akarok többé ölni, ezért kimegyek a vadonba" verziójú Carolnak.
Nem hittem volna, hogy valaha ezt fogom mondani, de talán elég lenne kevesebb rész. Jobban koncentrálhatnák a sztorit, és a pénz is jobban eloszlana a részek közt. Így talán az egyre nevetségesebb CGI is javulna (vagy akár kijutnának végre a négyszögletű kerek erdőből, ahol évek óta játszódik).
A végével kapcsolatban pedig nem mondanám nagy Cliffnek. Tudjuk mi történik, csak azt nem, hogy kivel. A végeredmény ugyanaz lesz, csak a szereplő kiléte kérdéses. Valóban nincs merszük kiírni senkit a fontosak közül, mert akkor már korábban megették volna, pedig az lenne a lényeg, hogy egy ilyen világban senki nincs biztonságban. Nyilván valaki kevésbé lényeges lesz, akinek mostanában kicsit próbálták bontogatni a történetét. Ezért gondolok Eugene-re, aki kezd a lábára állni, vagy Abrahamre, aki szerelemben meg gyerekben gondolkozik újabban. Mindenképpen olyasvalaki, aki későbbi évadban csatlakozott. A sorba állítottak közül mindegyik kedvelhető a maga módján, de nem mindenki fog hiányozni.
Negan bekapcsolódásával reménykedek egy jobb 7. évadban.
11.
fojesz
#10: Steven Ogg a legjobb. :)

Nekem hatalmas csalódás volt ez az évad, tényleg sok volt az olcsó és abszolút szükségtelen húzás, a felesleges mellékszál. Neganben rengeteg potenciált látok, de ha nem tudja felrázni a dolgokat, számomra a következő szezonnal véget is ér a Walking Dead.
10.
ollie92
Kirkman is belátta, hogy kezd már ellaposodni, ezért behívta TREVORT :D
(Steven Ogg) Szerintem hozza a szerepet, majdnem olyan eszement mint a GTAV-ben
9.
Chrysh
#4: SPOILER!!!!!!!!!!

Annyira, most mi lesz dolog sehol se volt. Az első évadban elmentek a laborból, a másodikban, a farmból, a harmadikban betelepedtek a Kormányzó falujában levők, a negyedikben elmentek a börtönből, az ötödikben beilleszkedtek Alexandriába és felbukkant Morgan, de ilyen hirtelenjébe félbeszakított jelenet egyiknél se volt
8.
Lorem Ipsum
#2: Nem hogy felesleges, de érthetetlen is. Komolyan, talál egy keresztet és hirtelen megbolondul? A legviccesebb az egészben, hogy amióta nem akar ölni, több embert küldött a szebb helyekre, mint az előző évadokban összesen... :D Pedig eddig a legértelmesebb karakter volt.
7.
MoRT2195
#4: Most nem tudom, hogy már melyik évadban volt ez, de pont azért emlékszem erre a jelentre, mert nagyon lapos volt. :D Szóval az egyik évad végén az volt, hogy beköltöznek a börtönbe sok emberrel (azt hiszem a Kormányzó volt emberei voltak, de nem biztos) és ennyi, évad vége. Egyszerűen nem vártam a következő évadot, mert nem nagyon volt miért. Most akit érdekel a sorozat még, az nagyon várja ezután a 6. évad után a következőt, én mondjuk már nem ebbe a kategóriába tartozom. :D
6.
Skygameboy
Nekem ez az évad tetszett eddig a legjobban meg a 4. Szerintem hatalmas volt a 3000 fős zombi elhárítás is az elején , a rivális banda fel-fel tűnése és az évad végén
a cliffhanger szerintem zseniális
5.
drat576
#2: Igen, ezzel egyet értek. Kicsit erőltetett volt.
4.
Daks
#3: Egyik évad végén sincs cliffhanger? Mindegyik úgy ér véget, hogy ÚRISTEN, MI FOG TÖRTÉNNI, aztán elindul az új évad, 20 perc alatt megmenekül mindenki, és kezdődik az új sztori. :)
3.
Chrysh
Egyik évad végén sincs cliffhanger megjátszva csak most...nem tudom miből gondolták, hogy erre bármi szükségünk lenne...
2.
Daks
Carol bekattanása az évad végén teljesen felesleges volt. "Nem akarok többet ölni" - és elindul a biztonságos városból TÖK EGYEDÜL a zombi apokalipszisban, ahol mindig ölnöd kell, hogy élj. Ha otthon marad, talán kertészkedhetett volna élete hátralévő részében.
1.
drat576
Nekem tetszett, és várom a 7. évadot.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...