Mr. Robot - 2. évad sorozatkritika

  • Írta: zoenn
  • 2016. október 31.
Felfokozott várakozás előzte meg a tavalyi év legjobb újonc sorozatának számító Mr. Robot 2. évadát, így aztán sokan koppantak, amikor a készítők más hangvételt ütöttek meg a folytatásban. A kedvenc immáron megosztja a közönséget.

Tavaly nyáron a csillagokat is lehozta az égről az USA Network Mr. Robotja, amely egy kiválóan megkomponált história lett egy olyan világról, amit gátlástalan nagyvállalatok uralnak. Hackerek egy szűk csoportja azonban átlátott a szitán, és izgalmas szabadságharcot vívott a hatalom ellen a technológia fegyverével. Az összetett karakterek és a szövevényes sztori megtette a hatását, a stáb egy abszolút hihető disztópiát mutatott be, amely akár igaz is lehetne. A Mr. Robot mögött tisztességes kutatómunka állt, minden technológiai vívmányt a helyén kezelt, nem voltak benne túlzások - ezért is feküdt annyira a geekeknek. A második évad premiere előtt a showrunner, Sam Esmail azt nyilatkozta, hogy új irányt vesz a széria, és nem is beszélt mellé, az már más kérdés, hogy igazából szükség volt-e rá.


Az biztos, hogy az írók nagyon jól értenek az altatáshoz. Mármint a szó rosszabb értelmében, hiszen az évad első öt epizódja kimondottan csalódásnak hatott. A történet egy helyben toporgott, nem tudtam mire vélni az elnyújtott, érdektelen jeleneteket és a túltolt álművészkedést. Hősünk, Elliot elméje mindinkább szétcsúszott, nem tudjuk, hogy amit látunk, az a valóság-e vagy csak képzelgés. Az fsociety feje immáron Darlene, a hackercsapat több kisebb és jelentéktelen akcióval tör borsot az alaposan megrendült E-Corp orra alá. Angela ezzel szemben az ellenség kötelékében lépdel előre, jéghideg, magabiztos lépésekkel. Tyrell a gyilkosság vádja elől bujkál, a feleségének küldött pár sejtelmes üzeneten kívül nem nagyon kommunikál a külvilággal. A jéghideg Joanna viszont kíméletlen lépéseket hoz családja túlélése érdekében. És persze ott van Mr. Robot is, akitől Elliot képtelen szabadulni, ami nem is baj, elvégre hackerünkhöz tartozik, nélküle nemigen tudna kiteljesedni.

Nyilván ezúttal is a sztori a sorozat legnagyobb erénye, ráadásul az írók nem restek egy nem várt húzással a feje tetejére állítani az egészet. Elliot és a mentora közti kapcsolatnak ezúttal is fontos szerep jutott, az adok-kapok kimondottan érdekesnek hatott, és jelentősen hozzájárult főszereplőnk kiteljesedéséhez. És ha már nem jutott kellő izgalom az etap első felére, a készítők legalább komoly érzelmi kérdéseket feszegettek Angela szálában. Nagy kár azonban, hogy mindez nem tett hozzá sokat a végeredményhez, már ha azt nem számítjuk, hogy a lány szíve oda húz, akitől elég figyelmet kap - én inkább a korábban tapasztalt pergős tempóra vágytam mindvégig. Az E-Corp vezére, Phillip Price azonban bebizonyította, hogy igenis számolni kell vele, nem hagyja olyan könnyen megtéveszteni magát, minden támadást szinte előre lát, miközben valódi indítékai rejtve maradnak.


Ami az új karaktereket illeti, Ray, a kutyasétáltató telepi üzletember valódi célja előre látható volt, így aztán nem lepődtem meg a húzásain. A szószátyár Leon (akit a hiphop körökből ismerős Joey Bada$$ alakít) is nagyban hozzájárult Elliot megvilágosodásához. Dominique DiPierro FBI-ügynök előhúzása csak részben működött. Ugye alapvető feladata az lett volna, hogy az fsociety körmére nézzen, ám a nyomozás túl érdektelenre sikerült, ráadásul a magányos, meg nem értett ügynök szerepét már sokszor láttuk máshol. A Dark Army idén sokkal nagyobb hangsúly kapott, főleg az egyik vezére, Whirerose. A játékidőből és a piszkos akcióit, kötődéseit figyelembe véve rájöhetünk, hogy a kínaiakkal igenis számolni kell.

A hugica, Darlene két rész erejéig megkülönböztetett figyelmet kapott, olyannyira, hogy még hősünket is félretették a kedvéért. Üldözési mániája elharapódzik – nem véletlenül, és az évadvégén kulcsszerephez jut a lány, mármint közvetett értelemben. Ha ide eljutunk, a feszültség és a cselekmény már az első évadban tapasztaltakhoz hasonlít. Kész van az újabb támadási terv a mindent és mindenkit behálózó vállalat ellen, Elliot tettre kész, a szálak összefutnak. Persze az írók nem adnak kapaszkodót adni a lezárással kapcsolatban – ha egyáltalán lezárásról beszélhetünk, amikor még mindig rengeteg a kérdőjel és a rejtély. És ehhez jön még a valóság vs. képzelet harca is, amely az egész sorozat kikezdhetetlen gerincét adta, alaposan próbára téve a nézőt.


Az lenne a legnagyobb hiba a nézők reakciójában, ha rossz szájízzel állnának fel a második évad után. Rami Malek alakítása ezúttal is toppon volt, illő lenne már díjesővel megszórni a fickót, ahogyan Chrisian Slatert is. A sorozat mindenható urának elgondolásával végül is nem volt gond, az új koncepció igenis kreatív, képes volt megújulni, még akkor is, ha ezzel rajongókat veszít. Esmail munkáját nem lehet beskatulyázni, vagy pár mondattal jellemezni a lényegét – továbbra is kiszámíthatatlan a Mr. Robot. Még az üresjáratokban is képes egy olyan zseniálisan fényképezett helyzetet bemutatni, ami arra kényszeríti a nézőt, hogy maradjon és fejtse meg, amit lát. Lehet, hogy a pillanatnyi magyarázat nem tetszik majd, de még akkor is megvan rá az esély, hogy a játszma sokkal nagyobb, mint az elsőre gondolnánk. Aláírom, hogy ezúttal a tempó és az arányok félrecsúsztak, ettől eltekintve nem sok olyan széria van a piacon, amely ennyire bevonja és gondolkodásra készteti a nézőit.

Gamekapocs értékelés: 7/10

Mr. Robot
Showrunner: Sam Esmail
Rendezők: Rami Malek, Jim McKay, Tricia Brock, Deborah Chow, Niels Arden Oplev
Írók: Sam Esmail, Kate Erickson, Kyle Bradstreet, David Iserson, Randolph Leon és Adam Penn
Szereplők: Rami Malek, Christian Slater, Carly Malek, Portia Doubleday, Martin Wallström, Grace Gummer
Zene: Mac Quayle
Fényképezte: Tod Campbell és Tim Ives
Évadok száma: 2
Epizódok száma: 12

19.
hadzsime
#18: http://bit.ly/2ejq8nT
16.
hadzsime
#14: El kell ismerni igazad van, de a hozzászólásod felvetett bennem egy fontosabb kérdést.... Hogy a picsába írsz félkövérrel?!!!44
14.
AfterLife
#12: Én csak most tervezem a sorozatot elkezdeni, mert rengeteg gyöngyszemre bukkantam rá korábban, amik teljesen elvonták a figyelmemet erről. Azzal viszont egyetértek, hogy általánosságban véve, ami maradéktalanul nem nyeri el az emberek tetszését, és/vagy esetlegesen nehéz értelmezni a látottakat, hallottakat, ezen felül még agyalni is kell rajta, arra nagyon rossz szemmel néznek. Különösen akkor, ha nem lehet egyértelműen megmagyarázni valamit, mert esetlegesen, kettő, vagy akár több logikus eshetőség is létezhet. Ízlések is pofonok. Más meg pont emiatt tart valami érdekesnek. Kedvenc idézetemeim: "Nem azért ülök le egy film elé, hogy én találjam ki, mit akartak az írók." aztán tovább: "Olyan ez, mintha ők maguk sem tudnák, hogy mit akarnak, vagy túlságosan lusták. Csak eléd dobnak random hülyeségeket, amikből a néző összerakhat valami értelmeset..."

Körülbelül ezeket szoktam olvasni. A kedvenc példám a Prometheus film, aminél semmi sem egyértelmű. Azt a filmet pontosan az tette hitelesebbé, hogy nem árulták el, mi is történik benne pontosan. Ezt sokan hibának vélték, pedig a való életben is vannak dolgok, amikre nem tudjuk egyértelműen a válaszokat. Például a létezésünk kezdetére mondjuk. Sok a kérdőjel. Én is pontosan az a fajta vagyok, aki nem zárkózom el az agyalástól és épp ezért is érdekel ennyire a Mr. Robot.
13.
hadzsime
Az első évaddal nekem semmi bajom nem volt, a csavarra számítottam, de az sem rontotta el nekem az egészet.
A második évadból 6 epizódot bírtam megnézni, utána kaszáltam. Szörnyen vontatott, erőltetett volt, a hackelés pedig szinte el is tűnt belőle, pedig nekem ezért tetszett meg a sorozat.
Elliot helyett az idegesítő mellékkarakterekkel foglalkoztak, akik annyira voltak érdekesek mint egy 80 éves házaspár nemi élete. Utáltam, Angelát, utáltam Elliot húgát, utálam az FBI-os maszturbátort és főképp utáltam Tyrell feleségét, aki csak a kötelező jó picsa volt, de mégis őket kellett néznem, mert majd fúdejósztorilesz.
Bár nem néztem végig a második évadot, az első hat epizód alapján ítélve azt mondom, hogy bűn volt ebből második évadot csinálni. Nekem ez a nyolvcas évek beli tv shows epizód már túl sok volt.
12.
KASBEJ
Szerintem még mindig zseniális ez a sorozat. Az egyik kedvencem lett. Amúgy bírom, hogy az emberek csak azért szidják a sorozatot, mert valamit nem értettek, vagy baromságnak tartottak. Pont ettől jó az egész, hogy azt sem tudod mi van, mi a valóság és mi halucináció. Amikor az évad közepén jött a csavar, az állam is leesett, hogy hogyan tudtak kb 6 részen keresztül szopatni. Dehát ízlések és pofonok.
9.
_NMI_
Spoileres ha nem láttad az első évadot.

Hát, én már az első évadot kaszáltam kb 7 rész után. Számomra rettentő unalmas és túlhúzott volt és amikor megtudtam a nagy csavart (megnéztem azt a részt az adott rész végén), akkor már szabályosan dühös voltam a sorozatra. Építenek valamit az évad kb kétharmadában, hogy majd jól bedöntik a céget és eltörlik az adósságokat, erre pofán basztak azzal, hogy nesze neked néző, nem kapod meg a mutatvány megoldását - amit eddig vártam baszki, EZÉRT NÉZTEM -, helyette bedobjuk a skizo csavart. Pff... hát a jó édes, azt. Gyakorlatilag teljesen átcseszve éreztem magamat, ekkor döntöttem el, hogy soha, semmilyen körülmények között nem nézem tovább ezt a kupac valamit.

Pedig az eleje érdekesen indult, ugye volt benne társadalomkritika, amit sajnos hamar minimálisra csökkentettek és onnantól, csak a karakterek szenvedését kellett néznem. Aztán persze jött a nagy csavar/arconvágás. Yee.

Azt meg valaki magyarázza már meg, hogy ha csak hallucinálta a dolgokat, akkor gyakorlatilag elment a hackerek rejtekhelyére és csak bambult maga elé vagy hogy megy ez? Odaképzelte a dolgokat, pedig valójában tök egyedül volt? Hülye egy ötlet...
8.
redsovi
A zsenialitás végig érezhető a 2. évad alatt is, ám mégis keserűbb szájíz fogott el az évad vége felé. Az elsőhöz igen nehéz is lett volna felérni,mégsem lett kifejezetten rossz. Sőt, még mindig a sorozatok egyik csúcsa, néhol butítva, néhol mesterkélve, de erősnek erősen.
6.
Mercenaires
Szerény véleményem szerint mindkét évad folyamatosan hullámzik a zsenialitás mércéjén. Az első évad eleje volt számomra eddig a legjobb, aztán utána nagyon rossz átlag sorozatos irányba kanyarodott a történet, levéve Elliot-ról a hangsúlyt és a végé olyan semmilyen lett az utolsó résszel. Most a második évadnál a fordítottja volt, az eleje volt az ami alig akart beindulni, de a közeépre sikerült felpörögnie, aztán a vége megint kissé csalódás lett. Elliot karaktere és hackerkedés volt az ami elindította a sorozatot, viszont mostanra sajnos jócskán megváltozott a történet súlypont.
4.
ilovenancythompson
ebbena sztoriban van legalább mélység, és hát kottára a valóságot festi le..
kicsit vontatott volt számomra sokszor, de meg tudom érteni hogy sokaknak bejön.
3.
Yanez
Nekem az elso evad baromira bejott, kiveve a vege, ahol megint ellottek "azt", amit mar annyi filmben lathattunk. Lassan a bogyomon jon ki. A 2-ik teljes unalomba fulladt nalam, igy csak a fel evadig birtam. Pedig voltak benne igen erdekes esemenyek, de azok is kevesnek bizonyultak. Kar, mert tenyleg jol indult ez a szeria.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...