LEGO Batman - A film kritika

  • Írta: Shifty
  • 2017. február 18.
Gotham történetének legnagyobb veszedelmével néz szembe, amikor Joker kiötli minden idők legmesteribb és legördögibb tervét. Batman természetesen résen van, de úgy néz ki, ezúttal segítségre is szüksége lesz.

A dán LEGO már réges-régen felismerte, hogy csak akkor tud lépést tartani az újabb generációk igényeivel, ha más médiumok felé is nyit, közben nem ragad le a régi, klasszikus vonalon, termékpalettáját pedig ismert figurák ismert univerzumaival színesíti. Nem véletlen, hogy gyakorlatilag évről évre kapunk legalább egy LEGO-játékot, ami valami ismertebb témát dolgoz fel, legyen szó a Star Warsról, a Gyűrűk Uráról vagy a Harry Potterről. Az építőkockás cég viszont jó sokáig nem merészkedett más terep közelébe, A LEGO-kaland mégis bizonyította, hogy a játékos körítés nemcsak dobozba csomagolva, de a vásznon kibontva és egy kerek történet formájában elmesélve is működőképes. Annak a sztorinak ugyan megvolt a maga hőse, mégis akadtak olyan karakterek, akik emlékezetesebb pillanatokat tudhattak magukénak. Ilyen volt Batman is, aki egy önálló egész estés film keretében is baromi szórakoztató tud lenni.

Márpedig a Warner Bros.-nak és a DC-nek óriási szüksége van az ilyen filmekre, mert amíg saját univerzumának építése közben rendre saját magára borítja a téglákat, addig a LEGO Batman ékesen bizonyítja, hogy rengeteg potenciál van a karakterekben. A LEGO Batman például nem rest a saját, közel 80 évre visszanyúló történelmét képen röhögni, miközben a mai szuperhős-produkcióknak is simán görbe tükröt állít, legyen szó a Vasemberről, a förtelmes Batman Superman ellenről vagy az Öngyilkos osztagról. Persze a recept ismerős lesz, hiszen a készítők egy fikarcnyit se változtattak A LEGO-kalandban megismert formulán, de azt ügyesen igazították Bruce Wayne éjszakai énjének nárcisztikus jelleméhez. A végeredmény így egy kicsit több mint 100 perces, eszeveszett utazás lett Batman LEGO-birodalmában, miközben ismert karakterek adják egymásnak a kilincset, hogy aztán a szájukat elhagyó popkulturális utalások és olykor nehezebben emészthető poénok között némi tanulság is felüsse a fejét.

Gotham hétköznapjai teljesen átlagosan telnek. Ha színre lép egy rosszfiú, Gordon felügyelő bekapcsolja a Batman-hívót, a Denevérember pedig pillanatok alatt rendet tesz. A város törvényen kívüli sztárja azonban csak a munkájában ennyire sikeres, a magánélete kész katasztrófa. Bruce Wayne kiléte még mindig hétpecsétes titok, így amikor Batman újra és újra megmenti a várost és annak lakóit, rendre egy teljesen üres kastély várja otthon, ahol csakis Alfréd az egyetlen társa a hétköznapokban. Erre a felismerésre azonban csak akkor jut el, amikor sikerül végleg leszámolnia Jokerrel és annak bűnszervezetével, így miután nem marad tennivalója és a Gordon felügyelő utódjának kinevezett Barbara Gordon se tart már igényt a szolgálataira, összeomlik az addig látszólag zökkenőmentesen működő világa. A totális magányba egyedül véletlenül örökbefogadott fia, Dick Grayson hoz némi színt, de kettejük egymásra találása is eltart egy ideig, ahogy egykori, a város életében betöltött szerepkörének újradefiniálása is kihívások elé állítja majd a maszkos igazságosztót.

A LEGO-kaland után a történet még kevésbé hangsúlyos, mert a LEGO Batman tulajdonképpen nem más, mint egy 100 perces tisztelgés a DC univerzuma és persze Batman 80 éves történelme előtt. Ebbe a féktelen, akcióval dúsított őrületbe pedig meglehetősen felületesen, szükséges keretként van csak jelen a tanulság, a mondanivaló, a család fontossága. De igazából ennek túlmagyarázására nincs is szükség, hiszen a negyedik fal folyamatos átrúgása, a sok-sok kikacsintás, utalás és színes-szagos, már-már követhetetlen akciózás közepette erre egész egyszerűen nincs idő. A LEGO-filmeknek pedig nem is a nagy mondanivalóról kell szólniuk. Céljuk, szerepük a márka népszerűsítése mellett ugyanis kimerül a szórakoztatásban, azt pedig tökéletesen oldják meg a készítők.

Ami talán kicsit problémásabb, hogy a LEGO Batman sokkal felnőttesebb film, mint aminek elsőre látszik. A gyerekek ugyan elvesznek majd a karakterekben, a tényleg elképesztően ütős látványban és a sok-sok csihipuhiban, de összességében a sok-sok kikacsintás, a szuperhősös témának odanyomott fricska, a Batman-történtelem képen röhögése mind-mind olyan téma, amit úgy sikerül kifigurázni, hogy a felnőtteken kívül kevés eséllyel kacag fel rajta majd a gyerkőc. Persze mindkét fél igényeit kielégíti a LEGO Batman, de nem lehet nem észrevenni, hogy a sokszor már inkorrektség határát súroló poénáradat nem mindenkinek szól.

De ez csak olyan apróság, ami felett könnyen szemet lehet hunyni, még úgyis, hogy nem lehet nem észrevenni, hogy valószínűleg ebben a koncepcióban ennyi volt és nem több. Persze biztos akad még a LEGO tarsolyában érdekes és izgalmas karakter, de egyrészt Batmannél menőbb hőst keveset ismerünk, másrészt már a LEGO Batmanen is érezhető volt, hogy azért (is) helyezte a hangsúlyt főhősére, mert nem akart önismétlő lenni. És igazából ha kivesszük a képletből Batmant, meg a DC univerzumának sajátosságait, gyakorlatilag ugyanazt az élményt kapjuk, mint a LEGO-kalandban, csak pepitában. De ez semmit se von le a film értékeiből, amit gyereknek, felnőttnek, LEGO- és képregényrajongónak egyaránt látnia kell, mert ilyen önfeledt szórakozásban mégiscsak ritkán van részünk.

Gamekapocs értékelés: 8.0

LEGO Batman - A film
Eredeti cím: The LEGO Batman Movie
Rendezte: Chris McKay
Írta: Seth Grahame-Smith
Szereplők: Rosario Dawson, Will Arnett, Ralph Fiennes, Mariah Carey, Michael Cera, Zach Galifianakis
Játékidő: 105 perc
Magyarországi premier: 2017. február 9.

12.
12.
user101
Kis Mazsolámmal ( 7 éves ) néztük premier napján és azt kell, hogy mondjam: simán beülnék rá még egyszer ! Mondom ezt úgy, hogy mindent utálok ami batmanó, de ez legóban nagyon rendben van. Igazából csak azért 9 és nem 10, mert azt a banán splites, áfonya dzsemmes és vanilia fagylaltos gofri kapja amit utána ettünk ! :DDD
11.
11.
Kelan
Mivel a gyerek egyszer felébresztett, így kétszer is sikerült bealudnom rajta.
10.
10.
Arsenal4ever
9.
9.
Gykrizsi
#7: Biztos, a WB mindent, még a bővített verziókat is megjelenteti itthon. Biztosan jönni fog.
8.
8.
lesik20
#7: Nem soha, méghogy ilyet. Ki hallöt ilyenröl?
7.
7.
Birkazoli
Nem tudni, hogy megfog jelenni valamikor DVD-n vagy Blu-Ray-en?
6.
6.
PaprikaJancsi
Hatalmas élmény volt, mindenkinek ajánlom 9/10
5.
5.
delphijos
#4: Abszolút egyetértek. Imádtam. :D
4.
4.
Gykrizsi
#3: Ez a objektív vélemény.
Lego és Batman rajongóként a világ legjobb filmje.
3.
3.
Gykrizsi
Hiányzik a Lego Film újdonsága, viszont cserébe iszonyat vicces és az utóbbi évek legjobb paródiája (Deadpool mellett, de persze az más kategória).
1.
1.
lesik20
Szerintem hagyják francba a DC Extended Universed és csináljanak Legos filmeket.

Azóta a Batman film is rendezőt váltott, Ben Affleck ki akar lépni és Wonder Woman sem néz ki nagy Was Is Dasnak
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...