Fear the Walking Dead - 3. évad sorozatkritika

  • Írta: zoenn
  • 2017. november 2.
A finoman szólva is hullámzó minőségű első két évad után a Fear the Walking Dead nemcsak beérett, izgalom és karakterdráma terén még az anyasorozaton is túltett. Nem ragad le egy helyen, egyetlen konfliktusra felhúzva mindent.

Figyelem! A cikk spoilereket tartalmaz!

Egy éve keserű szájízzel hagytam ott a Fear the Walking Dead második évadát, ami bár nem volt rossz, a logikátlanságok és a rossz karakterépítés megpecsételte a sorsát. Valaki fentről az AMC-től biztosan rászólt Dave Ericksonékra, hogy a következő évadra különösen figyeljenek oda, ha labdába akarnak rúgni a The Walking Dead mellett, és szerencsére az alkotók megfogadták a tanácsot. Olyan szereplők találtak magukra, akiket eddig a pokolba küldtünk volna, vagy egyenesen onnan tértek vissza, de nem járkálóként. Az is jót tett neki, hogy viszonylag tiszta lappal indulhatott a történet, illetve az anyasorozat gyengélkedése is az ő vitorlájukba hajtotta a szelet. 


A szétszéledt család néhány epizód alatt újra egymásra talált, ezúttal egy önellátásra berendezett, több tucat embernek otthont adó farmon. Persze az odáig tartó sem út volt könnyű, egy tohonya, végletekig jóságos főszereplőt ki is nyírtak a készítők, de ez legalább csak még jobban megedzette az anyatigrisként tetszelgő Madisont. A farm gazdája sem egy jó, vagy rossz karakter: Jeremiah Ottónak elvei vannak, amihez tartja magát. Két fia közül Troy szimplán elmebeteg, a másik pedig még hisz a békés módszerekben; ha a Clark-família megtalálja a közös hangot velük, túlélhetnek. Könnyű életre nem sokáig számíthatnak hőseink, elvégre a föld a helyi indiánoké volt egykoron, és most, hogy a törvényeknek annyi, a rézbőrűek vissza akarják azt szerezni. Meglepő, de náluk van az ifjabb Salazar, Ofelia is.

A kiegyezés nehezen megy, rengeteg életbe kerül, és még ezután sem érezhetik biztonságban magukat az emberek. Az új erőviszonyok nem tetszenek Troynak, békés együttélésről szó sem lehet. Eközben egy másik szál is kezd kibontakozni, a halottnak hitt Daniel Salazarról kiderül, hogy bizony él és virul, csak éppen a tragédiák sorozata még kíméletlenebb gyilkológéppé tették. A sors Victor Stranddel hozza össze, miközben igyekeznek megszerezni egy, az éltető vizet biztosító gátat. A jó öreg Victor továbbra is több vasat tart a tűzben, és egy magasztosabb célért bármire képes – ezt többször is bebizonyítja. A két sztoriszál a végére összeér, de addig rengeteg vérontásra és árulásra kerül sor. Madisonék pedig bárhol is jelenjenek meg, azt rövid úton belül felperzselik, persze nem mindig szándékosan. A nő mindent megtesz azért, hogy családját védje, de módszereivel sok esetben a saját gyerekei sem értenek egyet.


És ha már Clarkék, illik megjegyezni, hogy Alicia is szép jellemfejlődésen ment keresztül. Az ifjabb Ottóval, Jake-kel való kapcsolata kicsit erőltetettnek tűnt, de a harcok szépen megedzették őt, és a végén már belefárad mindenbe. (Bár én még mindig nehezen fogom fel, hogy lett belőle is harcos amazon, amikor még pár hónapja még a telefont nyomkodta az iskolaudvaron.) Néhány érzelem már feltűnt az arcán, és bár az évad nyolcvan százalékát még mindig faarccal tolja végig, az utolsó epizódokban már komoly szerephez jut, és nem is okoz csalódást. Nick ezúttal is tűzoltással foglalkozik – lehet, hogy ő az egyetlen, aki használja a fejét, és gondol a következményekre? A jó hír az, hogy az egykori drogos nem menekül a múltja elől, bizony képes tévútra lépni. Troy-jal sok közös vonásuk van, éppen ezért egyfajta kötelék alakul ki köztük.

Néhány akciójelenet ugyan félrement idén is, és a finálé kissé elkapkodott lett. Szinte a semmiből hozták be az új főgonoszt és bandáját, de ez az alak kevésbé karizmatikus, mint odaát Negan, és ténykedésük csak arra volt jó, hogy a harc után szereplőink egy újabb biztos pontnak intsenek búcsút. Ez a két szék közül a padlóra esés esete, de ugye senki nem várja azt, hogy egyszer letelepedik mindenki, mosolygós családi vacsorákat rendezve egymásnak, mint ahogy azt Madison is vizionálta az utolsó részben? Haladni kell előre, hiszen lásd, milyen unalmas tud lenni a kamaradrámázás.


Innen bármerre lehet indulni. A Fear the Walking Dead már most sokkal több erős karaktert (Madison, Nick, Daniel, Strand) vonultat fel, mint a fő széria, ők ráadásul nem unalmas köldökbámulással és elmélkedéssel töltik a napjaikat. Előre gondolkodnak és cselekednek. A harmadik etap egyszer sem vett vissza a tempóból, sűrűn változtak a helyszínek (a kedvencem a nyüzsgő feketepiac, ahol még járkálóagyas drogot is vehetsz magadnak), és a sztori is jóval érdekesebb, mint előtte. Nem hittem volna, hogy egy év alatt ennyit fejlődnek majd Ericksonék. És újra ott vagyunk, hogy ebből még bármi lehet, nincs biztos pont a sorozatban. Csak a körülmények lesznek nehezebbek, egyre kevesebb élelem és a víz, rosszfiúkból pedig egyre több.

Gamekapocs értékelés: 7/10

Fear the Walking Dead
Alkotók: Dave Erickson, Robert Kirkman
Rendezők: Adam Davidson, Kari Skogland, Stefan Schwartz
Írók: Charlie Adlard, Tony Moore, Jack LoGiudice, Meaghan Oppenheimer, Marco Ramirez, David Wiener
Szereplők: Cliff Curtis, Kim Dickens, Frank Dillane, Alycia Debnam-Carey, Mercedes Mason, Daniel Sharman, Rubén Blades, Elizabeth Rodriguez, Colman Domingo
Zene: Paul Haslinger
Fényképezte: Michael McDonough
Évadok száma: 3
Epizódok száma: 16

10.
medson
#9: Te most az első évadot elemzed ami tény és való hogy nem sikerült olyan jól. A cikkben is hangoztatva van hogy mostanra szedte össze magát igazán a sorozat. Engem ami most is zavart és mindig is az a Madison t játszó színésznő, valahogy mindig olyan fa arccal kezeli le a dolgokat és ebben az évadban már párszor tényleg színészkedett de még mindig fura nekem.
9.
almaspite
Nem tudom, az első évad után nem néztem tovább, lehet még pozitiv irányba indultak el vele. DE őszintén az első évad nagyon jó??? Instant világvége, kidolgozatlan hátér képek, sehol szemét (a végén amikor mentek a birtokra, zombi-ember lázadásba még figyeltek rá), steril környezet, egy világvégében...Nagyon érződik az alacsony költségvetés. Unszimpatikus, félig kidolgozott szociopata karakterek. Ők, Rick és csapata szintjére 2 rész alatt süllyedtek le (Semmi szerethetőt nincs bennük, és még egysíkúak is). A zombihadsereg ahogy megtámadja a tábort egy vicc szintjét súrolta. Lógikátlan döntések, hova induljunk el egy tapasztalatlan csapatal, akinek az egyik tagja még beteg is? A sivatagba... na persze - annak ellenére hogy azt akarják bemutatni milyen gyorsan alkalmazkodó karakterekkel van is dolgunk vagy nem volt pénz jobban kidolgozni őket. Elhadjuk a tábort, mi már hirtelen elég tapasztaltak vagyunk, mert megkinoztunk egy embert, igy ezek a senkiháziak nem érthetik meg mivé változott a világ. De miután elmentünk a kaput nem csukjuk be magunk után... hagyd tanulják meg mi a szenvedés. Még az emberbarátnak rajzolt apa se szólt érte egy büdös szót se.

Ami tetszett benne, hogy a kitörést megpróbálták ábrázolni, sajnos csak próbálták.

Mielőtt valaki nekem esne, nem azt mondom hogy a Walking Dead eredeteti triológia olyan fenomálisat nyújtott az utolsó két évadban. Ott is 7 évad záró végén a tűzharc valami mocsok gyengére sikerült.
8.
Formula1fanatic
#6: digitáltigris ez nagyon jó:D Az engem is kizökkent mikor megjelenik,és visszaránt a valóságba. Ezért baj ha valami gagyin van megcsinálva.
6.
Extol
Ebben van a drótszöges baseball csávó, meg a digitáltigris, vagy az a sima Walking dead?
5.
Formula1fanatic
#4: Az első évad az 5. résztől kezdett igazán beindulni, a harmadik évad viszont végig pörgött.
4.
GAMEROD
Szerintem az első évad volt a legjobb, az nem csak a bolyongásról szólt.
3.
Formula1fanatic
Jó volt ez az évad eddigi legjobb.
2.
Giga0509
Nagyon erős évad lett.Főleg az előzőhöz képest.
1.
ollie92
Ez az évad nagyon jól sikerült, sok esemény, halál, pusztítás. Már mondhatni felnőtt, mint WALKING DEAD !!!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...